Maak van mensenrechten een dichtbij-je-bed-show met deze 5 tips

2070x bekeken
John Lennon met zijn vrouw in bed voor peace
Mensenrechten gelden voor ons allemaal. Toch worden ze wereldwijd iedere dag geschonden. Mensen worden vervolgd door hun regering vanwege hun overtuiging, hebben geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg of kunnen niet in vrijheid demonsteren. Hoe kun je daar zelf iets aan doen? Wij zochten voor je uit hoe jij, dicht bij je bed, kunt bijdragen aan meer respect voor mensenrechten.

Tip 1: Kom in actie bij een mensenrechtenorganisatie

Amnesty International onderzoekt mensenrechtenschendingen wereldwijd en komt in actie als er sprake is van ongelijke rechten. Steun Amnesty door vrijwilliger te worden bij een lokale groep. Dat gaat super simpel via de Amnesty WhatsApp Service. Creatievelingen kunnen ook een eigen actie starten voor Amnesty. Ook heeft Amnesty de actie Write for Rights. Help mensen die vastzitten omdat ze een mening uitten die de regering niet aanstaat door een mail te sturen naar de autoriteiten. Zo strijd je voor hun vrijheid.

Natuurlijk is Amnesty niet de enige organisatie die opkomt voor mensenrechten. Ook organisaties als Human Rights Watch, Artsen zonder Grenzen of PAX kunnen altijd actievoerders gebruiken.

Tip 2: Binge docu's over mensenrechten

Documentaires brengen schendingen van mensenrechten dichterbij. Filmmakers van over de hele wereld nemen je mee in ervaringen van mensen die gediscrimineerd of uitgebuit worden. Zo geven zij een podium aan lokale problemen en krijgt de schending van mensenrechten een persoonlijk gezicht. Geen directe feelgoodmovie dus, maar zo'n documentaire is ook niet alleen maar kommer en kwel. Een prima tijdsbesteding tijdens de donkere dagen, waar je ook nog wat van opsteekt.

  Tip 3: Kritisch consumeren

  Wil je een directe impact hebben op mensenrechten? Kijk dan eens kritisch naar de producten die je koopt. Een voorbeeld is de kleding die je draagt. Houd jij van shoppen of heb je dringend nieuwe basics nodig? Kijk dan eens niet alleen naar of het kledingstuk goed staat en het prijskaartje past binnen je budget, maar ook naar waar het kledingstuk vandaan komt. Onder welke omstandigheden is het gemaakt? Krijgt de arbeider eigenlijk wel een leefbaar loon? Eerder gaven we al tips voor het kopen van eerlijke kleding. Niet altijd makkelijk, maar als je van kleding houdt wel heel belangrijk.

  Ook kun je winkelen in een tweedehands kledingzaak, voor toffe items waar je niemand anders in ziet lopen. Of bekijk de lijst met FairTraide kledingmerken. Deze merken hebben naast een eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden ook duurzame productieprocessen.

  stapel met spijkerbroeken

  Wees kritisch op de kleding die je koopt en heb een directe impact op mensenrechten

  Tip 4: Spreek je uit

  Jezelf laten horen is misschien wel de best manier om invloed uit te oefenen. Dus spreek je uit als je getuige bent van ongelijkheid, discriminatie of pesterijen. Gebruik je social media kanalen om een positief geluid te laten horen. Of teken online petities. En wist je dat je zelfs een officiële klacht kunt indienen over een (vermeende) mensenrechtenschending?

  Wat natuurlijk altijd goed is: doe gewoon eens wat aardigs, liefs of leuks voor een ander. Dat is misschien niet direct een mensenrecht, maar het maakt een mensenleven wel fijner. Zeker als het gaat om iemand die eenzaam is of het moeilijk heeft.

  Bonustip: kies voor een bank die opkomt voor mensenrehten

  Deze tip kan niet ontbreken. Wat ons betreft is overstappen naar een bank die opkomt voor mensenrechten een no-brainer. Je moet er even voor gaan zitten, maar dan ben je wel voor de rest van je leven klaar.

  Een leefbaar loon voor mensen in de kledingindustrie

  Het verschil tussen machtige kledingmerken en de makers van je kleding is levensgroot. Wist je dat van een shirtje van 35 euro maar 18 eurocent naar de maker gaat? Soms kunnen de makers niet eens leven van het loon dat ze krijgen. Dat willen we veranderen. Met een Europees wetsvoorstel willen we een leefbaar loon afdwingen voor alle miljoenen makers in de kledingindustrie. Help je de makers ook? Zet je handtekening via:

  Delen op:

  Dit vind je misschien ook interessant