Duurzame stoffen: waarom Tencel zo populair is

Katoen is de meest gebruikte stof in de kledingindustrie. Maar katoen is helaas niet zo goed voor het milieu. We leggen je hier uit waarom katoen niet duurzaam is. En natuurlijk ook waarom je Tencel in je kledingkast wil hebben.
19141x bekeken

Katoen is de meest gebruikte stof in de kledingindustrie. Zo’n 40% van alle kleding wereldwijd is van katoen. Het verbouwen van katoen vraagt veel landoppervlak. De katoenplantages liggen vaak ook in gebieden waar waterschaarste heerst. Dat betekent ook dat het waterverbruik hoog is bij de productie.

Wat is er mis met katoenen stof?

De katoenboeren gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen. Om te voorkomen dat de oogst mislukt. De chemicaliën zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, ook voor de boeren zelf.

Katoen komt in de natuur voor in verschillende kleuren. Maar voor de kledingindustrie wordt vaak witte katoen geteeld. De katoenbolletjes worden daarna geverfd. De bewerking van katoen zorgt ook voor het gebruik van giftige verfstoffen en chloor.

Voor kledingproductie wordt ook vaak een mix gebruikt. Zo zie je vaak de combinatie van katoen en polyester. Als je deze kleding wast, komen er microplastics in het afvalwater terecht. Die zijn een belangrijke oorzaak van de plastic soep.

katoenveld, met op de voorgrond een katoenplant

Is biologisch katoen beter?

Natuurlijk kan je kiezen voor biologisch katoen. Bij de teelt van biologisch katoenen stof wordt er geen gebruikgemaakt van bestrijdingsmiddelen. Dat is beter voor de grond, en voor de boeren.

Ook het gebruik van chemicaliën om machinaal plukken makkelijker te maken is niet toegestaan. Daarom wordt biologisch katoen handmatig geplukt. De productiviteit komt wel direct lager te liggen. Er is daarom meer grond nodig voor biologisch katoen, dan voor gewoon katoen.

Deze duurzame stof wil je in je kledingkast

Dan nu het goede nieuws. Er komen ook steeds meer duurzame stoffen op de markt. Deze stoffen hebben minder impact op grond, water en milieu. Een voorbeeld is Tencel.

Lees hier onze tips voor het kopen van eerlijke kleding

Kleding gemaakt van hout: Tencel

Een mooi alternatief is de duurzame stof lyocell, ook wel bekend als Tencel. Het Oostenrijkse bedrijf Lenzing brengt Tencel op de markt. Tencel wordt gemaakt van eucalyptushout. De bomen worden in Zuid-Afrika gekweekt. Op land met een zeer lage bodemkwaliteit. Landbouw is in deze gebieden niet mogelijk, maar eucalyptusbomen groeien er prima.

Beleggen in Tencel

Wil je vanaf nu alleen nog maar Tencel in je kledingkast? Een deel van de ASN Beleggingsfondsen belegt in Lenzing, het bedrijf dat de duurzame stof Tencel produceert. Wil jij ook bijdragen aan een nieuwe, schonere wereld? Lees hier meer over beleggen bij ASN Bank.

Waarom is Tencel zo populair?

Het combineert alle positieve eigenschappen van natuurlijke en synthetische stoffen. Het is zacht als zijde en tegelijkertijd zo sterk als polyester. Het neemt beter vocht op dan katoen. En het houdt je – net als wol – heerlijk warm en is zo luchtig als linnen. Daar komt bij dat Tencel van nature de groei van bacteriën tegengaat. En de stof is volledig biologisch afbreekbaar. Klinkt goed toch? Verbeterpunten zijn er natuurlijk ook. Er wordt veel energie gebruikt om de ecalyptusbomen te verwerken in bruikbare stof. 

Dit zijn duurzame kledingmerken

Zin in shoppen gekregen? Deze Nederlandse duurzame kledingmerken werken al met Tencel:

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant: