ASN Bank - Voor de wereld van morgen
Met ASN Bank spaar je mens, dier en natuur

ASN Levenslooprekening

Duurzaam sparen met ASN Levensloopsparen

In het kort

  • Variabele rente: 0,9%*
  • Doordat de overheid de levensloopregeling heeft afgeschaft, kun je geen nieuwe ASN Levenslooprekening openen.
  • Hieronder lees je informatie over je bestaande ASN Levenslooprekening

* Rente op jaarbasis vanaf 2 maart 2017 (rentewijzigingen voorbehouden).

Alternatieven voor de ASN Levenslooprekening

De overheid heeft de levensloopregeling per 1 januari 2012 afgeschaft. Daarom kun je geen nieuwe ASN Levenslooprekening openen. Wil je toch sparen bij een duurzame bank én rente ontvangen over je spaargeld? Dat kan met ASN Ideaalsparen en ASN Depositosparen.

Doorsparen met de ASN Levenslooprekening

Je kunt tot en met 31 december 2021 doorsparen met de levensloopregeling of tot aan je AOW leeftijd als deze voor deze datum ingaat. Voor de levensloopregeling gelden de volgende maxima:

  • Per jaar mag je maximaal 12% van je brutosalaris sparen.
  • In totaal kun je tot 210% van je laatste brutojaarsalaris sparen.

Naast doorgaan met sparen of (een deel van) je tegoed opnemen, kun je er ook voor kiezen om te stoppen met sparen maar wel je geld te laten staan op deze rekening.

Je levenslooptegoed opnemen

a. Geheel opnemen en beëindigen levenslooprekening
Je kunt het tegoed in één keer volledig opnemen. Met het Opnameformulier ASN Levenslooprekening regel je de opname van je totale tegoed. Na ontvangst van het formulier heft ASN Bank je rekening binnen 10 werkdagen op. Het tegoed storten wij op het rekeningnummer van de (ex)werkgever. Je werkgever houdt de verplichte loonheffingen in en keert het nettobedrag aan je uit. Let op! Het bedrag is volledig belast.

b. Deelopname

Je kunt ook een deelopname doen. Met een deelopname neem je eenmalig een gedeelte van je tegoed op. Met het Opnameformulier ASN Levenslooprekening regel je de opname van het gedeelte van het tegoed wat je wilt opnemen. Het tegoed storten wij op het rekeningnummer van de (ex-)werkgever. Je werkgever houdt de verplichte loonheffingen in en keert het nettobedrag aan je uit. Let op! Bij een deelopname is het opgenomen bedrag volledig belast.

Kun je niet terecht bij je voormalig werkgever?

Heb je geen voormalig werkgever meer, bijvoorbeeld omdat het bedrijf niet meer bestaat of failliet is gegaan? Dan kun je vragen of ASN Bank de loonheffingen inhoudt en afdraagt aan de Belastingdienst. ASN Bank houdt dan maximaal 52% loonheffing (tabel bijzondere beloningen) in maar houdt geen rekening met je levensloopverlofkorting. Deze verreken je later zelf in je aangifte inkomstenbelasting.

Je tegoed periodiek uitkeren

Je kunt het tegoed ook in delen (periodiek) laten uitkeren. Dit is alleen mogelijk als je beschikt over een (ex-)werkgever. Je (ex-)werkgever houdt de verplichte loonheffingen in en keert het nettobedrag aan je uit. Met het Opnameformulier ASN Levenslooprekening regel je de periodieke opnames.

Beleggingen

Is een deel van je tegoed belegd in beleggingsfondsen? Dan kun je met het formulier Opdrachtformulier Beleggen ASN Levenslooprekening of via ASN Online Bankieren je beleggingen beheren.

Wil je een deel van je saldo opnemen en is dat deel belegd? Dan moet je eerst zelf de door je zelf geselecteerde beleggingen verkopen voordat ASN Bank de aanvraag kan verwerken. Je kunt je beleggingen verkopen met het formulier Opdrachtformulier Beleggen ASN Levenslooprekening of via ASN Online Bankieren.

Wil je je levenslooprekening beëindigen? Dan hoef je geen aparte opdracht tot verkoop van je beleggingen te geven. Met het Opnameformulier ASN Levenslooprekening geef je meteen opdracht aan ASN Bank om alle beleggingen te verkopen voordat de rekening beëindigd wordt.

Levensloopverlofkorting

Bij een geldopname uit je levenslooprekening heb je mogelijk recht op levensloopverlofkorting. Dit is een korting op je inkomstenbelasting. Deze korting is nooit meer dan het opgenomen bedrag met een maximum van € 209 per gespaard kalenderjaar tot en met 2011. Je (ex-) werkgever verrekent deze levensloopverlofkorting als hij je levensloopsaldo aan je uitkeert. Heb je geen werkgever meer? Dan houden wij alleen de loonheffingen in en houden we géén rekening met de levensloopverlofkorting. Je kunt dan je levensloopverlofkorting met je aangifte Inkomstenbelasting verrekenen.

In geval van overlijden

Als je komt te overlijden, wordt het volledige levenslooptegoed, na inhouding van de verplichte loonheffingen, uitgekeerd aan je nabestaanden. Over dit bedrag zijn je erfgenamen mogelijk nog erfbelasting verschuldigd.

Sparen met een variabele rente

  • Variabele rente van 0,9%*

Je ontvangt over je spaarsaldo een variabele rente. Dat betekent dat de rente niet vaststaat, maar dat ASN Bank de rente altijd kan verhogen of verlagen. Je rente wordt dagelijks over je spaarsaldo berekend. Je opgebouwde rente wordt jaarlijks in januari op je spaarrekening bijgeschreven.

Lees hieronder de voorwaarden ASN Levenslooprekening in de pdf-bestanden:

Depositogarantiestelsel

ASN Levenslooprekening valt onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank. je banktegoed bij de ASN Bank is gegarandeerd tot € 100.000 per persoon.

Je spaargeld verdient een goede rente. Maar je kunt er ook je idealen voor een duurzame, rechtvaardige wereld mee realiseren. Als je spaart bij ASN Bank, kun je erop vertrouwen dat wij je geld op een duurzame manier investeren. Dat wil zeggen:

  • Niet in zaken als wapens, olie en steenkool, kernenergie, kinder- en dwangarbeid, milieuvervuiling en bio-industrie.
  • Wel in projecten en ondernemingen die bijdragen aan de duurzame samenleving, zoals in zorginstellingen, verantwoord waterbeheer, onderwijs, duurzame energie en goede, betaalbare woningen.

Sinds onze oprichting in 1960 streven wij naar een rechtvaardige, duurzame samenleving. Een samenleving waarin mensen vrij zijn hun eigen keuzes te maken, zonder dat dit ten koste gaat van anderen. Een samenleving zonder armoede, waarin iedereen onderwijs kan volgen en beschikt over goede huisvesting en gezondheidszorg.

Persoonlijke service

ASN Bank heeft geen kantoren. Sparen doe je online, telefonisch of per post. Heb je vragen? Dan zijn de medewerkers van de ASN Klantenservice je graag van dienst. Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 070 – 35 69 335, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur. Je kunt ons ook mailen.

Bekijk hoe ASN Bank scoort op de Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt de duurzaamheid van Nederlandse banken. Hoe is hun beleid voor bijvoorbeeld mensen- en arbeidsrechten, wapens en klimaatverandering? En hoe brengen ze dat in de praktijk bij hun beleggingen en financieringen?
Lees wat de Eerlijke Bankwijzer vindt van ASN Bank.


© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap