Duurzame en goedkope koffie drinken als student: 6 tips

Koffie is niet het meest duurzame product ter wereld, maar we begrijpen hoe belangrijk je dagelijkse dosis cafeïne is in het drukke studentenleven. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je genieten van een voordelig én duurzaam kopje koffie.
1778x bekeken

Tip 1. Ga voor écht eerlijke koffie

Goede koffie begint natuurlijk bij de boon. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor merken die een goed beeld hebben van de hele koffieketen en de koffieboeren een eerlijke prijs betalen.

Moyee Coffee is daarom in de afgelopen jaren uitgegroeid tot duurzaamheidspionier in koffie. Zij introduceerden het concept Fairchain Coffee, met als doel om gelijkheid te creëren tussen koffieproducten- en drinkers. Zo neemt de opbrengst van koffie in koffieproducerende landen zoals Ethiopië met 300% toe!

Zelf proeven hoe écht eerlijke koffie smaakt? Moyee Coffee biedt proefpakketten aan, maar je kunt ook meteen een prima betaalbaar abonnement nemen. Zo kunnen je huisgenoten ook meegenieten. Naast Moyee Coffee, zijn Man met Bril of Coffee to Stay ook goede duurzame opties.

Tip 2. Check het keurmerk voor duurzame koffie

Drink je liever andere koffie? Ook prima, maar check dan wel even het keurmerk. Zo zijn UTZ Certified, Rainforest Alliance, Fairtrade en het Europees Keurmerk voor Biologisch goede graadmeters voor duurzame én eerlijke koffie.

De Keurmerkenwijzer van MilieuCentraal geeft een goed beeld van de verschillen tussen keurmerken. Ook de Consumentenbond maakt je zoektocht naar duurzame koffie wat makkelijker.

Tip 3. Minder met (koffie)melk

Koffie verkeerd, latte macchiato, cappuccino, we houden wel van een scheutje melk in onze koffie. Maar wist je dat koffie met melk slechter is voor het milieu dan een kopje ‘zwart’?

Volgens MilieuCentraal is één koffie verkeerd namelijk net zo slecht voor het milieu als 14 kopjes espresso. Probeer daarom minder of helemaal geen melk in je koffie te doen. Zo bespaar je ook nog eens op je uitgaven. Let er wel op dat je daarnaast nog genoeg zuivel binnenkrijgt.

Tip 4. Neem een abonnement op je koffiezetapparaat

Als student heb je natuurlijk niet het budget om een duur koffiezetapparaat aan te schaffen. Oploskoffie of coffeepads liggen meer voor de hand. Maar het is tegenwoordig ook mogelijk om via Bundles een abonnement op een koffiezetapparaat te nemen.

Zo staat er een fancy Siemens koffiezetapparaat in je keuken en betaal je slechts 35 cent voor een kopje koffie. Het is dus niet alleen goedkoop, dankzij onderhoud van Bundles gaat het apparaat ook langer mee. Als je fan bent van Moyee Coffee, kun je die er ook direct bij laten bezorgen!

Veel apparaten zoals je koffiezetapparaat gebruiken continue stroom, ook als je even geen koffiezet. Let er dus op dat je de machine uit zet als je het niet meer gebruikt. Zo bespaar je op je ook energie.

Tip 5. Neem een koffie-to-go beker mee

In de tentamenweek breng je waarschijnlijk het grootste deel van de tijd door in de Universiteitsbibliotheek, zonder je eigen duurzame koffie. De koffiebekers van Ecoffee zijn dan een uitkomst.

De Ecoffee Cup is gemaakt van biologisch afbreekbaar bamboevezel en maakt het wegwerpbekertje in de kantine overbodig. Zo heb je jouw favoriete koffie altijd bij de hand en kun je na een cafeïnepauze met een gerust hart verder studeren.

Tip 6. Bezoek duurzame koffietentjes

Studeer je toch liever in een koffietentje bij je om de hoek? Kies dan voor koffiezaken die duurzame koffie schenken zoals Cornelis of Koffie & Ik in Utrecht, Bocca Coffee in Amsterdam of Man met Bril in Rotterdam. Met de goede koffie en gratis wifi, kun jij er weer tegenaan! Meer inspiratie nodig voor leuke én duurzame koffietentjes? Check dan deze 10 hotspots.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant