Podcast: Join the Rooftop Revolution!

633x bekeken
ASN Bank start een podcastserie boordevol tips van en voor duurzame ondernemers. Hoe gaan zij van een goed idee naar een goed bedrijf? Deel 2: hoe Rooftop Revolution groene daken top of mind maakt en daarmee ook de biodiversiteit in de stad bevordert.

©Rooftop Revolution, fotograaf Alice Wielinga

In Nederland ligt 400 km2 aan plat dak, zo’n 60.000 voetbalvelden. Verreweg de meeste van die daken zijn ‘gewoon’ bedekt met dakbedekking of grind. Dat kan groener! In het radioprogramma Let’s Talk Business spraken ASN’s biodiversiteitsexpert Roel Nozeman en Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution over bloemetjes, bijtjes en groene daken.

Grind eraf en groen erop

“Een kaal dak is als een dorre woestijn. Maar daar kun je leven brengen. Ik zeg: grind eraf en groen erop.” Aan het woord is Jan Henk Tigelaar, projectleider bij Rooftop Revolution. De stichting treedt op als expert, adviseur, procesbegeleider en intermediair in duurzame dakprojecten. De missie: geen dak onbenut. En niet alleen vanwege het mooie uitzicht dat groen biedt.

“Groene daken verbeteren de leefbaarheid van de stad. Daar is het nu bijvoorbeeld tot 8 graden warmer dan op het platteland, wat met name in de zomer tot ongezonde situaties kan leiden. Door klimaatverandering wordt het warmer én komen er steeds meer zogenoemde piekbuien. Daarbij komt in korte tijd een enorme hoeveelheid water naar beneden, waardoor riolen overlopen. Groene daken houden juist water vast, waardoor de kans op overstromingen kleiner wordt. Ook zorgen ze voor een koelere leefomgeving.” Aldus Jan Henk.

Groene daken zijn goed nieuws

Ook voor de natuur zijn groene daken goed nieuws. Jan Henk: “Neem een snelgroeiende stad als Amsterdam. Daar moet binnen de grenzen gebouwd worden waardoor elk stukje groen een potentiële bouwlocatie wordt. Dat is jammer voor de natuur. Maar die natuur kunnen we naar het dak brengen. En dat biedt heel veel kansen voor ondernemers. Bijvoorbeeld voor hoteliers: kamers worden sneller verhuurd als mensen in een mooie groene omgeving kunnen zitten.”

Roel Nozeman (links) en Jan Henk Tigelaar.

Bloemetjes en bijtjes

Als biodiversiteitsexpert wordt Roel Nozeman blij van Rooftop Revolution. “Wereldwijd staat de biodiversiteit gigantisch onder druk. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het aantal insecten de afgelopen jaren dramatisch is gedaald. Dat raakt onder andere bijen, die op hun beurt weer essentieel zijn voor bestuiving van gewassen en daarmee de wereldwijde voedselproductie. Groene daken kunnen een bijdrage leveren aan het in stand houden van deze diersoorten en deze ecosysteemdiensten.”

Bij ASN Bank houdt hij zich bezig met de vraag hoe de bank een positieve bijdrage kan leveren aan biodiversiteit. Roel: “Als eerste bank ter wereld hebben wij tot doel dat alle beleggingen en financieringen van de bank in 2030 een positief effect hebben op de biodiversiteit. Dat houdt in deze pioniersfase vooral in: onze impact meetbaar maken en de schade van onze huidige investeringen zoveel mogelijk beperken. Daarnaast zoeken wij actief naar projecten en fondsen die een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit, zoals herbebossing en landschapsherstel.

Groene business

In de podcast legt Jan Henk uit hoe het businessmodel van Rooftop Revolution werkt en hoe ze hun uiteindelijke doel willen bereiken. “Op dit moment zijn in steden nog maar enkele procenten van de beschikbare dakruimte groen. Dat wordt al beter maar het kan veel harder. Het is tijd voor een rooftop revolution!”

Beluister de podcast van Rooftop Revolution hier

Nieuw: Podcasts duurzaam ondernemen

Deze podcast maakt deel uit van een maandelijkse serie waarin duurzame ondernemers uit de Voor de Wereld van Morgen community vertellen over hun bedrijf. Alle edities verschijnen op de pagina Zo Maakt Geld Gelukkig.

Over Voor de Wereld van Morgen

Voor de Wereld van Morgen is het online platform van ASN Bank, boordevol inspiratie: bekijk er projecten van duurzame ondernemers, inspirerende blogs of doe mee aan crowdfunding of de ASN Bank Wereldprijs.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant