Alles wat je moet weten over plastic in zee

Wat is plastic soep? We horen er bijna iedere dag over. Maar wat weet je eigenlijk over plastic in zee? In dit artikel 7 weetjes over plastic in de oceaan.
3666x bekeken

1. Wat is plastic soep?

Wat is plastic soep eigenlijk? De plastic soep is een gebied in een zee of oceaan waarin veel plastic drijft. De term werd voor het eerst gebruikt in 1997. Kapitein Charles Moore voer midden op de Grote Oceaan en zag dat daar hele gebieden vol plastic dreven. Hij noemde dit de ‘plastic soup’.

De plastic soep in de oceaan is het grootst op vijf locaties. Plastic afval dat in het water terecht komt wordt naar vijf megadraaikolken in zee afgevoerd. Twee liggen in de Atlantische Oceaan, twee in de Stille Oceaan en één in de Indische Oceaan.

2. Hoe groot is de plastic soep?

Er drijft alleen al in de Grote Oceaan een plastic soep die ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland. Volgens de onderzoekers van The Ocean Clean Up, de startup van Boyan Slat, gaat het om 1,8 biljoen stukken plastic. En als we zo doorgaan drijft er in 2050 meer plastic in de zee dan dat er vissen zwemmen.

Plastic verteert namelijk mega-langzaam. Er wordt voorspeld dat plastic ongeveer duizend jaar kan blijven bestaan. Precies weten we het niet, omdat plastic eenvoudigweg nog niet zo lang bestaat.

3. Plastic en dieren in de zee

Jaarlijks eten vissen zo’n 12 tot 24 miljoen kilo plastic. Vissen worden weer opgegeten door andere vissen, zeezoogdieren en zeevogels. Hierdoor gaan elk jaar 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood. En natuurlijk heeft dit ook gevolgen voor de mens. Want de vissen die het plastic eten, liggen daarna bij ons op het bord.

Witte vogel zit op plastic visnetten.

4. Plastic in kleding

In synthetische kleding zijn miljoenen minuscule plastic deeltjes verwerkt. Deze kleine deeltjes noemen we microplastics. Als je synthetische kleding wast komen de microplastics in het water terecht. Het wassen van synthetische kleding zorgt voor 35% van de microplastics in de oceaan.

Wat kun je zelf doen tegen microplastics? Gebruik een filter die je in je wasmachine plaatst. Je kunt ook speciale waszakken gebruiken die de microplastics vasthouden.

5. Plastic hergebruiken

Plastic hergebruiken is ook een goede manier om plastic afval tegen te gaan. Ongeveer de helft van alle plastic producten gebruiken we maar één keer! En 40% van alle plastic producten wordt korter dan één maand gebruikt.

Wil jij ook plastic hergebruiken? Gebruik een plastic tasje dan nog een keer. Je verlengt dan de gemiddelde gebruikstijd met een kwartier. Helemaal geen plastic tasjes meer gebruiken is natuurlijk nog beter 😉.

Lees hier wat wij tegen plasticvervuiling doen

6. Plastic flesjes hergebruiken

Helaas gaat plastic flesjes hergebruiken minder makkelijk. Bij hergebruik komen er plastic deeltjes in je water of frisdrank terecht, vooral als je ze in de zon legt. Je kunt beter glazen en metalen flessen gebruiken. Ben je op zoek naar een nieuwe waterfles? Voor de Wereld van Morgen heeft vijf duurzame waterflessen op een rijtje gezet.

Vacuüm gestapelde PET-flessen.

7. Producten van gerecycled materiaal

Gelukkig zijn er ook mensen bezig met het recyclen van plastic. Precious Plastic Den Haag maakt bijvoorbeeld producten van gerecycled materiaal. Door dit soort duurzame producten te gebruiken, draag je direct bij aan een beter milieu. Lees op Voor de Wereld van Morgen nog meer over Nederlanders die strijden tegen plastic.

Geloof jij ook niet in de wegwerpwereld?

Het Niet-zo-lekkerbekje zwemt tussen plastics met namen die hij z’n bek niet uitkrijgt. Geloof jij niet in de wegwerpwereld? Als je belegt bij ASN Bank werk je aan een mooi rendement én een nieuwe, schonere wereld.

Bereken je mogelijke rendement

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant: