Zonnepanelen: groene energie op je eigen dak

Zelf energie opwekken? Kies voor zonnepanelen. Die zijn goed voor je portemonnee én voor het klimaat, want je stoot minder CO2 uit. Of ga voor een zonneboiler en bespaar op de kosten voor warm water.
882x bekeken

Zonnepanelen kopen

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Bekijk dan eerst of je dak geschikt is. Het is natuurlijk belangrijk dat de zonnepanelen zoveel mogelijk in de zon liggen. Als het dak een deel van de dag in de schaduw ligt, is de opbrengst van zonnepanelen lager dan wanneer ze de hele dag in de zon liggen. Ook belangrijk: de ligging van de panelen. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze op het zuiden gericht liggen.

Op de website van Milieucentraal bereken je hoeveel panelen er op je dak passen, hoeveel de panelen kosten en hoeveel CO2-uitstoot je panelen besparen.

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen vijf jaar met 25% gedaald. Een gemiddelde zonne-installatie (inclusief omvormer) met tien panelen kost zo’n € 4.400. Het is van meerdere factoren afhankelijk hoe snel je dat terugverdient. Een indicatie is: ongeveer negen jaar.

Opbrengst zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Daardoor heb je minder of geen last van schommelingen in de energieprijzen. Leveren je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt? Dan krijg je aan het eind van het jaar geld terug van je energieleverancier. De energiebesparingbesparing van zonnepanelen kun je ongeveer vergelijken met een rente van 6 procent op je spaarrekening.

Het rendement is afhankelijk van verschillende factoren zoals het vermogen, de ligging, de hellingshoek en de kwaliteit van de panelen. Ook ben je afhankelijk van de hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar.

Zonneboiler

Met een zonneboiler gebruik je de zon om je tapwater te verwarmen. Ook kun je de boiler aansluiten op je centrale verwarming. Dat wordt een zonneboilercombi genoemd. Met een zonneboilercombi bespaar je gemiddeld zo’n 50% op je kosten voor warm water.

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer 3.300 euro inclusief de installatie. Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. De subsidie bedraagt twee derde van de geschatte jaaropbrengst. De subsidie voor een zonneboiler voor 4 personen is zo'n 1.100 euro. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Subsidie zonnepanelen

Bij sommige gemeentes kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook kun je de btw meestal terugkrijgen, wat al snel € 750 kan opleveren. Op de site van Slimwoner lees je hoe dit precies werkt en wat de voorwaarden zijn. Sommige zonneboilers komen ook in aanmerking voor subsidie.

Kiezen voor zonnepanelen met behulp van Woningverbeteraars

Wil je zonnepanelen kopen of huren? Bij onze partner Solease is genoeg informatie te vinden over zonnepanelen. Zij geven advies over energiebesparing en helpen je om er echt mee aan de slag te gaan. Solease heeft een eerlijk aanbod van kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen. Je kunt advies vragen en vrijblijvend een offerte aanvragen.

ASN Duurzaam Wonen

Wij willen de verduurzaming van woningen makkelijk en betaalbaar maken voor iedereen. Daarom helpen we je graag met informatie over het verduurzamen van je huis. Je energielasten verlagen, comfortabeler wonen en de natuur sparen? We denken graag met je mee en kijken verder dan de hypotheek van je huis. Zo bieden we bijvoorbeeld ASN Duurzaam Wonen aan.

ASN Duurzaam Wonen

Als je een ASN Hypotheek afsluit met ASN Duurzaam Wonen, leen je tegen een lage rente geld voor energiebesparende maatregelen.

Meer over ASN Duurzaam Wonen

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant

uis