Het aandeel Ericsson: stille kracht in mobiele telefoonverkeer

In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar onze ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. In deze editie aandacht voor Ericsson, een bedrijf waar we wél in beleggen. Het bedrijf stopte in 2011 met de productie van mobiele telefoons maar bemoeit zich op de achtergrond nog steeds met ons telefoon- en internetverkeer.

148x bekeken

Ericsson & Sony: mobiele telefoons

In de mobiele prehistorie, de periode voor de lancering van Apple’s iPhone in 2007, fabriceerden het Japanse Sony én het Zweedse Ericsson als Sony Ericsson mobiele telefoons. Het merk maakte coole modellen en speelde zelfs nog een kleine rol in een James Bond-film. Het Zweedse Ericsson beëindigde in 2011, toen het de slag met de iPhone al lang had verloren, de samenwerking met de Japanners. De consument was niet langer interessant.

Daarom keurden we Ericsson goed: nieuw beleid tegen privacyschendingen

De oplettende belegger weet misschien nog dat ASN beleggingsfondsen al eerder in Ericsson belegden. Betrokkenheid bij de wapenindustrie was voor ons reden om het aandeel later in de tijd weer af te keuren. Eind 2018 constateerden we dat het bedrijf zijn leven heeft gebeterd. Het doet niets meer met wapens en het heeft beleid opgesteld om privacyschendingen door de overheid te voorkomen.

Waar kom je Ericsson tegen?

Je hebt waarschijnlijk geen Ericsson-telefoon in je handen en toch is de kans aanwezig dat je met hulp van het Zweedse bedrijf kunt bellen en internetten. Ericsson exploiteert namelijk een deel van de Nederlandse 4G-netwerken. Van de 195.000 medewerkers die het concern op de loonlijst heeft staan, werkt overigens een piepklein deel in Nederland. In het Brabantse Rijen aan de Ericssonstraat om precies te zijn.

Technologie van Ericsson

Ericsson exploiteert een deel van de Nederlandse 4G-netwerken. Beeld: Pixabay

Ericsson
Opgericht in 1876
Aantal medewerkers: 100.000
CEO: Börje Ekholm
Oprichter: Lars Magnus Ericsson
Beursnotering: Stockholm
Totale omzet: € 20 miljard
in NL: 4 vestigingen
Status: Goedgekeurd in 2020

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Duurzaam beleggen bij ASN Bank

Van plan om te starten met beleggen? Dit kan al vanaf € 20 per maand.
Lees onze tips om een goede start te maken.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 25 september 2019 en voor het laatst aangepast op 30 september 2020.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant