ASN-Novib Microkredietfonds

Tijdelijk gesloten voor verkopen

Belegt in eerlijke kansen voor ondernemers in minder ontwikkelde landen.

Nettorendement 3 jaar*: 0,20%
Nettorendement 5 jaar*: 0,95%
Fondskosten: 2,30%

Beleg in dit fonds

Fondsdocumenten

* Gemiddeld nettorendement per jaar t/m 31 juli 2020, na aftrek van de fondskosten

Tijdelijk geen verkoop mogelijk, aankoop is wel open

Je kunt tijdelijk geen aandelen van het ASN-Novib Microkredietfonds verkopen. Je kunt wel aandelen aankopen. Lees meer waarom het ASN-Novib Microkredietfonds tijdelijk is gesloten voor verkopen.

Beleggen in eerlijke kansen

Kleine ondernemers in minder ontwikkelde landen kunnen vaak niet of nauwelijks geld lenen bij gewone banken. Microfinancieringsinstellingen (MFI’s) zijn er juist voor deze mensen. MFI’s verstrekken leningen tegen eerlijke voorwaarden aan kleine lokale ondernemers. Zo krijgen zij de kans een bedrijf op te zetten of uit te breiden. Het ASN-Novib Microkredietfonds maakt dit mogelijk doordat het ruim tachtig MFI’s financiert, in dertig verschillende landen in Zuid- en Centraal Amerika, Azië, Afrika en Oost-Europa. Met het ASN-Novib Microkredietfonds beleg je in eerlijke kansen voor ondernemers en structurele verbetering van welvaart.

Step 1

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: vwd group

Nettorendement na aftrek van de fondskosten t/m 31 juli 2020
1 maand 3 maanden 1 jaar 3 jaar* 5 jaar*
Fonds -0,16% -2,28% -3,59% 0,20% 0,95%

* Gemiddeld per jaar.

Risico's

Dit fonds belegt voornamelijk in microfinancieringsinstellingen (MFI’s) via onderhandse leningen en aandelenparticipaties in het eigen vermogen van MFI’s. De waarde van je belegging kan fluctueren. Zij kan meer, maar ook minder waard worden. Loop geen onnodig risico, lees de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).

Beleg in dit fonds

Drie redenen om in dit fonds te beleggen

1. Jouw geld maakt impact

Met je belegging geef je mensen in minder ontwikkelde landen de kans een zelfstandig bestaan op te bouwen via een microkrediet. In 2017 bereikte het fonds ruim 17 miljoen mensen.

2. Jaar op jaar in de plus

Sinds de oprichting in 1996 heeft het fonds elk jaar een positief rendement behaald, na aftrek van fondskosten.1 Dat is uniek voor een beleggingsfonds.

1 Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

3. Balans in je portefeuille

Microkrediet reageert anders op financiële en economische ontwikkelingen dan aandelen en obligaties. Daarom spreidt het fonds de risico’s in je beleggingsportefeuille. Dat bevestigen de berekeningen van Ortec Finance, specialist in beleggingsrisico’s en -rendementen.

Kosten ASN-Novib Microkredietfonds

Fondskosten
2,30%
Servicekosten
0,3%

Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer en onderhoud van het beleggingsfonds. De fondskosten worden in de koers van het fonds verrekend. Je betaalt deze kosten dus niet apart.

Jaarlijks betaal je kosten aan ASN Bank voor je beleggingsrekening. Deze servicekosten zijn 0,3% per jaar over het belegde vermogen, met een maximum van € 300 per jaar.

Verantwoorde leningen

We beoordelen de MFI’s waarin het ASN-Novib Microkredietfonds belegt, op hun financiële soliditeit en hun sociale beleid. We kijken of MFI’s klanten die een microkrediet lenen, beschermen tegen te veel leningen of te grote leningen. We letten erop dat de rente niet te hoog is. De MFI’s waarin het ASN-Novib Microkredietfonds belegt, zetten zich in voor klanten die bij reguliere banken niet terecht kunnen, zoals vrouwen en boeren in afgelegen gebieden. Zo geeft het fonds kansen aan mensen die dat het meest nodig hebben.

Fondsmanagement

Dit fonds is een subfonds van ASN Beleggingsfondsen AIF N.V. Dit fonds wordt beheerd door ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. (“ABB”). Lees hier meer over het beheer van het fonds.

Duurzaam beleggen in microfinanciering

Beleg in dit fonds

, waarmee kunnen we je helpen?