Espresso, cappuccino of americano; hoe drink jij je koffie het liefst? Waar je voorkeur ook naar uit gaat, met het ASN Duurzame Koffie Overzicht is een duurzame keuze snel gemaakt.
We zetten verschillende koffiemerken voor je op een rij en vertellen je meer over de achtergrond en duurzaamheid ervan. Je kunt namelijk niet proeven of een boer de bonen liet groeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen én of hij er een eerlijke prijs voor kreeg, maar met dit overzicht drink je gegarandeerd zuivere koffie. En, ook nog best belangrijk, duurzame koffie is niet persé duurder.
Het ASN Duurzame Koffie Overzicht
Het ASN Duurzame Koffie Overzicht bestaat uit vijf categorieën, die verschillen in hun duurzame karakter. De absolute aanvoerders van het overzicht noemen wij de koplopers. Koplopers zijn, net als ASN Bank, bedrijven met een duurzame missie. Zoals wij verschil maken met geld, zetten de koplopers de koffiemarkt op z’n kop. Na de koplopers bespreken we de krachtige koffie: koffiemerken met twee of meer van onze favoriete keurmerken. Voor ons de meest krachtige keurmerkcombinatie. Daarna volgen keurige koffiemerken die één van de favoriete keurmerken hebben. Vervolgens benoemen we een aantal bekende koffiemerken zonder favoriet keurmerk, maar met een eigen duurzaamheidsprogramma. De hekkensluiters zijn koffiemerken zonder onze favoriete keurmerken of eigen programma.
Koplopers
Krachtige koffie: Koffiemerken met twee of meer van onze favoriete keurmerken
Keurige koffie: Koffiemerken met één van onze favoriete keurmerken
Koppige koffie: Koffiemerken zonder onze favoriete keurmerken, maar met een eigen duurzaamheidsprogramma
Koffie verkeerd: Koffiemerken zonder onze favoriete keurmerken
Koplopers
In de afgelopen jaren kwamen er verschillende koffiemerken op de markt met een duidelijke missie: een revolutie in de koffieketen. Ze sluiten zich niet aan bij een keurmerk, maar komen zelf in actie. Ze beginnen bij de boer en eindigen bij de laatste slok van jouw overheerlijke kop koffie. Alles wat daar tussenin gebeurt, is duurzaam. Wij noemen deze bedrijven koplopers, want ze maken echt een verschil. Daarom vinden wij deze koffie het lekkerst.
Onze favoriete keurmerken
Een keurmerk op een verpakking vertelt jou direct of de koffie echt duurzaam is geproduceerd. Als je weet wat het keurmerk inhoudt, helpt het stempel je om gemakkelijk een duurzame keuze te maken. Wij kiezen voor de belofte van de keurmerken Fairtrade, Biologisch en Rainforest Alliance. Het liefst een combinatie van de drie, want dan is er in de productieketen respect voor mensen en voor het milieu. Op alle drie de keurmerken vindt onafhankelijke controle plaats door een geaccrediteerde partij.Wil je weten waar de belangrijkste keurmerken voor staan? We leggen het kort en bondig aan je uit.
Fairtrade
Het Fairtrade keurmerk (van Stichting Max Havelaar) wil eerlijke handel met boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden bevorderen. Fairtrade helpt kleine boeren om zich te organiseren in coöperaties. Zo hebben ze een betere onderhandelingspositie. Heeft een product een Fairtrade keurmerk, dan weet je zeker dat de boeren of telers gegarandeerd een eerlijke prijs voor hun producten én een fairtrade premie ontvingen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten de boeren zelf aan sociale- en milieucriteria voldoen.
Biologisch
Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het keurmerk vereist dat duidelijk is waar de ingrediënten vandaan komen en dat ze biologisch geteeld zijn, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het biologisch keurmerk stelt geen prestatie-eisen aan ontbossing, watergebruik, afvalbeheer, energiegebruik en emissies. Wel is een verantwoord gebruik van energie en van natuurlijke hulpbronnen zoals water, bodem, organische stoffen en lucht verplicht.
Rainforest Alliance
De Rainforest Alliance zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in de land- en bosbouw. Veel regels zijn vergelijkbaar met het Fairtrade en Biologisch keurmerk. De Rainforest Alliance stimuleert boeren om klimaatmaatregelen te nemen, maar beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen is bijvoorbeeld wel toegestaan. Het Rainforest Alliance keurmerk heeft strenge criteria voor ontbossingopgesteld. Gecertificeerde boeren krijgen een betere prijs, maar die is niet – zoals bij Fairtrade - gegarandeerd. In 2018 is de Rainforest Alliance gefuseerd met het UTZ keurmerk. Hoewel het UTZ-keurmerk wordt uitgefaseerd, kun je het UTZ-logo nog tot na 2022 op verpakkingen tegenkomen.
Het Circular Coffee Collective ontstond uit frustratie over de misstanden in de koffieketen, zoals kinderarbeid, smerig vervoer en plastic bekertjes. Inmiddels bestaat het koffiecollectief uit koffieboeren uit 12 verschillende landen, Nederlandse en Belgische branders en machineleveranciers. Door intensief samen te werken, verduurzamen ze samen de hele keten; van koffieboon tot laatste slok. Ze garanderen daarbij 100% transparantie en zetten zich in om zo min mogelijk afval te creëren, zowel bij de boeren, als bij jou thuis. In 2019 stond Circular Coffee Collective in de finale van de ASN Bank Wereldprijs en op dit moment richt het collectief zich hoofdzakelijk op het verduurzamen van de koffiecorner op het werk. De koffie kun je op dit moment alleen nog voor op je werk bestellen. Dat doe je via de website van Circular Coffee Collective.
EEK coffee
De missie van EEK Coffee is om alle koffiedrinkers kennis te laten maken met bijzondere koffie met een verantwoord, duurzaam én eerlijk verhaal. De koffie van EEK komt van duurzame koffieplantages uit Guatemala en Brazilië. Boeren verdienen een eerlijke prijs en voor elke verkochte kilo EEK Coffee wordt er 0,50 euro opzij gezet. Met deze zogenaamde EEK premie investeert het bedrijf in duurzame energieprojecten in de landen waar de koffie geproduceerd en geconsumeerd wordt, totdat ze klimaatpositief worden. De koffiebonen kun je kopen via de website van EEK coffee.
Fairtrade Original
Als eerste fairtrade organisatie ter wereld werkt Fairtrade Original intensief samen met boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika om de lokale handelsketen te verduurzamen. Voor Fairtrade Original staat een beter leven voor de mensen met wie ze samenwerken voorop. Dat is voor hen echte winst. Volgens Fairtrade Original begint smaak bij de oorsprong. Daar waar het zaadje de grond in gaat en de koffieboeren alleen de dieprode bessen selecteren. In 2019 lanceerde Fairtrade Original de nieuwe Community Coffee lijn. Hiermee zetten ze nog een extra stap in hun eerlijke koffieketen door de koffiebonen rechtstreeks in te kopen bij koffiecooperatie Red Ecolsierra in Colombia. Zoals de naam al doet vermoeden, is alle koffie van dit merk voorzien van het Fairtrade keurmerk. Verder hebben een aantal koffiesoorten ook het Biologisch keurmerk. Je vindt ze bij Albert Heijn en bij Coop.
Medellín Secret
Karakteristieke, zuivere koffies van slechts één topplantage met hart voor de wereld. Dat is waar Medellín Secret koffie voor staat. Het is een initiatief van gepassioneerde koffieboeren die geloven dat het anders kan. Ze verbouwen, oogsten, branden en vermarkten de bonen zelf, zonder dure tussenschakels. Zo krijg je meer waar voor je geld, en de koffieboer meer geld voor zijn waar. Elk van de drie finca’s heeft een eigen karakteristieke smaakprofiel. Er wordt direct bij de boer ingekocht. Een langdurige relatie, gebouwd op elkaar helpen. Helpen om de lekkerste koffiebessen van het land te produceren. Je koopt de koffie via de online winkel.
Moyee Coffee
85% van al het geld dat met koffie wordt verdiend, verdwijnt in de zakken van multinationals. Dat vond de oprichter van Moyee Coffee niet eerlijk. Hij besloot het anders te doen, pakte de hele keten aan en noemde zijn nieuwe werkwijze FairChain. Met FairChain ondernemen streeft Moyee Coffee naar een 50/50 verdeling tussen koffieproducenten en koffiedrinkers. Moyee Coffee maakt biologische en ambachtelijke koffie voor een eerlijke prijs. De boeren ontvangen een FairChain premie van 20% en ze branden en verpakken de koffie in het land van herkomst. Zo verdient het koffieproducerende land 300% meer, dan wanneer het branden en verpakken elders gebeurt. Moyee Coffee biedt 5 verschillende smaken aan, die je in allerlei vormen kunt kopen, van espressomaling tot bonen en van filtermaling tot cups. De koffie is niet te koop in de supermarkt. Bestellen kan online via de website van Moyee Coffee.
Roastfactory
Opgericht in 2016. Een Haagse koffiebranderij die zich richt op duurzaamheid en transparantie. Een eenmansbedrijf, ontstaan uit een passie voor koffie. Na zeven jaar ervaring als Barista maakte Stefan in Den Haag de stap naar een eigen branderij. Hij reist de hele wereld over op zoek naar de perfecte koffieboon. Zo leert hij niet alleen van de koffieboer, maar bekijkt hij ook de arbeidsomstandigheden. Zodat hij zeker een heerlijke én eerlijke koffie kan garanderen. En zo kan hij op alle plekken de kwaliteit sturen. Er zit zoveel meer werk in een bakje koffie dan wij weten. Daar wil Stefan een steentje aan bijdragen: uitleggen waar de koffie vandaan komt, en waarom die cappuccino smaakt zoals hij smaakt. Zijn missie is dan ook om iedereen in Den Haag aan de allerlekkerste koffie te krijgen: bij de boer goed verwerkt, door hem goed gebrand, en door de mensen thuis of in de koffiebar op de beste manier gezet. Shop de koffie én accessoires als een portable coffee grinder via de webshop. Ook als je geen Hagenees bent.
Usawa
Usawa betekent ‘gelijkheid’ in het Swahili. Dat is dan ook waar Usawa Coffee naar streeft. En dan in het bijzonder voor mensen met albinisme, die in veel Afrikaanse landen geen veilig bestaan hebben. Usawa Coffee is koffie met een verhaal. Koffie van met de hand geplukte kwalitatief hoogwaardige bonen uit Tanzania, Nicaragua en Colombia. Al deze bonen zijn traceerbaar: Usawa Coffee heeft gedetailleerde informatie over de herkomst en plantage. Zo weten ze op welke hoogte de bonen groeien en hoeveel regenval er is geweest. Ook zijn ze op de hoogte van de leefomstandigheden van de koffieboeren én de lokale bevolking. Uiteindelijk wordt de koffie verpakt door de cliënten van Memo Dagbesteding in Gemert. En die verpakking bestaat 100% biologisch afbreekbare bekers en zakken. Usawa Coffee bestel je via de eigen website.
Wakuli
In 2017 bedachten de initiatiefnemers van Wakuli een innovatief plan om de productieketen van koffie te verduurzamen. Van boon tot kop. Ze koppelen de duurzame koffieboer direct aan de koffieliefhebber. Zo voorkomen ze dat kleinschalige boeren slecht betaald krijgen. Werken ze samen met nieuwe boeren, dan krijg je als klant een introductie. Daarin stellen ze boer aan je voor, vertellen meer over de koffiebonen, die hij verbouwt en over de prijs ervan. Wakuli zet zich daarnaast niet alleen in voor biologische teelt, maar ook voor de bescherming van het ecosysteem rondom de boerderijen. In 2018 financierden ze met crowdfunding de eerste container koffiebonen uit Tanzania naar Nederland. Zo is Wakuli geboren. Je vindt de koffie op de website van Wakuli en je ontvangt je bestelling in een duurzame verpakking gewoon door de brievenbus.
Zwartekoffie.nl
Koffie die iedereen blij maakt. Zwartekoffie wil een bijdrage leveren aan de lokale bevolking. Om de impact op de plaats van productie te vergroten. Een win-win situatie: goede koffie voor consumenten, een beter leven voor de lokale bevolking. Zwartekoffie doet niet aan FairTrade koffie, maar aan Direct Trade koffie. Dit is gebaseerd op 4 principes die ervoor zorgen dat de koffie ook echt eerlijk is. Een eerlijke prijs, de verzorging van mensen die het werk doen, een ‘gewoon goede’ kwalitatieve koffie, en zo duurzaam mogelijk verbouwen. Principes die altijd en overal gehanteerd worden. Je kunt de koffie los online kopen. Liever iedere vier weken koffie in huis? Kies voor een koffieabonnement.
Krachtige Koffie
Koffie met twee of meer van onze favoriete keurmerken
Koffie zonder onze favoriete keurmerken maar met eigen duurzaamheidsprogramma
Nescafé en Nescafé Dolce Gusto
De verschillende koffievarianten van Nescafé, waaronder Nescafé Dolce Gusto, hebben geen keurmerk. Nescafé heeft een eigen programma: ‘Nescafé Plan’. Dit programma richt zich op de boeren en op ketenverantwoordelijkheid. Het laat zien dat Nescafé duurzaamheid belangrijk vindt, maar zonder een Fairtrade of Biologisch keurmerk is het voor ons moeilijk om de kwaliteit te beoordelen.
Nescafé is een merk van Nestlé. Nestlé is om meerdere redenen afgekeurd voor de ASN Beleggingsfondsen. Waarom? Dat lees je hier.
Nespresso
Online krijg je bij Nespresso uitgebreid hulp bij je koffiekeuze, maar je kunt alleen kiezen voor een grote variëteit aan smaken en niet voor biologische en/of fairtrade koffie. De koffie van Nespresso heeft geen Fairtrade of Biologisch keurmerk. Wel heeft Nespresso een eigen programma: AAA Sustainable Quality, maar ze communiceren niet duidelijk over de impact daarvan. Nespresso is een merk van Nestlé. Nestlé is om meerdere redenen afgekeurd voor de ASN Beleggingsfondsen. Waarom? Dat lees je hier
Starbucks
Starbucks heeft veel verschillende soorten koffie, die niet zijn voorzien van een Fairtrade en/of Biologisch keurmerk. Starbucks heeft wel een eigen duurzaamheidsprogramma met duidelijke doelstellingen voor 2030. Het programma heet ‘C.A.F.E. Programma’ en richt zich op milieumaatregelen en een eerlijk loon voor de boeren. Het is duidelijk dat duurzaamheid belangrijk is voor Starbucks, maar ze communiceren niet over de resultaten. Daardoor is de waarde van dit programma voor ons moeilijk in te schatten. Om andere redenen dan de koffie is Starbucks als bedrijf afgekeurd voor de ASN Beleggingsfondsen. Daarover lees je hier meer.
Koffie Verkeerd
Koffie zonder onze favoriete keurmerken
Douwe Egberts
De koffie van Douwe Egberts heeft geen Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance keurmerk voor particulieren. Alleen zakelijke klanten kunnen kiezen voor koffie met deze keurmerken.
Illy
De koffie van Illy heeft geen Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance keurmerk. In deze lijst vind je genoeg duurzame alternatieven.
Kanis en Gunnink
Dit oer-Hollandse koffiemerk heeft geen Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance keurmerk. In deze lijst vind je genoeg duurzame alternatieven.
L’OR Espresso
De koffie van L’OR heeft geen Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance keurmerk. In deze lijst vind je genoeg duurzame alternatieven.
Senseo
De koffie van Senseo heeft geen Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance keurmerk. In deze lijst vind je duurzame alternatieven.
Bedrijven versus merken
Je las het misschien al bij merken als Starbucks, Nespresso en Nescafé; zij vallen onder grote beursgenoteerde bedrijven die wij onderzoeken op duurzaamheid. Zo bepalen we of ze goedgekeurd of afgekeurd worden voor de ASN Beleggingsfondsen. Zowel Starbucks als Nestlé, het moederbedrijf van Nespresso, Nescafé en Dolce Gusto, zijn afgekeurd voor belegging door ASN. Toch hebben we ook de duurzaamheidsprogramma’s van deze merken genoemd, net als die van het afgekeurde Starbucks. We kijken hier namelijk echt naar het merk, en niet naar het bedrijf dat eigenaar is van dat merk. Veel van de andere bedrijven waar koffiemerken onder vallen hebben we niet onderzocht, bijvoorbeeld omdat ze niet beursgenoteerd zijn. Als je meer wilt weten over hoe wij bedrijven onderzoeken en beoordelen, kijk dan hier.
Duurzame keuzes maken
ASN Bank helpt je graag bij het maken van een duurzame keuze. We hebben er ervaring mee, want sinds onze oprichting in 1960 maken wij zelf duurzame keuzes. Voor bedrijven en projecten waar we in beleggen of die we financieren. Maar ook voor partners waar we mee werken en relaties die we aangaan. Daarnaast doen we ons best om anderen duurzame keuzes te bieden. Jou bijvoorbeeld, door informatie met je te delen. Maar ook mensen die nu vaak geen keuze hebben, zoals koffieboeren. Of productiemedewerkers in de kledingsector, waar wij ons inzetten voor leefbare lonen. Kortom, wij jagen duurzame keuzes aan! Ben je nog geen klant bij ons, maar wil je met je geld een verschil maken? Stap dan over! En laat je geld werken aan een gezondere wereld. Overstappen is makkelijker dan je denkt. En we helpen je er bij.
Dit artikel is gepubliceerd op 21 april 2020 en voor het laatst aangepast op 3 juli 2020.