Hoe duurzaam is je huis?

Een goed koophuis is een duurzaam koophuis. De kansen om je woning te verduurzamen, hangen nauw samen met het bouwjaar van de woning. Hoe ouder de woning, des te meer je kunt verbeteren. Lees hier wat je kunt doen om jouw woning duurzamer te maken.
819x bekeken

Waar vind ik het bouwjaar van mijn woning?

De duurzaamheid van je woning hangt samen met het jaar waarin het huis gebouwd is. Via de Bagviewer van het Kadaster Bagviewer van het Kadaster vind je het bouwjaar van je woning. Aan de hand van het bouwjaar kun je een indicatie krijgen over de mate waarin het huis geïsoleerd is en welke maatregelen er waarschijnlijk nodig zijn om de woning duurzamer te maken.

Bouwjaar tot en met 1974

Huizen van voor 1975 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Waarschijnlijk is er in de loop der jaren wel een en ander verbeterd, vaak door dakisolatie en dubbelglas. Als dit recent is gebeurd, is de dakisolatie goed en is het glas van HR++ kwaliteit. Als de verbeteringen al ouder zijn, dan is de dakisolatie waarschijnlijk matig en gaat het om gewoon dubbelglas. Vloer- en gevelisolatie ontbreken vaak.

Wat kun je doen?

 • De isolatie van woningen uit deze bouwperiode verbeter je met vloer- of bodemisolatie – afhankelijk van hoe het huis is gebouwd.
 • Zijn de ramen of kozijnen aan vervanging toe, dan kun je daar HR++ of HR+++ glas in laten zetten.
 • Het dak renoveren of de zolder te verbouwen? Overweeg dan dakisolatie.
 • Heeft je oudere huis geen spouwmuur, dan kun je geen spouwmuurisolatie aanbrengen. Buitengevelisolatie is een alternatief. Dat is duurder dan spouwmuurisolatie. Maar je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.
 • Mag je het uiterlijk van je woning niet veranderen? Dan zijn voorzetwanden aan de binnenzijde de enige mogelijkheid voor gevelisolatie.

Bouwjaar 1975 tot en met 1982

Huizen gebouwd tussen 1975 en 1982 hebben tijdens de bouw vaak matige spouwmuurisolatie en matige dakisolatie (dikte 5 tot 7 centimeter) gekregen. Meestal hebben de ramen in de woonkamer gewoon dubbelglas (geen HR++), de ramen in de slaapkamer enkel glas. Over het algemeen ontbreekt vloerisolatie.

Wat kun je doen?

 • De isolatie van woningen uit deze bouwperiode verbeter je met vloerisolatie.
 • In ramen die nog enkel glas hebben, zet je HR++ of HR+++ glas. Zijn de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe, dan kun je daar ook HR++ of HR+++ glas in laten zetten.
 • Ga je het dak renoveren of de zolder verbouwen? Overweeg dan extra dakisolatie. De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Bouwjaar 1983 tot en met 1991

Huizen gebouwd tussen 1983 en 1991 zijn bij de bouw meestal matig geïsoleerd: 5 tot 7 cm dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en gewoon dubbelglas. In de slaapkamers kan nog enkel glas zitten.

Wat kun je doen?

 • Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om extra isolatiemateriaal en HR++ of HR+++ glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen vervangt of je zolder bewoonbaar maakt.
 • Heb je een kruipruimte, dan kun je de vloerisolatie verbeteren.
 • De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Bouwjaar 1992 tot en met 1999

Huizen gebouwd tussen 1992 en 1999 hebben over het algemeen goede dak-, gevel- en vloerisolatie. Extra isolatie is meestal niet noodzakelijk, behalve als je je huis energieneutraal wilt maken. Bij de bouw is dubbelglas geplaatst (geen HR++ of HR+++ glas).

Wat kun je doen?

 • Als je groot onderhoud pleegt, is het de moeite waard om HR++ of HR+++ glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen vervangt of de zolder bewoonbaar maakt.
 • Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee.

Bouwjaar vanaf 2000

Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel. Ook hebben ze overal HR++ glas (soms HR+++ glas). Het is niet nodig de isolatie te verbeteren.

Wat kun je doen?

 • Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee.
 • Je kunt je huis nóg energiezuiniger maken met een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.

Je huis verduurzamen met behulp van Woningverbeteraars

Wil je je huis verduurzamen? Neem dan eens een kijkje bij Woningverbeteraars. Met een persoonlijk stappenplan bekijk je wat mogelijk is in jouw situatie, wat daarvan de kosten zijn en wat je mogelijk kunt besparen. Installatiepartner Solease kan ook zorgen voor offertes en de installatie van de energiebesparende maatregelen.

ASN Duurzaam Wonen

Wij willen de verduurzaming van woningen makkelijk en betaalbaar maken voor iedereen. Daarom helpen we je graag met informatie over het verduurzamen van je huis. Je energielasten verlagen, comfortabeler wonen en de natuur sparen? We denken graag met je mee en kijken verder dan de hypotheek voor je huis. Zo bieden we bijvoorbeeld ASN Duurzaam Wonen aan.

ASN Duurzaam Wonen

Als je een ASN Hypotheek afsluit met ASN Duurzaam Wonen, leen je tegen een lage rente geld voor energiebesparende maatregelen.

Meer over ASN Duurzaam Wonen

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant