Zonnepanelen of een zonneboiler

1846x bekeken
Zelf energie opwekken? Gebruik de zon! Dat is goed voor je portemonnee én voor het klimaat, want je stoot minder CO2 uit. Je kunt de zon gebruiken om je elektriciteitsrekening te verlagen. Dat doe je met zonnepanelen. Maar je kunt er ook je water mee verwarmen. Daarvoor gebruik je een zonneboiler.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Daardoor heb je minder of geen last van schommelingen in de energieprijzen. Leveren je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt? Dan krijg je aan het eind van het jaar geld terug van je energieleverancier. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen vijf jaar met 25% gedaald. Een gemiddelde zonne-installatie met tien panelen kost zo’n € 4.400. Het is van meerdere factoren afhankelijk hoe snel je dat terugverdient. Een indicatie is: ongeveer negen jaar.

Zonneboiler

Met een zonneboiler gebruik je de zon om je tapwater te verwarmen. Ook kun je de boiler aansluiten op je centrale verwarming. Dat wordt een zonneboilercombi genoemd. Met een zonneboilercombi bespaar je gemiddeld zo’n 50% op je kosten voor warm water.

Subsidie

Bij sommige gemeentes kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook kun je de btw meestal terugkrijgen, wat al snel € 750 kan opleveren. Op de site van Slimwoner lees je hoe dit precies werkt en wat de voorwaarden zijn. Sommige zonneboilers komen ook in aanmerking voor subsidie.

Aan de slag met Slimwoner

Je energielasten verlagen, comfortabeler wonen en het klimaat sparen? We denken graag met je mee en kijken dan verder dan je hypotheek. Daarom werken we samen met Slimwoner. Dit online platform geeft onafhankelijk advies over energiebesparing. Het helpt je om er echt mee aan de slag te gaan. Bovendien heeft Slimwoner een uitgebreid netwerk van bedrijven die tegen een eerlijke prijs helpen met energie besparende maatregelen. Doe de Woningtest op slimwoner.nl. Dan krijg je in vijf minuten een indicatie hoe je je huis energiezuiniger kunt maken. En wat je daar ongeveer mee kunt besparen.

ASN Duurzaam Wonen

Als je een ASN Hypotheek afsluit met ASN Duurzaam Wonen, leen je tegen een lage rente geld voor energiebesparende maatregelen.

Meer over ASN Duurzaam Wonen

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant

uis