Podcast: RUIK maakt 100% natuurlijke parfums van afval

388x bekeken
ASN Bank maakt een serie podcasts voor - en door - duurzame ondernemers. Hoe kom je van goed idee naar goed bedrijf? Noëlle en Boye Dorenbos zijn de oprichters van RUIK. Ze maken 100% natuurlijke parfums van afvalstromen als sinaasappelschillen. Ze zijn lid van Voor de Wereld van Morgen, de ondernemers-community van ASN Bank en stonden in 2016 in de finale van de ASN Bank Wereldprijs.

Beluister de podcast van RUIK hier

Al van kinds af aan zijn broer en zus Boye en Noëlle gefascineerd door geur. Als kleine kinderen brachten ze veel tijd door in de geurende kruidentuin van hun oma en peterselie is nog steeds een van hun favoriete geuren. Toen ze zich in 2010 gingen verdiepen in de wereld van parfums, ontdekten ze hoe vervuilend die industrie eigenlijk is.

Zo bleek ook uit een onderzoek van Greenpeace dat bijna alle reguliere parfums stoffen bevatten die schadelijk zijn voor mens en milieu. Of zoals Noëlle de parfumindustrie noemt, ‘de onzichtbare plasticsoep’. Ze besloten het compleet anders te gaan doen en startten RUIK.

’s Werelds eerste gebogen rietje

De parfums van RUIK zijn volledig natuurlijk en gemaakt van geurend, natuurlijk afval. Daarbij kun je denken aan sinaasappelschillen, ongebruikte rozenknoppen en zelfs de metershoge kerstboom van Amsterdam. Maar ook het parfumflesje, het verpakkingsmateriaal en de verzending is tot in de puntjes uitgedacht en duurzaam. Zo hebben de flesjes geen etiket, kun je deze laten hervullen en hebben de ondernemers ervoor gekozen om het rietje in het flesje te buigen tot een ‘R’. Niet alleen een hele mooie manier om je merk zichtbaar te maken maar ook als statement dat RUIK het écht anders doet.

Sinaasappelschillen, dennennaalden en rozenknoppen 

Inmiddels heeft het succesvolle duo drie parfums gelanceerd. VERSCHIL, gemaakt van reststromen biologische sinaasappelschillen. Voor de tweede geur DEN redden ze de 90-jaar oude kerstboom die tijdens kerst 2017 op de Dam in Amsterdam stond. De derde geur, KNOP, is in juli 2018 gelanceerd en deze is gemaakt van afgekeurde biologische rozenknoppen.

Het duo krijgt regelmatig verzoeken om reststromen te gebruiken voor een nieuw parfum. Het kost echter een vol jaar om een parfum te ontwikkelen, dus een nieuwe geur laat nog even op zich wachten. Volgens Boye en Noëlle zijn er tientallen reststromen waar ze iets mee zouden kunnen doen. ‘Alles wat geur heeft zou je kunnen redden’, aldus Noëlle. Maar ze verklappen nog niet welke reststroom ze als eerste gaan gebruiken. Geheim van de smid.

Durf te falen

Boye en Noëlle’s tips voor andere duurzame ondernemers? Besteed in het begin geen werk uit, doe alles zelf en wees niet bang om te falen. ‘Zeker als je duurzaam wilt ondernemen is het fijn als je alles zelf in handen hebt gehad en de processen van je bedrijf echt begrijpt.’

Maar ook zij zien dat dit uiteraard niet vol te houden is als je gaat groeien en zullen ook zij werk uit handen gaan geven. Maar niet het maken van de parfum, daar zijn ze stellig in: ‘Parfum maken is het leukste wat er is, dat gaan we nooit uitbesteden!’

Duurzame vooruitgang stimuleren

Vanuit Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank ondernemers zoals Boye en Noëlle om te groeien. Omdat we geloven dat we de samenleving sneller kunnen verduurzamen als we het samen doen. Duurzame ondernemers kunnen zich bij de community aanmelden voor onder andere coaching, advies, netwerk, training en publiciteit.

Nieuwsgierig geworden naar de podcast? Luister hem via onderstaande button.

Beluister de podcast van RUIK hier

Podcasts duurzaam ondernemen

Deze podcast maakt deel uit van een maandelijkse serie waarin duurzame ondernemers uit de Voor de Wereld van Morgen community vertellen over hun bedrijf. Alle edities verschijnen op de pagina Zo Maakt Geld Gelukkig.

Over Voor de Wereld van Morgen

Voor de Wereld van Morgen is het online platform van ASN Bank, boordevol inspiratie: bekijk er projecten van duurzame ondernemers, inspirerende blogs of doe mee aan crowdfunding of de ASN Bank Wereldprijs.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant