Eerlijke kleding zit wel zo lekker

Weet jij hoeveel de fabrieksmedewerker aan de andere kant van de wereld verdient om jouw lievelingsshirt te maken? Waarschijnlijk is je antwoord ‘nee’. Door de globalisering hebben we tegenwoordig geen idee meer hoe de leefomstandigheden zijn van de mensen die onze kleren maken. Wij willen daar verandering in brengen, daarom hebben we samen met andere financiële instellingen het Platform Living Wage Financials (PLWF) opgericht. In deze blog lees je hoe je aan de slag kunt om je eigen kledingkast te verduurzamen.
201x bekeken

Dit kan je zelf doen voor eerlijke kleding

Natuurlijk kun je als consument ook zelf iets doen om te zorgen dat mensen die jouw kleren maken een leefbaar loon verdienen. Wij zetten de beste tips voor eerlijke kleding op een rij.

Tip 1. Ga zelf op onderzoek uit

Weet je het niet helemaal zeker of de kleding van jouw favoriete merk eerlijk gemaakt wordt? Check dan de website van het merk of mail ze en vraag ernaar. De Schone Kleren Campagne maakte een voorbeeldmail die je kunt sturen.

Tip 2. Check de eerlijke kledinglijst

Heb je niet zoveel tijd om uit te zoeken of een merk wel of geen fairtrade kleding maakt? Deze bedrijven produceren eerlijk hun kleding. Staat jouw merk er niet bij? De Fair Wear Foundation (FWF) laat zien wat een aantal andere merken doen om aan leefbaar loon te werken. FWF is onze partner en helpt kledingbedrijven lokaal en internationaal om de arbeidsomstandigheden te veranderen en verbeteren met voorlichting, training en ondersteuning ter plekke.

Stapels spijkerbroeken gemaakt door een arbeider met leefbaar loon.

Tip 3. Gebruik de kledingchecker

Wil je tijdens het winkelen weten hoe goed een merk scoort op het gebied van eerlijke kleding. GoedeWaar.nl heeft een Kledingchecker ontwikkeld, waarmee je kunt controleren hoeveel aandacht een merk besteedt aan verschillende criteria.

Tip 4. Koop vintage- of tweedehandskleding

Het is misschien moeilijk om te achterhalen hoe eerlijk de kleding ooit gemaakt is, maar hoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is. Koop dus vintage- of tweedehandskleding of organiseer een kledingruilfeestje.

Tweedehands kleding aan een rek.

Tip 5. Wees je bewust van de kleding die je koopt

Iedereen koopt weleens iets waarvan je niet weet hoe het gemaakt is. Toch is het zinvol als je niet klakkeloos iets koopt, maar je bewust bent van de omstandigheden waarin het gemaakt is. Er gaat helaas nog steeds teveel mis bij de productie, zoals slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en kinderarbeid. Gelukkig zijn er ook steeds meer bedrijven die zich wel inzetten voor leefbare lonen. Bewustwording is de eerste stap.

Tip 6. Check waar je kleding vandaan komt

De Schone Kleren Campagne heeft een overzicht gemaakt om te zien hoe jouw kleding gemaakt is en hoe de arbeidsomstandigheden zijn in het land waar het vandaan komt. Zo weet je de volgende keer precies hoe het gemaakt is als je iets leuks ziet in de winkel.

Tip 7. Fairtrade online shoppen

Ook online heb je een heleboel merken en shops die eerlijke kleding verkopen. Check hier een overzicht van de leukste webshops om duurzaam te winkelen. De redactie van VanafHier zocht ook voor je uit wat de beste online adresjes zijn om tweedehands topstukken te kopen.

Waarom is leefbaar loon zo belangrijk?

De invoering van een leefbaar loon heeft vaak meerdere effecten. Als arbeiders een beter loon krijgen, kunnen ze beter voorzien in hun basisbehoeften en verbetert de levensstandaard van hun gezin. Het kan ook aanzet geven om andere arbeidsomstandigheden te verbeteren. Zoals ouders die hun kinderen naar school kunnen sturen, omdat ze genoeg verdienen.

En dat is precies waarom we ons sterk maken voor leefbaar loon. De wereld beter achterlaten voor de volgende generatie, gaat volgens ons niet alleen om ecologische, maar ook om sociale duurzaamheid. Via de beleggingen die we doen stimuleren we de bedrijven in de kledingindustrie, om de rechten van alle mensen die voor ze werken en hun toeleveranciers te respecteren. Bekijk ook ons filmpje hieronder over leefbaar loon.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Een leefbaar loon voor mensen in de kledingindustrie

Het verschil tussen machtige kledingmerken en de makers van je kleding is levensgroot. Wist je dat van een shirtje van 35 euro maar 18 eurocent naar de maker gaat? Soms kunnen de makers niet eens leven van het loon dat ze krijgen. Dat willen we veranderen. Met een Europees wetsvoorstel willen we een leefbaar loon afdwingen voor alle miljoenen makers in de kledingindustrie. Help je de makers ook? Zet je handtekening via:

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant