Historie van ASN Bank

ASN Bank is al 60 jaar actief als duurzame bank. We begonnen als spaarbank door vakbondsgeld op maatschappelijk verantwoorde manier uit te zetten, maar hebben onze visie door de jaren heen verbreed. We staan voor duurzaamheid in ruime zin, met nadruk op mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. En we zijn er niet meer alleen voor spaarders: je kunt ook bij ons terecht voor een betaalrekening, hypotheek, verzekering of een beleggingsrekening.

Hoe het begint

Op 21 januari 1960 richten het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (tegenwoordig de FNV) en verzekerings-maatschappij De Centrale (tegenwoordig REAAL) de Algemene Spaarbank voor Nederland op voor de socialistische arbeidersbeweging.
De belangrijkste missie: het ingelegde geld maatschappelijk verantwoord uitlenen.

Van 1960 tot 1990

In de jaren ’70 worden we steeds meer een bank voor mensen die oorlog en vrede, mensenrechten, discriminatie en het milieu belangrijke maatschappelijke thema’s vinden.

Zorg om het milieu is in de jaren ’60 en ’70 een belangrijk onderwerp op onze agenda. In de jaren ’80 geven we aan niet te beleggen in Zuid-Afrika vanwege het gewelddadige en racistische Apartheidsregime.

Van 1990 tot 2000

In de jaren ’90 worden we ook een duurzame beleggingsbank. We richten vijf beleggingsfondsen op, die beleggen op basis van duurzame selectiecriteria.

In 1996 veranderen we ‘ASN’ in ‘ASN Bank’. Een jaar later worden we een dochteronderneming van SNS Bank. Als dochtervennoot krijgen we alle ruimte om verder te groeien als duurzame bank.

2000 tot 2009

En groeien doen we. Van 2003 tot 2007 verdubbelt zowel het aantal klanten (363.000 in 2007) als het beheerde vermogen (4,8 miljard). We introduceren nog twee duurzame beleggingsfondsen. En beginnen met de financiering van duurzame projecten, vooral op het gebied van duurzame energie en energie-efficiëntie.

In 2007 is het online platform Voor de Wereld van Morgen opgericht. Hiermee ondersteunt ASN Bank duurzame startups en ondernemers door middel van kennis, publiciteit, geld, een veelzijdig netwerk en de ASN Bank Wereldprijs.

Vanaf 2009

Tot 2009 is ASN Bank een spaar- en beleggingsbank. Daarna verbreden we zowel ons aanbod als onze doelgroep. In 2009 introduceren we de betaalrekening, gevolgd door de ASN Creditcard. Voor zakelijke klanten komt er een spaarrekening en voor zzp’ers een betaalrekening. ASN Vermogensbeheer gaat vermogens beheren van klanten die hun vermogen vanaf € 250.000 duurzaam willen beleggen.

We werken ons duurzaamheidsbeleid, de basis van al onze activiteiten, verder uit. Met de langetermijndoelen voor mensenrechten, klimaat en biodiversiteit vullen we onze rol als aanjager van duurzame ontwikkeling in. Sinds 31 december 2016 is ASN Bank een handelsnaam van de Volksbank. Onze duurzame missie is gewaarborgd in de afspraken die tussen ASN Bank en de Volksbank zijn gemaakt en de Volksbank heeft ons duurzaamheidsbeleid overgenomen.

2017 tot nu

Een verbinder die aanjaagt. Zo zou je onze rol de afgelopen jaren het beste kunnen kenschetsen. Of het nu gaat om een leefbaar loon voor textielwerkers via ons burgerinitiatief ‘Good Clothes, Fair Pay’ of het effect van investeringen en leningen op het klimaat en op biodiversiteit, wij zetten vaak de eerste stappen. Zo waren we nauw betrokken bij de oprichting van drie platformen: Platform Living Wage Financials, Platform Carbon Accounting Financials en Platform Biodiversity Accounting Financials.

In 2021 vindt de laatste editie van de ASN Bank Wereldprijs plaats, want het is tijd voor iets nieuws. We nemen afscheid van Voor de Wereld van Morgen en in 2022 introduceren we ons nieuwe online platform Vanaf Hier, hét online startput voor een dagelijkse dosis duurzame inspiratie. Zo maken we duurzaamheid bereikbaar voor iedereen.

Vacatures

Wil je werken bij de grootste duurzame bank in Nederland? Bekijk de actuele vacatures.

Lees meer

Nieuws en pers

Als je meer achtergrondinformatie wilt over ASN Bank.

Lees meer

Directie en medewerkers

De directie van ASN Bank ontvangt geen bonussen. Lees meer over het beloningsbeleid.

Lees meer