5 tips voor een duurzame tuin

3018x bekeken
Heb jij groene vingers en tuinier je graag? Wij zetten de 5 tips voor een duurzame tuin of balkon voor je op een rij. En het mooie is, voor een duurzame tuin hoef je bijna niets te doen. Behalve ervan genieten natuurlijk. En met de kortingscodes in Goedgeld Magazine wordt het nog makkelijker.

Tip 1: Kies duurzame planten

Zodra de temperatuur stijgt trekken we er massaal op uit om nieuwe bloemen en planten te kopen voor onze tuin. Maar waar moet je op letten om je tuin een beetje duurzaam te houden?
Kies bijvoorbeeld meerjarige planten. Die gaan langer mee dan eenjarige planten en je kunt er ook prima mee variëren, zodat er telkens andere planten in bloei staan. Let wel op zaken als standplaats en bodem.

Duurzame planten thuisbezorgd

Bij Sprinklr kun je duurzame planten online bestellen. Voor binnen en voor buiten. Ze hebben ook handige pakketten voor bijvoorbeeld een zonnige plek of om een moestuin te beginnen.Sprinklr is onderdeel van Voor de Wereld van Morgen, de duurzame ondernemerscommunity van ASN Bank.

Tip 2: Gebruik duurzame potgrond

Nieuwe planten hebben vaak ook verse grond nodig. Potgrond bestaat voor zo’n 80 à 90% uit veengrond. De afgraving daarvan brengt twee problemen met zich mee:

  • Bij de afgraving komt CO2 vrij.
  • En in onontgonnen veengebieden leven bijzondere dieren en planten, die hierdoor hun natuurlijke habitat verliezen.

Een duurzamer alternatief is potgrond op basis van kokosgruis of potgrond afkomstig uit speciale ‘productievelden’. Deze potgrond herken je aan het RHP-keurmerk (Regeling Handelspotgronden).

Tip 3: Ruim niet te veel op

Veel mensen zijn dol op een aangeharkte tuin. Bladeren verdwijnen vaak meteen in de gft-bak. Voor de natuur is het veel beter als deze restanten in de borders blijven liggen als natuurlijke bemesting. Door minder in de tuin te doen draag je dus direct bij aan een duurzamere tuin. Ga dus maar lekker in de zon zitten.

Tip 4: Kies vlinder- en bijvriendelijke planten

Tuinen leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Momenteel staat 70% van de vlindersoorten op de lijst bedreigde diersoorten. Ook bijen hebben het moeilijk. Wat kun je daaraan doen? Kies voor vlinder- of bijvriendelijke planten zoals herfstaster, ezelsoor of vlinderstruik. En plaats een insecten- of bijenhotel, zodat ze ook een plekje hebben in je tuin in de winter.

Meer lezen over biodiversiteit in Goedgeld Magazine.

Tip 5: Gebruik duurzame bestrijdingsmiddelen

Hoe nuttig die kleine beestjes ook zijn, het is natuurlijk zonde als ze je zelfgekweekte groenten opeten. Gelukkig zijn er natuurlijke middelen die je kunnen helpen. Zo schijnt een mengsel van brandnetels te helpen tegen luizen en kan je slakken lokken met bier. Mooie Moestuin heeft een aantal bestrijdingstips op een rijtje gezet die goed van pas komen in een duurzame tuin.

Wil je weten hoe je een geveltuin aanlegt?

Onze collega’s van Voor de Wereld van Morgen hebben nog meer duurzame tuintips voor je. Ze zochten ook voor je uit wat de regels zijn voor het aanleggen van een geveltuintje in jouw gemeente.

    Delen op:

    Dit vind je misschien ook interessant