Zagen aan de poten van de gevestigde orde

Nederland loopt hopeloos achter met het gebruik van energie uit duurzame bronnen. Nu we het historische klimaatakkoord in Parijs hebben ondertekend, is het tijd voor versnelling. Wie gaat die aanjagen?

176x bekeken

Als je aan versnellen denkt, denk je niet meteen aan grote bedrijven, woningcorporaties en de overheid. Snelheid is meer iets voor kleine ondernemers. Zij proberen op volle kracht de gevestigde orde te veranderen. Lukt dat ze ook? Hoeveel invloed hebben ze? Meer dan je denkt! Lees maar wat ik vaak zie gebeuren.

  1. Een kleine ondernemer start een bedrijf om iets te doen waarvan iedereen denkt dat het niet kan.
  2. De ondernemer zoekt mensen die zich aan zijn idee willen binden en die het gaaf vinden wat hij wil doen.
  3. Zodra de groep mensen die het gaaf vindt groot wordt, springen de media erbovenop.
  4. Dan weten nog meer mensen ervan, én vinden er iets van.
  5. Grote bedrijven of andere instellingen zien dat ook en denken “daar moeten we iets mee”.
  6. En zo verandert er iets.

Twee voorbeelden om te illustreren hoe dit in de praktijk werkt:

Sustainer Homes verandert wonen

Sustainer Homes zijn de eerste (vakantie)huizen en kantoren zonder aansluiting op riool, gas, water en licht. Maar ze zijn wel heel comfortabel. Door een efficiënte warmtepomp is het warm in de winter en koel in de zomer. De elektriciteit komt van zonnepanelen en zonnecollectoren. Regenwater wordt gezuiverd tot drinkwater. Je kunt de Sustainer Homes optillen en neerzetten waar je maar wilt.

Sustainer Homes heeft al diverse prijzen gekregen (waaronder de ASN Bank Wereldprijs) en is uitgebreid in het nieuws geweest. Het concept spreekt mensen tot de verbeelding. De ideeën die zijn verwerkt in dit volledig zelfvoorzienende huis, laten ook zien welke mogelijkheden je hebt voor kleine veranderingen aan je eigen huis. En als je zelf stappen neemt om bijvoorbeeld je energievoorziening te verduurzamen, beïnvloed je op jouw beurt je energiemaatschappij.

Solly werkt aan een groene generatie

Hoe zorg je ervoor dat toekomstige generaties duurzame energie heel normaal vinden? Door ze er al vroeg over te leren. Het Solly Systeem doet dat.

Het bestaat uit speelrobots die energie of opwekken, of gebruiken. De robots en hun verhaal, lesmateriaal, een digitale omgeving en het educatieve game vormen samen het educatieve pakket Solly. Het pakket motiveert kinderen hun bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Ze vertellen er thuis over en stellen vragen aan hun ouders. Wie weet tot welke veranderingen dat allemaal gaat leiden.

Asceline Groot schreef dit blog naar aanleiding van ASN Live in Maastricht over het Klimaatakkoord. Met de talkshow ASN Live gaan we het land in. ASN Live vindt enkele keren per jaar plaats op een doordeweekse avond, steeds in een andere stad.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant