5 haalbare tips voor minder afval

Een plastic tas, wegwerpbekertjes of een plastic jasje om een komkommer. We ontkomen er bijna niet aan om afval te maken. Toch vraag je je misschien wel eens af of je kunt leven zonder afval. Zonder dat je allemaal ingewikkelde capriolen uit moet halen. Wij zetten 5 tips voor minder afval op een rij, die wél haalbaar zijn. Zonder heel veel gedoe.
2437x bekeken

Tip 1: Sta stil bij je keuzes

Dat we beter geen plastic tassen in de winkel kunnen gebruiken weten we inmiddels allemaal. Maar hoeveel afval maken we achteloos, zonder dat we er bij stilstaan? Die chocoladereep uit de automaat als tussendoortje, al die kleine porties in de supermarkt in plaats van grote verpakkingen? Super handig, maar het levert wel meer afval op. Je kunt ook losse koekjes bij de bakker halen of grootverpakkingen. Stap één, bewustwording dus. Kijk goed om je heen en denk eens na over de consequenties van je keuzes.

Bekijk het eerste deel van de webserie Dit is Morgen waarin Jessie van het Zero Waste Project vertelt waarom zij afvalvrij leeft. Ook zie je een aantal duurzame ondernemers die vertellen over hun oplossingen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Tip 2: Doe het stap voor stap

Misschien wil je de wereld redden of ben je helemaal enthousiast geworden van een Zero Waste-challenge? Wij raden je aan om rustig en stap voor stap te beginnen. Zo’n challenge is leuk voor je motivatie, maar meestal niet de meest efficiënte manier. Als je stap voor stap je afvalpatroon aanpast, is de kans groter dat je structureel iets verandert. Een goede voorbereiding helpt ook. Door bijvoorbeeld tips van anderen te lezen. Wees realistisch. Je hoeft niet gelijk morgen zero waste te zijn. Wil je toch een beetje uitdaging dan is het plasticdieet een leuke start.

Tip 3: Vervang wegwerpproducten

De Franse schrijver George Duhamel zei ooit: 'Elke beschaving heeft het afval dat ze verdient.' Wist je dat wegwerpproducten al voor 50% van al het plastic in de oceanen zorgen? Dat is schrikken hè! En volgens dit filmpje dobbert het er soms wel honderden jaren rond. Het positieve is wel dat je daar direct iets aan kunt doen: vervang wegwerpproducten door producten die je veel vaker kunt gebruiken. Zo is het gebruik van een herbruikbare beker na 16 keer al beter voor het milieu dan een (recyclebare) wegwerpbeker. Of vervang de wegwerp waterflesjes door een hippe meeneemfles. Herbruikbaar plastic is altijd beter dan iets dat je maar één keer gebruikt. En wat te denken van rietjes. Volgens Strawbystraw gebruiken we in Nederland dagelijks – ja dágelijks - 8 miljoen wegwerprietjes van plastic. Loop eens door je eigen huis en kijk waar jij direct een verschil kunt maken.

Tip 4: Kijk naar de afvalimpact

Elk product heeft zijn eigen afval. Zo is een zak chips niet onverpakt of in goed-recyclebare verpakking te krijgen. En denk eens aan al die kleine uitdeelzakjes chips in één grote zak chips. Misschien zijn er alternatieven te bedenken. Zelfgepopte popcorn is soms net zo lekker en tegenwoordig ook in verschillende smaken te krijgen. Of verse noten van de markt. Ga je op vakantie dan zijn die kleine meeneem flesjes shampoo en douchgel super handig. Maar ze leveren wel twee keer zoveel afval op. Misschien heb je nog ergens oude potjes staan die je opnieuw kunt vullen. Zin in afhaaleten? Daar kun je ont-zet-tend veel afval vermijden, door je eigen bakjes en zakjes mee te nemen.

Tip 5: Het beste afval is géén afval

De makkelijkste manier om geen afval te maken is door producten zonder verpakking te kopen. Denk aan verse – vaak lokale - groenten, fruit en kruiden die onverpakt zijn. Pak het winkelen daarom eens andersom aan: kijk naar wat er beschikbaar is zonder verpakking in plaats van naar wat je op je lijstje hebt staan. Hergebruik is ook heel belangrijk voor een zero waste-lifestyle. Wissel spullen uit met je vrienden en familie of koop ze tweedehands. Tegenwoordig ook helemaal hip. Twijfel je tussen composteerbare boterhamzakjes of een plastic broodtrommel, ga dan voor die laatste. Het hergebruiken van spullen is altijd beter dan ze recyclen.

    Delen op:

    Dit vind je misschien ook interessant: