Ja, we mogen weer! Na twee jaar gaat het festivalseizoen dit jaar gewoon door zoals vanouds. Nu komt de keuzestress, voor welk festival ga je? Daarom helpen we je een handje. Dit zijn de meest duurzame festivals van Nederland (en een paar tips voor daarbuiten!).

Hoe kan een festival duurzaam zijn?

Festivals zijn van zichzelf niet duurzaam. Sterker nog, een festival brengt behoorlijk wat vervuiling met zich mee. In 2017 liet een bezoeker nog zo’n 2,3 kilogram afval achter op het festivalterrein. Gelukkig kunnen ook festivals er niet meer aan ontkomen om met duurzaamheid bezig te zijn.

Het grootste deel van dit afval werd veroorzaakt door plastic bekers, maar hier komt verandering in: vanaf 2024 zijn plastic wegwerpbekers niet meer toegestaan. Festivals kunnen bijvoorbeeld overstappen naar hardcups met statiegeld. In juli 2021 kwam er al een verbod op single use items zoals plastic rietjes en plastic wegwerpbestek, dus hiermee slinkt de afvalberg op een festival hopelijk al een beetje.

Een aantal jaar geleden sloegen festivalorganisatoren, gemeenten, bedrijven en de overheid de handen ineen om de grote (plastic) afvalstromen aan te pakken en festivals te verduurzamen. In een Green Deal spraken de partijen af om hun afval te verminderen, beter te scheiden en meer te recyclen. Daarnaast kan een festival veel impact maken met waar zij inkoopt en welke foodtrucks er op het festival mogen staan.

Een festival kan veel impact maken met waar zij inkoopt en welke foodtrucks er op het festival mogen staan.

Waarom festivals belangrijk zijn voor duurzaamheid

Net zoals duurzaamheid belangrijk is voor festivals, zijn festivals belangrijk voor duurzaamheid. Veel innovaties falen, vaak omdat de prototypes niet (voldoende) zijn getest voordat het product op de markt wordt gelanceerd, of omdat er geen klantenfeedback wordt opgevraagd.

Innofest probeert dit probleem te tackelen door grote Nederlandse festivals te koppelen aan innovaties die de wereld verbeteren. Festivalbezoekers eten, slapen, produceren afval en bewegen. Deze “tijdelijke mini maatschappijen” vormen ideale levende laboratoria voor startups om te testen met experimentele technieken en prototypes. “Als een innovatie op een festival werkt, dan werkt het ook in de echte wereld” luidt het credo van Innofest.

Deze festivals zijn duurzaam bezig

Wij hebben de leukste groene festivals van dit festivalseizoen op een rijtje gezet.

DGTL 16 – 18 april 2022, Amsterdam

DGTL is een dance en elektronische muziekfestival in Amsterdam. DGTL is koploper op het gebied van duurzaamheid. Ze streven ernaar om het eerste circulaire festival van de wereld te worden. Al het afval van het festival kan opnieuw worden gebruikt. De etensresten en het biologisch afbreekbare bestek worden binnen 24 uur omgezet in compost. Deze compost gaat naar stadsboeren in Amsterdam die dit gebruiken voor hun land. Al het eten op DGTL is volledig plantaardig. Daarnaast komt de energie die ze gebruiken uit 100 procent hernieuwbare bronnen. Ook tof: de wc’s worden doorgetrokken met water vanuit de rivier het IJ, waar het festival aan grenst. Zo wordt er geen drinkwater verspild en ook geen water gebruikt dat een lange afstand hoeft af te leggen.

DGTL streeft ernaar om het eerste circulaire festival ter wereld te worden | Foto: DGTL Festival

Welcome to the Village, 15-17 juli 2022, Leeuwarden

Welcome to the Village wordt het mooiste dorp van Nederland genoemd. Het pop festival in Leeuwarden scoort ook hoog op duurzaamheid. Ze streven ernaar om volledig circulair te zijn. Het festival draait op duurzamere stroom. Dit doen ze door het dieselaggregaat te vervangen voor een GreenBattery. Dit is een mobiel energieopslagsysteem dat ideaal werkt voor festivals en evenementen. Grote hoeveelheden elektriciteit wordt uit wind en zon opgeslagen waarbij geen CO2, NOx of fijnstof vrijkomt.

Verder heeft het festival het traject Dorp gecreëerd. In Dorp testen startups hun duurzame innovaties met het doel om de transitie naar een circulaire economie in 2050 te versnellen.

Mysteryland, 26-28 augustus 2022, Vijfhuizen

Mysteryland won diverse prijzen op het gebied van duurzaamheid. Het dancefestival is één van de oudste festivals in Nederland, en ook één van de duurzaamste. Al het eten is biologisch en de hele camping draait op groene energie, opgewekt uit frituurvet. 

Volgens The Guardian blijkt maar liefst 80 procent van het festivalafval van de festivalcampings te komen. Bezoekers laten hun tenten en andere rommel vaak achter. Daarom hanteert Mysteryland een ‘Leave no trace’-policy en zijn er Camping Guardians die de camping schoonhouden en zo hopelijk ook bezoekers inspireren om hun troep op te ruimen.

Verder kunt je je slaapzak geven aan de organisatie 10,000 HOURS, die het doneert aan daklozenorganisaties. Ook is er een Camping Recycle Store waar je tweedehands kampeergerei, zoals tenten en opblaasbedden, kunt huren. Zo hoef je ook niets nieuws te kopen. 

Op de spectaculaire vuurwerkshow na, scoort Mysteryland heel hoog op het gebied van duurzaamheid. | Foto: Jorik Kleen via Unsplash

Fête de la Nature, 2 - 4 september 2022

IVN Natuureducatie organiseert het grooste natuurfeestje in Nederland. Tijdens Fête de la Nature worden allerlei evenementen opgezet. Van theater in de natuur tot een oogstfeest, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. IVN ondersteunt met Fête alle organisatoren in de communicatie en organisatie. Wil jij zelf een natuurfeestje opzetten of bijwonen? Bekijk de website van Fête de la Nature.

Duurzame festivals buiten Nederland

In Europa zijn ook nog genoeg duurzame festivals te vinden. Naar deze groene festivals pak je eenvoudig de trein, waardoor je hele festivalbeleving een duurzame ervaring wordt. 

Terraforma, 1-3 juli, Milaan

Terraforma is een elektronisch muziekfestival net buiten Milaan. Midden in de bossen vind je een 17e-eeuws barok paleis. Tijdens het festival draait alles om het behoud van deze prachtige plek. Het verlichtingssysteem werkt op zonne-energie en ze hebben een waterbesparingssysteem dat het waterverbruik per persoon tot wel 56 liter heeft gereduceerd. Verder wordt al het afval volledig gerecycled. 

We Love Green, 2-5 juni, Parijs

Bij We Love Green draait alles om duurzaamheid. Het festival is een mix tussen indie en elektronische muziek, gecombineerd met educatie over duurzaamheid. Zo kun je naast dansen, ook lezingen volgen en is er The Start Up Lab voor duurzame innovaties en ondernemers. Het festival maakt gebruik van 100 procent hernieuwbare energie, zoals biobrandstoffen, groene waterstof en zonne-energie. In 2025 wil het festival volledig circulair zijn. Op het terrein vind je composttoiletten. En het lukt ze zelfs om de urine apart te verwerken tot mest. Verder is al het eten volledig biologisch.

Garbicz Festival, 4-8 augustus, Polen

Respect voor de natuur staat voorop bij Garbicz Festival. Het is een kunstzinnig festival dat plaatsvindt op het terrein waar ook een community woont. Ze willen geen single use plastics op het terrein en vragen dan ook vriendelijk om geen plastic mee te nemen. Daarnaast willen ze zoveel mogelijk afval voorkomen en word je gevraagd om je eigen bestek en beker mee te nemen. Ze hebben een ‘Conscious Team’ rondlopen dat een oogje in het zeil houdt en het afval dat misschien toch wordt gemaakt, direct opruimt. Zo hopen ze net als Mysteryland mensen te inspireren om hun rommel op te ruimen.