Een leefbaar loon in de kledingindustrie

Iedereen draagt kleding. Maar wist je dat de manier waarop onze broeken, truien en shirts worden gemaakt maar zelden duurzaam en eerlijk is? De makers van onze kleding verdienen vaak veel te weinig om van te leven. Dat willen we veranderen.
1198x bekeken

Miljoenen kledingmakers verdienen veel te weinig om van te leven. Het loon dat ze ontvangen is bij lange na niet genoeg om een dak boven het hoofd te hebben, voldoende eten en medicatie te kunnen betalen en de kinderen naar school te kunnen sturen. Om ervoor te zorgen dat kledingmakers wél goed voor hun gezin kunnen zorgen, is een leefbaar loon nodig. Daar zetten wij ons als bank voor in.

Wat is leefbaar loon?

Van een leefbaar loon kan een kledingmaker zichzelf en zijn gezin voorzien van de meest simpele basisbehoeften. Dat betekent een hoog genoeg inkomen voor voeding, kleding, huisvesting, onderwijs en zorg, plus een bedrag voor onvoorziene kosten en sparen. Een leefbaar loon helpt werknemers in de kledingindustrie om de armoede te ontstijgen. Het leidt vaak ook tot andere verbeteringen, zoals vermindering van kinderarbeid.

Ons doel: een leefbaar loon in de kledingsector

De ASN Beleggingsfondsen beleggen in de kledingsector. En dus kunnen we invloed uitoefenen. Om duurzame vooruitgang in deze sector te stimuleren hebben we een langetermijndoel gesteld. In 2030 moeten alle textiel- en kledingbedrijven in ons beleggingsuniversum een leefbaar loon betalen aan hun productiemedewerkers. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de medewerkers van hun directe leveranciers een leefbaar loon ontvangen.

De start van ons langetermijndoel bestond uit een onderzoek naar leefbaar loon in de kledingindustrie dat we samen met het Impact Centre Erasmus van de Erasmus Universiteit uitvoerden. We presenteerden het onderzoeksrapport op 14 november 2016 tijdens de jaarlijkse conferentie in Geneve over mensenrechten bij bedrijven. Daaruit bleek dat bijna alle veertien bedrijven in ons beleggingsuniversum het belang van leefbaar loon erkennen.

Maar geen van deze kledingbedrijven betaalt al zijn productiemedewerkers een leefbaar loon. Wel betalen de bedrijven minimaal het wettelijk minimumloon. Helaas is dat in veel landen geen leefbaar loon. Er moeten dus nog grote stappen worden gezet.

Zo scoren de kledingbedrijven

Hieronder zie je in hoeverre de bedrijven de ambitie en het beleid hebben om een leefbaar loon in te voeren.

Totaalscores op ambitie, beleid en implementatie (schaal 0 = zeer slecht tot 5 = zeer goed)

Positie Score Bedrijf
1 4,00 H&M
2 3,86 Puma
3 3,50 Adidas
4 3,42 Inditex
5 3,40 M&S
6 3,28 Espirit
7 3,25 Gildan
8 3,10 Asos
9 2,86 KappAhl
10 2,60 Nike
11 2,43 Gap
12 2,30 ASICS
13 1,14 Lojas Renner
14 1,10 Amer Sports

Zo zetten wij ons in voor een leefbaar loon

Weten hoe wij ons inzetten om een leefbaar loon in de kledingindustrie te realiseren? Lees dan verder.

Zelf bijdragen aan een leefbaar loon voor kledingmakers? Zet je handtekening!

Het verschil tussen machtige kledingmerken en de makers van je kleding is levensgroot. Wist je dat van een shirtje van 35 euro maar 18 eurocent naar de maker gaat? Soms kunnen de makers niet eens leven van het loon dat ze krijgen. Dat moet veranderen. Met een Europees wetsvoorstel willen we een leefbaar loon afdwingen voor de miljoenen makers in de kledingindustrie. Help je de makers ook? Zet je handtekening via:

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant