'Iedereen heeft recht op een betaalbaar en duurzaam huis'

Deze week bracht De Nederlandse Bank (DNB) een verontrustend onderzoek naar buiten. Een grote groep mensen met een laag inkomen en een koophuis heeft te weinig geld om het huis te isoleren. De huidige subsidieregeling vormt voor hen geen oplossing. Hieronder lees je de reactie van Arie Koornneef namens ASN Bank. 

'Een op de vijf huizenbezitters kan verduurzaming niet betalen' zo kopte dagblad Trouw deze week. In totaal gaat het om 860.000 huizenbezitters. ​Het merendeel van deze mensen woont in een slecht geïsoleerd huis (energielabel C of lager) en heeft niet genoeg spaargeld. Geld lenen voor vloer- of muurisolatie, laat staan een warmtepomp of zonnepanelen, is niet altijd een optie. Het gevolg: hoge energiekosten. Zo blijft de cirkel in stand.​

Het is schrijnend dat juist mensen met een relatief laag inkomen het hardst geraakt worden. Duurzame keuzes moeten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar worden. Dat geldt in de eerste plaats voor een huis, dat een primaire levensbehoefte is. Volgens De Nederlandsche Bank zijn de huidige subsidieregelingen, waarbij de woningbezitter sinds dit jaar 30% subsidie krijgt op de isolatiekosten, geen geschikte oplossing voor deze groep.

Wat wél kan bijdragen aan de oplossing is dat je mensen een isolatievoucher aanbiedt. Deze oplossing is uitgewerkt in het Nationaal Isolatie Programma, een initiatief van Natuur & Milieu dat de Volksbank sinds enkele jaren ondersteunt.

Via dit programma kunnen woningbezitters een isolatietegoed aanvragen voor spouwmuur- en vloerisolatie. Door mensen vóóraf een tegoed te geven (van max 2000 euro) is de bereidheid om de stap te zetten veel groter. Dat zorgt er weer voor dat deze huishoudens sneller in een betere, financiële positie terecht komen. Andere maatschappelijke voordelen: je boekt er een fikse CO2-reductie mee en creëert nieuwe banen in de bouwsector. In totaal komen er 2,5 miljoen woningen in aanmerking voor dit tegoed.

In het regeerakkoord is opgenomen dat we woningen sneller en slimmer willen isoleren, onder meer door huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. Het plan ligt er, het draagvlak is er, ook in de politiek. Laten we hier werk van maken en de isolatievoucher onderdeel maken van de regeringsplannen. Een eerste stap om een verdere tweedeling in de woningmarkt voorkomen'. 

Delen op: