Feiten over het klimaat: energie besparen in huis

Over het klimaat doen veel fabels de ronde. Het hoeft maar een maand wat kouder dan normaal te zijn, of klimaatsceptici roepen om het hardst: zie je wel dat het best meevalt! Terwijl de trend dat de temperatuur stijgt, toch echt blijkt uit de cijfers. Als weerwoord tegen alle fabels lees je hier 2 tips om energie te besparen in huis.
327x bekeken

Lang leve de ledlamp

Jaren geleden al – in 2009 – werd de gloeilamp verboden in Nederland. Dat gebeurde in fases. Sinds 2012 mogen er in Nederland geen gloeilampen meer worden verkocht. En sinds 1 september 2016 is de gloeilamp volledig verboden in de Europese Unie.

85% zuiniger

Oud nieuws dus. Maar wist je dat er in Nederlandse huizen maar liefst 65 miljoen gloeilampen nog in gebruik zijn? En dat terwijl ledlampen maar liefst 85 procent zuiniger zijn. Als we alle gloeilampen vervangen door ledlampen, scheelt dat even veel als het jaarlijkse stroomverbruik van alle Rotterdamse huishoudens samen.

Ook halogeenlampen vervangen

Het is dus duurzamer om je gloeilampen weg te gooien en te vervangen door ledlampen. Dat geldt ook voor de 100 miljoen halogeenlampen die de Nederlandse huizen nog verlichten. Een ledlamp is 75 procent zuiniger dan een halogeenlamp.
Meer info bij MilieuCentraal.

Een koelkast met A-label is niet cool

Met energielabel A voor je witgoed zit je goed. Is dat zo? Ja, twintig jaar geleden. Toen waren koelkasten met een A-label voor het energieverbruik heel zuinig. Maar tegenwoordig zijn er al veel zuiniger koelkasten. Een A+++-koelkast is twee keer zo zuinig als een met label A+.

Nog niet kapot? Toch vervangen

Het loont dus de moeite om je oude koelkast te vervangen, en niet te wachten tot hij kapot gaat. Dat geldt ook voor vriezers en wasdrogers. Stofzuigers, (af)wasmachines en magnetrons kun je vanuit duurzaam oogpunt beter wel zo lang mogelijk blijven gebruiken.

Kies voor A+++

Ben je toe aan bijvoorbeeld een nieuwe tv, stofzuiger of magnetron, kies dan altijd voor energielabel A+++, als dat beschikbaar is. Soms is zuinige apparatuur wel iets duurder in de aanschaf, maar je verdient het via je energierekening per maand weer terug. MilieuCentraal geeft veel tips over huishoudelijke apparaten.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant