De groene stad is de toekomst

Smog en fijnstof: ooit waren het journaalbeelden uit China, maar inmiddels zijn het ook Europese problemen. Niemand wil dichtgeslibde straten, slechte luchtkwaliteit, of uren onderweg zijn naar mooi groen. Wat kunnen we daar zelf aan doen en hoe ziet de stad van de toekomst eruit?
1478x bekeken

Tiny Houses

Meer mensen = minder ruimte per persoon. Gelukkig zijn daar slimme oplossingen voor, zoals de opvouwbare auto’s van architect Kent Larson en de Tiny Houses van pionier Marjolein Jonker. Marjolein: “Kleiner wonen is goed omdat het je focus verlegt van materialisme, naar vrijheid en duurzaamheid. Het is de weg van het hart en kiezen voor dat waar je echt gelukkig van wordt: geen spullen, maar verbinding met mens en natuur. Klein wonen is een leuke, behapbare manier om je steentje bij te dragen aan een schonere en gezondere aarde én tegelijkertijd je vrijheid te vergoten!

Skyline met op de voorgrond bomen en planten.

Groen in de stad

Groen doet goed, daarom is (gecultiveerde) natuur op loopafstand een pré. Rooftop Revolution verandert grijze daken in groene paradijzen. Groen op je dak isoleert, verkoelt, beschermt én goed is voor de biodiversiteit en je gezondheid. Of wat denk je van Tiny Forests? Dat zijn dichtbegroeide stadsbossen ter grootte van een tennisbaan. Of neem een verticale tuin. “Als je duurzaamheid centraal stelt, levert dat een geweldige leefomgeving op,” aldus architect en ACT. 2018-spreker Leen Bogerd. Hij gelooft dat de ontwerpfase de belangrijkste fase in bouwen is om leefbaarheid structureel te vergroten.

Duurzame innovatie

Naast kleiner wonen in het groen, valt er ook een wereld te winnen met slimme innovaties. Denk hierbij aan zelfvoorzienende circulaire bouwsystemen, manieren om overtollig regenwater te benutten, of zonder eigen dak toch investeren in zonnepanelen.

Weten wat je zelf kan doen om je omgeving groen te maken? Laat je dan inspireren door onder anderen Leen Bogerd en Marjolein Jonker op het ACT. festival! Een ticket kost € 7,50, welke volledig ten goede komt aan de opbrengst van de publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs 2018, en hiervoor krijg je ook nog eens (h)eerlijk eten en drinken én een weergaloze dag!

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant