Duurzaam feesten op een festival? Een eitje met deze 8 tips

Ga je binnenkort naar een festival? Ga dan duurzaam 'festivallen'. Zo geniet je van de gezelligheid en de muziek. En draag je tegelijkertijd bij aan een beter milieu. Benieuwd hoe je dit doet? Lees de acht duurzame festivaltips.
4099x bekeken

Tip 1. Neem een waterfles mee

Wellicht een inkoppertje, maar daardoor zeker niet minder belangrijk: neem je eigen waterfles mee. Helaas is dit niet op elk festival toegestaan. Vaak mag je wel een halve liter fles meenemen, maar dan alleen zonder dop. Dat is natuurlijk niet handig bijvullen. Daar is een handige oplossing voor: de Festicap. Deze universele dop past op ieder flesje. Zo kun je toch je eigen waterfles meenemen.

Tip 2. Lever je gebruikte beker in

De meeste festivals maken gebruik van statiegeldbekers van hard plastic, in plaats van wegwerpbekers. Lever je beker daarom na gebruik weer in bij het festival. Daar krijg je meestal een (half) muntje voor. En tegelijkertijd ben je ook nog eens duurzaam bezig.

Tip 3. Kies voor duurzaam eten

De laatste jaren is het aanbod van eten op festivals enorm uitgebreid. Steeds vaker zijn er ook biologische, vegetarische en soms zelfs vegan opties. Op Awakenings is bijvoorbeeld 95% van al het eten vegetarisch. Het vlees dat ze gebruiken is biologisch. Wil je duurzaam eten? Kies dan voor een vega-hap. Dat is vaak een gezondere keuze én ook nog eens goed voor het klimaat.

Duurzaam eten op een festival in Nederland.

Tip 4. Neem servies en bestek mee

Of je nu vegetarisch of vlees eet. Je bent sowieso duurzaam bezig als je je eigen servies en bestek meeneemt. Gebruik bijvoorbeeld bamboe servies en bestek van Spork. Zo hoef je geen wegwerpservies en -bestek meer te gebruiken.

Tip 5. Gebruik een poncho of regenjas

Het Nederlandse weer is wisselvallig. Neem daarom altijd een goede poncho of regenjas mee, in plaats van plastic wegwerpponcho’s. Daarmee voorkom je onnodig plasticafval. Bovendien is een stijlvolle regenjas de perfécte aanvulling op je festivaloutfit.

Bekijk duurzame regenjassen

Tip 6. Neem je tent na afloop mee

Een op de vier festivalbezoekers laat zijn tent achter op het festivalterrein. Die belanden allemaal op de vuilstort. Neem dus na afloop van een festival altijd je tent weer mee. Dat is duurzaam én handig. Want bij je volgende festivalbezoek kun je hem weer gebruiken.

Of maak het jezelf makkelijk: huur op het festival een duurzame tent of slaapplek. Zoals een tipi, Tiny House, caravan of KarTent.

KarTent als duurzame overnachting voor op een festival.

Tip 7. Bezoek een duurzaam festival

Als je écht verantwoord wilt feesten, bezoek je natuurlijk een duurzaam festival. DGTL, Welcome to The Village, Paradigm en het ASN Bank festival ACT. zijn groene festivals die de wereld een beetje mooier maken.

Lees meer over duurzame festivals

Tip 8. Gebruik duurzame festival-gadgets

Met deze duurzame producten ben je ready voor jouw festivalbezoek.

      Delen op:

      Dit vind je misschien ook interessant: