Grote wasjes, kleine wasjes… we draaien wat wasjes af in ons leven. Dat doen we op een steeds lage temperatuur en met steeds betere wasmiddelen. Beter voor het milieu dus. Maar kan de was nog ‘schoner’ gedraaid worden? Hier delen we onze 7 beste tips om je kleding duurzamer te wassen.

Wassen doe je vaak op de automatische piloot. En op het uitzoeken van een goed wasmiddel en het sorteren van je kleding na,  sta je er waarschijnlijk maar weinig bij stil. Toch loont het om dat eens te doen, zéker voor het milieu.

Het wassen van je kleding kost namelijk ontzettend veel energie. Als je kijkt naar de totale CO2-uitstoot van je kleding,  wordt het grootste deel door het wassen veroorzaakt. Je kleding kouder wassen, op 30 in plaats van 40 graden, scheelt al heel veel energie. Maar er zijn meer dingen die je voor een ‘schoner’ milieu kunt doen. Hieronder onze tips.

1. Was je kleding met wasmiddel van vruchtenschillen

Hoewel reguliere wasmiddelen steeds beter worden, zijn ze nog steeds belastend voor het milieu. Wassen met vruchtenschillen is dan een duurzamere optie. Het bedrijf Seepje (finalist van de ASN Bank Wereldprijs 2014) maakt wasmiddelen van de sapindus mukorossi-vrucht. Beter voor je was én zacht voor je huid.

En als je dan toch je wasmiddel onder de loep neemt, denk dan ook even na over de verpakking.  Een grootverpakking scheelt afval en een kartonnen doos kun je weer beter recyclen dan een plastic fles.

2. Gebruik minder zeep dan op de verpakking staat

Ook als je al kiest voor een duurzaam wasmiddel betekent het niet dat je lekker scheutig om moet gaan met de dosering. Ook met een klein beetje minder waspoeder of vloeibare zeep wordt je was al schoon. Zeker als je kleding niet erg vuil is hoeft er minder zeep bij je was dan op de verpakking staat. Hardnekkige vlekken kun je van tevoren behandelen met een vlekverwijderaar (op waterbasis) of ossengalzeep.

3. Maak je was soepel met tennisballen

Wie houdt er niet van een lekkere zachte trui of handdoek? Vaak gebruiken we hier wasverzachter voor maar het effect is niet blijvend, je was wordt er niet schoner van en al die extra flessen zijn niet fijn voor het milieu. Een alternatief is om wollen wasballen of nieuwe witte tennisballen met je was mee te laten draaien als je deze in de droger doet. Onconventioneel maar het werkt wél! 

4. Vang je plasticvezels op

Je hebt vast wel eens van de plastic soep gehoord of 'The Great Garbage Patch': een gebied vol drijvend plastic in de oceaan. Een deel van deze plastic soep wordt gevorm door miljoenen piepkleine synthetische wasvezels die vrijkomen tijdens het wassen van je kleding.

De Plastic Soup Foundation probeert fabrikanten ervan te overtuigen om speciale filters in wasmachines te bouwen die de vezels opvangen. Tot die tijd kun je zelf aan de slag met The Guppy Bag, een speciale waszak die de vezels opvangt.

5. Onderhoud je wasmachine goed

Goed onderhoud van je (energiezuinige) wasmachine is minstens zo belangrijk voor het milieu. Door je machine regelmatig schoon te maken gaat hij langer mee. Verwijder opgehoopte zeepresten uit het laatje en controleer het pluisfilter bij de pomp van de machine. Zo voorkom je verstoppingen. De rubberen rand in de deur en de rand van de machine kun je het beste schoonvegen met een doekje. Vind je er wellicht ook nog een van die ontbrekende sokken....

6. Was soms tóch op 60 graden

Je bent goed bezig als je op een lage temperatuur wast, niet alleen qua energieverbruik, maar ook omdat er dan de minste vezels vrijkomen in het rioolwater. Toch is het aan te raden om je wasmachine af en toe op 60 graden te laten draaien. Daarmee dood je achtergebleven bacteriën. Een lage wastemperatuur in combinatie met restjes lichaamsvet, huidschilfers en zeep trekt bacteriën aan en dat kan weer aanslag veroorzaken, waardoor je wasmachine minder lang mee kan. Af en toe even doorspoelen met goed heet water dus!

7. En: was minder

Heel simpel: minder wassen is het beste voor het milieu. Vaak wassen we onze kleding als het eigenlijk nog niet nodig is, of doen we de wastrommel veel minder vol dan daadwerkelijk kan. Check je kleding daarom goed voordat je het in de was gooit. Zitten er vlekken op? Of stinkt het? Zo niet, dan kan je kleding best nog een ronde mee. Hang het even uit voor een open raam of strijk de kreukels glad en you are good to go. Probeer ook eens uit hoe vol je wasmachine eigenlijk kan. Weeg je was tot het maximum aantal kilo’s van je trommel en je zult zien: er kan veel meer in dan je denkt.