In ieder seizoen zelf groente verbouwen

Groente verbouwen in je eigen moestuin is leuk én lekker. De planten kunnen in hun eigen tempo groeien en zijn nog gezonder ook, omdat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar welke groente verbouw je in welk seizoen?

Groente verbouwen in de winter

In december oogst je boerenkool, pastinaak en wortel. Tijd dus om stamppot uit de tuin te maken! Ook kunnen spinazie, rucola en spruitkool goed tegen de kou. Dat kun je dus in de winter oogsten. In januari en februari haal je witlof, prei en tuinkers uit je moestuin.

Planten groeien natuurlijk het beste met veel zonlicht. De winter lijkt daarom geen ideale tijd om te beginnen met zaaien. Toch zijn er een paar groenten die goed tegen de kou kunnen. Witlof en pastinaak kun je eind januari al planten. Ook kun je alvast planten binnen zaaien, zoals tuinkers, peper, paprika, artisjokken en aubergines. Vanaf eind februari kun je echt weer aan de slag. Dan kun je buiten doperwten, peultjes, sjalotten, uien en kapucijners planten.

kleine plantjes groeien in een mmoestuin

Zaaien en oogsten in de lente

Als het buiten warmer wordt, is het tijd om weer aan de slag te gaan met je moestuin. De meeste groenten en fruit kun je in het voorjaar planten of zaaien. Tussen eind maart tot mei zijn er veel soorten groenten en fruit die je goed kunt zaaien en oogsten. Denk aan aardbeien, aardappel, mais, asperges, bloemkool, bonen, broccoli, sla, courgette, prei, radijs, rode kool, tomaat en witte kool.

Aan de slag in de moestuin in de zomer

Houd je van verse groenten en fruit? Dan is de zomer natuurlijk een feestje! Door het zonlicht groeien alle planten snel. Alles wat je in het voorjaar hebt gezaaid, oogst je in de zomermaanden. Nieuwe groenten die je kunt verbouwen zijn bijvoorbeeld paprika, ijsbergsla, spitskool, en peper.

Wil je aan het einde van de zomer beginnen met je moestuin? Gebruik dan geen zaadjes, maar koop plantjes bij het tuincentrum. Sommige plantjes, zoals tomaten en komkommers, hebben al vruchten. Zo eet je al binnen een paar weken groente uit eigen tuin.

Ook kun je aan het einde van de zomer alvast groente zaaien die je kun het najaar kunt eten. Kies dan voor pompoen, andijvie, spinazie en boerenkool.

Groente zaaien en oogsten in de herfst

Veel groenten die je in de zomer hebt gezaaid, kun je in het najaar oogsten. In deze maanden eet je dus veel witlof, verschillende soorten kolen, prei, pompoen, knolselderij, spruitjes, bleekselderij en broccoli. Wil je alvast nieuwe groenten verbouwen die je in de winter of het voorjaar kunt eten? Kies dan voor winterpostelein, rabarber of knoflook. 

Zelf een moestuinbak maken

Je eigen groente en fruit verbouw je in een moestuin. Die kun je ook in een kleine tuin of op een balkon beginnen, bijvoorbeeld in een moestuinbak. Met ons stapenplan maak je die gemakkelijk zelf.

Lees hier hoe je zelf een moestuinbak maakt

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant