ASN Bank - Voor de wereld van morgen

Beleggingsuniversum ASN Duurzaam Aandelenfonds

De onderstaande bedrijven zijn goedgekeurd voor het beleggingsuniversum van het ASN Duurzaam Aandelenfonds. Elke onderneming wordt eenmaal per drie jaar opnieuw getoetst. De beheerder van het fonds selecteert uit dit universum de aandelen voor de portefeuille van het ASN Duurzaam Aandelenfonds op basis van hun financiële en economische soliditeit, hun CO2-uitstoot en de actuele situatie op de financiële markt.


Universum per februari 2017

A
Accsys Technologies
Adecco
Adidas
Advanced Micro Devices
Advantest
Aixtron
Akzo Nobel
Amadeus
Amer Sports
AMS AG
ASICS
Asos
ASML
Astellas Pharma
AstraZeneca
Axel Springer

B
Barratt Developments
Becton Dickinson
Bekaert
Belgacom
Bellway
Benesse
Berkeley Group
BIC
Billerud
Brambles
Bristol-Myers Squibb
British Land Company

C
Canadian Solar*
Capital & Counties Properties
Carlsberg
Coca-Cola HBC
Coloplast
Compugroup Medical

D
Dialog Semiconductor PLC

E
East Japan Railway
EDP Renováveis
Electrocomponents
Electrolux
Ensing Group*
Esprit Holdings Limited
Essilor International

F

G
Georg Fischer
Gerresheimer
Gildan Active Wear
Givaudan
GlaxoSmithKline
Global PVQ

H
Hammerson
Hannon Armstrong Sustainable
Hays
Heineken
HELLA KGAA Hueck*
Henkel
Hennes & Mauritz
Herman Miller
Holmen
Huhtamaki

I
Ibiden Co
Inditex
Indivior PLC
Indutrade
Infigen Energy
Infineon Technologies
Infosys
Interface
INTU Properties
Inventec
ISS

J
JCDecaux

K
Kesko
Kingfisher
Kingspan
Korian
KPN

L
Lagardère
Land Securities
Lassila & Tikanoja
Legrand
LG Electronics
Lojas Renner
L'Oréal

M
Manpower
Marks & Spencer
Mayr-Melnhof Karton
Media General
Mercialys
Meredith
Merck & Co
Metro
Metropole Television
Meyer Burger
Micron Technology
Multiplus
Murata Manufacturing

N
Natura Cosmeticos
New York Times
Nexstar
NIBE Industrier
Nike
Nordex
Novartis
Novo Nordisk
Novozymes
NTT Docomo

O
Ocean Power Technologies
Omron
Orange
OSRAM Light AG

P
Pattern Energy Group
Pearson
Pernod Ricard
Persimmon
Philips
Philips Lighting
Phoenix Solar
Plastic Omnium
Portugal Telecom
Puma

Q

R
Randstad
REC Silicon ASA
Reckitt Benckiser
Red Eléctrica de España
Refresco Gerber
RELX (voorheen Reed Elsevier)
Rightmove

S
Sage Group
Salesforce
SEB
Severn Trent
Shanks
SMA Solar Technology
Smith & Nephew
Smurfit Kappa
Soitec
Solarworld
Sonova
Sophos Group
Stagecoach Group
Staples
Starbucks
Starhub
STMicroelectronics
Svenska Cellulosa AB
Swisscom

T
Tableau Software
Taylor Wimpey
Tarkett
TDC
Tech Data Corporation
Technicolor
Telefonica
Telefonica Deutschland
Telenet Group
Terna
Tesla Motors*
TKH Group
Toppan Printing
Trina Solar Limited

U
Unilever
Uponor

V
Vestas Wind Systems
Vodafone

W
WH Smiths
William Demant Holding
Wolters Kluwer
WPP

X

Y

Z
Zumtobel

Afgekeurd sinds
1 januari 2014

Asahi Holdings
Ballard
BT Group
CA Technologies
Carrefour
Casino Guichard-Perrachon SA
Deutsche Telekom
DSM
Edwards Lifesciences
Gap Inc.
Office Depot
Panasonic
Stora Enso
Symantec
Tata Consultancy Services
TDK CORP
Teliasonera
Teradata
Thomson Reuters
United Natural Foods
Verizon
VF Corp
Wipro

* Meer informatie volgt later.


Accsys Technologies (september 2013)
 • Activiteiten
  De Nederlandse onderneming Accsys Technologies heeft een technologie ontwikkeld om hout te bewerken en zo duurzamer te maken. Na bewerking is het materiaal dus langer ‘houdbaar’. Accsys heeft een fabriek in Arnhem en verkoopt zijn technologie onder licentie aan andere producenten. Het profiteert van de sterke vraag naar hout op de wereldmarkt.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Accsys heeft een goed beleid voor gezondheid en veiligheid. Accsys zet zich in om diversiteit in het bedrijf te bevorderen. De rapportage over Accsys' beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen kan echter nog verbeterd worden.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Accsys wil dat zijn leveranciers en de partijen met wie het samenwerkt hun verantwoordelijkheid nemen op sociaal en milieugebied. Accsys selecteert leveranciers op basis van hun eisen voor kwaliteit, gezondheid en veiligheid, en milieu. Er mag geen discriminatie plaatsvinden en kinderarbeid en gedwongen arbeid zijn verboden. Leveranciers moeten hun medewerkers goed loon bieden en zich houden aan de maximale werktijden.
 • Milieu
  De gepatenteerde techniek van Accsys versterkt de celstructuur van hout. Dat gebeurt doordat het materiaal wordt vervangen door een stof die in mindere mate van nature al in het hout aanwezig is. Hierdoor verloopt het proces op een milieuvriendelijke manier. Er zijn geen schadelijke chemicaliën voor het procedé nodig. De techniek voorkomt wel dat schimmels een voedingsbodem vinden in het hout. Zo biedt Accsys een duurzaam, FSC-gecertificeerd alternatief voor gebruik van onduurzaam hout.

Terug naar boven

Adecco (februari 2017)
 • Activiteiten
  Adecco Group (Adecco) werd opgericht in 1957 en heeft zijn hoofdkantoor in Glattburg in Zwitserland. Het bedrijf levert diensten op het gebied van personeel en arbeid (human resources) aan organisaties wereldwijd. Adecco levert onder andere uitzendkrachten en permanente krachten, en biedt diensten voor loopbaanverandering, talentontwikkeling, outsourcing en consultancy.
 • Mensenrechten
  Adecco heeft het Global Compact van de VN ondertekend. Het erkent de Verklaring inzake de fundamentele beginselen en rechten in verband met werk van de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties). In dat kader erkent Adecco de vrijheid om vakverenigingen op te richten en het recht op collectieve onderhandelingen. Het bant alle vormen van gedwongen en verplichte arbeid uit, schaft kinderarbeid af en bant discriminatie van werknemers uit op het gebied van werkgelegenheid en beroepsuitoefening. Zo wil Adecco gepaste werkomstandigheden garanderen.
 • Milieu
  Adecco heeft voldoende milieubeleid. Sinds 2010 brengt het bedrijf zijn milieubelasting in kaart. Adecco wil zijn CO2-uitstoot in 2022 met 22 procent hebben verminderd. Ook gebruikt het groene energie. Gedeeltes van het bedrijf zijn al ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf publiceert alleen nog geen kwalitatieve gegevens.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Adecco heeft goed ketenbeleid, dat is verbonden aan het ondertekenen van het Global Compact van de VN. Het beleid behandelt de belangrijkste verdragen van de ILO, namelijk die over kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie en vakbondsvrijheid. Ook heeft Adecco beleid voor veilige, gezond arbeidsomstandigheden, leefbaar loon, milieu en ethisch handelen. Jaarlijks stuurt Adecco al zijn leveranciers hierover een vragenlijst.

Terug naar boven

Adidas (december 2016)
 • Activiteiten
  Het Duitse Adidas is wereldleider in de verkoop van sportartikelen en -accessoires. Adidas Sourcing Ltd, een dochterbedrijf van Adidas in Hongkong, besteedt de productie uit aan toeleveranciers in Brazilië, China, India, Indonesië, Korea, Pakistan, Taiwan, Thailand, Turkije, de Verenigde Staten en Vietnam. Adidas heeft ongeveer 40.000 werknemers.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) en ketenverantwoordelijkheid
  Adidas is koploper op mvo-gebied. Het systeem van onderaanneming in risicolanden is echter complex. Verschillende keren is Adidas dan ook beschuldigd van slechte arbeidsomstandigheden bij onderaannemers. Adidas onderscheidt zich doordat het deze arbeidsomstandigheden wil verbeteren met een robuust systeem om leveranciers te managen en monitoren. Het heeft een speciale afdeling voor sociale en milieuaangelegenheden, met regionale teams in Azië, Europa en Amerika.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Adidas heeft een gedragscode voor werknemers, is lid van de Fair Labour Association en hanteert eigen arbeidsplaatsstandaarden voor zijn leveranciersketen. Alle leveranciers die sportartikelen produceren voor de internationale export, zijn gecertificeerd volgens de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001.
 • Milieu
  Adidas stimuleert leveranciers zich te certificeren volgens de milieustandaard ISO 14001. Tevens investeert het in de ontwikkeling van ecoproducten. De kledinglijn Adidas SLVR, die in 2009 is gelanceerd, wordt vervaardigd van duurzame materialen zoals organische katoen, bamboe en sojabonen.

Terug naar boven

Advanced Micro Devices (juni 2013)
 • Activiteiten
  De producten van Advanced Micro Devices zijn erop gericht om elektronica efficiënter en sneller te laten functioneren. Advanced Micro Devices ontwikkelt en produceert microprocessoren (chips) voor pc’s en consumentenelektronica en ook flashgeheugen. Daarnaast heeft het bedrijf een grafische tak die zich richt op onder meer 3D-beeldprojecties. Het hoofdkantoor staat in Californië (VS).
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  Advanced Micro Devices heeft een goed milieubeleid, dat van toepassing is op zowel de eigen productiebedrijven als toeleveranciers. Het heeft over de volle breedte sociale standaarden geformuleerd. Daarbij refereert het echter niet aan relevante internationale standaarden. Het bedrijf controleert ook op naleving van sociale en milieunormen.
 • Engagement
  Advanced Micro Devices produceert generieke onderdelen die andere partijen gebruiken bij het ontwikkelen en testen van kernwapensystemen. Het is niet helemaal helder in hoeverre Advanced Micro Devices hier precies bij is betrokken. Daarom gaan wij dit aan het bedrijf vragen. Ook gaan wij vragen stellen over het sociale beleid.

Terug naar boven

Advantest (april 2015)
 • Activiteiten
  Advantest Corporation uit Japan ontwikkelt, produceert en verkoopt testsystemen en elektronische meetapparatuur voor halfgeleiderfabrikanten. Deze halfgeleiders worden gebruikt in pc’s, smartphones, lcd-schermen en tv’s, consumentenelektronica en elektronica voor auto’s. Het bedrijf publiceert jaarlijks een duurzaamheidsrapport op basis van de GRI Richtlijnen.
 • Mensenrechten
  Het bedrijf heeft beleid voor de fundamentele arbeidsrechten. Dit benoemt kinderarbeid, dwangarbeid, gezonde en veilige arbeidsomstandigheden, vakbondsvrijheid en gelijke behandeling. 55% van de werknemers is lid van een vakbond en/of valt onder een cao.
 • Milieu
  Advantest heeft een goed milieubeleid. Het is gecertificeerd volgens de ISO 14001-normen en heeft een milieubeheersysteem (EMS) dat hierop is gebaseerd. Het bedrijf heeft programma’s om zijn verbruik van energie en water terug te dringen. Het rapporteert hierover, evenals over de behandeling van afval en gevaarlijke stoffen. Niet voor alle onderwerpen heeft Advantest echter duidelijke doelstellingen, ook in de tijd. Via het Carbon Disclosure Project rapporteert Advantest over zijn CO2-uitstoot, waarvoor het wel duidelijke doelstellingen en deadlines heeft.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Advantest heeft een uitgebreid, sterk ketenbeleid dat refereert aan alle relevante standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Deze zijn vastgelegd in de duurzame leveranciersrichtlijnen. Verder stelt het bedrijf milieueisen aan zijn leveranciers die zijn omschreven in de ‘groene leveranciersrichtlijnen’ (Green Procurement Guidelines). Leveranciers moeten minimaal een milieubeheersysteem hebben, en bij voorkeur een ISO 14001-certificering. Via een programma verbetert Advantest de milieuprestaties van zijn leveranciers: het monitort de leveranciers en begeleidt ze bij verbeteringen.

Terug naar boven

Aixtron (december 2015)
 • Activiteiten
  Aixtron produceert en levert apparatuur aan producenten van halfgeleiders. De apparatuur wordt gebruikt bij de productie van onder meer energiezuinige ledverlichting, zonnecellen en mobiele telefoons. De activiteiten van Aixtron voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank, en vallen niet onder activiteiten die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bij de bedrijfsvoering en bij de toeleveranciers van het bedrijf bekend.

Terug naar boven

Akzo Nobel (december 2015)
 • Activiteiten
  AkzoNobel produceert en verkoopt verven, coatings en specialistische chemicaliën voor de industrie en consumenten wereldwijd. Het bedrijf is opgericht in 1911.
 • Bestuur
  Akzo Nobel heeft een uitgebreide gedragscode. Het heeft beleid tegen omkoping, fraude, misleiding en onrechtmatig gedrag, en voor vrij ondernemerschap en eerlijke concurrentie. Werknemers moeten zich altijd aan de wet houden. Zij worden gestimuleerd een actieve rol te spelen in de maatschappij. Ondernemingen van het concern mogen echter geen enkele betaling of donatie in natura doen aan politieke partijen. Akzo heeft verder beleid voor zakenreizen, internetgebruik, alcoholgebruik, bedrijfsidentiteit en bescherming van zijn intellectuele eigendom. Het bedrijf heeft een klokkenluiderprogramma, ‘Speak Up’, waar werknemers altijd anoniem terechtkunnen. Ook is er een compliance officer. AkzoNobel is sinds 2004 lid van het VN Global Compact en rapporteert hieraan.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  AkzoNobel heeft beleid voor mensenrechten, verwijst naar mensenrechtenverdragen en is aangesloten bij toonaangevende initiatieven op dit gebied. Het bedrijf spreekt actief met belanghebbenden over mensenrechten.
 • Milieu
  AkzoNobel heeft een uitgebreid milieubeleid met doelstellingen, deadlines en programma's om deze te bereiken. Dit beleid betreft alle relevante onderwerpen, zoals watergebruik, water- en luchtvervuiling, energiegebruik, (gevaarlijk)afval en broeikasgassen. Het bedrijf werkt met een milieubeheersysteem. De meeste locaties (79% in 2014) hebben een certificatie volgens de milieustandaard ISO14001. AkzoNobel rapporteert over de voortgang van alle genoemde onderwerpen; deze rapporten worden extern geverifieerd. Het bedrijf maakt gebruik van een resource efficiency index (een index die meet hoe efficiënt een bedrijf omgaat met natuurlijke hulpbronnen) om zijn voortgang te monitoren. AkzoNobel heeft een biodiversiteitsbeleid gebaseerd op het Biodiversiteitsverdrag van Rio de Janeiro uit 1992. In dit beleid komen onder meer aan de orde: duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen, dialoog met ngo's en natuurbeschermingsorganisaties over projecten, en deelneming aan Leaders for Nature, het Nederlandse programma van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). AkzoNobel maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke grondstoffen met een FSC- en MSC-certificaat. AkzoNobel is verder lid van de RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil ) en de RTRS (Round Table on Responsible Soy).

Terug naar boven

Amadeus (december 2015)
 • Activiteiten
  Het Spaanse Amadeus IT Holding (Amadeus) werd opgericht in 1987 en heeft zijn hoofdkantoor in Madrid. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt IT-oplossingen voor de reis- en toerismebranche. Amadeus maakt onder andere platforms waar de verschillende reisaanbieders, zoals vliegtuigmaatschappijen, hotels, spoorwegbedrijven, cruiseaanbieders en touroperators, elkaar kunnen vinden. Amadeus ontwikkelt ook mid- en backofficesystemen waarmee reisbureaus reserveringen, boekingen etc. kunnen doen.
 • Bestuur
  Amadeus heeft gedragsregels en beleid tegen corruptie. Het bedrijf rapporteert volgens de GRI-richtlijnen. Daarbij heeft het de hoogste rating, A+, wat inhoudt dat de inhoud van het verslag extern geverifieerd is. Amadeus heeft ook ketenbeleid: het stelt eisen aan zijn leveranciers en verwacht dat zij de internationale standaarden voor arbeidsomstandigheden en de behandeling van werknemers respecteren.
 • Mensenrechten
  Amadeus heeft beleid tegen discriminatie en respecteert vakbondsvrijheid. Het heeft voldoende privacybeleid.
 • Milieu
  Amadeus stelt in zijn milieubeleid dat het wil meebouwen aan een duurzaam klimaat, hoewel het geen industrieel bedrijf is. Het gebruikt daarom energie-efficiënte technologieën. Ook probeert Amadeus zoveel mogelijk te recyclen. Het rapporteert over zijn energieverbruik, directe en indirecte CO2-uitstoot en waterverbruik. Het bedrijf heeft een milieubeheersysteem.

Terug naar boven

Amer Sports (december 2016)
 • Activiteiten
  Het Finse Amer Sports OYJ biedt artikelen en accessoires aan voor een breed scala aan sporten. Het voert merken als Wilson, Atomic en Salomon. De belangrijkste eigen productiefaciliteiten van Amer Sports bevinden zich in Oostenrijk, Frankrijk, Finland, Canada, Bulgarije en de Verenigde Staten. Ook zijn er bedrijfsonderdelen in de risicolanden Mexico, Maleisië en China. Eind 2010 had Amer Sports ongeveer zeventig procent van de productie uitbesteed, vooral aan leveranciers in Azië. In 2010 werd ongeveer 45 procent van alle producten van Amer Sports in China gemaakt.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  Mvo-kwesties in deze sector zijn onder meer verantwoord beheer van de distributieketen, milieubeheersystemen en het respecteren van fundamentele mensen- en arbeidsrechten. Amer Sports heeft een uitvoerige gedragscode waarin alle mvo-zaken zijn meegenomen. De onderneming is behoorlijk actief in de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Zij sponsort maatschappelijke initiatieven en geeft in veel gevallen het goede voorbeeld.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Amer Sports heeft een geïntegreerd personeelsbeleid. Het stelt werknemers in de gelegenheid om een opleiding te volgen. Leveranciers moeten voldoen aan de kernverdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Universele verklaring van de rechten van de mens van de Verenigde Naties en SA 8000-normen. Amer Sports heeft in 2008 een programma voor controle van het maatschappelijke beleid ingevoerd dat door externe partijen wordt uitgevoerd, ook in Azië. De externe partij bezoekt onder andere de fabriek en leidt het management van de fabriek op om te voldoen aan de bedrijfsnormen. Amer Sports checkt nieuwe leveranciers voordat het er opdrachten plaatst.
 • Milieu
  Het milieubeleid heeft als doel de invloed van producten op het milieu terug te dringen. De merken van Amer Sports hebben hun eigen milieuprogramma’s met als doel het interne energieverbruik te verminderen. Zo heeft Atomic een milieuvriendelijke skischoen ontworpen. Daarmee won het een prijs voor verantwoord milieugedrag op het gebied van productontwikkeling.

Terug naar boven

AMS AG (april 2015)
 • Meer informatie volgt

Terug naar boven

ASICS (december 2016)
 • Activiteiten
  Het Japanse ASICS maakt en verkoopt sportartikelen en -accessoires, vooral voor hardlopers. Het bedrijf is voornamelijk actief in Japan, de VS en Europa. ASICS voert de volgende merken: ASICS, Nishi Athletic Goods, OT Planning en Haglöfs Holding. ASICS heeft ongeveer 5000 werknemers.
 • Milieu
  ASICS heeft een uitgebreid milieubeleid. Het heeft een milieumanagementsysteem op basis van de ISO 14001-standaard. ASICS heeft doelen voor de korte en middellange termijn om de uitstoot van CO2 en ander verbruik terug te dringen. Ook is het bedrijf erg actief in onderzoek naar en productie van milieuvriendelijke producten.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  ASICS heeft een uitgebreid ketenbeleid waaraan de onderaannemers moet voldoen. Hierin wordt gerefereerd aan de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het bedrijf is aangesloten bij de Fair Labour Association (FLA). Deze non-profit organisatie voert audits uit op basis van de ILO-regels. Door middel van onverwacht checks onderzoekt ASICS zijn eigen organisatie. Ook laat het audits uitvoeren door andere partijen. Het presenteert de uitkomsten van deze audits per fabriek tot in details op zijn website.

Terug naar boven

Asos (december 2016)
 • Activiteiten
  Het Britse bedrijf Asos verkoopt online mode van verschillende merken en eigen labels, waaronder dames- en herenmode, schoenen en schoonheidsproducten. Vanuit het centrale distributiecentrum in het Verenigd Koninkrijk gaan de producten naar klanten in meer dan 190 landen.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  Bij de productie van kleding en schoenen maakt Asos geen gebruik van bont of het vel of de pels van bedreigde diersoorten.
 • Mensenrechten en ketenverantwoordelijkheid
  Asos heeft beleid voor ethisch handelen en mensenrechten. Dit beleid geldt voor de eigen werknemers en de leveranciers. Het heeft sterk beleid tegen kinderarbeid waarbij het verwijst naar de verdragen van de International Arbeidsorganisatie (ILO). Het heeft tevens beleid tegen gedwongen arbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid. Asos betaalt alle werknemers een goed loon, stelt een maximum aan het aantal werkuren en biedt gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Een onafhankelijke partij controleert of leveranciers zich hier ook aan houden.
 • Milieu
  Asos wil zijn milieubelasting voortdurend verminderen. Het milieubeleid bestaat uit vier onderdelen: minder grondstoffen verbruiken, de CO2-uitstoot verminderen, afvalbeleid volgens de uitgangspunten ‘verminderen, hergebruiken en recyclen’, en vervuiling voorkomen.
 • Engagement
  Asos heeft minder sterk beleid tegen corruptie. Het bedrijf laat weten dat er geen omkoping plaats mag vinden. Leveranciers moeten dit ook implementeren. Er is geen klokkenluidersregeling. We zijn hierover in gesprek met het bedrijf. Asos is met de status ‘voorlopig’ toegelaten tot het beleggingsuniversum.

Terug naar boven

ASML (februari 2015)
 • Activiteiten
  In Veldhoven, Nederland, is ASML gevestigd, dat marktleider is in geavanceerde lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. Het produceert gespecialiseerde machines die essentieel zijn voor de fabricage van chips. Tevens biedt ASML software aan. In 2005 publiceerde ASML zijn eerste duurzaamheidsrapport.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  ASML heeft een stichting opgericht die scholing biedt en activiteiten steunt om de kwaliteit van leven te verbeteren in de landen waar het actief is. Speerpunten zijn armoedebestrijding en het welzijn van kinderen.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  De onderneming heeft een uitgebreid diversiteitsbeleid. ASML onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het steunt de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
 • Milieu
  ASML heeft een milieubeleid en een ISO 14001-gecertificeerd milieuzorgsysteem. Het controleert ieder kwartaal systematisch of zijn belangrijkste leveranciers de Europese wetten en regels en de milieurichtlijnen van ASML zelf naleven.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  ASML schrijft in zijn duurzaamheidsverslag over 2010 dat het van leveranciers eist dat ze voldoen aan de gedragscode van de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC). Dit betekent dat ASML het gevaar van conflictgrondstoffen in acht neemt. Het bedrijf voert audits uit bij zijn leveranciers om te controleren deze de gedragsregels naleven.

Terug naar boven

Astellas Pharma (januari 2014)
 • Activiteiten
  Astellas Pharma Inc produceert en verkoopt farmaceutische producten. Het hoofdkantoor is in Japan. Het bedrijf het heeft ook vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië, onder andere in China, Thailand, Indonesië, India en de Filipijnen.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  Astellas heeft een duurzaamheidscommissie en publiceert een uitgebreid duurzaamheidsrapport in het jaarverslag. Voor het uitvoeren van klinische testen onderschrijft Astellas de ethische richtlijnen van de Verklaring van Helsinki. In overeenstemming met regels van de Verenigde Naties voert Astellas alleen klinische testen uit in landen waar een adequate klinische omgeving beschikbaar is, zodat de mensenrechten, de veiligheid en het welzijn van de deelnemers gewaarborgd kunnen worden. Het bedrijf toont zijn maatschappelijke betrokkenheid via donaties en dialoog met lokale gemeenschappen over medische zorg, milieu en welzijn.
 • Milieu en dierenwelzijn
  Astellas heeft doelstellingen om zijn impact op het milieu te reduceren, onder andere door vermindering van CO2-uitstoot, waterverbruik en luchtvervuiling. Verder onderzoekt het bedrijf "green chemistry", een productieproces waarbij geen vervuilende chemicaliën gebruikt worden. Om te voldoen aan hoge juridische en ethische voorwaarden voor dierproeven heeft Astellas het Animal Research Committee opgericht. Ook past het de 3V-beginselen voor dierproeven (vermindering, verfijning en vervanging) toe.

Terug naar boven

AstraZeneca (december 2015)
 • Activiteiten
  AstraZeneca is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf. Het bedrijf werd opgericht in 1992 en heeft zijn hoofdkantoor in Londen, in het Verenigd Koninkrijk. AstraZeneca ontwikkelt en verkoopt geneesmiddelen voor aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten, neurologische stoornissen als schizofrenie en bipolaire stoornis, ademhalingsziekten en infecties.
 • Bestuur
  AstraZeneca heeft uitgebreide regels waaraan zijn leveranciers moeten voldoen. Daarin komen onder meer aan bod: ethische regels, mensenrechten (geen enkele vorm van discriminatie, vakbondsvrijheid, geen kinder- en dwangarbeid), veiligheid en gezondheid en milieuvoorschriften. AstraZeneca heeft zijn interne beleid voor klinische testprocedures en dierproeven ook van toepassing verklaard op zijn leveranciers.
 • Mensenrechten
  AstraZeneca heeft in zijn gedragsregels opgenomen dat het de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens onderschrijft. Het heeft het Global Compact van de VN ondertekend. Hoewel het bedrijf dwangarbeid niet expliciet noemt, blijkt dit er bij navraag wel onder te vallen. Het heeft beleid tegen kinderarbeid en onderschrijft daarbij het betreffende verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Ook stelt AstraZeneca dat zijn werknemers het recht hebben om lid te worden van een vakbond. Samen met het Danish Institute for Human Rights heeft AstraZeneca een mensenrechteninstrument voor farmaceutische bedrijven ontwikkeld. AstraZeneca heeft in dit kader een screening ondergaan en werkt nu aan de uitkomsten hiervan.
 • Milieu
  AstraZeneca heeft een goed milieubeleid. Het bedrijf rapporteert over de relevante onderdelen en publiceert kwantitatieve gegevens. Daardoor is voor- of achteruitgang duidelijk te zien. Het milieubeheersysteem voldoet aan de ISO 14001-normen. Bedrijfsonderdelen mogen zich certificeren, maar zijn dit niet verplicht. Daarbij stelt het bedrijf zich duidelijke doelstellingen, ook voor zijn keten.

Terug naar boven

Axel Springer (oktober 2016)
 • Activiteiten
  Axel Springer is een Duitse uitgever van verschillende soorten gedrukte en online media, waaronder tijdschriften en kranten.
 • Mensenrechten
  Axel Springer onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarnaast rapporteert het volgens de GRI-richtlijnen over zijn werknemers en activiteiten voor de maatschappij. Journalistieke vrijheid is een belangrijk aandachtspunt van het beleid, omdat dit essentieel is voor een democratische samenleving. Ook heeft Axel Springer een functionaris aangesteld die ervoor zorgt dat privégegevens van klanten worden beschermd. Deze functionaris kijkt bij het invoeren van databescherming naar de regelgeving van de Europese Unie.
 • Ketenbeleid
  Axel Springer belast de duurzaamheid van de keten. Dit komt voornamelijk doordat het veel papier gebruikt voor de gedrukte media. Het bedrijf geeft informatie over de herkomst van het hout: 66% van het papier bestaat uit hergebruikt papier. Leveranciers moeten de vier fundamentele arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) waarborgen: tegen kinder- en dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid.
 • Klimaat
  Axel Springer rapporteert volgens de GRI-richtlijnen op het gebied van klimaat. Externe partijen controleren het beleid. Daarbij beoordelen zij de invloed van Axel Springer op het klimaat en de relevantie van de doelen die het bedrijf zich op dit gebied stelt.

Terug naar boven

Barratt Developments (december 2015)
 • Activiteiten
  Het Britse Barratt Developments ontwikkelt vastgoed in Groot-Brittannië. Het bedrijf bouwt eengezinswoningen, flats en sociale woningen voor investeerders, gezinnen, starters en sociale huurders. Het bedrijf is ook betrokken bij de ontwikkeling van commerciële gebouwen zoals kantoren.
 • Bestuur
  Barratt Developments heeft goed corruptiebeleid, evenals uitgebreid ketenbeleid. Barratt Developments verwacht dat zijn leveranciers een milieustrategie hebben, eventueel onderbouwd met actieplannen. Het beoordeelt de leveranciers op de milieuprestaties van hun producten en helpt hen de duurzaamheid van hun producten te verbeteren. Vooral afvalvermindering en de duurzame inkoop van hout zijn daarbij belangrijk. Barratt Developments controleert ook of leveranciers voldoen aan de veiligheidsstandaarden. Het bedrijf wil langetermijnrelaties aangaan met zijn leveranciers.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Het bedrijf heeft uitgebreid beleid voor gelijke behandeling. Alle divisies zijn OHSAS-gecertificeerd. OHSAS 18001 is de certificering op het gebied van gezondheid en veiligheid.
 • Milieu
  Barratt Developments heeft goed milieubeleid. Zo gebruikt het alleen hout met FSC- of PEFC-keurmerk en hebben alle locaties het milieubeheercertificaat ISO 14001. Het bedrijf voldoet aan alle wetten en standaarden, committeert zich aan al zijn verantwoordelijkheden en stelt kwantitatieve doelen. Barratt Developments gebruikt veelal herbruikbare materialen en beschermt flora en fauna zo goed mogelijk. Het bedrijf heeft projecten opgezet om de biodiversiteit te beschermen, zoals het Save the Bee-project.

Terug naar boven

Becton Dickinson (juni 2015)
 • Activiteiten
  De Amerikaanse onderneming Becton Dickinson and Company (BD) is wereldwijd actief op het gebied van medische technologie die is gericht op de verbetering van medicijntoediening, bevordering van de diagnose van infectieziekten en kanker, en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  BD heeft beleid om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren, vooral in achtergestelde gemeenschappen. Speerpunten zijn onder meer verbetering van de gezondheidsinfrastructuur en van klinische praktijken. Daarmee wil BD noodhulp en gewone hulp aan lokale gemeenschappen verbeteren.
 • Mensenrechten
  BD onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en rapporteert volgens de GRI-richtlijnen. Volgens BD spant het zich in om kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie te voorkomen en vakbondsvrijheid te bevorderen. Ook noemt het bedrijf het recht op een veilige, gezonde werkplek.
 • Milieu
  BD heeft goed milieubeleid. Het rapporteert over water, energie, CO2-uitstoot, afval en vervuiling. Daarbij toont het duidelijk vooruitgang. Het bedrijf stelt vooraf doelstellingen en publiceert kwantitatieve gegevens. Ook heeft het een recycleprogramma om bepaalde delen van medische producten te hergebruiken. Een vijfde van de productiefaciliteiten is ISO 14001-gecertificeerd. Op dit punt kan het bedrijf dus wel wat verbeteren.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  BD heeft uitgebreid ketenbeleid waarin mensenrechten, milieu, dierenwelzijn en ethisch handelen aan de orde komen. Ook kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie en vakbondsvrijheid zijn opgenomen. BD verwacht dat zijn leveranciers zorgen voor een gezonde, veilige werkplek.

Terug naar boven

Bekaert (september 2016)
 • Activiteiten
  Het Belgische Bekaert produceert allerlei soorten staaldraad en stalen kabels. Met bijna 30.000 werknemers is het actief in risicolanden als China, India, Rusland, Brazilië, Chili, Venezuela en Turkije.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Bekaert heeft sinds 2015 een gedragscode voor zijn leveranciers. Hierin worden anti-corruptie, vakbondsvrijheid, eerlijke behandeling, loon en werktijden behandeld. Het bedrijf heeft ook beleid tegen conflictmineralen en voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en milieu.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Bekaert heeft een uitgebreide gedragscode. Deze behandelt belangenverstrengeling en de omgang met collega’s en de overheid. Omkoping is verboden. Leveranciers moeten voldoen aan kwaliteitseisen, transportstandaarden en aan REACH, de Europese standaard voor veilig gebruik van chemische stoffen. Het gezondheids- en veiligheidssysteem van het bedrijf is gecertificeerd volgens de OHSAS 18001-standaard. Verder respecteert Bekaert de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de aanbevelingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het bedrijf heeft dit omgezet in beleid en op dit gebied de afgelopen jaren vooruitgang geboekt.
 • Milieu
  Bekaert heeft een robuust milieubeleid en milieubeheersysteem. 95% van de fabrieken is ISO 14001-gecertificeerd. Om deze certificatie te verkrijgen moet het bedrijf onder meer doelen stellen, zijn milieubelasting monitoren en een milieubeheersysteem hebben. Bekaert is transparant over zijn voortgang op het gebied van waterverbruik en CO2-uitstoot. Het heeft maatregelen genomen om de milieubelasting te reduceren door het productieproces te optimaliseren. Dat wil het doen door het energieverbruik en de afvalproductie te verminderen en milieuvriendelijke materialen te gebruiken. Het heeft daar diverse programma's voor opgesteld.

Terug naar boven

Belgacom (februari 2015)
 • Activiteiten
  Belgacom Group is een Belgisch telecombedrijf dat telecom-, it- en mediaproducten en -diensten levert. De activiteiten zijn ondergebracht in zeven bedrijfsonderdelen: Belgacom, Proximus, Telindus, BICS, Scarlet, Skynet en Tango. Het bedrijf heeft bijna 17.000 werknemers. De Belgische staat heeft een aandeel van 53,5% in het bedrijf.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Belgacom publiceert jaarlijks een uitgebreid mvo-rapport volgens de standaarden van het Global Reporting Initiative (GRI). Het bedrijf is transparant over zijn mvo-benadering. Op de website van Belgacom staat hierover veel informatie. Het mvo-rapport wordt extern geverifieerd.
 • Mensenrechten
  Omdat Belgacom alleen actief is in laagrisicolanden, vinden wij een apart beleid over mensenrechten niet noodzakelijk. De nationale wetgeving geeft hier voldoende waarborgen. Belgacom geeft aan dat het de Belgische wetgeving volgt. Het heeft veel oog voor werknemers, zoals ook terug te lezen is in het mvo-rapport.
 • Milieu
  Belgacom heeft een sterk milieubeleid met duidelijke doelstellingen. Het rapporteert over de resultaten die het heeft behaald in vergelijking met voorgaande jaren. CO2-reductie is het speerpunt, maar Belgacom heeft ook beleid over afval, hergebruik en gebruik van water.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  De nationale wetgeving biedt geen waarborgen voor mensenrechten in de keten. Dit komt terug in het ketenbeleid van Belgacom. Dit behandelt veel onderwerpen, waaronder kinderarbeid, dwangarbeid, gezondheid en veiligheid, vakbondsvrijheid, non-discriminatie, loon, werktijden en milieu.

Terug naar boven

Bellway (februari 2017)
 • meer informatie volgt

  Benesse (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Benesse Holdings is een Japans bedrijf dat producten en diensten aanbiedt op het gebied van onderwijs, talenstudie, levensstijl, zorg, opvoeding en persoonlijke-computerscholing. Benesse is ook actief in telemarketing, is verzekeringsagent, exploiteert hotels en campings en verkoopt ict-systemen en ondersteunende diensten. Het bedrijf is voornamelijk actief in Japan.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Benesse zet zich in voor het welzijn van mensen, zoals ook tot uiting komt in de bedrijfsnaam (‘bene’ staat voor ‘wel’, ‘esse’ voor ‘zijn’). Benesse heeft een robuuste strategie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het behandelt mensen- en arbeidsrechten in zijn gedragscode. Benesse screent leveranciers op kinderarbeid en dwangarbeid en respecteert gelijke kansen en vakbondsvrijheid. Het bedrijf heeft zich gecommitteerd aan het Global Compact van de VN.
  • Milieu
   Benesse heeft een sterke milieustrategie. Een groot deel van de vestigingen is ISO 14001-gecertificeerd. De Environmental Officer, hoofd van het Milieucommittee, assisteert de directie bij haar verantwoordelijkheid voor het milieubeheer. De divisieverantwoordelijken voeren de ISO 14001-vereisten door. Milieubehoud is een kernthema van Benesse. Het formuleert ieder jaar een milieuopleidingsplan om milieuactiviteiten in het bedrijf te bevorderen. Ook vermindert Benesse de milieubelasting van de kantooractiviteiten. Het rapporteert over zijn beleid, initiatieven en milieuprestaties in een duurzaam jaarverslag en in een aparte sectie van het reguliere jaarverslag.

  Terug naar boven

  Berkeley Group (december 2015)
  • Activiteiten
   Berkeley Group bouwt woningen, met een focus op stedelijke ontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is Berkeley ook betrokken bij het (ver)bouwen van commercieel vastgoed, historische gebouwen en recreatie- en gemeenschapsvoorzieningen. Berkeley is alleen actief in het Verenigd Koninkrijk.
  • Bestuur
   Berkeley heeft beleid tegen corruptie en omkoping, waaronder steekpenningen en faciliterende betalingen. Er is een klokkenluiderregeling.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Berkeley is alleen actief in het Verenigd Koninkrijk, waar de nationale wetten op het gebied van mensenrechten voldoende zijn. Het heeft apart gelijkheids- en diversiteitsbeleid. Voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden heeft het beleid dat voldoet aan de vereisten van OHSAS 18001.
  • Milieu
   Berkeley heeft twee beleidsstukken over milieu. Het Sustainability Policy Statement gaat over vermindering van afval en stort en van het gebruik van hulpbronnen zoals materialen, water en energie. In zijn Climate Change Policy zegt Berkeley dat het klimaatverandering wil tegengaan door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat geldt voor het bedrijf zelf, de keten, en de huizen die Berkeley bouwt.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Berkeley besteedt de meeste activiteiten bij de ontwikkeling en bouw uit. Het werkt samen met ongeveer 7500 leveranciers. Bij het aanbestedingsproces neemt het de milieu-impact en -prestaties van leveranciers mee. Hout mag nooit illegaal gekapt zijn en Berkeley geeft de voorkeur aan hout dat FSC- of PEFC-gecertificeerd is. Als materialen uit ontwikkelingslanden komen, moeten ze in relatie tot mensenrechten voldoen aan de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en het Ethical Trading Initiative (ETI).

  Terug naar boven

  BIC (februari 2017)
  • Activiteiten
   BIC is een Franse producent van kantoorartikelen, scheermesjes en aanstekers. Het is voornamelijk actief in Europa en de VS, maar heeft ook fabrieken in Rusland en Zuid-Afrika. BIC heeft bijna 9.000 werknemers.
  • Milieu
   BIC lijkt op het eerste gezicht geen milieubewuste producent vanwege zijn wegwerppennen en -aanstekers. Het werkt er echter hard aan om niet alleen zijn imago te verbeteren, maar, veel belangrijker, om de milieugevolgen van zijn producten en activiteiten te beperken. En niet zonder succes.
  • Ketenbeleid
   BIC draagt zijn beleid uit in zijn keten. Het heeft een uitgebreid ketenbeleid opgesteld om er zeker van te zijn dat ook leveranciers (blijven) voldoen aan sociale en milieustandaarden. Zo niet, dan worden zij gecorrigeerd of uitgesloten.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   BIC is open over zijn voortgang en zijn prestaties. Het wil duidelijk en consistent rapporteren over sociale, ethische en milieuontwikkelingen. BIC is bezig een toonaangevend bedrijf te worden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

  Terug naar boven

  Billerud (april 2013)
  • Activiteiten
   Het Zweedse bedrijf Billerud produceert verpakkingsmaterialen en gebleekte sulfaatpulp om tissues en printpapier van te maken. Alle productievestigingen van Billerud bevinden zich in Europa.
  • Mensenrechten
   Billerud refereert aan de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het heeft een goed sociaal beleid, waarin onder meer het welzijn en de veiligheid van de werknemers zijn opgenomen. Zo hebben de werknemers de vrijheid om lid te worden van een vakbond naar eigen keuze. Vóór elke bestuursvergadering spreekt het hoofd van de personeelsafdeling met een vertegenwoordiger van de vakbonden.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   De gedragsregels van Billerud zijn ook van toepassing op de leveranciers. Alle leveranciers zijn gevestigd in Europa, waar de wetten meestal voldoende zijn. Billerud controleert zijn leveranciers jaarlijks.
  • Milieu
   Billerud heeft een goed milieubeleid en een goed milieubeheersysteem, dat volledig ISO 14001-gecertificeerd is. Het bedrijf heeft verschillende maatregelen genomen om de milieubelasting van het productieproces te minimaliseren. Daardoor produceert het de laatste jaren minder afval. De biobrandstof die de productie genereert, gebruikt Billerud weer om energie op te wekken. Bleken van papier gebeurt alleen op moderne wijze. Billerud probeert actief de milieubelasting van zijn producten te verminderen, vooral door het gebruik van materiaal te beperken. Het koopt een groot deel van de grondstoffen (hout) in bij bosbouwbedrijven die werken volgens duurzame bosbouw. 96% van de energie die nodig is in het productieproces, is afkomstig uit bossen die volgens FSC zijn goedgekeurd. De bossen die Billerud zelf in eigendom heeft, zijn ook volledig FSC-gecertificeerd.

  Terug naar boven

  Brambles (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Bristol-Myers Squibb (september 2014)
  • Activiteiten
   Bristol-Myers Squibb (BMS) produceert en distribueert medicijnen, haarproducten, voedingssupplementen en medische producten. Het bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten en is wereldwijd actief.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   BMS heeft een zeer uitgebreid sociaal beleid. Het heeft goede gedragsregels, waarin onderwerpen zoals consumentenrechten en corruptie helder uiteen worden gezet. Verder heeft het bedrijf een sterk beleid voor vakbondsvrijheid. Daarbij verwijst het naar de ILO-verdragen.
  • Milieu
   Ook het milieubeleid van BMS is uitstekend. Het heeft duidelijke doelen voor 2015 opgesteld, zoals vermindering van de CO2-uitstoot met 15%.

  Terug naar boven

  British Land (augustus 2015)
  • Activiteiten
   British Land uit Groot-Brittannië beheert, financiert en ontwikkelt commercieel vastgoed. De vastgoedportefeuille bestaat voor een derde uit kantoren in het centrum van Londen en voor tweederde uit winkelpanden en winkelcentra. De meeste daarvan bevinden zich in Groot-Brittannië, maar British Land heeft ook vastgoed in Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië.
  • Milieu
   British Land heeft een goed milieubeleid, waarin kwesties aan bod komen die voor de vastgoedsector relevant zijn, zoals behoud van biodiversiteit, energiegebruik en afvalbeheer. Het heeft een ISO 14001-gecertificeerd milieumanagementsysteem voor alle vastgoedprojecten in ontwikkeling en onder beheer. Ook heeft het meetbare doelstellingen geformuleerd om het energiegebruik te verminderen en CO2-emissies terug te dringen. Deze doelstellingen worden systematisch gemonitord. De resultaten zijn positief, zoals blijkt uit openbare milieujaarverslagen.
  • Mensenrechten
   British Land heeft beleid tegen corruptie en omkoping, en voor een gezonde, veilige werkomgeving. Deze aspecten vormen hoge risico’s voor de vastgoedsector. British Land heeft zich gecommitteerd aan het Global Compact van de VN.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   British Land werkt actief samen met leveranciers om sociale en milieu-kwesties aan te pakken. Het bedrijf heeft uitgebreid beleid voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden voor aannemers.

  Terug naar boven

  Capital & Counties Properties (februari 2016)
  • Activiteiten
   Capital Counties & Properties (CapCo) ontwikkelt en beheert vastgoed in West-Londen en in West End, de uitgaanswijk van Londen. Het is een klein bedrijf met een beperkte, zeer specifiek vastgoedportefeuille. Doordat het vastgoed allemaal in Londen ligt, is CapCo niet betrokken bij het bouwen op greenfields. Er zijn geen misstanden bekend, de duurzaamheidsrisico’s zijn gering en CapCo is niet betrokken bij activiteiten die wij mijden of uitsluiten.
  • Bestuur
   Het risico op corruptie in de vastgoedsector is groot. CapCo heeft goed anti-corruptiebeleid. Daardoor is dit risico voor CapCo laag. Er zijn op dit gebied geen misstanden bekend.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Het bedrijf heeft zeer beperkt beleid op het gebied van mensenrechten. Door zijn beperkte activiteiten is er op dit gebied weinig risico.
  • Milieu
   Op het gebied van milieu is CapCo geen hoogvlieger, maar het loopt ook weinig risico’s.

  Terug naar boven

  Carlsberg (augustus 2015)
  • Activiteiten
   De Deense onderneming Carlsberg produceert en verkoopt bier en andere dranken in Europa en Azië onder diverse merknamen, zoals Carlsberg, Tuborg, Baltika en Kronenbourg 1664. Carlsberg is actief in Noord-, West- en Oost-Europa en Azië. Het heeft 41.000 werknemers.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Carlsberg heeft uitgebreid duurzaamheidsbeleid. Het legt hierover jaarlijks verantwoording af in een maatschappelijk jaarverslag.
  • Mensenrechten
   Carlsberg onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de ILO Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work. In de Carlsberg Labour and Human Rights Policy heeft Carlsberg zeer vooruitstrevende criteria opgenomen over veel onderwerpen, waaronder non-discriminatie, dwangarbeid, kinderarbeid en vrijheid van vereniging. Het beleid is van toepassing op alle werknemers, inclusief tijdelijke, parttime, en informeel ingehuurde arbeidskrachten. Carlsberg heeft beleid voor zijn betrokkenheid bij de gemeenschap (Community engagement policy). Dit bevat zowel criteria voor sociale investeringen en projecten, als raadpleging van belanghebbenden bij de aankoop van land. Carlsberg heeft ook een apart gezondheids- en veiligheidsbeleid.
  • Milieu
   Carlsberg heeft een uitgebreid milieubeleid. Het streeft naar certificering van alle productiefaciliteiten volgens de ISO 14001-standaard. Alle grote fabrieken zijn gecertificeerd (60 van de 75). Carlsberg is van plan om alle niet-gecertificeerde fabrieken binnen drie jaar te certificeren. De ISO-certificering betekent dat er een goed milieubeheersysteem is. In het maatschappelijke jaarverslag en op de website rapporteert Carlsberg over zijn doelstellingen voor energiegebruik, uitstoot (van broeikasgassen), water en verpakking, en de realisatie van deze doelstellingen.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Carlsberg monitort zijn keten via een programma voor verantwoord ketenbeheer, het Procurement Responsible Supplier Management Programme. Het programma bevordert dat leveranciers de gedragscode voor leveranciers (Supplier and Licensee Code of Conduct) naleven. Carlsberg checkt dit via beoordelingen en controles. De code is zeer uitgebreid en is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Global Compact van de VN. De code behandelt veel zaken op het vlak van mensenrechten, milieu en ethische kwesties zoals corruptie.

  Terug naar boven

  Coca Cola HBC (april 2016)
  • Activiteiten
   Coca-Cola Hellenic Bottling Company (Coca-Cola HBC) produceert, verkoopt en distribueert alcoholvrije dranken, voornamelijk in Europa. Het bedrijf is de bottelaar van de producten van de Coca-Cola Company. Daarnaast verkoopt het andere merken vanuit zijn eigen portefeuille. De producten worden verkocht in verschillende winkels, van supermarkten tot horecagelegenheden. Het bedrijf was tot 2002 bekend onder de naam Hellenic Bottling Company. In 2002 wijzigde het zijn naam in Coca-Cola Hellenic Bottling Company, na de overname door Coca-Cola Beverages Plc.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Coca-Cola HBC is een transparant bedrijf met een gedegen, vooruitstrevend MVO-beleid. Het publiceert een duurzaamheidsverslag op basis van de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Ook rapporteert het aan het Global Compact van de VN. Het bedrijf streeft naar certificering van alle bedrijfsonderdelen op het vlak van onder meer bedrijfsprocessen, milieu en gezondheid en veiligheid.
  • Mensenrechten
   Het mensenrechtenbeleid van Coca-Cola HBC is erg goed. Het beleid verwijst naar de Universele verklaring van de Rechten van de Mens en de tien uitgangspunten van het Global Compact van de VN op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie. In het beleid is aandacht voor respect voor mensenrechten in het algemeen, en in het bijzonder voor onder andere non-discriminatie en gelijke kansen, kinderarbeid en vakbondsvrijheid.
  • Milieu
   Coca-Cola HBC heeft een goed milieubeleid. Momenteel zijn 72 van de 76 productievestigingen ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf wil in 2012 alle fabrieken waar het bottelt, certificeren. Coca-Cola HBC stelt zich concrete doelen. In zijn duurzaamheidsverslag rapporteert het sinds 2002 jaarlijks uitgebreid hoe het zijn verbruik van water en energie vermindert, over afval en het terugdringen van CO2-uitstoot. In 2011 bracht Coca-Cola HBC een duurzamere PET-fles op de markt, de PlantBottle, waarin minimaal 30% biopolymeren is verwerkt.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Coca-Cola HBC heeft een uitgebreid ketenbeleid (Guiding Principles for Suppliers). Het bedrijf geeft bij navraag aan dat het mensenrechtenbeleid ook van toepassing is op leveranciers. Coca-Cola HBC houdt toezicht op zijn leveranciers en rapporteert hierover in het duurzaamheidsverslag.

  Terug naar boven

  Coloplast (april 2013)
  • Activiteiten
   Het Deense Coloplast fabriceert en distribueert producten en diensten voor de gezondheidszorg. Het bedrijf richt zich op stomazorg, urologie, continentiezorg en wond- en huidzorg. Wereldwijd werken er 7.800 mensen bij Coloplast.
  • Mensenrechten
   Coloplast onderschrijft de beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties en rapporteert hier ook jaarlijks aan. Daarnaast refereert Coloplast aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Coloplast heeft zich verplicht een gezonde, veilige werkomgeving te garanderen, het principe van non-discriminatie toe te passen en toeleveranciers te screenen. Het bedrijf heeft een milieu-, veiligheids- en gezondheidsbeleid geformuleerd, inclusief een controlesysteem. Coloplast heeft ook een veelomvattend beleid voor dierproeven; het is gecommitteerd aan de uitgangspunten van ‘vervangen, verfijnen en reduceren’.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Om betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen te voorkomen heeft het bedrijf een ‘kwaliteit-ethiek-risicomatrix’ ontwikkeld, waarmee Coloplast het gedrag van toeleveranciers onderzoekt. Het stelt zich daarnaast proactief op tegenover de duurzaamheidthema’s in de sector.
  • Milieu
   Van de vestigingen is 90 procent ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf heeft daarnaast duidelijke doelen en termijnen gesteld om het energieverbruik te reduceren en om materialen te recyclen. Er is echter ruimte voor verbetering in de rapportage over de invoering van het milieubeleid en de prestaties op dit gebied.

  Terug naar boven

  Compugroup Medical (juni 2016)
  • Activiteiten
   Compugoup ontwikkelt en verkoopt software in de medische sector. Deze software wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de administratie van patiënten en afspraken.
  • MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen)
   De activiteiten van Compugroup Medical voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

  Terug naar boven

  Dialog Semiconductor PLC (april 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  East Japan Railway (september 2013)
  • Activiteiten
   East Japan Railway Company verzorgt het treinverkeer rond Tokyo. De onderneming beheert ook de hogesnelheidslijn. Daarnaast heeft East Japan Railway een vastgoeddivisie en bezit een hotel- en reisbedrijf en diverse restaurants.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   East Japan Railway heeft zeer sterk milieubeleid, dat duidelijk beter is dan dat van sectorgenoten. Het bedrijf is niet actief in risicolanden.
  • Mensenrechten
   Japan is een laagrisicoland. Daarom verwachten wij geen specifiek mensenrechtenbeleid. Wel is er een verhoogd risico voor de gezondheid en veiligheid van werknemers en passagiers. East Japan Railway Company heeft hier goed beleid voor.
  • Milieu
   Het bedrijf heeft een goed ontwikkeld milieubeleid en milieubeheersysteem. Het milieubeleid dateert van 1992 en is gedeeltelijk vernieuwd in 2012. East Japan Railway hanteert doelstellingen voor recycling en vermindering van de CO2-uitstoot. De onderdelen die direct betrokken zijn bij het treinonderhoud, hebben sinds 2005 tevens ISO-gecertificeerde milieubeheersystemen. East Japan Railway heeft belangrijke energiebesparende maatregelen doorgevoerd in de treinstellen; eind maart 2012 in 89,5% van alle treinen. Deze treinen hebben regeneratieve remmen: de warmte die ontstaat bij het afremmen, wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Daarnaast kunnen de motoren op een energiezuinige manier worden bediend. Ook op andere milieuaspecten heeft East Japan Railway ambitieuze doelstellingen. Wel heeft East Japan ook (hybride) dieseltreinen.

  Terug naar boven

  EDP Renováveis (december 2015)
  • Activiteiten
   EDP Renovaveis (EDPR) levert energie uit hernieuwbare bronnen. Het Spaanse bedrijf bestaat uit drie onderdelen: Europa, Noord-Amerika en Brazilië. Het ontwerpt, ontwikkelt, bouwt, onderhoudt en beheert windmolenparken in twaalf landen wereldwijd. Die vertegenwoordigen samen negen gigawatt aan geïnstalleerd vermogen. Het bedrijf is verder op beperkte schaal actief in zonne-energie, waterkracht, afvalbehandeling en recycling. EDPR is in 2007 opgericht en onderdeel van EDP-Energias de Portugal.
  • Bestuur
   Het bedrijf hanteert een ethische code die verwijst naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de het VN Global Compact en de Guiding Principles on Business and Human Rights van de VN Mensenrechtenraad. In de ethische staat duidelijk wat EDPR verstaat onder ethisch handelen en welk gedrag niet wordt getolereerd. EDPR verwijst in zijn anti-corruptiebeleid naar verdragen van onder meer de VS, de OESO en de VN. EDPR heeft een klokkenluidersregeling, die voorziet in een ombudsman en een ethisch comité. EDPR is sinds 2013 lid van het VN Global Compact.
  • Mensenrechten
   EDPR heeft een OHSAS 18001-certificatie om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Er is een klachtenprocedure en in het jaarverslag behandelt uitgebreid het aantal ongevallen, zelfs van personeel bij contractanten. Het OHSAS 18001-certificaat garandeert dat er bij ongevallen een evaluatie wordt opgesteld en maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen. Het bedrijf streeft ernaar dat alle locaties in 2017 OHSAS 18001-gecertificeerd zijn.
  • Milieu
   EDPR heeft uitgebreid milieubeleid. Het is grotendeels ISO 14001-gecertificeerd. EDPR maakt gebruik van een milieubeheersysteem. Het heeft beleid over en programma's voor alle relevante onderwerpen, zoals (gevaarlijk)afval, vervuiling, broeikasgassen en water, gekoppeld aan doelstellingen en deadlines. EDPR rapporteert uitgebreid hierover. Over broeikasgassen rapporteert het bedrijf aan het Carbon Disclosure Project (CDP).

  Terug naar boven

  Electrocomponents (februari 2015)
  • Activiteiten
   Het Britse Electrocomponents is naar eigen zeggen ’s werelds grootste distributeur van onderdelen voor elektronische en industriële apparatuur. Het verkoopt 550.000 producten, die afkomstig zijn van ongeveer 2500 toeleveranciers. Voorbeelden zijn elektrische en automatiseringsonderdelen, kabels, power-connectoren, mechanische producten en gereedschap, it-, test- en veiligheidsapparatuur. Electrocomponents is actief in 32 landen en heeft distributeurs in 37 (andere) landen. In het VK, Europa en Azië handelt het bedrijf onder de naam RS en in Noord-Amerika onder de naam Allied Electronics. Het concern verkoopt de helft van zijn producten via e-commerce, en de andere helft via zijn catalogus, verkooppunten en lokale distributeurs. Electrocomponents heeft 5.800 werknemers wereldwijd. Het is actief in verschillende risicolanden: Zuid-Afrika, Kazachstan, Maleisië, Pakistan, China, India, Indonesië en Chili. Ook heeft het distributeurs in diverse hoogrisicolanden, zoals Libië, Saoedi-Arabië, Bahrein en Israël.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Op de website maakt Electrocomponents melding van zijn Group Policy Manual. Dit beleidshandboek voor de groep behandelt onder meer corruptie en milieu. Het handboek geeft aan hoe de werknemers moeten handelen tegenover klanten, leveranciers en andere belanghebbenden.
  • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
   Electrocomponents heeft een gezondheids- en veiligheidsbeleid dat van toepassing is op de hele groep. Dit beleid is onder meer gebaseerd op de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001. Electrocomponents koopt geen producten of diensten van organisaties die gebruikmaken van kinderarbeid of dwangarbeid, die discrimineren op grond van gender, etnische of nationale afkomst, religie, seksuele oriëntatie, huwelijkse staat of handicap; of die het recht op organisatie of collectieve onderhandelingen niet erkennen. Electrocomponents geeft ook aan dat het beleid voor corporate verantwoordelijkheid invoert via managementsystemen en -processen. Het controleert dit beleid via regelmatige audits.
  • Milieu
   Electrocomponents heeft specifiek milieubeleid. Dat werkt het uit in concrete doelen. Ruim 57% van de bedrijfsactiviteiten is gecertificeerd. Het bedrijf streeft naar certificering van de overige onderdelen. Electrocomponents is opgenomen in de FTSE4Good-index.

  Terug naar boven

  Electrolux (februari 2015)
  • Activiteiten
   Electrolux produceert huishoudelijke apparatuur voor gebruik binnens- en buitenshuis. Het Zweedse bedrijf is actief in Noord-Amerika, Europa, Zuid-Amerika, Azië en Australië. Bekende merken zijn AEG en Zanussi. De helft van de productieactiviteiten vindt plaats in lagelonenlanden.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Electrolux levert steeds meer producten in zijn Green Range. Deze productlijn is veel efficiënter in het verbruik. Ook is het bedrijf een initiatief gestart om bewustwording te creëren voor de ‘plastic soep’. Dit doet het door stofzuigers te maken met plastic dat is opgehaald uit zee en van de stranden.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Electrolux heeft een eigen gedragscode voor de werkplek, die is goedgekeurd in 2002. Daarin staan de arbeidsstandaarden voor alle werknemers die internationaal betrokken zijn bij de productie en verkoop van Electrolux-producten. Deze gedragscode is gebaseerd op internationale verdragen en overeenkomsten, zoals de kernverdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. De gedragscode omvat regels over kinderarbeid, gedwongen arbeid, gezondheid en veiligheid, anti-discriminatie, intimidatie en misbruik, werktijden en de vrijheid van vereniging.
  • Milieu
   Ongeveer 94% van alle vestigingen is ISO 14001-gecertificeerd. Nieuwe locaties moeten deze certificering binnen drie jaar krijgen. Het bedrijf heeft zichzelf ten doel geteld om de CO2-uitstoot in 2012 met 28% terug te brengen. In 2010 was de reductie al 25%. Electrolux hanteert actief de Waste Electrical and Electronic Equipment Directive (WEEE). Dat betekent in dat het bedrijf oude apparaten moet verzamelen. Het heeft zichzelf ten doel gesteld om 80% te verzamelen in landen waar deze regeling geld.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Leveranciers moeten zich houden aan de gedragscode van Electrolux. Het bedrijf laat externe partijen audits uitvoeren bij de leveranciers en publiceert de uitkomsten daarvan. Hier valt vooral uit op te maken dat de grootste risicogebieden een gezonde en veilige werkomgeving en het aantal werkuren zijn. In de Electrolux Workplace Standards zijn alle mensenrechten opgenomen. Dit document bevat ook oplossingen hoe managers en leveranciers hiermee om kunnen gaan.

  Terug naar boven

  Esprit Holdings Limited (december 2016)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Essilor International (april 2016)
  • Activiteiten
   De Franse multinational Essilor International S.A. maakt corrigerende brillenglazen en instrumenten voor oogartsen en opticiens. Zo produceert het de multifocale glazen van het merk Varilux en de gecoate Crizal-glazen die niet krassen of vuil worden. Essilor heeft wereldwijd veertien fabrieken.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Essilor draagt bij aan de ontwikkeling van de regio’s waar het actief is. Dit doet het door te investeren in de opleiding van personeelsleden en hun gezin. Ook draagt het bij door producten, diensten en grondstoffen lokaal in te kopen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Volgens Essilor zijn de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) niet geratificeerd in alle landen waar het actief is. Als dat niet het geval is, bevordert Essilor de naleving ervan, in het bijzonder van de acht kernverdragen.
  • Milieu
   Essilor zet zich in om zijn milieubelasting te verminderen. De producten van Essilor zijn recyclebaar. Ook voldoet het in ieder geval aan alle milieuwetten van de landen waar het werkt. Alle productiefaciliteiten zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het milieubeheersysteem meet in hoeverre de activiteiten van Essilor de biologische balans van de natuur (vooral dieren en plantensoorten) schade toebrengt.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Essilor heeft respect voor mensenrechten en vindt dat dit ook moet gelden voor zijn leveranciers. Essilor houdt hier rekening mee als het een samenwerking opzet in landen waar mensenrechten minder gerespecteerd worden. Het heeft inkoopvoorwaarden waaraan leveranciers moeten voldoen, en die mensenrechten en milieu behandelen.

  Terug naar boven

  Georg Fischer (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Georg Fischer is een Zwitserse producent van geautomatiseerde componenten voor wegvoertuigen en machines, plastic en metalen pijpen, elektrische-energiesystemen, maalmachines, geautomatiseerde apparatuur, plasticfabrieken en mixsystemen voor het samenvoegen van materialen. Het bedrijf heeft vijftig productiefaciliteiten wereldwijd, onder andere in risicolanden als China, India en Maleisië, met in totaal ongeveer 13.000 medewerkers.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Georg Fisher rapporteert over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf publiceert een duurzaamheidrapport volgens het Global Reporting Initiative (GRI). Het rapport is extern geverifieerd en heeft de waardering van B+ gekregen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Het bedrijf heeft een Europese ondernemingsraad en hanteert collectieve arbeidsovereenkomsten om goede arbeidsomstandigheden te garanderen. Georg Fischer heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van gezondheid en veiligheid, zoals volledige certificering volgens OHSAS 18001 in 2011. De betrokkenheid bij mensen- en arbeidsrechten komen tot uiting in zijn gedragscode, het beleid voor sociale verantwoordelijkheid en het duurzaamheidsrapport.
  • Milieu
   Alle productiefaciliteiten van Georg Fischer hebben een gecertificeerd milieumanagementsysteem. Het bedrijf heeft adequate maatregelen getroffen om zijn algehele milieu-impact te reduceren, onder andere door alternatieve energiebronnen te gebruiken. Georg Fischer rapporteert zijn milieuprestaties in het duurzaamheidsrapport.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Georg Fischer heeft een robuuste strategie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het heeft een Supplier Code of Practice geïmplementeerd, die eisen stelt aan leveranciers op het gebied van bedrijfsethiek, mensenrechten, arbeids- en milieustandaarden. Georg Fischer geeft de voorkeur aan leveranciers die gecertificeerd zijn volgens ISO 14001 (milieu) en OHSAS 18001 (gezondheid en veiligheid) en die zich committeren aan de sociale standaard SA 8000 (eerlijke, fatsoenlijke werkomstandigheden in de productieketen).

  Terug naar boven

  Gerresheimer (december 2015)
  • Activiteiten
   Gerresheimer is een Duits bedrijf dat hoogwaardig glas en kunststofproducten produceert en verkoopt voor de farmaceutische sector en de gezondheidszorg. Het assortiment bestaat uit medicijnenflesjes, ampullen en speciale flessen, evenals complexe systemen om medicijnen toe te dienen, zoals spuiten die van tevoren worden gevuld, inhalatoren en andere systeemoplossingen voor veilige dosering en toepassing van geneesmiddelen. Daarnaast levert het bedrijf producten en systemen op het gebied van diagnostiek en medische technologie, zoals hulpmiddelen voor diabetescontrole en onderdelen voor analysesystemen. Ten slotte levert Gerresheimer speciale producten voor wetenschappelijke en analytische laboratoria. De activiteiten van Gerresheimer voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers bekend.

  Terug naar boven

  Gildan Active Wear (december 2016)
  • Activiteiten
   Gildan Activewear produceert en verkoopt sportkleding, waaronder golfshirts, tanktops, sweatshirts, fleece, ondergoed en sokken. Het bedrijf verkoopt de producten vooral aan de groothandel in Noord-Amerika.
  • Milieu
   Gildan wil zijn milieubelasting verkleinen, zoals blijkt uit verschillende doelstellingen die het bedrijf heeft gesteld. Zo wil het de CO2-uitstoot verminderen met 20% in 2015 ten opzichte van 2010. Het heeft ook doelstellingen om het energiegebruik, waterverbruik en afval te verminderen. Het bedrijf werkt aan zijn ISO 14001-certificatie. Daarnaast houdt Gildan rekening met biodiversiteit en grondgebruik; voor iedere gekapte boom plant het tien nieuwe. Gildan meet zijn watergebruik, afvalwater, energie, gebruik van chemische stoffen, grondstoffen, uitstoot, vervuiling en afval.
  • Mensenrechten en ketenverantwoordelijkheid
   Gildan verwacht van zijn leveranciers dat zij opereren volgens internationaal geaccepteerde standaarden, waaronder de Fair Labor Association Workplace Code of Conduct. Dit geldt ook voor de eigen bedrijfsvoering. Deze standaard is gebaseerd op de richtlijnen van de International Labour Organisation (ILO). Kinderarbeid is niet toegestaan onder 18 jaar; ook gedwongen arbeid en discriminatie zijn verboden. Gildan zet zich in voor vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling. De leveranciers worden intern en extern gecontroleerd, onder andere door Fair Labor Association (FLA) en Worldwide Responsible Apparel Production (WRAP). Gildan rapporteert over de voortgang. De naleving van mensenrechten en milieubeleid door toeleveranciers is een punt van zorg in de sector. Hoewel nooit met zekerheid kan worden vastgesteld dat er geen problemen zijn bij toeleveranciers, is de serieuze wijze waarop Gildan zijn ketenverantwoordelijkheid neemt, reden voor goedkeuring.

  Terug naar boven

  Givaudan (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Givaudan onderzoekt, produceert en verkoopt geur- en smaakproducten aan de consumentengoederenindustrie wereldwijd. Givaudan produceert smaken die gebruikt worden in drankjes, snacks, hartige en zoete producten, zuivelproducten en ‘gezondheid- en welnessproducten’. Het bedrijf maakt ook geurstoffen voor producten voor onder andere persoonlijke verzorging en het huishouden.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Givaudan houdt zich aan de tien principes van het VN Global Compact. Dat verwacht het ook van zijn leveranciers. Via het ‘Zero is possible’-programma wil Givaudan het aantal ongelukken verminderen. Het programma heeft geleid tot 44% minder ongelukken in het bedrijf. Givaudan houdt rekening met de lokale bevolking en doet onderzoek naar de invloed van het bedrijf op de gemeenschap. Verder wil Givaudan de kwaliteit en veiligheid van zijn producten garanderen.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Givaudan heeft een programma om mensenrechten en milieustandaarden in de keten te verbeteren. De nadruk ligt op arbeidsrechten, gezonde, veilige arbeidsomstandigheden, het milieu en gedragsstandaarden. Givaudan heeft een risicoanalyse gedaan naar de potentiële duurzaamheidsrisico’s van verschillende leveranciers. Het leidt de leveranciers ook op.
  • Milieu
   Givaudan wil verantwoordelijkheid nemen voor een schoon, veilig milieu. Het bedrijf heeft doelen gesteld om zijn energie- en waterverbruik, de hoeveelheid afval en de CO2-uitstoot te verminderen. Givaudan heeft meerdere projecten opgezet om de biodiversiteit te beschermen. Zo werkt Givaudan samen met Conservation International om het regenwoud in het stroomgebied van de Caura in Venezuela te beschermen en de toevoer van tonkabonen te garanderen. Tenslotte heeft Givaudan een uitstekend beleid voor dierproeven op basis van het principe "reduce, refine, replace". Het ontwikkelt alternatieve testmethoden voor dierproeven.

  Terug naar boven

  GlaxoSmithKline (december 2015)
  • Activiteiten
   GlaxoSmithKline (GSK) werd opgericht in 1999 en heeft zijn hoofdkantoor in Brentford (Verenigd Koninkrijk). GSK ontwikkelt, produceert en verkoopt farmaceutische producten. Het bedrijf is gespecialiseerd in medicijnen en vaccins om tuberculose en malaria te bestrijden. Het produceert ook middelen tegen onder meer astma, infecties en geestesziekten en ontwikkelt nieuwe behandelmethoden van kanker.
  • Bestuur
   GSK heeft sterk beleid om het ethische gedrag van werknemers te reguleren. Desondanks is het bedrijf veel in opspraak geweest. Zo brachten medewerkers van GSK illegaal medicijnen op de markt en kochten artsen om. GSK heeft zijn beloningsbeleid en de betaling van zowel het verkooppersoneel als andere medewerkers aangepast. Doordat het bonussysteem is afgeschaft, kunnen medewerkers geen winst meer behalen als zij een medicijn op grote schaal verkopen. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet.
  • Mensenrechten
   GSK erkent dat bedrijven een rol hebben bij het beschermen van mensenrechten. Het onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Ook heeft GSK het Global Compact van de VN ondertekend. De werknemers moeten een veilige werkplek hebben en zich gerespecteerd voelen, zonder dat zij worden lastiggevallen. Verder onderschrijft het bedrijf de Guiding Principles on Business and Human Rights en de Richtlijnen voor multinationale ondernemingen van de OESO. GSK scoort het beste op de Access to Medicine Index van 2014. Daarmee is het het beste bedrijf in de sector als het gaat om toegang tot gezondheid en medicijnen.
  • Milieu
   GSK voert een nieuw milieubeleid in. Dit wordt in de hele keten doorgevoerd. GSK streeft ernaar om in 2050 CO2-neutraal te zijn. De focus ligt daarom op het terugdringen van CO2 en andere emissies die bijdragen aan klimaatverandering. GSK vermindert ook zijn waterverbruik en afval.
  • Verbeterpunten
   Zoals veel grote farmaceutische bedrijven heeft GSK sterk beleid, maar tegelijkertijd zijn er ernstige misstanden. Dit zegt iets over de moeite die het bedrijf heeft om zijn beleid te verankeren in de bedrijfsvoering, en misschien ook over de bedrijfscultuur. Omdat dit een sectorbreed probleem is, hebben wij een dialoogtraject met deze sector opgezet. De insteek hiervan is om een omslag in de sector te bewerkstelligen zodat de bedrijven de eindgebruikers van hun producten (patiënten en consumenten) weer meer centraal gaan stellen. Hierbij ligt de focus op de volgende onderwerpen: ethisch handelen, beloning, verantwoorde marketing en veilige medicijnen. Dit proces loopt tot 2018. In dat jaar maken we de balans op en bepalen of de farmaceutische bedrijven in ons universum voldoende stappen gezet hebben.

  Terug naar boven

  Global PVQ (december 2015)
  • Activiteiten
   Het Duitse Global PVQ SE (voorheen Q-Cells) levert zonnecellen en bijbehorende diensten. Het bedrijf specialiseert zich in de planning, de bouw en het onderhoud van grootschalige zonneparken en daken met zonnecellen, maar levert ook aan particulieren.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Global PVQ laat zich leiden door internationale mensenrechtenstandaarden, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het bedrijf spreekt zich uit tegen discriminatie en garandeert vakbondsvrijheid. Daarnaast heeft het maatregelen genomen om goede arbeidsrelaties te bevorderen en gezondheid en veiligheid op de werkplek te stimuleren.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Ook het leveranciersbeleid van Global PVQ is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Global PVQ heeft beleid tegen kinderarbeid (volgens standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie, ILO), gedwongen arbeid, voor een gelijke behandeling, eerlijk loon, een maximaal aantal werkuren, gezonde en veilige arbeidsomstandigheden en tegen corruptie. Leveranciers moeten tevens het certificaat van het milieuzorgsysteem ISO 14001 behalen en milieuvriendelijke strategieën ontwikkelen en invoeren.
  • Milieu en klimaat
   Alle locaties van Global PVQ zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf heeft doelen om zijn CO2-uitstoot, afval, gevaarlijke stoffen en het gebruik van natuurlijke materialen te verminderen. De resultaten zijn openbaar. Het bedrijf laat op zijn producten Life Cycle Analysis (LCA) uitvoeren om de risico's te bepalen. Daarnaast verminderen de producten van het bedrijf de CO2-uitstoot.

