Recyclen of hergebruiken? Zo kies je een duurzame verpakking

7 verpakkingen. Dat is wat we gemiddeld dagelijks gebruiken. Even een sandwich met een kop koffie op het station. En voor het avondeten voorverpakte groenten. Al dat verpakkingsmateriaal zorgt voor een hoop afval. Wat kan je hieraan doen?

8942x bekeken

Wat is de milieu-impact van verpakkingen?

Waar zit de koffie of thee in die je nu drinkt? In een mok of glas, of in een wegwerpbekertje? 20% van ons afval bestaat uit verpakkingen. Veel van dit afval komt terecht in de natuur. Rechtstreeks, als zwerfafval. Of in kleine deeltjes, via de verbrandingsoven. Vooral plasticafval zorgt zo wereldwijd voor ernstige vervuiling.

Lees hier alles over plasticafval in de natuur

Voedselverspilling voorkomen met verpakkingen

Toch is al dat verpakkingsmateriaal best nuttig. Verpakkingen zorgen ervoor dat het eten langer houdbaar blijft en minder beschadigd raakt. Bijvoorbeeld tijdens transport en opslag. Daardoor hoeven we minder voedsel weg te gooien. En dat is weer goed voor het milieu.

Want de milieubelasting van voedsel bestaat maar voor zo’n 10% uit de verpakking. 15% zit in het eten weggooien. En de rest, 75%, zit in het voedsel zelf (de teelt en transport). Hoe meer van het geproduceerde voedsel we opeten, hoe beter. En een goede verpakking kan daarbij helpen.

Vrouw met een wit vest houdt een wegwerpbeker en een papieren zakje vast.

Hoe vaak haal jij een koffie-to-go op het station? Beeld: Tamara Bellis via Unsplash.

Duurzame verpakkingen worden hergebruikt

De duurzaamste verpakking is er een die wordt hergebruikt. Zo zijn glazen flessen voor bier, water of frisdrank heel geschikt om opnieuw te vullen. Door ons statiegeldsysteem gaan glazen flesjes wel zo’n 40 keer mee.

Ook PET-flessen hebben een milieuvoordeel, omdat ze meteen na inzameling worden versnipperd en omgesmolten tot nieuwe flessen. Altijd al eens willen weten wat er gebeurt nadat jij je PET-fles hebt ingeleverd? Lees dan hier ons artikel over kunststof recycling.

Zo kies je een duurzame verpakking

Sta je wel eens in de winkel te aarzelen tussen een glazen wegwerpfles en een kartonnen drankverpakking? Tussen gewoon plastic en bioplastic? De materiaalkeuze hangt vaak af van het product dat erin zit. Als je een sapje koopt, wint een statiegeldverpakking het van een eenmalige verpakking. Dit is omdat het wordt hergebruikt. Op Milieucentraal vind je meer informatie over hoe je een milieuvriendelijke verpakking kiest.

Hoe duurzaam zijn recyclebare verpakkingen?

512 miljoen kilo aan plastic verpakkingen. Zoveel plastic kwam er alleen al in Nederland op de markt. Ongeveer de helft (258 miljoen kilo) werd daarvan gerecycled tot nieuwe verpakkingen. Veel van die verpakkingen zijn daarna niet nog een keer recyclebaar. Dit is dus geen echt circulaire oplossing. Maar zolang we niet afvalvrij leven, is hergebruik beter dan weggooien. Meer weten over afvalvrij leven? Lees dan hier tips om in 7 stappen zero-wast expert te worden.

DS Smith maakt recyclebare verpakkingen

Het Britse bedrijf DS Smith maakt verpakkingen van grotendeels gerecycled materiaal. Het recyclet ook papier, voedsel, bouwafval en andere materialen. DS Smith wil graag alle 500.000 weggooibekers recyclen die dagelijks in het VK worden gebruikt. Dat zijn er 2,5 miljard per jaar!

Beleggen in duurzame verpakkingen

Een deel van de ASN Beleggingsfondsen belegt in DS Smith, het bedrijf dat duurzame verpakkingen maakt. Wil jij ook bijdragen aan een nieuwe, schonere wereld? Lees hier meer over beleggen bij ASN Bank.

ASN Bank bij de Statiegeldalliantie

Een onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank is dat wij afval en vervuiling willen voorkomen en terugdringen. Hergebruik speelt daarbij een belangrijke rol. Omdat statiegeld hergebruik bevordert, is ASN Bank aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Lees hier wat wij doen tegen plasticvervuiling

    Delen op:

    Dit vind je misschien ook interessant: