Animatiefilm wint Movies that Matter Publieksprijs 2023

Den Haag • 4 april 2023

De animatiefilm Aurora’s Sunrise van de Armeense regisseur Inna Sahakyan heeft de Movies that Matter Publieksprijs 2023 gewonnen. Stefanie Fernández-van Leeuwen mocht de prijs afgelopen weekend namens ASN Bank en het publiek overhandigen.
Stefanie Fernández-van Leeuwen reikte tijdens het festival de publieksprijs uit

Gebaseerd op waargebeurd verhaal

Aurora’s Sunrise vertelt het aangrijpende verhaal van het 14-jarige meisje Aurora Mardiganian dat de Armeense genocide overleefde en uiteindelijk in Hollywood terecht kwam. Daar wordt ze wereldberoemd als hoofdrolspeler in de Hollywoodfilm Auctions of Souls, gebaseerd op haar leven.

‘Een dappere film over een moeilijk onderwerp – de Armeense genocide – dat ook vandaag de dag veel moed vergt om in de spotlight te zetten’ aldus de organisatie.

Mensenrechten

ASN Bank is al sinds 2006 partner van het Movies that Matter Festival. Wij zetten ons beiden in om mensenrechten onder de aandacht te brengen. Dit jaar was er speciale aandacht voor vrouwenrechten in Iran en het belang van mentale gezondheid.

Toespraak

In haar toespraak verwees Stefanie Fernández-van Leeuwen (directeur klant en dienstverlening bij ASN Bank) naar schendingen van mensenrechten die zich wereldwijd voordoen. Van de oorlog in Oekraïne, het recht om te houden van wie je wilt tot het recht op een leefbaar loon voor textielwerkers.

‘Al deze verhalen, over prangende en zware kwesties, maar ook over mensen die het opnemen tegen krachten en structuren die groter lijken dan henzelf, moeten verteld worden en verdienen permanente aandacht en alertheid’ zei Stefanie in haar toespraak.

Daarbij benadrukte ze de kracht van film. ‘Als je de verhalen van mensen ziet en hoort op beeld, dan komt de boodschap emotioneler - krachtiger - binnen. Dat draagt bij aan een groter bewustzijn, maatschappelijke dialoog en motiveert mensen om zich in te zetten voor politieke en duurzame verandering’.

Kleine bijdrage

Tot slot eindigde Stefanie met de boodschap dat een kleine bijdrage de wereld niet verandert, maar wél een verschil maakt voor een individu of gemeenschap.

‘Bovendien is het simpeler dan het lijkt om iets te doen. Dat kan door je handtekening te zetten, een verhaal te delen in je omgeving of na te gaan waar de spullen die je aanschaft vandaan komen - en te kijken waar verbetering mogelijk is. Opgeteld maakt dat weldegelijk een verschil’.

Waar kun je deze film gaan zien?

Aurora's sunrise is vanaf 27 april 2023 in diverse Nederlandse filmhuizen te zien. Naast de ASN Publieksprijs werd deze animatiefilm met meerdere prijzen bekroond.

Bekijk de trailer (afspeeltijd: 1:30)

Delen op: