Feiten over het klimaat: CO2 besparen met je dagelijkse keuzes

Over het klimaat doen veel fabels de ronde. Het hoeft maar een maand wat kouder dan normaal te zijn, of klimaatsceptici roepen om het hardst: zie je wel dat het best meevalt! Terwijl de trend dat de temperatuur stijgt, toch echt blijkt uit de cijfers. Als weerwoord tegen alle fabels lees je hier hoe je dagelijkse keuzes impact hebben op je CO2-uitstoot.
8586x bekeken

Je dagelijkse keuzes met de meeste impact

Je staat korter onder de douche, pakt vaker de fiets en eet minder vlees om je klimaatvoetafdruk te verkleinen. Maar helpt dat eigenlijk? Onderzoekers van de Zweedse Universiteit van Lund onderzochten hoeveel invloed verschillende acties hebben op het klimaat. Ze berekenden hoeveel CO2-equivalenten je in één jaar bespaart als je bepaalde dingen niet doet. Vier voorbeelden:

  1. Wel of niet autorijden. Als je je benzine- of dieselauto laat staan, scheelt dat per jaar 2,4 ton. Als je al elektrisch rijdt, bespaar je 1,2 ton door je auto te laten staan.
  2. De hoeveelheid verre reizen die je maakt. Een trans-Atlantische vlucht die je niet neemt, is goed voor 1,6 ton.
  3. Fossiele of hernieuwbare energie: overstappen op schone energie bespaart 1,5 ton.
  4. Je dieet: met een grotendeels vegetarisch dieet bespaar je zo’n 0,8 ton per jaar.

Lees het uitgebreide (Engelstalige) wetenschappelijke artikel van 12 juli 2017 of een samenvatting in The Guardian.

Zo kom je er klimaatvriendelijk

Autorijden staat op nummer 2, maar ja soms komt het gewoon beter uit om even snel de auto te pakken. Welk vervoermiddel kies jij voor de dagelijkse rit naar je werk, je boodschappen en andere activiteiten? En hoe belast je daarmee het klimaat en milieu?

Dat hangt van allerlei zaken af. MilieuCentraal heeft de cijfers van de CO2-uitstoot van de verschillende vervoermiddelen op een rij gezet. De opvallendste conclusies:

  • Lopen, fietsen en de elektrische trein hebben een uitstoot van nul. Dat de trein zo goed scoort komt doordat NS en andere spoorvervoerders volledig op windstroom rijden.
  • De elektrische fiets en scooter komen er goed uit.
  • Het maakt uit of je een vervoermiddel alleen gebruikt of met meerdere personen. In je eentje is de benzineauto het meest vervuilend. Maar als je met z’n tweeën of vieren reist, is dat de bus. En de elektrische auto wordt zuiniger naarmate je er met meer mensen in zit.
  • De leeftijd van je auto of brommer speelt een grote rol. Hoe nieuwer, hoe zuiniger.

De CO2-impact van koe en kaas

Een vegetarisch dieet is goed voor de vijfde plek. Vooral koeienvlees is een boosdoener voor het klimaat. Slecht nieuws als jij ook zo houdt van af en toe een hamburger of een portie lekker gekruid stoofvlees. Koeien stoten in hun winden methaan uit, een veel sterker broeikasgas dan CO2. Om de wereldwijde veestapel te voederen, worden enorme stukken bos vervangen door sojavelden. Dat veroorzaakt veel CO2-uitstoot. En het schaadt de biodiversiteit.

Wil je minder rundvlees eten? Geen probleem, dan eet ik lekker kaas, denk je misschien. Maar: de meeste kaas wordt gemaakt van koeienmelk. Kaas heeft een grotere CO2-afdruk dan varkensvlees of kip. De tabel hieronder toont de impact van verschillende eiwitbronnen volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het zijn modelberekeningen die je niet te letterlijk moet nemen, aldus het PBL, maar ze geven wel een trend weer. Lamsvlees ontbreekt in het lijstje; de CO2-belasting daarvan ligt net onder die van rundvlees.

100 gram Broeikasgassen (kilo CO2-equivalenten) Ruimtegebruik in vierkante meter
Rundvlees 1,8 6,8
Kaas 0,9 0,7
Varkensvlees 0,5 0,6
Kipfilet 0,4 0,5
Runderkroket 0,5 0,4
Ei 0,2 0,3
Gekookte peulvruchten 0,04 0,2

Meer info en tips bij MilieuCentraal. Of lees dit artikel van De Correspondent.

Ook je bankkeuze heeft invloed

Wist je dat je met jouw geld invloed hebt op het klimaat? Dat gaat heel makkelijk. Je kiest een bank die je geld niet steekt in fossiele brandstoffen, maar wel in duurzame energie. Zoals ASN Bank. Wij financieren geen kolen, olie en gas, maar wel duurzame energie. En we zijn hard op weg om al het spaar- en beleggingsgeld van onze klanten per saldo CO2-neutraal te maken. Overstappen? Bekijk de voordelen.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant