Zo verminder jij je plastic afval

Jaarlijks produceren we 22 kilo aan plastic verpakkingsafval per persoon. Dat zijn zo’n 1.000 halveliterflesjes. Een enorme hoeveelheid plastic. Maar waar gebruiken we al dat plastic voor? En hoe kunnen we ons plastic afval verminderen?
5618x bekeken

Vergelijk je plasticgebruik met de vier gezinnen die hun plastic afval een week lang hebben opgespaard. En lees de praktische tips van Nicky Kroon van het Zero Waste Project.

Plastic afval van Kim

Kim: “Met ons gezin van vier (twee kids van 3 en 5 jaar) hebben we al ons plastic van een week bijgehouden. Ik schrik er een beetje van hoeveel het is, terwijl we al proberen erop te letten. Veel biogroenten en vegan producten zitten in plastic verpakt. Ook kregen we precies deze week een levering ecologische planten van Sprinklr. Die zaten in een plastic potje met plastic labels.”

Plastic afval van Kim

Plastic afval van Kim en haar gezin.

Tip van Nicky

Nicky: “Leuk, plantjes! Bij sommige tuincentra kun je de potjes weer inleveren. Er zijn ook planten zonder plastic potjes te koop. Ik zie veel verpakkingen van brood. Brood kun je bijna overal in je eigen katoenen broodzak kopen. Het kan ook met zak en al de vriezer in als je het niet direct opeet. Veel vegabroodbeleg is in glazen potjes te koop. Tortilla’s maak je heel makkelijk zelf met wat bloem (of maismeel) en olie.”

Plastic afval van Rebecca

Rebecca: “We proberen met ons tweeën heel bewust plastic te vermijden. Zo nemen we onze eigen katoenen broodzakken mee naar de (super)markt en netjes voor groenten en fruit. Als het kan kiezen we verpakkingen met minder impact op het milieu, zoals glas of composteerbaar plastic. Maar nu blijkt dat we veel meer plastic verbruiken dan we hadden verwacht. Een deel daarvan was echt niet nodig geweest: ik had een dag geen lunch meegenomen naar mijn werk en alles wat ik toen voor de lunch kocht zat in plastic verpakt. Zonde!”

Plastic afval van Rebecca

Plastic afval van Rebecca en haar partner.

Tip van Nicky

Nicky: “Kijk de volgende keer of je pasta in karton kunt vinden. Of koop groot in, zodat je relatief minder verpakking hebt. In plaats van sla in een plastic zak kun je voor kropsla kiezen. In veel natuurwinkels vind je ook andere sla los, zoals rucola. Tempeh verkopen ze in veel supermarkten met een biologisch assortiment ook in glas.”

Plastic afval van Sara

Sara: “Ik probeer waar ik kan plastic te vermijden. We kopen groenten en fruit op de markt, bij de groenteboer en anders Albert Heijn. Hierbij gebruik ik altijd de hergebruikbare zakjes van de AH, en als die vol zijn papieren zakken. Maar vlees en vleesvervangers zitten altijd in plastic. En brood: vers en afbak, allebei plastic. Het heeft weinig impact om het plastic in de winkel van het brood af te trekken en in een katoenen zak te doen. Ik weet dat er voor verzorgingsproducten alternatieven bestaan; dat ga ik eens beter uitzoeken.”

Plastic afval van Sara

Plastic afval van Sara.

Tip van Nicky

Nicky: “In plaats van shampoo in een plastic fles kun je eens een shampoobar proberen. Wist je dat waspoeder vaak beter is voor het milieu dan vloeibaar wasmiddel, en ook nog eens in karton zit? Wattenstaafjes bestaan ook van bamboe en karton. Een deodorantstick is veel duurzamer dan spuitdeo. Maar er bestaan ook deodorants in crème- en poedervorm die je zonder plastic kunt kopen. Of zelf deo maken, dat is nog heel makkelijk ook!”

Plastic afval van Milene en Yuri

Milene: “In de grote supermarkt kun je nauwelijks groenten zonder plastic kopen. Dus op naar de lokale groenteboer. Daar ligt alles zonder plastic, maar dat heeft ook nadelen. Er zaten beurse plekken op de appels en de broccoli viel uit elkaar. Kwark en wc-papier zonder plastic zijn niet te vinden in de grote of kleine supermarkt. Eigenlijk ben ik te lui om de stad door te fietsen op zoek naar die ene wc-rol zonder plastic verpakking. Het moet dus makkelijk zijn, en betaalbaar.”

Plastic afval van Milene en Yuri

Plastic afval van Milene en Yuri.

Tip van Nicky

Nicky: “Door buitenbeentjes te kopen help je tegen de voedselverspilling, supergoed! Maar je kunt ook de ‘minder mooie’ appels tussen de losse vandaan halen en deze in je eigen zakje meenemen. Toiletpapier zonder plastic verpakking koop je bijvoorbeeld van The Good Roll of 100%eco. En het kleine sapflesje kun je natuurlijk inruilen voor een paar verse sinaasappels. Of koop een grotere (glazen) fles, dan heb je minder verpakking.”

      Delen op:

      Dit vind je misschien ook interessant: