Verander de wereld, begin op je bord

392x bekeken

In Nederland gooien we jaarlijks gemiddeld 47 kilo eten per persoon weg. Dat zijn 65 warme maaltijden per persoon, of tien miljoen boterhammen per dag. Onvoorstelbaar hè? Ook het produceren van voedsel laat een enorme voetafdruk achter. Wij zetten de drie belangrijkste problemen van voedselproductie op een rij, met makkelijke tips om zelf bij te dragen aan verandering.

Met stip op 1: voedselverspilling

Overproductie en de versheidscultuur leiden tot verspilling van voedsel. Een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel verdwijnt in de afvalbak. Zo’n 2,2 miljoen ton groente, fruit en brood wordt jaarlijks weggegooid. Dat zijn 55.000 vrachtwagens vol met eten.

Zo beperk je gemakkelijk zelf verspilling:

  • Maak een eetschema en lijstje. Koop alleen wat je écht nodig hebt.
  • Kook afgepaste porties. Dus niet voor zes personen als je met zijn vieren bent.
  • Heb je eten over, neem het dan de volgende dag mee als lunch. Of introduceer een kliekjesdag.
  • Check regelmatig op houdbaarheid, zodat je niet onnodig iets weg hoeft te gooien. Vertrouw op je neus en verstand.
  • Bewaar je eten op de juiste plek, zodat het langer houdbaar is. Check de bewaarwijzer op voedingscentrum.nl.
  • Eet uit blik. Eten uit blik is langer houdbaar en blik kun je recyclen.

De revival van blik

Volgens Coco Conserven is blik dé bouwsteen voor een duurzaam voedselsysteem. Het materiaal is oneindig recyclebaar, het product is langer houdbaar én het hoeft niet gekoeld te worden. Net als Coco Conserven werken steeds meer duurzame ondernemers aan de toekomst van ons voedsel. ASN Bank helpt deze ondernemers vanuit de community Voor de Wereld van Morgen. In de tweede aflevering van onze webserie behandelen we het thema food: Dit is Morgen… op ons bord.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Op 2: de voetafdruk van je eten

Voor de productie van voedsel hebben we steeds meer water en energie nodig. Gevolg is dat rivieren en meren in steeds meer gebieden uitdrogen. Zo’n 1,2 miljard mensen leven wereldwijd in gebieden met waterschaarste. Omdat we steeds meer voedsel importeren neemt de CO2-uitstoot ook toe.

Zo verklein je jouw voetafdruk:

  • Eet minder vlees en kaas. Dieren hebben veel ruimte, water, energie en plantaardig voedsel nodig voor ze vlees, boter, kaas en eieren leveren. Kies vaker voor peulvruchten, groente en noten.
  • Eet streek- en seizoensgebonden producten. Dit scheelt veel energie, transportafstanden zijn korter en je hebt minder kassen nodig.
  • Eet onbewerkte producten. Hoe meer een product bewerkt is, hoe meer energie het kost. Volkoren graan is minder bewerkt en bevat ook nog eens meer voedingsstoffen.
  • Gooi geen eten weg. Je gooit dan indirect het water en de energie die er voor nodig was om het te produceren weg.

Op 3: waterschaarste

Wist je dat voor de productie van een ons rundvlees 1.500 liter water nodig is? Dat is evenveel als je verbruikt met een maand lang elke dag douchen (Bron: Wakker Dier/NRC). Bedenk goed wat je eet.

Zoveel water kost jouw eten:

Tip: frisdranken, vruchtensappen en alcoholische dranken hebben een hoge klimaatbelasting. Drink vooral water en thee.

Weten hoe duurzaam je nu al eet? Doe de test op voedingscentrum.nl.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant