Toestemming geven

In 2018 vindt er een grote verandering plaats in de dienstverlening op het gebied van betalen. Er komen nieuwe Europese regels voor betaaldiensten: Payment Services Directive 2, ofwel PSD2. Deze regels gelden voor alle banken in Europa. Waar gaat het om? En hoe gaat ASN Bank straks om met jouw gegevens?

Wat gaat er voor jou veranderen met PSD2?

Er komen nieuwe Europese regels op het gebied van betalen: PSD2. Met twee nieuwe diensten krijgen consumenten met een betaalrekening meer keuzevrijheid. Beide diensten zijn alleen mogelijk als jij er zelf het initiatief toe neemt. Je moet ons uitdrukkelijk toestemming geven om het verzoek uit te voeren.

  Dit zijn de diensten:

  Hoe zorgt ASN Bank ervoor dat je gegevens veilig zijn?

  Wij passen al sinds 1960 goed op het geld van onze klanten. Je persoonlijke en financiële gegevens beheren we op een veilige, verantwoorde manier. Dat blijven we doen. Als jij niet wilt dat een andere partij gegevens ontvangt of een betaalopdracht kan geven, dan doen wij niets met je gegevens.
  Denk je erover om de gegevens van je betaalrekening wel aan een andere partij ter beschikking te stellen? Of te betalen via een andere partij? Dan zorgen we ervoor dat dat op een veilige manier gebeurt. We doen het alleen als we zeker weten dat deze partij dat mag én dat je er toestemming voor geeft. Zo werkt dat:

  Tip: lees altijd de voorwaarden voordat je een opdracht geeft

  Als je een andere partij toegang geeft tot je betaalrekening, dan vraagt ze jou om haar voorwaarden te accepteren. In die voorwaarden staat wat ze precies met je betaalgegevens kan doen. En wat ze met je gegevens doet als je de toestemming weer intrekt. Lees die voorwaarden daarom altijd goed voor je een andere partij een opdracht geeft.

  Goed om te weten

  Niet alleen zelf kun je je betaalrekening zo instellen dat andere partijen toegang kunnen krijgen. Ook mederekeninghouders, gemachtigden en wettelijk vertegenwoordigers op jouw rekening kunnen dat. Maak dus goede afspraken met iedereen die bij je rekening kan.

  Wanneer gaat PSD2 in?

  PSD2 gaat waarschijnlijk in het voorjaar van 2018 in. De Europese wet gaat in op 13 januari 2018. Omdat de Nederlandse wet niet voor januari is aangepast, gaat PSD2 in Nederland wat later in dan in sommige andere Europese landen. De precieze datum waarop PSD2 in Nederland ingaat, moet nog worden bepaald.

  Uitlegvideo PSD2

  , waarmee kunnen we je helpen?