Je wilt het liefst de wereld redden, bent bewust bezig met je impact en probeert zo min mogelijk afval te maken. Maar een zero waste lifestyle klinkt misschien nog als een stap te ver. Waar begin je? Zero waste blogger - en auteur van het boek Het Zero Waste Project -  Nicky geeft tips.

1. Begin (niet) met een challenge

De Vanaf Hier-redactie ging als challenge een week lang zero waste. En dat ging natuurlijk niet zomaar. Natuurlijk is het starten van een challenge van een aantal dagen, week of maand een supergoede impuls voor je motivatie, maar het is niet de meest efficiënte manier om te beginnen. Je hebt namelijk eigenlijk geen idee waar je moet beginnen. Zorg dus, als je een challenge gaat doen, dat je je van tevoren goed voorbereidt. Bijvoorbeeld door de blog Het Zero Waste Project te checken en de overzichtskaart met handige plekken te raadplegen.

2. Weiger al het wegwerp

Begin met je single use items: producten die gemaakt zijn om maar één keer te gebruiken. Deze items zorgen al voor 50% van het plastic in de oceanen! Het fijne is: voor wegwerpproducten zijn heel veel alternatieven (check ook deze lijst) op de markt. Die wegwerpwaterflesjes in de sportschool vervang je supermakkelijk voor één van deze beauties, in plaats van wegwerpscheermesjes gebruik je een ouderwetse safety razor en voor die wegwerpbekers bij het koffieapparaat regel je gewoon een herbruikbare mok of to go beker.

3. Doe je ogen open

Natuurlijk zal je niet zo snel je verpakking op straat gooien als je bewust met het milieu bezig bent, maar hoe vaak maak je eigenlijk achteloos afval? Kun je die energiereep uit de automaat niet gewoon weerstaan (of vervangen voor een chocolate chip cookie van de bakker)? Denk na over de consequenties van je keuzes en maak de beste afweging: koop je iedere keer dat je pasta eet een plastic zakje van 250 gram? Verruil die dan voor een groot pak van 500 gram, of zelfs kilozakken van bijvoorbeeld de biologische toko. Koop in bulk! Zo pak je de tweede R van zero waste, Reduce, op de efficiëntste manier aan.

4. Kijk naar het afvalpotentieel

Sta je in de supermarkt/drogist/kledingwinkel en weet je niet wat je moet kopen? Kijk bij alles eerst naar de verpakking en het afvalpotentieel. Rijst in je eigen zakje of grote zak is een stuk beter dan dat kleine plastic zakje. Zelfgepopte popcorn is soms net zo lekker als een zak chips (niet onverpakt of in goed-recyclebare verpakking te krijgen). Een grote pot lippenbalsem is beter dan die kleine sticks (of maak je eigen DIY lippenbalsem als je daar zin in hebt!). Ook kun je kiezen voor tweedehands kleding en spullen (want: geen verpakking). Zin in afhaaleten? Daar kun je ont-zet-tend veel afval vermijden, door je eigen bakjes en zakjes mee te nemen.

© Het zero waste project

5. Kijk naar wat er beschikbaar is

Een supermarkt inlopen met een recept in je hoofd is niet de beste manier om zero waste te gaan. Sterker nog: je zult zien dat het merendeel van de ingrediënten die je nodig hebt in verpakking zitten. Pak het daarom andersom aan: kijk naar wat er wél onverpakt beschikbaar is! Denk aan verse kruiden, seizoensgroenten en lokale groenten en fruit. Allemaal verpakt in natures best gift – en er zijn heerlijke gerechten mee te maken (als je niks kunt verzinnen of op wilt zoeken: soep!). Zero waste verantwoord koken hoeft ook echt niet lang te duren: denk aan een snelle couscoussalade, smoothies of lekker brood van de bakker met dips.

Inspiratie nodig?

  • Wortelpuree met peper en bietjesknolselderijcrumble uit de oven
  • Pasta met wilde spinazie
  • Pompoensoep met geroosterde pompoen en peer
  • Zoete aardappelpuree met bospaddenstoelen en kastanjechampignons
  • Brood met homemade hummus of bijv. pindakaas
  • Smoothies! Met havermout, banaan en groenten/fruit naar keuze (bijv. bietje + cacaopoeder of courgette + peer)
  • Granolabowls: yoghurt (glas) met homemade granola (haver/spelt/tarwe/mueslivlokken met een beetje honing en kokosolie in de oven) en cacaonibs, zaden en noten

© Het zero waste project

6. Kies altijd voor hergebruik

Twijfel je tussen de composteerbare boterhamzakjes of plastic boterhamtrommel? Ga dan voor de laatste optie: de derde R van zero waste is namelijk Reuse en pas op de vierde en vijfde plaats komen Recycle en Rot aan bod. Hergebruik is belangrijker dan het materiaal. Een uitzondering is kleding; waarbij je kleding met plastic vanwege vrijkomende microfibers tijdens iedere wasbeurt impact heeft. Maar zolang je nog blij bent met je nylon shirt kun je hem beter zelf blijven gebruiken (en met de hand of koud wassen) dan naar de kringloop brengen.

7.Ga steeds een stapje verder

Is je fles shampoo op? Probeer dan eens een shampoobar. Zijn je wattenschijfjes op? Investeer dan in herbruikbare wattenschijfjes van reused of biologisch katoen. Ben je wat zekerder van je zaak (én motivaties)? Leer jezelf dan aan om ieder drankje zonder rietje te bestellen. Ben je jarig? Vraag dan eens een ervaring in plaats van spullen aan je vrienden en familie. Eigenlijk houdt je missie nooit op! Vergeet dan ook niet: zero waste is een stip op de horizon, geen doel wat je meteen moet halen.