Voor mensenrechten strijden met een tattoo

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat uit 6.773 letters. Sinds 2012 gaat het team van Human Rights Tattoo de hele wereld over om deze verklaring letter voor letter op mensen te tatoeëren. ASN Bank werkt samen met Human Rights Tattoo om aandacht te vragen voor de mensenrechten in de kledingindustrie.

Kunstenaar Sander van Bussel (Tilburg Cowboys) bedacht Human Rights Tattoo (HRT) in 2012 als kunstproject. De tattoo herinnert dragers aan mensenrechten. Ook kunnen ze hem als ‘conversation starter’ gebruiken. Zo wil Sander dat de tattoos het belang van mensenrechten uitdragen.

Sander: 'In een tijd waarin mensenrechten wereldwijd onder druk staan, is het belangrijker dan ooit dat mensen weten wat hun rechten zijn. Iedere tatoeage die Human Rights Tattoo zet, zorgt voor een sneeuwbaleffect. Met een community van 6.773 mensen – want zoveel letters heeft de verklaring – zijn dat wereldwijd duizenden gesprekken per dag.'

Meer weten over Human Rights Tattoo?

Human Rights Tattoo-community

Inmiddels reist het team van HRT de hele wereld over om tattoo-events te organiseren. De afgelopen jaren waren ze te vinden in Mexico, Myanmar, Tsjechië en Zwitserland. Ze waren bij de Zwarte Cross, waar ze de leden van Pussy Riot tatoeëerden. En ze gingen naar Rusland, Hongkong en Indonesië. Inmiddels maken wereldwijd 3.900 mensen deel uit van de zeer diverse HRT-community: studenten, kunstenaars, advocaten, vluchtelingen, activisten, LGBT’ers, topmannen uit het bedrijfsleven, artiesten en politici. Allemaal dragen ze een Human Rights Tattoo. Het zal nog wat jaren duren om het wereldwijde communitykunstwerk af te ronden.

Samenwerking ASN Bank

Human Rights Tattoo organiseerde samen met ons in februari een tattoo-event in Mumbai om productiemedewerkers in de kledingindustrie te tatoeëren. Het doel was om hen bewust te maken van hun rechten, vooral als het gaat om leefbaar loon. Het team van HRT organiseert dit event ook om bewustzijn te creëren over dit thema door de mensen in de kledingindustrie een podium te geven om hun verhaal te vertellen.

Zo is er een documentaire gemaakt over Simran, die werkt in de kledingindustrie. Zij heeft een veel beter leven gekregen sinds ze een leefbaar loon ontvangt waar ze van kan rondkomen

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Leefbaar loon

‘Mensenrechten’ is een van de drie pijlers van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor mensenrechten doordat we ons inzetten voor een specifiek mensenrecht: leefbaar loon, in het bijzonder in de kledingindustrie.

Lees meer over hoe wij ons inzetten voor een leefbaar loon

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant