10 tips voor het geven van verrassende en duurzame cadeaus

Terug naar de ASN duurzame cadeaugids
1. Vraag een verlanglijstje
Als je vrienden of familie met de feestdagen wil verwennen met een mooi cadeau, vraag dan of ze een verlanglijstje hebben. Als je iets uitkiest van dat lijstje, weet je zeker dat je een cadeau geeft waar de ontvanger blij van wordt. En dan vermijd je het risico, dat het cadeau ongebruikt achter in een kast zal verstoffen. Of nog erger: in de vuilnisbak belandt.
2. Tweedehands is ook een optie
Moet een cadeau altijd nieuw zijn? Nee, natuurlijk niet. Wat bij de een bovenaan een wensenlijstje staat, zet een ander op Marktplaats, eBay, The Next Closet of een vergelijkbare website. Bekijk een verlanglijstje daarom altijd eerst met die blik. Welk item kun je tweedehands kopen? Zet vervolgens een aantal zoekopdrachten uit. Morgen in huis is meestal niet haalbaar, dus wacht daar niet te lang mee, maar de kans is groot dat je precies vindt wat je zoekt. En nog praktischer is het als je zelf iets moois in huis hebt waar je een ander blij mee kunt maken.
3. Geef een ervaring
De gemiddelde Nederlander heeft 10.000 spullen in huis, waarvan een groot deel niet of nauwelijks wordt gebruikt. En al die spullen hebben een enorme negatieve impact op het milieu. Bedenk daarom of je wel een fysiek cadeau wilt geven. Is een ervaring niet een veel leukere optie? Denk aan een museumbezoek, een dagje naar de sauna of een theatervoorstelling. Of wat dacht je van een wandeling, een fietstocht met picknick of kookworkshop? Om het nog extra leuk te maken, kunt je deze ervaringen ook samen gaan beleven. Zo breng je samen tijd door, wat onbetaalbaar is, en de milieu-impact is minimaal.
4. Maak een cadeau
Kun je heel mooi haken, breien, naaien, schilderen, bakken of koken? Denk er dan eens over na of je jouw talent kunt gebruiken om zelf een cadeau te maken. Een driegangendiner, een bijzondere taart, een schilderij of een warme sjaal; het zijn allemaal opties die de ontvanger gegarandeerd zal waarderen. Want is de essentie van een mooi cadeau niet vooral dat er aandacht aan gegeven is?
5. Doneer aan een goed doel
Heeft de ontvanger eigenlijk alles al en geen duidelijk wensenlijstje? Denk er dan eens over om een donatie aan een goed doel te geven. Je kunt een aantal m2 natuur kopen, een boom planten, een olijfboom adopteren of geef aan de voedselbank. Er zijn zo ontzettend veel organisaties die met jouw bijdrage echt een verschil kunnen maken.
6. Koop een cadeau bij een duurzame ondernemer
Als je op zoek gaat naar een ‘nieuw’ cadeau, kies dan voor een duurzaam product van een ondernemer die werkt met respect voor mensen, het milieu en dieren. In de ASN Duurzame Cadeaugids vind je 40 duurzame producten van dit soort bevlogen ondernemers. Op hun website vind je meer informatie over hun missie en werkwijze.
7. Waar is het product van gemaakt
Kijk ook altijd naar het materiaal waar een product van is gemaakt. Plastic draagt altijd bij aan milieuvervuiling. Natuurlijke materialen zijn over het algemeen een duurzamere keuze dan synthetische materialen. Ga je voor een kledingstuk of accessoires? Kijk dan op de website Good on You hoe het merk scoort op verschillende criteria en kies je voor iets dat je kunt eten, let dan op het biologische of het fairtradekeurmerk. Daarnaast is de keurmerkenwijzer van Milieucentraal een handig hulpmiddel.
8. Koop lokaal
Ook waar je je producten koopt, heeft invloed op de duurzaamheid van een cadeau. Door je cadeaus bij winkels in de buurt te kopen, steun je de lokale economie. Vooral als je kiest voor een speciaalzaak, in plaats van voor een grote keten. Dit zorgt niet alleen voor werkgelegenheid, maar bevordert ook de leefbaarheid in je dorp of wijk. En dat is niet alles; bij lokale ondernemers kun je ook gemakkelijk om advies vragen en je kunt gemakkelijk even langsgaan als er iets niet goed is met het product. Ga je ook nog lopend, of op de fiets naar de winkel, dan ben je helemaal goed bezig.
9. Neem de tijd bij het online winkelen
We kunnen niet precies zeggen wat duurzamer is; online of fysiek winkelen. Verschillende variabelen spelen een rol, zoals de manier waarop en hoe snel je pakketje wordt bezorgd. Maar bijvoorbeeld ook hoe het pakket is verpakt. De belangrijkste tip die we je kunnen geven, is om op tijd te bestellen en geen gebruik te maken van een super-snelle-bezorgservice. Dan heeft de leverancier meer tijd om de rit zo gunstig mogelijk te plannen en kan er meer mee in de bus met minder kilometers. Ook dat is duurzamer.
10. Creatief inpakken
Ook bij het inpakken van je cadeaus kun je een verschil maken. Zo voorkom je dat je de ontvanger met een volle papierbak opzadelt. Er zijn ontzettend veel alternatieven voor inpakpapier. Kies bijvoorbeeld voor een mooie linnen tas, een doosje dat je daarna ook voor iets anders kunt gebruiken, voor gerecycled cadeaupapier, herbruikbaar cadeaupapier, cadeaupapier van landbouwafval, een mooi stuk stof dat je nog over hebt, een envelop of mooie pagina’s uit een magazine of een oude krant versierd met bloemen. Op Pinterest en andere websites vind je veel inspiratie.
We hopen dat deze tips je helpen bij het uitzoeken van het perfecte cadeau. Veel geefplezier!