Ericsson & Sony: mobiele telefoons
In de mobiele prehistorie, de periode voor de lancering van Apple’s iPhone in 2007, fabriceerden het Japanse Sony én het Zweedse Ericsson als Sony Ericsson mobiele telefoons. Het merk maakte coole modellen en speelde zelfs nog een kleine rol in een James Bond-film. Het Zweedse Ericsson beëindigde in 2011, toen het de slag met de iPhone al lang had verloren, de samenwerking met de Japanners. De consument was niet langer interessant.
Daarom keurden we Ericsson goed: nieuw beleid tegen privacyschendingen
De oplettende belegger weet misschien nog dat ASN beleggingsfondsen al eerder in Ericsson belegden. Betrokkenheid bij de wapenindustrie was voor ons reden om het aandeel later in de tijd weer af te keuren. Eind 2018 constateerden we dat het bedrijf zijn leven heeft gebeterd. Het doet niets meer met wapens en het heeft beleid opgesteld om privacyschendingen door de overheid te voorkomen.
Waar kom je Ericsson tegen?
Je hebt waarschijnlijk geen Ericsson-telefoon in je handen en toch is de kans aanwezig dat je met hulp van het Zweedse bedrijf kunt bellen en internetten. Ericsson exploiteert namelijk een deel van de Nederlandse 4G-netwerken. Van de 195.000 medewerkers die het concern op de loonlijst heeft staan, werkt overigens een piepklein deel in Nederland. In het Brabantse Rijen aan de Ericssonstraat om precies te zijn.

Ericsson exploiteert een deel van de Nederlandse 4G-netwerken. Beeld: Pixabay

Opgericht in 1876 |
Aantal medewerkers: 100.000 |
CEO: Börje Ekholm |
Oprichter: Lars Magnus Ericsson |
Beursnotering: Stockholm |
Totale omzet: € 20 miljard |
in NL: 4 vestigingen |
Status: Goedgekeurd in 2020 |
Goedgekeurd/Afgekeurd
In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.
Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?
Duurzaam beleggen bij ASN Bank
Van plan om te starten met beleggen? Dit kan al vanaf € 20 per maand.
Lees onze tips om een goede start te maken.
Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 25 september 2019 en voor het laatst aangepast op 30 september 2020.