ASN Duurzaam Small & Midcapfonds: actueel inzicht in je fonds

Experts zijn dagelijks bezig om je geld te investeren en er financieel en duurzaam rendement mee te behalen. Lees meer over de actuele ontwikkelingen in je fonds en wat dit voor jou betekent.

Financieel rendement ASN Duurzaam Small & Midcapfonds

Koers (laatste 3 beschikbare)
ASN Duurzaam Small & Midcapfonds
Step 1

Koersontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology B.V.

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 april 20240
Vanaf de start* 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 5,13% 6,81% 4,06% -2,66% -2,56%
Vergelijking: MSCI Europe Small Cap Total Return Net Index 5,07% 7,11% 5,35% -0,79% 2,64%

* Gemiddeld per jaar

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Doel van het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds

Het financiële doel van het fonds is op lange termijn (> 5 jaar) een hoger nettorendement (na aftrek van de kosten van het fonds) te behalen dan de vergelijkingsmaatstaf (ook wel benchmark genoemd). Op korte termijn kan het rendement sterk afwijken (positief en negatief) vanwege de strikte duurzaamheidseisen bij de keuze van de beleggingen.

Toelichting op dividenduitkering 2023 door de fondsbeheerder

Het dividend over 2023 bedraagt € 0,85 per participatie.

Het was een zeer beweeglijk jaar voor de aandelenmarkten, maar ondanks de zorgen om de inflatie, almaar hogere beleidsrentes en de impact hiervan op de reële economie sloten ze het jaar met forse koerswinsten af. In het eerste halfjaar leek de inflatie gestaag te dalen, wat deed vermoeden dat het einde van de renteverhogingen in zicht kwam. De centrale banken bleven hun rentes echter opschroeven en de verwachting was dat ze de beleidsrentes lang op een hoog niveau zouden houden. Hier kwam in november verandering in; de inflatiecijfers waren lager dan verwacht en het sentiment op de markten werd daarop veel positiever. Daarnaast blijven de bedrijfsresultaten meevallen en lijken de macro-economische indicatoren voorzichtig een beter beeld te laten zien.

De hoogte van het dividend van het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds is mede afhankelijk van de dividenden die zijn uitgekeerd door de bedrijven waarin het fonds belegt. Die bedrijven bepalen zelf wat ze doen met hun winst: in kas houden, herinvesteren in het bedrijf, als dividend uitkeren aan de aandeelhouders, of een combinatie hiervan. Kleine bedrijven hebben over het algemeen minder toegang tot goedkope herfinancieringsopties en derhalve maken veel bedrijven de keuze om de winsten te herinvesteren. Dat maakt dat het dividend over 2023 lager was dan over 2022. Dit ondanks de beter dan verwachte ontwikkelingen van de bedrijfswinsten in de meeste regio’s.

Of een bedrijf dividend uitkeert kan door de fondsmanager worden meegenomen in de portefeuilleconstructie maar is niet van doorslaggevend belang. De fondsmanager beoordeelt primair of een bedrijf waarde toevoegt en of het past in de portefeuille. De duurzaamheidsselectie gaat vooraf aan dat oordeel.

Factsheet ASN Duurzaam Small & Midcapfonds

Lees de factsheet van dit fonds via onderstaande downloadlink terug:

Waarom beleggen in het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds voor de lange termijn?

De koers van het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds is elke beursdag anders. In reactie op dalende beurskoersen verkopen beleggers soms snel hun beleggingen. Lees meer over waarom beleggen voor de lange termijn een goed idee kan zijn.


Actueel: toelichting rendement door de fondsbeheerder april 2024

Toelichting resultaat

Het fondsrendement in april bedroeg -1,15%. Daarmee presteerde het fonds slechter dan de aandelenindex waarmee we het vergelijken, de benchmark: deze kwam uit op -0,82%.

April was een lastige beleggingsmaand waarin zowel aandelen als obligaties terrein verloren. In de eurozone bleef de inflatie in april steken op 2,4%, met een kerninflatie die daalde naar 2,7%; het laagste niveau sinds februari 2022. De ECB heeft al duidelijk laten weten de rente in juni te zullen verlagen, een verlaging die al maanden door de markten wordt verwacht.

Invloed van de selectie op het rendement

Een van de uitgangspunten van het fonds is dat de selectie van bedrijven voor de portefeuille de grootste bijdrage aan het rendement moet leveren. De helft van het verschil in rendement met de benchmark werd veroorzaakt door de afwijkende gewichten in de sectoren, de andere helft door de selectie van bedrijven binnen de sectoren.
De sector met financiële dienstverleners presteerde wederom redelijk goed door de hogere marktrentes, dit droeg eraan bij dat het fondsrendement achterbleef bij de benchmark. Wij mijden namelijk beleggingen in deze sector omdat hier over het algemeen geen of beperkt inzicht gegeven wordt in de bedrijfsactiviteiten. We kunnen dus niet beoordelen of deze activiteiten aan onze duurzaamheidscriteria voldoen. Daarnaast leverde met name de selectie van bedrijven binnen de Industriesector een negatieve bijdrage.

Uitgelicht: foute facturen bij Bravida

In april was de negatieve bijdrage van Bravida aan het rendement het grootst. De aandelen van de Zweedse technische dienstverlener en installateur werden geraakt door de beschuldiging van een klant dat er opzettelijk te veel uren in rekening zijn gebracht. De klant in kwestie had met hulp van een consultancybureau een analyse gemaakt waarin 14 foutieve rekeningen opdoken over een periode van drie jaar. Bravida is snel een eigen onderzoek gestart, waarin werd aangetoond dat slechts één regiokantoor opzettelijk aan twee klanten te veel uren in rekening heeft gebracht. De betrokken medewerkers zijn op non-actief gesteld en Bravida gaat aangifte doen. Wij nemen deze ontwikkeling zeer serieus en hebben gedurende de maand uitgebreid contact gehad met Bravida, de betrokken klant en de consultant. Bravida heeft aangegeven de interne controles aan te scherpen om dit soort gedrag in toekomst eerder te detecteren, en beter nog, helemaal te voorkomen.

Visie en vooruitzichten

Wij zijn ervan overtuigd dat de koers van een aandeel op de lange termijn de fundamentele ontwikkeling van winsten en kasstromen bij een bedrijf weerspiegelt. Dat betekent dat het rendement op een aandeel afhankelijk is van twee factoren: de prestaties van het bedrijf en de prijs die beleggers willen betalen voor bijvoorbeeld de bedrijfswinst, nu en in de toekomst. Al enige tijd zijn beleggers bereid veel meer te betalen voor de winsten van grote Amerikaanse ondernemingen dan voor die van kleine Europese bedrijven. De toekomst zal uitwijzen of dit terecht was. Wij vinden dat de aandelen van kleine Europese bedrijven interessant gewaardeerd zijn. Dat biedt kansen voor langetermijnbeleggers.

Duurzaam rendement van het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds

Lees meer over de berekening van het duurzaam rendement

Top-5 duurzame bedrijven van het fonds (bron: ASN Impact Investors)

Lees voor alle feiten en cijfers de factsheet van dit fonds

Lees meer over de goed- en afkeuring van bedrijven

De selectie van bedrijven vindt eerst plaats op het gebied van duurzaamheid en daarna op financiële vooruitzichten. Zo streeft het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds naar een goed financieel en duurzaam rendement.

Meer weten over beleggen?

Wil je meer weten over beleggen bij ASN Bank?
Duurzaam beleggen
Periodiek beleggen
Rendement van beleggen in 2022
Gids voor beleggers bij ASN Bank