Koffie & Knaken: Dennis

“Ik ben vrij zuinig, dat heb ik van huis uit meegekregen”

Over financiën praten we liever niet. Tegelijkertijd zijn we razend nieuwsgierig naar wat andere mensen met hun geld doen. In Koffie & Knaken praten we onder het genot van een kop koffie over toekomstdromen, sparen en andere geldzaken. Deze keer: de 32-jarige Dennis: “Ik ben vrij zuinig, dat heb ik van huis uit meegekregen.”

2520x bekeken

Profiel

Naam: Dennis
Leeftijd:
32 jaar
Beroep: productieplanner
Woonsituatie:
koophuis, getrouwd
Spaart voor:
niets in het bijzonder
Toekomstdroom:
een boerderij met kippen en varkens

Over financiën praten we liever niet. Tegelijkertijd zijn we razend nieuwsgierig naar wat andere mensen met hun geld doen. In Koffie & Knaken praten we onder het genot van een kop koffie over toekomstdromen, sparen en andere geldzaken. Deze keer: de 32-jarige Dennis: “Ik ben vrij zuinig, dat heb ik van huis uit meegekregen.”

Hoe ga jij met geld om?

“Ik ben vrij zuinig, dat heb ik van huis uit meegekregen. Iedereen heeft tegenwoordig maar alles: een dure scooter, de nieuwste smartphone. Zelf heb ik de oude telefoon van mijn vrouw. Ik geef daar helemaal niet om, ik moet gewoon kunnen bellen dan is het goed. Maar met boodschappen ben ik dan weer niet zuinig: eten en drinken moet gewoon goed zijn.”

Als alle vaste lasten betaald zijn, wat hou je dan per maand over?

“Mijn vrouw en ik gooien alle inkomsten op één hoop. Per maand houden we samen ongeveer 3300 euro over en daar sparen we ongeveer 2000 euro per maand van.”


Bron afbeelding: Unsplash

Beleg je ook?

“Nee nog niet, we zijn er wel naar aan het kijken. Ik hou niet zo van risico’s nemen en ben altijd bang dat je dan op de top instapt en de koersen daarna alleen nog maar dalen. Maar ik zie ook wel dat als je bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken, je moet investeren. Want spaargeld doet op dit moment niets. Als ik zou gaan beleggen, zou het wel via een beleggingsfonds zijn.”

Waar geef je graag geld aan uit?

“Aan weekendjes weg, vakanties en uit eten gaan. Een deel van ons spaargeld zet ik ook weg in crowdfunding. Op het platform oneplanetcrowd kun je investeren in duurzame projecten. Je inleg krijg je dan na een aantal jaar weer terug, plus rente. Het is eigenlijk een soort van investering in de vorm van een lening.”

Heb je zelf ook een financieel doel?

“Niet echt eigenlijk. Mijn vrouw en ik hebben er vaak discussie over. Zij wil graag “genoeg” achter de hand hebben, maar wat is genoeg? Zij komt uit Indonesië en daar gaan ze heel anders om met geld. In die cultuur kunnen ze moeilijk geld uitgeven en laten ze graag veel na voor de kinderen.

Ik vind vrijheid wel belangrijk. We zijn bijvoorbeeld een half jaar op reis geweest. Omdat we genoeg spaargeld hebben, kon dat ook gewoon. En als ik nu mijn baan zou willen opzeggen, kan dat ook vanwege die buffer. Die vrijheid hebben vind ik fijn.”

Heb je een droom?

“Ik heb hier in Amersfoort een moestuin waar ik wel een paar keer per week naartoe ga. Tuinieren is wel echt een hobby en het lijkt me geweldig om alles rondom je huis te hebben. Appelbomen, groente en zo. Of een boerderij met kippen en varkens.. klein huis met veel grond is wel een droom. Maar ik weet ook dat het in deze markt erg lastig is.”

Bron afbeelding: Unsplash

Meer weten over beleggen?

Dennis houdt geld over per maand en wil dat investeren. Hij is nog niet begonnen met beleggen omdat hij bang is op het verkeerde moment in te stappen.

Je kunt bij ASN Bank ook maandelijks met een klein bedrag beleggen in plaats van met een groot geldbedrag ineens. Zo hebben tijdelijke schommelingen minder effect op je rendement. Je kiest zelf wanneer en hoeveel je inlegt en hoe lang je belegt. En het voordeel is dat het daarna helemaal vanzelf gaat. Op deze pagina lees je meer over periodiek of automatisch beleggen.

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant: