Hoe we de merken hebben beoordeeld

Koplopers

Deze merken lopen voorop, hiermee maak je een duurzame keuze.

Middenmoters

Deze merken hebben al goede stappen gezet, maar het kan nog beter.

Achterblijvers

Deze merken lopen achter, voor een duurzame keuze kan je deze dus beter overslaan.

Het overzicht

Biork

De deodorant van Biork is een natuurlijke crystal deo stick van aluin zoutsteenkristallen. Aluin is een natuurlijk mineraal dat helpt om een transpiratiegeur te voorkomen. Wanneer de aluinsteen nat wordt gemaakt en daarna op de huid wordt aangebracht, blijft er een fijne, onzichtbare laag van mineraal achter. Omdat de Biork deodorant alleen bestaat uit aluin zoutkristallen, is de deodorant 100% vegan, parfumvrij, hypoallergeen en vrij van plastics. Daarbij is deze milieuvriendelijke deodorant nooit op dieren getest. De houder is gemaakt van Portugese kurk en is 100% biologisch afbreekbaar. 

Dr. Hauschka

Dr. Hauschka maakt al 50 jaar duurzame verzorgingsproducten. Ze gebruiken planten uit biologische teelt om je huid te verzorgen en te regenereren. De alcoholarme samenstelling van deze duurzame deoroller bevat geen aluminiumzouten. Hij gaat de vorming van geurtjes tegen zonder de poriën van je huid af te sluiten.

Happy Earth

Happy Earth maakt niet alleen producten die goed zijn voor je huid en de natuur, maar brengt ook een dosis optimisme. Dat doen ze met heerlijke geuren, zoals komkommer matcha of lavendel ylang, maar ook met vrolijke verpakkingen. Ze hebben een breed aanbod van deodorant. Je kunt zelf kiezen welke soort je het fijnste vindt - een crème, stick van aluin zoutkristallen, spray of roller. Daarnaast bieden ze voor de sprays ook een navulverpakking aan.

Lush

Lush maakt verse cosmeticaproducten van grotendeels natuurlijke ingrediënten, waaronder een verpakkingsvrije deodorant in vaste- en poedervorm. De vaste deodorant Aromaco bestaat uit propyleenglycol gewonnen uit raapzaadolie, natriumbicarbonaat uit zout water en natriumstearaat van plantaardige olie. Het deodorantpoeder verjaagt nare luchtjes door geurvreters als tea tree olie en tijmolie, salie, rozemarijnpoeder.

Marcel's Green Soap

Marcel’s Green Soap begon met het ontwikkelen van schoonmaakproducten zonder agressieve ingrediënten. Daarbij deed het merk drie beloftes: het ruikt fantastisch, is heerlijk in gebruik en eco-vriendelijk. De producten zijn dan ook 99% natuurlijk, vegan en dierproefvrij. Zo ook de deodorant. De deodorant crème bevat biologische oliën en baking soda om ervoor te zorgen dat je lekker fris blijft ruiken. Daarnaast is de deo verpakt in een kartonnen verpakking en dus ook plasticvrij.

Nuud

Muffe geurtjes zijn verleden tijd dankzij Nuud. Nuud ontwikkelde een vegan anti-odorant – ofwel een crème die geurtjes voorkomt - die 3 tot 7 dagen effectief is. Je brengt het product één keer aan en kunt vervolgens sporten, rennen en vliegen, zonder het gevoel van frisheid te verliezen. En net zo belangrijk als die frisheid: je smeert geen aluminium, kunstmatige geurstoffen of vage chemicaliën onder je oksels.

Ray

De deodorant van Ray is ontwikkeld in Gent, door apotheker Hilde en haar zoon Thomas. Met haar achtergrond als apotheker, wil Hilde alleen ingrediënten gebruiken die goed zijn voor je gezondheid, je huid en de planeet. Het belangrijkste bestanddeel van deze duurzame deo is rijstzetmeel, dat zweet kan absorberen. De verpakking is gemaakt van recyclebaar glas, en hoewel er veel energie en grondstoffen nodig zijn voor het produceren van glas, kan het wel goed gerecycled worden.

The Lekker Company

The Lekker Company is een Nederlands merk. In 2014 experimenteerde oprichtster Dewi nog met zelfgemaakte, deodorant aan haar keukentafel. Inmiddels is het merk gegroeid van de keukentafel naar de schappen van maar liefst 2000+ winkels in Europa. Maar ondanks de groei van het bedrijf, is de formule van de deodorant nog steeds hetzelfde. Deze deodorant is een crème waarvan je dagelijks een hoeveelheid van een erwtje aanbrengt onder je oksels en vervolgens uitsmeert.

Urtekram

Urtekram is een Deens merk en bestaat al sinds 1972. Vanaf het begin staat milieuvriendelijkheid centraal, wat duidelijk zichtbaar is in de ingrediënten van de verzorgingsproducten: natuurlijk, vegan en biologisch afbreekbaar. De verpakking is CO2 positief, gemaakt van suikerrietafval. De deodorant van Urtekram is er in rollervorm zodat de deo gemakkelijk aan te brengen is.

Wild

De stick van Wild kun je steeds opnieuw gebruiken. De stick is gemaakt van geanodiseerd aluminium en gerecycled plastic en je kunt zelf de kleur kiezen. Wild biedt een abonnement aan zodat je nooit zonder deo zit en er precies op tijd weer een nieuwe navulling op je deurmat ligt. De navullingen ontvang je ook nog in een duurzame verpakking van bamboepulp. Het voordeel bij Wild is dat ze gebruik maken van tapiocazetmeel, dat zorgt voor de absorptie van vocht. Zelfs zonder anti-transparant geeft deze deo je daarom droge oksels, ook bij overmatig zweten.

Deoleen

Deoleen is vrij van aluminium, alcohol en parfum en is er voor mannen en vrouwen. Er zijn sprays en rollers. De deodorant is anti-bacteriologisch en voorkomt de afbraak van eiwitten die vrijkomen bij het transpireren, zodat nare geurtjes geen kans krijgen. 

Dove

Dove heeft een lijn genaamd powered by plants. Deze lijn is aluminiumvrij en deze eco-spray is bovendien niet aangedreven door drijfgassen maar door samengeperste lucht. Naast dat de deo dierproefvrij en vegan is, zijn de ingrediënten voor 99% natuurlijk. De verpakking bestaat uit recyclebaar aluminium.

Happy Soaps

Happy Soaps werkt aan een plasticvrije toekomst. Dat doen ze onder andere met smeerbare deodorant, die te koop is in verschillende frisse geuren. De deo is niet alleen vriendelijk voor je oksels en het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dagelijks smeer je namelijk maar een heel klein beetje van de crème – ongeveer ter grootte van een erwtje - onder je oksels en je bent de hele dag beschermd. Zo doe je ongeveer 3 maanden met de deo. De deo wordt in Nederland met de hand gemaakt.

Kaerel Skin Care

Kaerel Skin Care biedt, zoals ze dat zelf noemen, crapvrije, natuurlijke verzorgingsproducten speciaal voor de man. Lekker no nonsens dus. De deodorant bevat onder andere squalan en zuiver zilver en vermindert de transpiratiegeur. Het zuivere zilver heeft namelijk een belangrijke, natuurlijke werking tegen bacteriën. Dit voorkomt transpiratiegeur zonder dat de poriën van de huid worden afgesloten. 

Loveli

Linda zocht een fijne deo zonder aluminium, die ze niet kon vinden en besloot om zelf te gaan experimenteren. Zo ontwikkelde ze Loveli deodorant, op basis van kokosolie, zuiveringszout en zinkoxide. Goed om even te benoemen is wel dat sommige mensen irritatie op de huid ervaren van deo's met zuiveringszout, maar bij veel mensen gaat dit na een tijdje over. Je huid went er aan. De verpakking van de Loveli deo is van plastic, maar gaat ontzettend lang mee, dankzij de navulverpakking.

Neutral

Neutral begon 40 jaar in Scandinavië met het ontwikkelen van milde verzorgingsproducten voor de gevoelige huid, die beschermen tegen irritatie en allergie. Ze streven ernaar om minder schadelijke chemicaliën te gebruiken en zo min mogelijk energie te verspillen. De producten worden daarom geproduceerd in een fabriek die 100% op duurzame energie draait en een aantal producten is verkrijgbaar in een verpakking van gerecycled plastic of in een navulverpakking. De deodorant is er in spray - en roller vorm.

Nivea

Nivea heeft veel verschillende soorten deodorant en anti-transpirant. Pure fresh is een spray zonder aluminium. Daarnaast heeft Nivea ook een biologische lijn huidverzorging, waaronder een deodorant op basis van aloë vera. Deze roller bevat geen aluminium, is vegan en bestaat voor 95% uit natuurlijke ingrediënten.

Odorex

Odorex introduceerde in 1934 deodorant in Nederland. Er zijn een aantal producten zonder parfum en zonder alcohol, voor de gevoelige huid. Wel bevatten alle producten aluminium.

Rexona

Bij Rexona kun je kiezen uit verschillende soorten deodorant voor mannen en voor vrouwen. Er zijn sprays en rollers. En de compressed spray is samengeperst in een kleinere spuitbus, met minder drijfgas en ook minder afval. Hier zit nog wel aluminium in, evenals alcohol en parfum. Er is ook een pure fresh variant zonder aluminium in zit, maar die zit dan weer in een sprayflacon.

Rituals

Rituals biedt vooral anti-transpirant aan in sprayvorm, wat onder andere aluminium bevat. Maar ze hebben ook een natuurlijke variant, onderdeel van de lijn The Ritual of Namaste. Dit is een deodorant stick in crèmevorm, die smelt onder je oksel. De natuurlijke ingrediënten baking soda, arrowroot en zinkoxide zorgen voor een antibacteriële werking en nemen vocht op.

Sanex

Sanex heeft een lijn genaamd Nature Protect. Deze producten zijn vegan, bevatten geen aluminium en alcohol en zijn ook beschikbaar als roller.

The Ohm Company

The Ohm Company is van origine een Nederlands bedrijf. De producten worden met de hand gemaakt van wild geplukte en biologische ingrediënten. De deodorant van The Ohm Collection is een poeder, dat geschikt is voor zowel mannen als vrouwen. Je brengt een klein beetje poeder aan op je vingertoppen, wat je vervolgens op je oksels aanbrengt. Het belangrijkste bestanddeel in deze deo is zuiveringszout, gecombineerd met oliën en poeders, zoals amethyst poeder. Lijkt poedervorm je toch niet zo fijn, dan bieden ze de deo ook in crème aan, maar die is wel in plastic verpakt in plaats van in de metalen verpakking van de poedervorm.

Vicky

Vichy heeft een variant zonder aluminium, parfum en alcohol. Deze deo is dan ook hypoallergeen. Het bedrijf maakt ook gebruik van de eco-compressed verpakking. De inhoud van de compressed spray is samengeperst in een kleinere spuitbus, met minder drijfgas en ook minder afval.

Weleda

Weleda ligt letterlijk ons hele leven al in de schappen. Het merk bestaat namelijk al meer dan 100 jaar. Weleda verkoopt deodorant als spray en als roller. De verpakking van de roller is van plastic. Die van de spray van glas. De geur is verfrissend, zoals granaatappel of citrus, en biedt lange tijd bescherming.

Axe

Axe belooft je met de deodorant en anti-transpirant de hele dag fris te houden, maar alle producten zitten in een spuitfles. De deo bevat geen aluminium, maar wel drijfgas, alcohol en parfum. De anti-transpirant bevat wel aluminium.

Fa

Fa is een cosmeticamerk met een grote verscheidenheid aan producten. Opvallend is bij Fa is, dat de deodorant voor vrouwen geen aluminium bevat, maar alle varianten voor mannen wel. Wel zit er in alle deo’s alcohol en bevat de spray natuurlijk drijfgassen. De deo’s zijn wel vegan.

Waar hebben we naar gekeken?

1 De vorm

Je kunt een deo in verschillende vormen kopen: een roller, een stick, een crème of een spray. Een spuitbus is de minst duurzame keuze, omdat er tijdens het sprayen schadelijke drijfgassen en oplosmiddelen (dit zijn vluchtige organische stoffen) vrijkomen. Deze organische stoffen veroorzaken luchtvervuiling, ofwel smog. Een roller of stick is een duurzamere optie, maar bij deze varianten is ook weer een kanttekening te maken: doordat ze in contact komen met je huid kunnen de bacteriën van onder je oksel ook op je roller terechtkomen. Bij een crème of poeder heb je geen last van bacteriën. Net als bij een pompje zonder drijfgas.

2 Ingrediënten

Voor de dunne huid onder je oksels wil je een product dat je huid verzorgt en niet uitdroogt. En net als met zoveel andere producten; less is more. Een duurzame deo bevat vaak natuurlijke ingrediënten, zoals kokos- of amandelolie, minerale zouten en etherische oliën om bacteriën te doden en zweetgeurtjes te blokkeren. Microplastics, drijfgassen, aluminiumzouten, alcohol, synthetische stoffen, zoals parabenen, propyleenglycol en ftalaten, parfum en geurstoffen blijven achterwege. Dit zijn namelijk stuk voor stuk stoffen die je huid kunnen irriteren en/of een negatieve impact hebben op het milieu. We lichten dit toe.

  • Microplastics

Microplastics zijn minuscule plasticdeeltjes, die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Je kunt ze door het blote oog niet zien en ze komen vaak in het milieu terecht door plastic afval, zoals verpakkingen, tassen, flesjes of visnetten. Ook in cosmetica- en verzorgingsproducten zitten microplastics, die via het afvoerputje in het riool terechtkomen en uiteindelijk in zee belanden. Producenten voegen ze met opzet toe. Deze microplastics maken producten namelijk dikker, stabieler of in het geval van deodorant effectiever. Zijn ze nodig? Nou nee. En er zijn genoeg producenten die dat bewijzen. Als de producent niet expliciet vermeldt dat er geen microplastics in een product zitten, kun je de barcode scannen met de Beat the Microbead app en weet je precies waar je aan toe bent.

  • Parfum, geurstoffen, alcohol en aluminium

Parfum, geurstoffen, alcohol en aluminium in een deodorant kunnen je huid uitdrogen en irriteren. Aluminiumzouten voorkomen bijvoorbeeld dat je gaat zweten, daarom is het een belangrijk ingrediënt in een anti-transpirant. Maar dit ingrediënt kan ook huidirritatie veroorzaken. Daarnaast wordt voor de productie van aluminium veel energie gebruikt. Aluminium is wel te recyclen, maar de kleine deeltjes in je deodorant helaas niet.

  • Parabenen, propyleenglycol en ftalaten

Parabenen zijn conserveringsmiddelen die de groei van bacteriën en schimmels tegengaan, maar ook huidirritatie kunnen veroorzaken. Propyleenglycol is een synthetisch verbinding die uit aardolie wordt gewonnen en gemakkelijk je huid binnendringt. Hier kunnen we kort over zijn: alle producten die hun herkomst in de fossiele industrie hebben, kunnen we naast uit gezondheidsoverwegingen ook voor het milieu beter links laten liggen. Ftalaten (ook wel bekend als weekmakers voor kunststoffen) kunnen invloed hebben op ons hormoonsysteem. Daarom wordt het gebruik van deze stoffen in Europa beperkt. Wat het effect is van ftalaten op het milieu is nog onvoldoende onderzocht. We weten wel dat ftalaten niet biologisch afbreekbaar zijn en in het water invloed hebben op de gezondheid van dieren in het water, maar er is meer onderzoek nodig om inzicht te krijgen in de impact op de biodiversiteit en het milieu.

3 Verpakking

Vroeger kon je kiezen tussen een deo in een roller of een spray. Een roller is een duurzamere keuze dan een spray, maar veel rollers worden gemaakt van virgin (oftewel: nieuw) plastic. En dat is niet meer nodig. Dankzij verschillende innovatieve merken kun je nu ook kiezen voor een deodorant in een duurzame verpakking. Natuurlijk in gerecycled plastic, maar ook papier en kurk zijn in opkomst. Daarnaast vind je nu ook deodorant in crème- of poedervorm in een blikje of glazen verpakking, die je vaak ook nog kunt navullen.

4 Dierproefvrij & vegan

Een product is dierproefvrij als er tijdens het productieproces niet op dieren is getest of het product of de ingrediënten veilig zijn voor gebruik en doen wat ze beloven. Een vegan deodorant bevat geen dierlijke stoffen, zoals muskus (parfum), talg en bijenwas. Vaak herken je een vegan deodorant aan het gele Vegan keurmerk met daarin het groene blaadje in de vorm van een V.

5 Keurmerken

Er zijn geen speciale keurmerken of certificeringen voor deodorant, maar deo kan wel een vegan- of keurmerk voor natuurlijke of biologische cosmetica hebben. Het vegan keurmerk betekent dat een product geen materialen van dierlijke herkomst gebruikt. De keurmerken voor natuurlijke en biologische cosmetica zijn iets minder eenduidig uit te leggen. Er zijn namelijk wel 10 verschillende keurmerken, die elk eigen richtlijnen hebben die aangeven welke grondstoffen en ingrediënten een product mag bevatten, welk percentage natuurlijk en biologisch is, maar ook iets zegt over de manier waarop de producten zijn gemaakt. Hier vind je het volledige overzicht.

Bedrijven versus merken

Als bank onderzoeken we beursgenoteerde bedrijven op duurzaamheid. Op basis van deze onderzoeken bepaalt ASN Impact Investors – de beheerder van onze beleggingsfondsen - of ze worden goedgekeurd of afgekeurd voor belegging. Voor dit onderzoek hebben we naar andere criteria gekeken. Het kan zijn dat het merk en het bedrijf hetzelfde zijn, zoals bij Weleda. Het is ook mogelijk een bedrijf verschillende merken op de markt brengt, met honderden producten. Denk bijvoorbeeld aan Nivea dat onder Beiersdorf valt. Dit betekent dat als een merk – of product – goed scoort in dit overzicht,  dit bedrijf niet automatisch wordt goedgekeurd voor de ASN Beleggingsfondsen. Soms is dat ook niet mogelijk omdat kleine merken zoals Nuud of The Lekker Company niet op de beurs actief zijn. Als je meer wilt weten over hoe wij bedrijven onderzoeken en beoordelen, kijk dan hier.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 15 maart 2022