  Terug naar boven

  Hammerson (september 2016)
  • Activiteiten
   Het Britse Hammerson is een investeringsmaatschappij in vastgoed, met de hoofdvestiging in Londen. Het beheert, financiert en ontwikkelt winkelpanden en winkelcentra in Europa. De meeste activiteiten vinden plaats in Groot-Brittannië en Frankrijk, maar Hammerson beheert ook outlet centres in Duitsland, Italië, Ierland, Portugal, Spanje, Tsjechië en Zwitserland. Hammerson neemt zijn verantwoordelijkheid voor belangrijke kwesties in de vastgoedsector, bijvoorbeeld vermindering van het energiegebruik en de CO2-uitstoot, en verantwoorde inkoop van bijvoorbeeld hout.
  • Bestuur
   Hammerson heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Daarin staat dat zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving; verder behandelen de gedragsregels onder meer belangenverstrengeling, corruptie en omkoping.
  • Mensenrechten
   Omdat Hammerson alleen actief is in laagrisicolanden, kan er in beginsel vanuit gegaan worden dat lokale wet- en regelgeving voldoende waarborgen bieden om mensenrechten te garanderen. Er zijn geen controversen bekend. Hammerson heeft beleid voor gezondheid en veiligheid, diversiteit en non-discriminatie. Verder richt het sociale beleid voor werknemers zich op hun opleiding op het gebied van duurzaamheid (milieu), een positieve werkomgeving en vrijwilligerswerk. Hammerson heeft ook beleid voor lokale gemeenschappen, met onder meer aandacht voor het scheppen van (lokale) banen en inzet voor leefbare buurten.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Hammerson heeft goed milieubeleid en rapporteert over zijn CO2-voetafdruk (scope 1, 2 en 3), energieverbruik, watergebruik en afval. Het heeft zich ten doel gesteld dat in 2020 alle gebouwen en projecten zu=ijn gecertificeerd met duurzaamheidslabel Breeam Very Good of Excellent. Hammerson koopt alleen hout van duurzaamheidsstandaarden FSC en PEFC in.
  • Milieu
   Hammerson heeft een goed ketenbeleid. Bij de selectie van leveranciers let het ook op sociale, milieu- en ethische risico’s. Het heeft dit beleid uitgewerkt in zijn duurzame inkoopbeleid. Daarbij verwijst het naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het VN-verdrag over de Rechten van het kind en verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

  Terug naar boven

  Hannon Armstrong Sustainable (september 2016)
  • Activiteiten
   Hannon is een klein bedrijf dat alleen actief is in de Verenigde Staten en investeert in drie soorten projecten. Ten eerste duurzame-energieprojecten als zon en wind. Ten tweede energie-efficiëntieprojecten in de gebouwde omgeving. En ten derde projecten op het gebied van waterzuiverings- en telecominfrastructuur die leiden tot energie- of grondstoffenbesparingen. Deze activiteiten passen goed in het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

  Terug naar boven

  Hays (februari 2017)
  • Meer informatie volgt


  Heineken (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Heineken is een van ’s werelds grootste bierbrouwers. Het belangrijkste internationale biermerk is Heineken. De Heineken Groep brouwt en verkoopt meer dan tweehonderd internationale premiumbieren, regionale en lokale bieren, speciaalbieren en ciders, waaronder Amstel, Birra Moretti, Cruzcampo, Dos Equis, Foster’s, Kingfisher, Newcastle Brown Ale, Ochota, Primus, Sagres, Sol, Star, Strongbow, Tecate, Tiger en Z.ywiec. Heineken beschikt over een wereldwijd netwerk van distributeurs. Het heeft 140 brouwerijen in meer dan zeventig landen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Heineken is een duurzame koploper. In 2012 introduceerde het een ambitieus nieuw mensenrechtenbeleid. Heineken rapporteert jaarlijks in zijn duurzaamheidsverslag over zijn doelstellingen en resultaten op dit gebied. Dat gebeurt volgens de GRI-richtlijnen. Het duurzaamheidsverslag wordt geverifieerd door een onafhankelijk Assurance Report van KPMG. Heineken heeft het Global Compact van de VN ondertekend en doet mee aan het zogenaamde “LEAD-programma” voor koplopers.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Heineken introduceerde per 1 januari 2012 een nieuw mensenrechtenbeleid, de “Heineken Employees’ & Human Rights Policy”. Dit is tot stand gekomen door personeel en externe partijen te raadplegen. Volgens dit beleid onderschrijft Heineken de Universele verklaring van de Rechten van de Mens en de kernverdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het beleid is van toepassing op alle “operational companies” waarin Heineken een meerderheidsaandeel of zeggenschap over het bestuur heeft. In het beleid wordt ingegaan op onder andere non-discriminatie, vrijheid van vereniging, dwangarbeid, kinderarbeid, werktijden, loon, gezondheid en veiligheid, intimidatie op de werkvloer en beveiliging en veiligheid.
   Heineken heeft een apart programma voor verantwoord alcoholgebruik. Dit programma omvat zowel voorlichting aan consumenten als de marketing en communicatie van Heineken zelf. Het personeel wereldwijd wordt voorgelicht over verantwoord alcoholgebruik via het Cool@Work-programma
  • Milieu
   Het programma “Green Brewer” bevat de ambities van Heineken voor energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen, water (verbruik en footprint), afval(water) en het volgen van de milieuprestaties van de gebouwen die Heineken in gebruik heeft. Dit programma meet de prestaties sinds 2008 en werkt toe naar de ambities die per 2020 zijn gesteld. In het jaarlijkse duurzaamheidsverslag rapporteert Heineken over de (tussentijdse) resultaten. Onder de noemer “Green Commerce” heeft Heineken beleid en programma’s voor verpakking, distributie en koeling.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Heineken N.V. (inclusief alle dochterondernemingen waarin Heineken een aandeel van minstens 50% heeft én zeggenschap over het bestuur) heeft een ketenbeleid dat van toepassing is op alle leveranciers. Hierin wordt verwezen naar de business values and principles van Heineken. Het beleid benadrukt dat leveranciers integriteit, mensenrechten en milieu moeten respecteren. Samen met het Sustainable Agriculture Initiative (SAI) ontwikkelt Heineken een industriebreed systeem om toezicht te houden op duurzame landbouw en inkoop van landbouwproducten en erover te rapporteren.

  Terug naar boven

  Henkel (juni 2016)
  • Activiteiten
   Henkel produceert was- en reinigingsproducten, cosmetica en toiletartikelen en lijmproducten. Bekende merknamen zijn Persil, Purex, Dixan, Schwarzkopf, Dial en Syoss. Henkel biedt zijn producten aan via groothandelaren en distributeurs over de hele wereld. Het bedrijf is opgericht in 1876, het hoofdkantoor is gevestigd in Duitsland en het heeft wereldwijd ongeveer 50.000 mensen in dienst.
  • Bestuur
   Het ketenbeleid van Henkel voldoet aan onze criteria. Er is beleid tegen corruptie, dwang- en kinderarbeid en discriminatie, en voor gezondheid en veiligheid, bescherming van het milieu en vakbondsvrijheid. De leveranciers worden gecontroleerd en gecoacht.
  • Milieu en dierenwelzijn
   Henkel heeft een goed, transparant milieubeleid. Het dringt met succes zijn energieverbruik en emissies in het milieu terug. 90% van de locaties van Henkel zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf moedigt leveranciers aan zich te certificeren en hun milieubelasting te verminderen. Het bedrijf heeft goed beleid voor dierproeven, genetisch gemodificeerde organismen en palmolie.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Het mensenrechtenbeleid van Henkel voldoet aan onze mensenrechtencriteria. Dit beleid is gebaseerd op de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), het VN Global Compact, de OESO-richtlijnen en SA 8000, een standaard voor eerlijke, fatsoenlijke werkomstandigheden in de productieketen. Henkel heeft beleid tegen discriminatie, dwangarbeid, kinderarbeid en corruptie, en voor vakbondsvrijheid en gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Henkel heeft een programma om de diversiteit in het bedrijf te vergroten.

  Terug naar boven

  Hennes & Mauritz (december 2016)
  • Activiteiten
   De Zweedse retailer Hennes & Mauritz (H&M) verkoopt dames-, heren- en kinderkleding, accessoires en cosmetica onder eigen merk in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Azië. Wereldwijd heeft H&M ruim 90.000 werknemers.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   H&M is koploper op MVO-gebied. Het bedrijf heeft ambitieuze doelstellingen. Een belangrijke doelstelling is dat H&M in 2020 alleen nog biologische katoen wil inkopen. Nu zijn voor de productie van één T-shirt 250 gram katoen nodig en 125 gram gif. H&M heeft ook duidelijk stelling genomen tegen het gebruik van bont en dierproeven.
  • Mensenrechten
   De kleding van H&M wordt vooral gemaakt in landen met een groot risico op mensenrechtenschendingen. H&M respecteert de fundamentele mensenrechten. Het bedrijf heeft in 2001 het Global Compact van de VN ondertekend. Het respecteert de OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en respecteert alle kernverdragen van de International Arbeidsorganisatie (ILO). In 2011 heeft H&M zich aangesloten bij het Fair Wage Network, een initiatief dat leefbare lonen bevordert.
  • Milieu
   H&M heeft een sterk milieubeleid, zowel voor het productieproces als voor de verkooporganisatie. Het vermindert met succes de CO2-uitstoot en gaat efficiënt om met energie. H&M werkt samen met het Better Cotton Initiative om het verbruik van water en chemicaliën in de katoenteelt te reduceren.
   Greenpeace heeft H&M ervan beschuldigd dat enkele leveranciers schadelijke chemicaliën, die de hormoonhuishouding verstoren, hebben gedumpt in de delta van de Chinese rivier Fenghua. H&M onderzoekt de beschuldigen samen met Greenpeace bij een van deze leveranciers. Volgens Greenpeace heeft H&M in zijn sector de beste positie om leveranciers positief te beïnvloeden. H&M heeft toegezegd dat uiterlijk in 2020 geen giftig afvalwater meer wordt geloosd bij het produceren van zijn kleding. Ook maakt H&M voor eind 2012 alle gegevens over het lozen van chemicaliën door zijn toeleveranciers bekend. Dat is belangrijk voor de mensen die van de rivieren afhankelijk zijn voor hun drinkwater en water voor de irrigatie van hun landbouwgronden. H&M neemt hier een leidende rol op zich.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   H&M heeft zelf geen fabrieken. Het koopt zijn producten bij circa achthonderd toeleveranciers met zo’n 2.500 productielocaties, vooral in Azië, maar ook in Europa. H&M heeft een uitgebreide gedragscode. Deze bevat voorschriften voor de toeleveranciers over arbeidsomstandigheden, arbeidsrechten, mensenrechten, veiligheid, productkwaliteit en milieu. Het bezoekt systematisch alle toeleveranciers en controleert ze op de naleving van de gedragscode.

  Terug naar boven

  Herman Miller (februari 2017)
  • Activiteiten
   Herman Miller fabriceert en distribueert meubilair en aanverwante producten en diensten voor kantoren, bedrijven en de gezondheidszorg. Het Amerikaanse bedrijf heeft verschillende vestigingen in het thuisland en tevens in China, Italië en Groot-Brittannië.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Herman Miller beschouwt duurzaamheid als een van de pijlers van zijn bestaan. Het heeft heel hoge ambities voor zijn duurzaamheid. Het duurzaamheidsverslag is voldoende specifiek en ambitieus. Het is samengesteld volgens de GRI-richtlijnen, de internationale standaard voor duurzaamheidsrapportages. In de gedragscode zijn alle arbeids- en mensenrechten opgenomen. Ook heeft het bedrijf duidelijke, ambitieuze doelstellingen op gebied van gezondheid en veiligheid.
  • Milieu
   Herman Miller heeft een vrij uitgesproken milieubeleid. Het heeft zichzelf zeer ambitieuze, concrete doelen gesteld en beoordeelt zijn medewerkers onder andere op het behalen van deze milieudoelstellingen. Alle productiefaciliteiten zijn ISO 14001-gecertificeerd en worden via interne en externe checks gecontroleerd. In december 2006 presenteerde Herman Miller een serie duurzaamheidsdoelen voor 2020, waaronder: geen afval meer naar de vuilstort, geen gevaarlijk afval, geen emissies naar lucht en water door productie, en gebruik van uitsluitend groene energie.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Herman Miller heeft een leveranciersbeleid waarin alle belangrijke kwesties op het gebied van milieu, arbeids- en mensenrechten zijn opgenomen.

  Terug naar boven

  Holmen (juni 2013)
  • Activiteiten
   Holmen is een Zweeds bedrijf met vijf hoofdactiviteiten: de productie van papier, karton, en gezaagd hout, de inkoop van hout en eigen bosbeheer, en energieproductie voor eigen gebruik.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Zoals mag worden verwacht van een Zweedse onderneming, zijn de arbeidsvoorwaarden goed. Holmen rapporteert over zijn sociale prestaties en geeft kwantitatieve doelstellingen voor de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers – wat nog steeds niet erg gangbaar is in de sector. Holmen heeft in 2007 het Global Compact van de VN ondertekend. Het bedrijf heeft beleid tegen discriminatie. Holmen steunt diverse lokale goede doelen, voornamelijk gericht op onderwijs.
  • Milieu
   Holmen heeft een uitstekend, groepsbreed milieubeleid en milieubeheersysteem. Relevante onderdelen zijn gecertificeerd, productiebedrijven en bosbouw volgens de ISO 14001-normen. Alle eigen bosbouw is bovendien gecertificeerd volgens standaarden FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). De eigen bossen van Holmen voldoen aan 60% van de houtbehoefte. De rest koopt Holmen in, voornamelijk uit Engeland, Spanje en Estland. De milieurapportage is zeer uitgebreid. Het bedrijf geeft uitvoerig kwalitatief en kwantitatief inzicht in de initiatieven die het neemt en in de invloeden die zijn activiteiten hebben op het milieu.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Holmen beoordeelt leveranciers via een speciaal systeem op kwaliteit, sociale aspecten en het milieu. Het bedrijf heeft alleen productiefaciliteiten in de EU, waar mensenrechten wettelijk zijn geregeld. Holmen heeft beleid voor de aankoop van hout. Het koopt geen hout dat afkomstig is van beschermde natuurgebieden of genetisch gemodificeerde bossen.

  Terug naar boven

  Huhtamaki (februari 2016)
  • Activiteiten
   Huhtamaki produceert kartonnen en plastic voedingsverpakkingen en wegwerpservies. Het wil voedingswaren zo verpakken dat ze zo lang mogelijk bewaard blijven zonder te bederven. Het bedrijf is opgericht in 1920 en heeft het hoofdkantoor in Espoo, Finland.
  • Bestuur
   Huhtamaki heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Deze behandelen onder andere belangenverstrengeling, witwassen, corruptie en omkoping. Een klokkenluidersregeling maakt het mogelijk dat misstanden anoniem gemeld kunnen worden. Huhtamaki neemt maatregelen als de gedragsregels overtreden worden. In het duurzaamheidsrapport rapporteert het hoeveel incidenten zijn gemeld.
  • Mensenrechten
   Huhtamaki onderschrijft de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarnaast behandelt het specifiek gelijke behandeling, eerlijke beloning, vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling, dwangarbeid en kinderarbeid. Ook van leveranciers wordt verwacht dat zij deze fundamentele arbeidsrechten respecteren.
  • Milieu
   Huhtamaki is zich bewust van zijn invloed op het klimaat en de biodiversiteit. Het wil zijn negatieve impact op het milieu minimaliseren. Voortdurend streeft het ernaar minder grondstoffen en meer gerecyclede materialen te gebruiken. Met het Packaging Life Cycle Assessment-instrument evalueert het de milieuaspecten van verpakkingen. Het rapporteert over zijn energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en vluchtige organische stoffen, afval en materiaalgebruik.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Huhtamaki heeft ketenbeleid met minimumeisen voor leveranciers op het gebied van bestuur, mensenrechten en milieu. Huhtamaki maakt zijn verpakkingen van onder meer karton. Dat wordt gemaakt van zowel gerecyclede vezels als nieuwe vezels. De laatste hebben meestal een PEFC-certificaat (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Daardoor is hun herkomst volledig bekend.

  Terug naar boven

  Ibiden Co (april 2013)
  • Activiteiten
   Het Japanse Ibiden Co is actief is in vier segmenten: de ontwikkeling van elektronische producten, keramiek, bouwmaterialen voor huizen en aan de bouw gerelateerde diensten in Japan, Azië, Noord-Amerika en Europa. Wereldwijd werken er ruim 11.000 mensen voor Ibiden Co.
  • Mensenrechten
   Ibiden Co verwijst naar relevante internationale standaarden en wetten, zoals de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en het Global Compact van de Verenigde Naties. Het heeft een uitgebreide ethische gedragscode. Ook heeft het een verklaring gepubliceerd over het gebruik van conflictmineralen. Ibiden Co heeft zich verplicht een gezonde, veilige werkomgeving te garanderen.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   In een een uitgebreid document heeft Ibiden Co verwachtingen voor en eisen aan zijn leveranciers geformuleerd. Het controleert of de leveranciers hun duurzaamheidsbeleid uitvoeren. Ibiden Co is aangesloten bij de Electronic Industry Citizenship Coalition, een initiatief om de waardeketen in de elektronica-industrie te verduurzamen.
  • Milieu
   De vestigingen van Ibiden Co in Japan zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf wil de komende jaren deze standaard ook in de buitenlandse vestigingen invoeren. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten bespreken medewerkers hoe zij het energieverlies in de bedrijfsvoering kunnen verkleinen. Ibiden Co heeft de laatste jaren de CO2-uitstoot teruggebracht. Het wil bovendien jaarlijks 3% energievriendelijker produceren.

  Terug naar boven

  Inditex (december 2016)
  • Activiteiten
   De Spaanse retailer Inditex verkoopt kleding, schoenen, accessoires en huishoudelijk textiel. De merken van Inditex zijn onder andere Zara, Pull & Bear en Massimo. Wereldwijd heeft Inditex ruim 100.000 werknemers.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Inditex is een van de betere retailers. Het heeft MVO geïntegreerd in zijn bedrijfsproces. Ook werkt Inditex samen met verschillende initiatieven om bijvoorbeeld de problemen bij leveranciers structureel te verbeteren.
  • Mensenrechten
   Inditex heeft een goed mensenrechtenbeleid. In 2001 heeft het bedrijf het Global Compact van de VN ondertekend.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Inditex laat vooral in Azië zijn kleding maken. In samenwerking met het Ethical Trading Initiative (ETI) heeft het een goed ketenbeleid opgesteld. Dit is gebaseerd op de kernverdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, uitgangspunten van het Global Compact van de VN, de OESO-richtlijnen voor multinationale instellingen, de basisregels van het Ethical Trading Initiative (ETI) en lokale arbeidswetten. Als deze laatste ontbreken, is internationale wetgeving van toepassing.

  Terug naar boven


  Indivior PLC (februari 2016)
  • Activiteiten
   Het Britse Indivior ontwikkelt medicatie voor verslavingen aan vooral opioïden (pijnstillers), maar ook aan alcohol en cocaïne. Daarnaast ontwikkelt het medicijnen tegen schizofrenie. De medicijnen worden verkocht in onder andere de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.
  • Bestuur
   Indivior heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers en opdrachtnemers. Daarin staat onder andere dat Indivior geen omkoping en corruptie tolereert. Indivior heeft een klokkenluidersregeling. Het neemt maatregelen als de gedragsregels overtreden worden.
  • Mensenrechten
   De gezondheid en veiligheid van patiënten is een topprioriteit van Indivior. Het voldoet aan alle wet- en regelgeving bij onderzoek, ontwikkeling, productie en distributie van medicijnen. Zo voldoet het aan internationale standaarden, waaronder Good Clinical Practices (regels voor klinisch onderzoek), Good Manufacturing Practices (kwaliteitsborgingssysteem) en Good Laboratory Practices (regels voor niet-klinisch onderzoek). Gezondheid en veiligheid zijn ook belangrijk voor de eigen werknemers. Zij moeten zich houden aan wet- en regelgeving en krijgen opleidingen. Indivior heeft beleid tegen discriminatie en voor vrijheid van vereniging.
  • Milieu
   Indivior heeft geen milieubeleid. Het voldoet wel aan wet- en regelgeving op het gebied van milieu. Daarnaast rapporteert het in zijn jaarverslag over de uitstoot van CO2.

  Terug naar boven


  Indutrade (december 2015)
  • Activiteiten
   Het Zweedse concern Indutrade bestaat uit ongeveer 170 kleine familiebedrijven. Zij produceren of verspreiden allemaal industriële onderdelen, zoals kleppen, meetapparatuur, pompen en leidingsystemen, en meet- en analyse-instrumenten. De activiteiten van Indutrade voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering of bij de toeleveranciers.

  Terug naar boven
  Infigen Energy (december 2015)
  • Activiteiten
   Infigen Energy Limited bezit, ontwikkelt en beheert windparken in Australië en de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft belangen in 24 windparken met een capaciteit van ongeveer 1.646 megawatt. Infigen Energy was voorheen bekend onder de naam Babcock & Brown Wind Partners Limited. Het bedrijf is opgericht in 2003.
  • Bestuur
   Infigen heeft gedragsregels voor de medewerkers. Deze bevatten richtlijnen om onder andere belangenverstrengeling tegen te gaan. Ook is er een klokkenluidersregeling waar misstanden gemeld kunnen worden.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Infigen opereert alleen in laagrisicolanden, waardoor de nationale wetgeving voldoende bescherming biedt tegen mensenrechtenschendingen. Toch beschermt Infigen Energy de gezondheid en veiligheid van werknemers. Ook zet het zich in voor een eerlijke behandeling van zijn werknemers.
  • Milieu
   Infigen heeft beleid om zijn milieubelasting zoveel mogelijk terug te dringen. Ook wil het zijn CO2-uitstoot zoveel mogelijk terugdringen. Het bedrijf heeft beleid om de schadelijke impact van zijn bedrijfsvoering te verminderen. Daarbij voert Infigen onder andere een studie naar zijn milieubelasting uit en monitort de fauna in de omgeving.

  Terug naar boven

  Infineon Technologies (februari 2015)
  • Activiteiten
   Infineon Technologies ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt halfgeleiders en systeemoplossingen in Europa, Azië en Noord-Amerika. De producten van het bedrijf worden gebruikt in verschillende micro-elektronische toepassingen, zoals computers, telecommunicatiesystemen en consumentengoederen.
  • Mensenrechten en ketenverantwoordelijkheid
   Infineon is sinds 2004 aangesloten bij het Global Compact van de VN. Infineon meldt dat het zich aan alle mensenrechten houdt. Het is tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie en heeft hiervoor ook beleid. Infineon heeft beleid voor vakbondsvrijheid en gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Dit beleid geldt voor alle werknemers en externe partners. Infineon stimuleert ook leveranciers om de ISO 14001-normen door te voeren in hun bedrijfsvoering.
  • Milieu
   Ook Infineon zelf is volledig ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf is transparant over zijn CO2-uitstoot, energiegebruik, waterverbruik en afval. Het verwijdert alle schadelijke stoffen uit zijn producten; deze zijn vrij van lood en halogeen.

  Terug naar boven

  Infosys (mei 2014)
  • Activiteiten
   Infosys Technologies Limited is een multinationaal it-bedrijf met zijn hoofdkantoor in Bengaluru, India. Het is een van India's grootste it-bedrijven, met meer dan 130.800 werknemers. Het bedrijf ontwikkelt software voor veel verschillende sectoren, zoals de automobielindustrie en farmaceutische industrie.
  • Bestuur
   Infosys heeft uitgebreide gedragsregels die van toepassing zijn op de hele onderneming. Zij behandelen onder andere corruptie, omkoping en belangenverstrengeling. Als zich misstanden voordoen, kunnen medewerkers die 24 uur per dag, 7 dagen per week anoniem melden. In geval van overtreding van de gedragsregels kan Infosys disciplinaire maatregelen nemen. Infosys heeft uitgebreid ketenbeleid dat is gebaseerd op het VN Global Compact. De onderneming heeft in kaart gebracht wie haar leveranciers van diensten en producten precies zijn, zodat zij de mogelijke risico’s goed kan inschatten. Infosys heeft een auditprogramma om te controleren of de leveranciers de regels goed naleven. Er is een klachtenprocedure bij eventuele overtredingen.
  • Mensenrechten
   Infosys heeft het VN Global Compact ondertekent en rapporteert hieraan, evenals volgens de GRI. Infosys onderschrijft de Universle Verklaring van de Rechten van de Mens.
  • Milieu
   Infosys heeft een uitgebreid milieubeleid en -beheersysteem; 80 procent van het bedrijf is gecertificeerd.

  Terug naar boven

  Interface (november 2014)
  • Activiteiten
   Interface is wereldwijd marktleider op het gebied van tapijt. De Amerikaanse onderneming maakt ook stoffen voor meubelbekleding en wanden. In Nederland is het bedrijf vooral bekend met zijn tapijtproducten onder de merknaam Heuga. Interface heeft ongeveer 3.500 werknemers en is actief in meer dan honderd landen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieu
   Sinds zijn oprichting in 1973 belast Interface het milieu zo min mogelijk met zijn producten. Dit is zelfs verwoord in de missie (Mission Zero). Interface streeft ernaar in het jaar 2020 producten te leveren die geen enkele negatieve invloed op het milieu hebben. Een eerste stap daartoe was beperking van afval, zowel tijdens de productie als het gebruik. Het bedrijf levert onder andere tapijt dat volledig wordt gemaakt uit gerecyclede stoffen. Het milieubeleid is prima, evenals de rapportage van de resultaten daarvan. Veel locaties beschikken over ISO 14001-certificering. Interface heeft duidelijk vooruitgang geboekt in terugdringing van het gebruik van bijvoorbeeld water en afval. De emissies van broeikasgassen dalen eveneens.
  • Engagement
   Minder aandacht krijgt het sociale beleid en de rapportage daarover. Hierin achten wij verbeteringen noodzakelijk. Daarover zijn wij in gesprek met Interface.

  Terug naar boven

  INTU Properties (december 2015)
  • Activiteiten
   INTU Properties Plc, voorheen Capital Shopping Centres Group, is in 2010 ontstaan uit het Engelse vastgoedbedrijf Liberty International. INTU Properties bezit, ontwikkelt en beheert regionale winkelcentra, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   INTU Properties wil een stimulerende, eerlijke en uitdagende werkomgeving bieden. Het bedrijf heeft beleid voor een veilige en gezonde werkomgeving, voor vakbondsvrijheid en tegen discriminatie.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   INTU Properties heeft sociale en milieucriteria opgenomen in zijn leveranciersbeleid. Het bedrijf wil geen producten inkopen die gemaakt zijn met kinderarbeid en dwangarbeid. Leveranciers moeten in lijn opereren met het eigen beleid van INTU Properties, waaronder dat voor bestuur en milieu. De leveranciers worden gemonitord om te zien of ze hieraan voldoen. Aangezien de directe leveranciers uit het VK komen, worden de grootste duurzaamheidsrisico’s gedekt door wet- en regelgeving.
  • Milieu
   Het bedrijf behandelt thema’s die relevant zijn voor de vastgoedsector, zoals het gebruik van duurzame materialen, het voorkomen van vervuiling en het verminderen van de CO2-uitstoot. Cijfers laten zien dat de CO2-uitstoot en het watergebruik significant verbeterd zijn over de jaren. INTU Properties heeft beleid om gecertificeerd FSC-hout in te kopen. Hardhout mag niet uit kwetsbare of bedreigde gebieden komen. Het bedrijf gebruikt alleen tropisch hardhout van bronnen uit de ‘Good Wood Guide’, gepubliceerd door Friends of the Earth. Verder wil INTU Properties de biodiversiteit verbeteren door lokale flora en fauna te beschermen.

  Terug naar boven

  Inventec (september 2016)
  • Activiteiten
   Inventec Corporation (Inventec) is een Taiwanese onderneming. Inventec ontwikkelt, produceert en verkoopt notebooks, consumentenelektronica, mobiele communicatie, draadloze communicatie, en serverproducten. Daarnaast levert het clouddiensten, draadloze breedband en duurzame energie (zonnecellen en -panelen).
  • Bestuur
   Inventec heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Daarin staat dat zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving; verder behandelen de gedragsregels onder meer belangenverstrengeling, corruptie en omkoping. Inventec heeft een klokkenluiderregeling en beleid tegen represailles.
  • Mensenrechten
   Inventec voldoet aan de internationaal erkende mensenrechten, met inbegrip van de vier fundamentele arbeidsrechten: tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid. Inventec heeft daarnaast beleid voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden, geeft trainingen op dit gebied aan werknemers en is gecertificeerd volgens OHSAS 18001.
  • Milieu
   Inventec is gecertificeerd volgens het milieubeheerssysteem ISO 14001 en het energiebeheerssysteem ISO 5001. Daarnaast heeft het milieubeleid waarin onder andere is opgenomen dat het zijn milieubelasting wil verminderen. Inventec rapporteert over zijn prestaties op het gebied van de uitstoot van broeikasgassen, energiebesparing en watergebruik.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Leveranciers moeten voldoen aan de gedragsregels van de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC). Deze gedragsregels behandelen arbeidsrechten, milieu en bestuur. Inventec heeft daarnaast beleid tegen het gebruik van conflictmineralen. Sinds 2011 voert het enquêtes uit volgens het Conflict Free Sourcing Initiative en het Conflict Minerals Reporting Template.

  Terug naar boven

  ISS (juni 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  JCDecaux (oktober 2016)
  • Activiteiten
   JCDecaux is een Franse onderneming op het gebied van buitenreclame en straatmeubilair (zoals bus- en tramhokjes), die wereldwijd actief is.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   JCDecaux is zich ervan bewust dat reclames invloed hebben op de consument. Het heeft daarom een ethische commissie die ervoor moet zorgen dat gevoelige vormen van adverteren voldoen aan wetten en ethische regels, en passen in het imago van het bedrijf.
  • Mensenrechten
   Het bedrijf heeft een uitgebreid mensenrechtenbeleid. Het onderschrijft de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en verwijst daarbij specifiek naar het verbod op kinderarbeid en dwangarbeid. Ook verwijst het naar de ILO-richtlijnen over vakbondsvrijheid en discrminatie. In een extra verklaring heeft JCDecaux het recht op privacy onderschreven.
  • Milieu
   JCDecaux streeft ernaar zijn prestaties op milieugebied te verbeteren, bijvoorbeeld door het energieverbruik te verminderen. Zo is JCDecaux in Nederland onlangs overgegaan op windstroom voor de meeste van zijn twaalfduizend objecten. Ook heeft het bedrijf straatmeubilair ontwikkeld waar zonnepanelen op bevestigd zijn. Tot slot heeft het bedrijf een speciaal programma om regenwater op te vangen, dat het gebruikt om het straatmeubilair te reinigen. Het bedrijf heeft bosbeleid ontwikkeld om te voorkomen dat het hout gebruikt van beschermde bomen.

  Terug naar boven

  Kesko (juni 2013)
  • Activiteiten
   Kesko is een Finse retailer met ongeveer 24.000 werknemers, die actief is in Scandinavië, de Baltische staten en in Rusland. Het bedrijf heeft een supermarkttak, het verkoopt kleding en meubels, maar ook producten voor het renoveren van gebouwen.
  • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
   Kesko heeft geformaliseerd beleid op het gebied van mensenrechten vastgelegd in een gedragscode. Daarin zijn onder meer vakbondsvrijheid, rechtvaardige beloning, kinderarbeid en gelijke behandeling opgenomen. Op het gebied van personeelszaken heeft Kesko beleid ingevoerd over zaken als veiligheid op het werk, het tegengaan van beroepsziektes, werktijden, opleidingen en carrièremogelijkheden. Kesko controleert de naleving van dit beleid. Het neemt verantwoordelijkheid voor de keten van toeleveranciers door van hen te eisen dat zij mensenrechten eerbiedigen. Externe accountants monitoren de naleving hiervan.
  • Milieu
   Ook op milieugebied presteert Kesko goed. Het is ISO 14001-gecertificeerd en zet zich in voor duurzame landbouw, visserij en bosbouw. Verder heeft het maatregelen om de CO2-uitstoot door transport te laten afnemen.
  • Engagement
   Kesko heeft geen dierproevenbeleid, terwijl het bedrijf eigen producten verkoopt waar dierproeven op gedaan zouden kunnen worden. We gaan hierover in gesprek met Kesko.

  Terug naar boven

  Kingfisher (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Kingfisher is een Engelse retailer met ruim achthonderd doe-het-zelfketens in acht landen in Europa en Azië. De bekendste ketens zijn B&Q, Castorama, Brico Dépôt en Screwfix Direct. Er werken meer dan 65.000 mensen bij Kingfisher.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Kingfisher koopt veel hout in. Het bedrijf wil in 2020 alleen nog gecertificeerd hout inkopen. In 2013-2014 had 87 procent van het ingekochte hout een FSC- en PEFC-certificaat. Navraag leert dat Kingfisher alleen FSC-gecertificeerd hout inkoopt als het om tropische houtsoorten gaat. Kingfisher heeft zich aangesloten bij een coalitie die gebruik van duurzaam hout bevordert en waaraan onder andere de Rainforest Alliance en het Wereld Natuur Fonds aan deelnemen. Kingfisher publiceert een lijst met de verschillende houtsoorten die het gebruikt en herziet deze regelmatig. Hier staan geen bedreigde soorten planten en bomen op.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Het mensenrechtenbeleid van Kingfisher is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Kingfisher garandeert gelijke behandeling en de naleving van arbeidsrechten. Elke leverancier moet een audit ondergaan; voordat Kingfisher een bestelling plaatst, moet de leverancier een minimumniveau halen.
  • Milieu
   Kingfisher heeft goed milieubeleid, waarin het aandacht besteed aan het verbruik van water, energie en afval. In een verklaring zegt Kingfisher dat het zijn klimaatbelasting zoveel mogelijk wil verminderen. Het bedrijf ontwikkelt de onderneming doorlopend milieuvriendelijke technieken. Ook stelt het doelen en verbeterplannen op om verbetering te stimuleren.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Kingfisher neemt een grote verantwoordelijkheid voor de keten van toeleveranciers, waarin het sociale en milieufactoren integreert. Het grootste inkoopkantoor van Kingfisher staat in Hongkong. Dit kantoor werkt samen met het Wereld Natuur Fonds om zijn grootste leveranciers te helpen de Co2 uitstoot terug te dringen.

  Terug naar boven

  Kingspan (december 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Korian (september 2016)
  • Activiteiten
   Korian is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen. Het beheert zo’n zevenhonderd faciliteiten, waaronder verzorgingstehuizen, revalidatieklinieken, tehuizen voor begeleid wonen en thuiszorg in Frankrijk, Duitsland, Italië en België. De activiteiten van Korian sluiten goed aan bij de visie en missie van ASN Bank. Het bedrijf voldoet aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank en voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers het bedrijf.

  Terug naar boven

  KPN (februari 2015)
  • Activiteiten
   Koninklijke KPN N.V. is een van de bekendste merken van Nederland. Het telecombedrijf is bekend van de telefoondiensten. Ook als internetprovider en aanbieder van digitale televisie is KPN in Nederland een speler van formaat. Daarnaast is het actief in Duitsland en België.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Zowel KPN Nederland als KPN België werkt volledig op groene stroom.
  • Mensenrechten
   Omdat KPN in laagrisicolanden is gevestigd, heeft het geen extra mensenrechtenbeleid nodig om de mogelijke risico’s te beheersen. De wetgeving in de landen waar KPN opereert is voldoende.
  • Milieu
   KPN heeft een goed, uitgebreid milieubeleid. Het stelt duidelijke doelstellingen voor de CO2-uitstoot, energieverbruik en recycling. KPN heeft zijn CO2-uitstoot het afgelopen jaar met 15% verminderd. Het compenseert de rest van zijn uitstoot. Ook op andere onderdelen probeert KPN steeds efficiënter te zijn. Het heeft een certificatie volgens de milieustandaard ISO 14001.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   KPN heeft een goed ketenbeleid, waarin het verwijst de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). KPN heeft een contract opgesteld dat alle leveranciers moeten ondertekenen. KPN houdt rekening met zijn keten in zijn primaire bedrijfsvoering en heeft daarnaast een inkoopbeleid. Tijdens dialoogsessies gaat KPN in gesprek met leveranciers en andere belanghebbenden. De resultaten daarvan worden op de website gepubliceerd. Het bedrijf heeft ook beleid op het gebied van conflictgrondstoffen.

  Terug naar boven

  Lagardère (oktober 2016)
  • Activiteiten
   Lagardère is een groot mediabedrijf dat is gespecialiseerd in gedrukte media, zoals tijdschriften en boeken. Het bedrijf is ook eigenaar van een bedrijfstak die televisie en radio produceert.
  • Mensenrechten
   Lagardère heeft zich aangesloten bij het Global Compact van de VN. Het heeft de grondbeginselen daaruit overgenomen in zijn gedragsregels en duurzaamheidsverslag. Ook onderschrijft de onderneming de Universele Verklaring van de rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Volgens Lagardère moeten fundamentele rechten onder alle omstandigheden worden gerespecteerd. Medewerkers en leveranciers mogen hier geen afbreuk aan doen. Wanneer nationale wetten onvoldoende waarborgen bieden, vormen deze regels een aanvulling en/of geven een absoluut minimum aan, waarbij de hoogste norm voor gaat.
  • Ketenbeleid
   De regels die Lagardère voor zijn eigen werknemers heeft opgesteld, gelden ook voor de toeleveranciers. Het 'sustainable development charter' waarin deze regels zijn verankerd, is standaard onderdeel van alle contracten die Lagardère met zijn toeleveranciers afsluit. Onderwerpen die daarin terugkomen zijn: verbod op kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en het recht op vrijheid van vereniging (standaarden volgens ILO).
  • Milieu
   Lagardère erkent dat het klimaat van iedereen is en het wil bijdragen aan de bescherming ervan. Het streeft ernaar de CO2-afdruk van de bedrijfsvoering zoveel mogelijk te verkleinen. Lagardère heeft beleid voor om zijn gebruik van energie en water en zijn CO2-uitstoot te verminderen. Ook recyclet het zo veel mogelijk. Voor een deel van het bedrijf geldt een milieubeheersysteem. De onderneming publiceert kwantitatieve data en rapporteert over haar CO2-uitstoot. Via opleidingen maakt Lagardère medewerkers bewust van de invloed van hun activiteiten op het klimaat.

  • Terug naar boven

   Land Securities (augustus 2015)
   • Activiteiten
    De Britse vastgoedonderneming Land Securities bezit, ontwikkelt en beheert commercieel vastgoed, voornamelijk winkelcentra en winkelpanden. Zij is alleen actief in Groot-Brittannië. Land Securities helpt klanten bij het uitbesteden van de bouw en het onderhoud van gebouwen. Het bedrijf helpt ook bij het onderhoud van gebouwen voor de publieke sector, zoals scholen, en lokale infrastructuur. Het is betrokken bij de stedelijke ontwikkeling van Londen door zijn ontwikkelingsprogramma.
   • Milieu
    Het milieubeleid richt zich op de totale levenscyclus van vastgoed: ontwerp en constructie, beheer en gebruik, en sloop. Land Securities heeft meetbare doelstellingen vastgesteld voor de uitstoot van broeikasgassen, afvalbeheer en het gebruik van grondstoffen, energie en water. In het hele bedrijf wordt een milieubeheersysteem toegepast. Die eis stelt Land Securities ook aan toeleveranciers.
    Land Securities wil dat ook de gebruikers, huurders en onderhoudsdiensten milieudoelstellingen realiseren. Zo vraagt het aan de winkelcentra meer afval te recyclen en aan leveranciers een vastgestelde hoeveelheid gerecyclede producten te gebruiken. Verder streeft Land Securities ernaar uitsluitend gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken. Het controleert in hoeverre het dit doel realiseert.
   • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
    Land Securities heeft een helder personeelsbeleid voor gezondheid, veiligheid en gelijke kansen. Het stelt ook aan toeleveranciers eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden en beloning. Land Securities wil in de keten geen kinderarbeid en gedwongen arbeid. Het werkt niet samen met leveranciers die geen gezonde, veilige arbeidsomstandigheden hebben, die intellectueel eigendom misbruiken en het milieu schaden. Regelmatig controleert Land Securities of toeleveranciers die eisen naleven.

   Terug naar boven

   Lassila & Tikanoja (september 2013)
   • Activiteiten
    Lassila & Tikanoja is actief in duurzame afvalverwerking en recycling. Daarnaast biedt het een breed pakket van diensten die zijn gerelateerd aan milieu en duurzaamheid op het gebied van gebouwenbeheer, reiniging en sanitatie. Lassila & Tikanoja is actief in Finland, Litouwen en Rusland.
   • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
    De leiding en medewerkers zijn zich bewust van de kansen en risico’s die verbonden zijn aan de activiteiten. Zo is er een helder beleid om de veiligheid en gezondheid van alle werknemers te waarborgen. Dit onderwerp staat in de afvalverwerkende industrie hoog op de agenda. Verder heeft Lassila een degelijk personeelsbeleid. Het hanteert een eenduidige aanpak voor alle activiteiten in alle regio’s. Wij zijn momenteel met Lassila in gesprek om het beleid voor corruptie en ketenverantwoordelijkheid te verbeteren.
   • Milieu
    Op milieugebied vallen vooral de bedrijfsactiviteiten in positieve zin op: Lassila & Tikanoja draagt actief bij aan een verantwoorde verwerking en hergebruik van afval bij bedrijven in zeer uiteenlopende sectoren. Bovendien is het de grootste producent in Finland van biobrandstoffen op basis van hout- en bosafval.

   Terug naar boven

   Legrand (juni 2015)
   • Activiteiten
    Legrand SA is een Frans bedrijf dat elektrische en digitale infrastructuren voor gebouwen produceert. Het is actief in Brazilië, Colombia, Mexico, China, Rusland, India, Egypte, Polen en Turkije.
   • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
    Legrand heeft de tien principes van het Global Compact van de VN ondertekend. Het investeert in sociale en economische ontwikkeling via onderwijs. Ook investeert in de toegang tot energie voor onderbedeelde bevolkingsgroepen. Legrand presteert boven het sectorgemiddelde op sociaal gebied.
   • Mensen- en arbeidsrechten
    In zijn Charter for Fundamental Principles committeert Legrand zich aan mensenrechten, vrijheid van vereniging en non-discriminatie. Het beleid is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het bedrijf heeft controleprocedures ingevoerd. Een vertrouwelijk rapportagesysteem moet discriminatie voorkomen. Ook heeft Legrand maatregelen genomen voor seksegelijkheid en gehandicapte werknemers. Het gezondheids- en veiligheidssysteem van het bedrijf is solide.
   • Ketenverantwoordelijkheid
    Legrand erkent zijn ketenverantwoordelijkheid in een mvo-handvest. Daarin zijn milieu- en sociale factoren geïntegreerd. Het handvest omvat tevens monitoringprocedures bij leveranciers.
   • Milieu
    Legrand scoort boven het sectorgemiddelde op het gebied van milieu. Het milieubeleid staat in het Environment Charter. Legrand heeft een klimaatproject gelanceerd om de uitstoot van CO2 te verminderen. Legrand neemt ook andere, uitgebreide maatregelen om de milieubelasting van het bedrijf te verminderen. Meer dan tachtig procent van de fabrieken is ISO 14001-gecertificeerd. Legrand integreert milieu-indicatoren in zijn productontwerp en rapporteert over het resultaat.

   Terug naar boven

   LG Electronics (september 2016)
   • Activiteiten
    LG Electronics is het vlaggenschip van de LG Groep, een van ‘s werelds grootste conglomeraten. Het bedrijf heeft wereldwijd 75 dochterondernemingen die televisies, huishoudelijke apparaten en telecommunicatieapparaten ontwerpen en fabriceren.
   • Bestuur
    LG Electronics heeft goed beleid om ethisch handelen te bevorderen en corruptie tegen te gaan. Ook heeft het bedrijf goed ketenbeleid, dat onder andere verwijst naar de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Daarbij heeft het bedrijf een toezegging gedaan conflictgrondstoffen uit te bannen door smelters te identificeren en in kaart te brengen.
   • Mensenrechten
    Het bedrijf heeft een goed mensenrechtenbeleid met een wereldwijd werknemersbeleid dat verwijst naar de UVRM en de ILO. Het beleid bevat artikelen tegen kinderarbeid en dwangarbeid, artikelen tegen discriminatie en voor bescherming van vrijheid van vereniging. LG Electronics is aangesloten bij verschillende gerenommeerde initiatieven, zoals het sectorinitiatief EICC, en het VN Global Compact (sinds 2009). LG Electronics rapporteert volgens de GRI-richtlijnen.
   • Milieu
    LG Electronics wil de negatieve invloed op het klimaat zo veel mogelijk verminderen. Daartoe heeft het goed milieubeleid opgesteld, met een milieubeheersysteem en doelen en deadlines om de impact te verminderen.

   Terug naar boven

   Lojas Renner (december 2016)
   • Meer informatie volgt.

   Terug naar boven

   L’Oréal (juni 2016)
   • Activiteiten
    L’Oréal is een Frans comseticabedrijf dat wereldwijd actief is. Bekende merken van L’Oréal zijn The Body Shop, Lancôme, Giorgio Armani, Ralph Lauren, L’Oréal Paris, Maybelline New York en Vichy.
   • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
    L'Oréal is een koploper in mvo. Het bedrijf wil dat al zijn producten in 2020 positieve milieu- of maatschappelijke baten hebben. L’Oréal voert sinds 2013 geen dierproeven meer uit. Het heeft vooruitstrevend beleid voor de ontwikkeling van dierproefvrije testalternatieven. Ook stimuleert het overheden om deze toe te passen.
   • Mensen- en arbeidsrechten
    L'Oréal is aangesloten bij het Global Compact van de VN en respecteert en bevordert mensenrechten. Het heeft voor alle belangrijke mensenrechtenonderwerpen goed beleid. Alle nieuwe werknemers krijgen de gedragsregels aangereikt, die vertaald zijn in meer dan 35 talen. Misstanden kunnen gemeld worden bij de Chief Ethics Officer. Er is een klokkenluidersplatform in 26 talen. Ook externe belanghebbenden, zoals leveranciers en lokale gemeenschappen, kunnen misstanden melden. Het bedrijf geeft trainingen en heeft online modules over het naleven van mensenrechten.
   • Ketenverantwoordelijkheid
    L’Oréal wil dat uiterlijk in 2020 geen van zijn producten nog verbonden kan worden met ontbossingspraktijken. Alle ruwe grondstoffen moeten dan afkomstig zijn van een duurzame bron. Daarnaast is er ketenbeleid met aanvullend beleid voor kinder- en dwangarbeid. L’Oréal verwacht dat zijn leveranciers de ILO-conventies en lokale wet- en regelgeving respecteren, met name met betrekking tot minimumloon, arbeidsuren, werkomgeving en veiligheid. L’Oréal voert interne en externe audits uit om compliance te verifiëren.
   • Milieu
    L’Oréal wil dat de ecologische voetafdruk van zijn productie in 2020 60% kleiner is dan in 2005. Dit realiseert het door watergebruik, afval, transportatie en energieverbruik per product en per locatie te verminderen in alle fabrieken en distributiecenttra. Daarbij heeft L'Oréal het doel om geen afval meer te storten. L'Oréal monitort zijn voortgang op deze doelen.

   Terug naar boven

   Manpower (december 2015)
   • Activiteiten
    Manpower is een internationale uitzendorganisatie voor grote en kleine, lokale, nationale en internationale ondernemingen. De dienstverlening omvat de werving van personeel op vaste, tijdelijke en contractbasis, beoordeling en selectie, opleiding, herplaatsing, uitbesteding en advies.
   • Bestuur
    Manpower heeft uitgebreide gedragsregels om het ethisch gedrag van werknemers te reguleren. Het heeft sterk ketenbeleid met aandacht voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Het accepteert geen mensenhandel. Ook bevat het ketenbeleid een verbod op alle vormen van dwangarbeid en kinderarbeid. Het schrijft non-discriminatie, vrijheid van vereniging, zorgvuldig omgaan met privacy, zorg voor het milieu en ethisch handelen voor.
   • Mensen- en arbeidsrechten
    Het bedrijf steunt de strijd tegen mensenhandel, kinderarbeid, onwettelijk lage lonen en onveilige werkomstandigheden en verwacht dat ook van zijn leveranciers. Manpower blinkt in het bijzonder uit met zijn uitgebreide beleid en programma’s om dwangarbeid en menshandel tegen te gaan. Als internationaal uitzendbureau heeft het hier een verhoogd risico op.
   • Milieu
    Om zijn milieu-impact te verminderen, in het bijzonder de hoeveelheid afval en het energiegebruik, heeft Manpower gedegen beleid ingevoerd en maatregelen genomen.

   Terug naar boven

   Marks & Spencer (december 2016)
   • Activiteiten
    De Britse retailer Marks & Spencer (M&S) verkoopt kleding, voedingsmiddelen, huishoudelijke artikelen, cosmetica en financiële diensten onder eigen merk. M&S heeft ruim zevenhonderd winkels in het Verenigd Koninkrijk en bijna vierhonderd winkels in Europa, het Midden-Oosten en Azië. Het bedrijf telt ruim 81.000 werknemers.
   • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
    MVO is onderdeel van de bedrijfsvoering van M&S. M&S heeft goed beleid om het dierenwelzijn in zijn keten te garanderen. Het beleid neemt vijf vrijheden in acht. M&S verkoopt geen foie gras. De eieren die M&S gebruikt, moeten minstens vrije-uitloopeieren zijn. Natuurspecialisten inspecteren de boerderijen waar M&S producten inkoopt. M&S wil bijvoorbeeld niets inkopen bij boerderijen die groeihormonen gebruiken. Het hout dat M&S inkoopt. moet een FSC-certificaat hebben. Momenteel geldt dat voor 98 procent van de producten, evenals voor verpakkingen, constructiematerialen en marketingmateriaal.
   • Mensenrechten
    M&S heeft een goed mensenrechtenbeleid. Een belangrijk onderwerp is een leefbaar loon voor werknemers van toeleveranciers. Het bedrijf heeft beleid om ervoor te zorgen dat zijn leveranciers een leefbaar loon kunnen betalen. M&S is daarmee gestart in Bangladesh, India en Sri Lanka. Het rapporteert over de vooruitgang.
   • Milieu
    M&S heeft een milieubeleid voor verschillende onderwerpen, zoals klimaatverandering, afval en het gebruik van natuurlijke grondstoffen. M&S zet zich in om het gebruik van verpakkingsmateriaal te verminderen en biologische voedingsmiddelen te stimuleren.
   • Ketenverantwoordelijkheid
    In het uitgebreide ketenbeleid van M&S zijn sociale en milieufactoren geïntegreerd. Het beleid is gebaseerd op verschillende nationale en internationale standaarden, zoals de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en het Ethical Trading Initiative (ETI). M&S erkent dat “land grabbing” een groot probleem is waar het in de keten mee te maken heeft. Om dit aan te pakken werkt M&S samen met NGO's als Oxfam. Ook voert het de FPIC-principes in als standaard bij alle leveranciers (FPIC staat voor “free, prior and informed consent”: het principe dat gemeenschappen toestemming moeten geven of mogen onthouden voor projecten op het land waarvan zij gebruiksrecht hebben). M&S accepteert het niet als leveranciers zijn betrokken bij onrechtmatige toe-eigening van land.

   Terug naar boven

   Mayr-Melnhof Karton (december 2015)
   • Activiteiten
    Mayr-Melnhof Karton AG is een Oostenrijks bedrijf dat wereldwijd karton en kartonnen verpakkingen maakt en verkoopt. Bij de productie van karton maakt het voornamelijk gebruikt van gerecyclede vezels.
   • Bestuur
    Mayr-Melnhof heeft gedragsregels waarin het ethische handelen van zijn werknemers is vastgelegd. De gedragsregels behandelen onder andere fraude, witwassen, belangenverstrengeling, corruptie en omkoping. Er is een klokkenluiderregeling en non-vergeldingsbeleid.
   • Mensenrechten
    Mayr-Melnhof behandelt in de gedragsregels en in het jaarverslag verschillende arbeidsrechten. Zo tolereert het geen discriminatie, kinderarbeid en dwangarbeid. Mayr-Melnhof respecteert het recht op vrijheid van vereniging van werknemers en heeft beleid voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden.
   • Milieu
    Mayr-Melnhof wil zijn impact op het milieu reduceren, onder andere door zijn energieverbruik, CO2-uitstoot, waterverbruik en luchtvervuiling te verminderen. Karton maakt Mayr-Melnhof niet alleen van gerecyclede vezels, maar ook van nieuw gewonnen vezels. Om te garanderen dat deze vezels uit duurzaam beheerd bos komen, zijn alle kartonfabrieken FSC- en PEFC-gecertificeerd (FSC = Forest Stewardship Council; PEFC = Programme for the Endorsement of Forest Certification). Ook een gedeelte van de verpakkingsproductielocaties zijn FSC- en PEFC-gecertificeerd.

   Terug naar boven

   Media General (december 2015)
   • Activiteiten
    Media General is een Amerikaans mediabedrijf dat zich voornamelijk richt op lokale televisiezenders. Het heeft 71 televisiestations en een divisie voor digitale media. Uitzendingen van deze stations kunnen worden bekeken via tv, internet en mobiele telefoon. De activiteiten van Media General voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank en vallen niet onder activiteiten die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

   Terug naar boven

   Mercialys (december 2015)
   • Activiteiten
    Mercialys is een Frans vastgoedbedrijf, in 2005 opgericht door Casino Group. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt en beheert winkelcentra in Frankrijk. Mercialys is eigenaar en beheerder van de winkelcentra en cafetaria die zijn verbonden aan de Casino Group (hypermarkten en supermarkten). Daarnaast verhuurt het zijn vastgoed aan andere nationale retailers en retailketens in Frankrijk.
   • Mensen- en arbeidsrechten
    Mercialys is alleen actief in Frankrijk, zodat mensenrechten gedekt zijn door de nationale wet- en regelgeving. Mercialys heeft zelf ook beleid voor een gezonde, veilige werkomgeving, gelijke behandeling en overleg met belanghebbenden.
   • Ketenverantwoordelijkheid
    Mercialys laat weten gebruik te maken van leveranciers van de Casino Group. Mercialys zet zich ook in de keten in voor gelijke behandeling. Daarnaast rapporteert het over de vooruitgang van de milieuprestaties in de keten.
   • Milieu
    Mercialys wil met 30% van zijn vastgoedportefeuille voldoen aan de BREEAM-standaard (BREEAM meet integraal de duurzaamheid van gebouwen), op het hoogste niveau (“outstanding”). Dit is in februari 2015 behaald. Verder rapporteert het bedrijf over energiegebruik, de ontwikkeling van duurzame energie, afval, water en de CO2-uitstoot. Mercialys is zich ook bewust van zijn impact op de biodiversiteit en zet zich in voor lokale flora en fauna.

   Terug naar boven

   Merck & Co (september 2014)
   • Activiteiten
    Merck & Co is een Amerikaans farmacieconcern dat een breed aanbod van medicijnen voor mens en dier ontwikkelt en verkoopt.
   • Mensenrechten
    Merck heeft een goed mensenrechtenbeleid in zijn gehele keten. Het bedrijf was een van de eerste dat een initiatief op dit gebied ondersteunde. Merck erkent toegang tot medicijnen als mensenrecht en heeft hiervoor een goed programma.
   • Milieu
    Merck onderschrijft milieuwetten. Het probeert zichzelf continu te verbeteren door de ontwikkelingen op dit gebied goed te monitoren en te ijken. Ook heeft het bedrijf een goed dierproevenbeleid. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van 2009.

   Terug naar boven

   Meredith (december 2015)
   • Activiteiten
    Het Amerikaanse mediaconglomeraat Meredith Corporation is actief is in media en journalistiek met een nationale en een lokale divisie. Meredith bereikt zijn klanten via verschillende platforms: televisie, traditionele media, digitaal, mobiel, tablet en video. Het bedrijf geeft tijdschriften uit, zoals Allrecipes en Better Homes and Gardens, publiceert websites zoals Allrecipes.com en bezit vijftien televisiestations.
   • Milieu
    Meredith heeft beleid voor de inkoop van papier: het gebruikt alleen papier van papierfabrieken met een certificaat voor de keten (onderdeel van het FSC-keurmerk van het Forest Stewardship Council), waar 80% van de gebruikte vezels gecertificeerd is. De activiteiten van Meredith voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank en vallen niet onder activiteiten die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en bij toeleveranciers van het bedrijf.

   Terug naar boven

   Metro (september 2013)
   • Activiteiten
    Metro Group is een groot Duits detailhandelsconcern. Het is met ongeveer 2.100 winkels actief in de groot- en detailhandel in food en non-food. METRO Group bestaat uit de volgende onderdelen: Metro, Makro, Real Hypermarkets, Media Markt, Saturn en Galeria Kaufhof. Metro is gevestigd in 32 landen in Europa, Azië en Afrika. Het heeft ruim 252.000 medewerkers in dienst.
   • Mensen- en arbeidsrechten
    Metro heeft voldoende beleid om de naleving van mensen- en arbeidsrechten in het bedrijf te garanderen. Zo heeft het beleid om te voldoen aan de vier fundamentele arbeidsrechten van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Deze hebben betrekking op kinderarbeid, dwangarbeid, vakbondsvrijheid en non-discriminatie.
   • Milieu
    Metro heeft milieubeleid en streeft milieudoelstellingen na op alle gebieden die voor de sector relevant zijn, zoals vermindering van het gebruik van grondstoffen, afvalbeperking en vermindering van het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Metro heeft zichzelf het doel gesteld om in 2020 twintig procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 2011. Het heeft hiervoor een energiebesparingsprogramma opgesteld om de verlichting en verwarmings- en koelsystemen energie-efficiënter te maken. Daarnaast zet Metro zich in voor efficiënte, milieuvriendelijke logistiek.

   Terug naar boven

   Metropole Television (oktober 2015)
   • Meer informatie volgt.

   Terug naar boven

   Meyer Burger (december 2015)
   • Activiteiten
    Meyer Burger ontwikkelt systemen die gebaseerd zijn op halfgeleidertechnologie, met de focus op ontwikkeling van zonne-energiesystemen. Hiermee voldoen de activiteiten van Meyer Burger aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

   • Terug naar boven

    Micron Technology (september 2016)
    • Activiteiten
     De Amerikaanse onderneming Micron Technology (Micron) ontwikkelt en produceert geheugenkaarten, zoals DRAM-chips (dynamic random access memory) en flashgeheugen, en andere halfgeleideronderdelen. Micron levert zijn producten aan retailers en OEM’s (original equipment manufacturers, bedrijven die producten leveren aan merkleveranciers).
    • Bestuur en ketenverantwoordelijkheid
     Micron heeft uitgebreide gedragsregels die gelden voor werknemers, aannemers, verkopers en leveranciers. De gedragsregels behandelen: belangenverstrengeling, omkoping en corruptie, politieke bijdragen, arbeids- en mensenrechten en milieu. Micron neemt disciplinaire maatregelen bij schending van de gedragsregels. Er is een hotline waar misstanden 24/7 gemeld kunnen worden bij een externe partij. En er is beleid tegen represailles. Micron heeft voor leveranciers extra beleid tegen conflictmineralen. Daarnaast voert het audits uit bij leveranciers om te controleren of zij voldoen aan de gedragsregels.
    • Mensenrechten
     Micron is lid van de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC). De gedragsregels behandelen onder andere de vier fundamentele arbeidsrechten: tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid. Micron heeft daarnaast beleid voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden en is gecertificeerd volgens OHSAS 18001.
    • Milieu
     Micron is gecertificeerd volgens het milieubeheerssysteem ISO 14001. Daarnaast voldoet het aan RoHS (Europese richtlijn over de beperking van gevaarlijke stoffen) en de Waste Electrical and Electronic Equipment Directive (WEEE).

    Terug naar boven

    Multiplus (oktober 2015)
    • Meer informatie volgt.

    Terug naar boven

    Murata Manufacturing (september 2014)
    • Activiteiten
     Het Japanse bedrijf Murata Manufacturing Co. maakt elektronische onderdelen, voornamelijk keramisch. De meeste van de ruim 37.000 werknemers werken in Japan. Het bedrijf heeft ook werknemers in onder meer China, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand. De verkoop concentreert zich op Zuidoost-Azië en in mindere mate op Europa en Amerika.
    • Milieu
     Murata voert een actief milieubeleid. Bij het ontwerp en de keuze van materialen streeft het ernaar de milieubelasting tijdens de productie, het gebruik en na afdanken te beperken. Zowel de Japanse als de buitenlandse productievestigingen hebben een gecertificeerd milieubeheersysteem (ISO 14001). Murata streeft ernaar de milieubelasting van de distributie teug te dringen via efficiënte transportsystemen en beperking van verpakkingsmaterialen. Het bedrijf heeft beleid om klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te beschermen.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Murata heeft een eigen gedragscode. Het heeft beleid om discriminatie, kinderarbeid en dwangarbeid te voorkomen, en gezonde, veilige werkomstandigheden te garanderen.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Mensenrechten en veiligheid en gezondheid op de werkvloer zijn onderdeel van het selectieproces van toeleveranciers. Murata beoordeelt ook de huidige toeleveranciers regelmatig hierop. In de leverancierscode zijn ook belangrijke onderwerpen als wetgeving, omkoping, integriteit en milieubescherming opgenomen. Murata verwacht van toeleveranciers dat ze een milieubeheersysteem hebben en voldoen aan milieuspecificaties. Murata controleert de leveranciers regelmatig op naleving.

    Terug naar boven

    Natura Cosmeticos (juni 2013)
    • Activiteiten
     Natura Cosmeticos is een Braziliaans cosmeticabedrijf dat actief is in Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Peru. Het bedrijf maakt zijn producten uitsluitend van natuurlijke ingrediënten, variërend van avocado’s tot passievruchten.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Het bedrijf rapporteert zijn beleid en prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen op zijn website.
    • Ketenbeleid
     De partners en leveranciers van Natura Cosmeticos zijn gebonden aan de ecologische en sociale standaarden van het bedrijf. Wanneer Natura Cosmeticos hierin tekortkomingen constateert, helpt het de betreffende leveranciers een actieplan op te stellen om hen in lijn te brengen met zijn standaarden. Natura Cosmeticos wil garanderen dat ingrediënten uit de Braziliaanse natuur op sociaal en milieugebied verantwoord geoogst worden. Daarom heeft het het ‘programma voor de certificering van leveranciers en bosproducten’ ontwikkeld.
    • Milieu
     Natura Cosmeticos maakt geen gebruik meer van dierproeven. Het gebruikt geen (fossiele) olie en dierlijke ingrediënten. Het bedrijf is niet actief in Rusland of China, waar dierproeven verplicht zijn. Natura Cosmeticos is lid van het VN Global Compact en zijn milieubeheersysteem is ISO 14000-gecertificeerd. Voor de Ekos-productlijn heeft het bedrijf contracten met de traditionele gemeenschappen ontwikkeld. Zo wil het inkomsten en kennis met de lokale bevolking delen. Op dit moment heeft Natura Cosmeticos negentien contracten met traditionele gemeenschappen. Deze bevatten ook plannen voor lokale duurzame ontwikkeling. Deze overeenkomsten zijn opgesteld door een multidisciplinair team van juristen, sociologen en milieudeskundigen.
    • Engagement
     We zijn in gesprek met Natura Cosmeticos om beleid voor vakbondsvrijheid en eerlijke behandeling voor de keten op te nemen.

    Terug naar boven

    New York Times (april 2014)
    • Activiteiten
     Het Amerikaanse mediabedrijf New York Times geeft kranten uit als The New York Times en International Herald Tribune. Ook heeft het belangrijke internetactiviteiten, zoals About.com en circa vijftig andere websites. Het bedrijf telt 7400 medewerkers, die vooral actief zijn in de Verenigde Staten. Het is niet actief in risicolanden.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
     New York Times rapporteert uitgebreid over zijn sociale en milieubeleid en over zijn maatregelen, initiatieven en resultaten op deze gebieden. Het meldt bijvoorbeeld het percentage vakbondsleden onder de medewerkers en rapporteert over schenkingen en donaties aan goede doelen.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Bij New York Times draait alles om het vergaren, creëren en verspreiden van hoogwaardig nieuws en amusement. Dat daarbij journalistieke integriteit en vrijheden hoog in het vaandel staan, blijkt mede uit de gedragscodes en beleidsdocumenten op dit gebied. Deze staan ook op het internet. Daarbij neemt New York Times op een heldere manier stelling tegen bedreigingen van de rechten en vrijheden van lezers en journalisten, lokale gemeenschappen en, meer algemeen, de maatschappij.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Voor uitgevers is een duurzaam inkoopbeleid belangrijk. New York Times geeft hieraan op een verantwoorde, ambitieuze wijze invulling.

    Terug naar boven

    Nexstar (september 2016)
    • Activiteiten
     Nexstar Broadcasting Group, Inc. is een lokaal mediastation in de Verenigde Staten. Het levert ook sales en programmeringsdiensten aan 25 televisiestations die in handen zijn van onafhankelijke derde partijen, zoals ABC, Fox en NBC. Sinds december 2015 is het bedrijf eigenaar van 99 televisiestations in verschillende staten van de Verenigde Staten. Nestar heeft ongeveer 20,4 miljoen kijkers. De activiteiten van Nexstar voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf. Nexstar is alleen actief inde Verenigde Staten, waar vrijheid van vereniging is gewaarborgd in de grondwet.

    Terug naar boven

    NIBE Industrier (oktober 2015)
    • Meer informatie volgt.

    Terug naar boven

    Nike (december 2016)
    • Activiteiten
     Het Amerikaanse Nike is wereldleider in het ontwerp, de productie en de verkoop van sportschoenen, -kleding, -apparaten en -accessoires. Het heeft ongeveer 38.000 werknemers in dienst. Daarnaast maakt het gebruik van meer dan een miljoen arbeidskrachten bij onderaannemers in 49 landen.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
     Nike wordt nog steeds beschuldigd van overtredingen van mensen- en arbeidsrechten. Het is hier echter transparant over. Verder geldt zijn mvo-strategie als een van de beste in de sector.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Nike heeft het Global Compact van de VN ondertekend en is lid van de Fair Labor Association. Het onderhoudt relaties met verschillende mensenrechtenorganisaties. Nike respecteert mensen- en arbeidsrechten voor de eigen werknemers. Het bedrijf is tegen kinderarbeid, respecteert vakbondsvrijheid, garandeert gelijke behandeling en levert een bijdrage aan de gezondheid van de medewerkers.
    • Milieu
     Nike wil minder chemicaliën gebruiken. Het meet het gebruik van materialen in fabrieken en voert zijn milieubeleid door in de keten. Nike heeft de volgende milieudoelen: milieuvriendelijke producten maken en de milieubelasting van het productieproces minimaliseren. Dat doet het door de CO2-uitstoot terug te dringen, organische oplosmiddelen te gebruiken en PVC te weren. De afzonderlijke fabrieken nemen initiatieven op het gebied van recycling, energie-efficiëntie, vermindering van waterverbruik en monitoren van zakelijke reizen.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Nike heeft een gedragscode die partners oproept de rechten van werknemers te respecteren, de milieubelasting te minimaliseren, een veilige, gezonde werkomgeving te bieden en het welzijn van werknemers te bevorderen. Het controleert of leveranciers zich houden aan deze gedragscode. Ook helpt Nike de leveranciers hun milieuprestaties te verbeteren door programma’s op te zetten.

    Terug naar boven

    Nordex AG (november 2014)
    • Activiteiten
     Het Duitse Nordex AG investeert in hernieuwbare-energietechnologie: het ontwikkelt, produceert en verkoopt windturbines. Daarnaast verschaft het diensten voor de vroege stadia van projectontwikkeling. Deze zijn bedoeld om de marketing te ondersteunen en de rechten en infrastructuur te realiseren die nodig zijn om de windturbines te bouwen op de aangewezen locaties. Nordex is actief in achttien landen in Europa en daarbuiten, maar voornamelijk in Duitsland. Het heeft ongeveer 2.500 mensen in dienst.
    • Mensenrechten & Ketenverantwoordelijkheid
     Nordex baseert zijn activiteiten op de principes van het Global Compact van de VN. Voor zijn keten gaat Nordex expliciet in op anti-discriminatie en eerlijke behandeling. Nordex heeft voor zijn eigen bedrijfsvoering de certificering op het gebied van gezondheid en veiligheid, OHSAS 18001, behaald.
    • Milieu
     Nordex is ISO 14001-gecertificeerd. De producten van Nordex bevorderen duurzame energie en verminderen van de CO2-uitstoot. Doordat Nordex deze producten efficiënter maakt, bespaart het 20% energie in het productieproces. Verder heeft Nordex een database om het gebruik van gevaarlijke stoffen bij te houden.

    Terug naar boven

    Novartis (december 2015)
    • Activiteiten
     Novartis werd opgericht in 1895 en heeft zijn hoofdkantoor in Basel, Zwitserland. Het bedrijf biedt een scala aan producten voor de gezondheidszorg via de divisies Pharmaceuticals, Vaccines & Diagnostics, Sandoz en Consumer Health. Novartis brengt gepatenteerde en generieke geneesmiddelen, vaccins en receptvrije geneesmiddelen op de markt. Novartis heeft zich op verschillende gebieden gespecialiseerd, zoals kanker, stofwisselingsziekten, ademhalingsprobemen en oogziekten. Ook ontwikkelt Novartis medicijnen voor dieren.
    • Bestuur
     Novartis heeft uitgebreide gedragsregels om het ethische gedrag van zijn werknemers te reguleren. Toch treden er veel misstanden op: medewerkers brengen illegaal medicijnen op de markt en kopen van artsen om. Novartis onderschrijft de uitgangspunten van de farmaceutische sector voor verantwoord ketenbeheer. Het ketenbeleid bevat onder meer ethisch handelen, dierproeven, mensenrechten, veiligheid en gezondheid van werknemers en milieuvoorschriften. Via een beheersysteem waarborgt Novartis het beleid en overziet de invoering ervan.
    • Mensenrechten
     Novartis heeft het Global Compact van de VN ondertekend. Ook rapporteert het bedrijf volgens de GRI-richtlijnen. Novartis streeft ernaar dat zijn activiteiten en die van bedrijfsrelaties geen negatieve impact hebben op fundamentele mensenrechten, zoals genoemd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Novartis erkent dat het een belangrijke rol heeft bij de toegang tot gezondheid. Het staat vierde op de Access to Medicine Index. Daarmee behoort het tot de beste bedrijven in de sector als het gaat om toegang tot gezondheid en medicijnen.
    • Milieu
     Novartis heeft goed milieubeleid en een sterk milieubeheersysteem. De basis hiervan is het voorzorgsbeginsel: Novartis wil met zijn activiteiten zo min mogelijk impact hebben op het milieu.
    • Verbeterpunten
     Net als veel grote farmaceutische bedrijven heeft Novartis sterk beleid, maar tegelijkertijd zijn er ernstige misstanden. Dit zegt iets over de moeite die het bedrijf heeft om zijn beleid te verankeren in de bedrijfsvoering, en misschien ook over de bedrijfscultuur. Omdat dit een sectorbreed probleem is, hebben wij een dialoogtraject met deze sector opgezet. De insteek hiervan is om een omslag in de sector te bewerkstelligen, zodat de bedrijven de eindgebruikers van hun producten (patiënten en consumenten) weer meer centraal gaan stellen. Hierbij ligt de focus op de volgende onderwerpen: ethisch handelen, beloning, verantwoorde marketing en veilige medicijnen. Dit proces loopt tot 2018. In dat jaar maken we de balans op en bepalen of de farmaceutische bedrijven in ons universum voldoende stappen gezet hebben.

    Terug naar boven

    Novo Nordisk (december 2015)
    • Activiteiten
     Novo Nordisk A/S is een Deens farmaceutisch bedrijf, dat werd opgericht in 1925. Het ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd farmaceutische producten, vooral op het gebied van diabetes, groeistoornissen, stollingsstoornissen en hormoonsubstitutie.
    • Bestuur
     Novo Nordik heeft beleid om ethisch handelen van de werknemers te bevorderen. Het beleid bevat onder andere een verbod op omkoping en corruptie en belangenverstrengeling. Novo Nordisk heeft een klokkenluidersprogramma waar misstanden altijd anoniem gemeld kunnen worden.
    • Mensenrechten
     Novo Nordisk onderschrijft dat het verantwoordelijk is voor het respecteren van mensenrechten. Het onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Novo Nordisk is lid van het Global Compact van de VN. Novo Nordisk besteedt specifiek aandacht aan kinderarbeid, dwangarbeid, vrijheid van vereniging en non-discriminatie. Daarbij verwijst het naar de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
    • Milieu
     Novo Nordisk heeft een milieustrategie. Het milieubeheersysteem is ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf rapporteert over milieuzaken die voor Novo Nordisk relevant zijn, zoals afval, energie, CO2-uitstoot en water. Het publiceert kwantitatieve gegevens en heeft doelstellingen om de milieubelasting te verminderen.

    Terug naar boven

    Novozymes (augustus 2015)
    • Activiteiten
     Het Deense biotechnologiebedrijf Novozymes ontwikkelt, produceert en verkoopt enzymen en micro-organismen. Deze worden gebruikt voor onder andere de productie van medicijnen, in de agrarische sector en in de drank- en voedselindustrie. Novozymes heeft ongeveer 5.500 werknemers en beschikt over productielocaties in Zuid-Amerika en Azië.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Novozymes pakt alle belangrijke ethische onderwerpen in de sector aan. Het toont affiniteit met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het heeft beleid over het respecteren van mensenrechten, productveiligheid, ketenverantwoordelijkheid en corruptie. Novozymes refereert naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het Global Compact van de VN en het werk van de voormalige speciaal VN-gezant voor de mensenrechten, prof. John Ruggie. Het bedrijf is niet betrokken bij controversiële praktijken en behoort tot de koplopers in de sector.
    • Milieu en dierproeven
     Novozymes is transparant over dierproeven en genetische manipulatie en committeert zich aan de industriestandaarden ‘vervangen, verfijnen en reduceren’. Dit houdt in dat het zich actief inzet om dierproeven te verminderen en te zoeken naar alternatieve onderzoeksmethoden. Het bedrijf vraagt zijn leveranciers dierenwelzijn continu te verbeteren. Novozymes heeft een proactief milieubeleid. Alle productiefaciliteiten hebben een ISO 14001-certificaat.

    Terug naar boven

    NTT Docomo (april 2015)
    • Activiteiten
     NTT Docomo Inc is de belangrijkste aanbieder van mobiele communicatie in Japan, waar het meer dan 59 miljoen klanten heeft. Het biedt netwerkdiensten aan voor onder meer mobiele telefonie, draadloos internet en communicatie via satelliet. Daarnaast verkoopt het apparatuur die is gerelateerd aan de aangeboden diensten. Docomo is actief op de Noord-Amerikaanse, Aziatische en Europese markt via eigen vestigingen, dochterondernemingen en strategische samenwerkingsverbanden met providers.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Docomo heeft een goed privacybeleid. Het heeft een speciale commissie voor informatie en management om de privacy van klanten beter te waarborgen.
    • Mensenrechten
     Het bedrijf respecteert mensenrechten en de arbeidsrechten van zijn werknemers.
    • Milieu
     Docomo heeft sinds 2011 een ‘Global Environment Charter’. Daarmee wil het bedrijf het milieu nog meer centraal stellen in de organisatie. Met het recycleprogramma Mobile Recycle Network, dat sinds 1998 bestaat, heeft het al 4,09 miljoen telefoons ingezameld.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Docomo heeft goed ketenbeleid dat alle vier de kernonderwerpen van de ILO-verdragen behandelt: kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie en vakbondsvrijheid. Het ketenbeleid gaat ook over onderwerpen als veiligheid en gezondheid, loon, milieu en vervuiling, corruptie, productveiligheid en intellectueel eigendom.

    Terug naar boven

    Ocean Power Technologies (april 2013)
    • Activiteiten en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
     Ocean Power Technologies Inc is een vooraanstaand bedrijf in de Verenigde Staten op het gebied van alternatieve energie. Het is gespecialiseerd in de ontwikkeling van technologie voor energieopwekking uit watergolven. Het bedrijf is enkel actief in ontwikkelde regio’s, zoals de Verenigde Staten, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Het bedrijf heeft een ethische gedragscode waarin het zich verplicht zich aan wetten en regels te houden.

    Terug naar boven

    Omron (april 2013)
    • Activiteiten
     Omron Corp. is een internationaal automatiseringsbedrijf dat gevestigd is in Japan. Omron levert producten en diensten voor uiteenlopende bedrijfstakken, waaronder de fabrieks-, proces- en machineautomatisering, de maakindustrie en de gezondheidszorg.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Omron heeft beleid voor zowel het bedrijf als de keten over ethisch handelen en goed bestuur, mensenrechten, milieu en ketenverantwoordelijkheid.
    • Mensenrechten
     Omron onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de richtlijnen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en, sinds 2008, de beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties. Omron brengt jaarlijks verslag uit aan het VN Global Compact. Het mensenrechtenbeleid behandelt non-discriminatie en respect voor privacy. Omron heeft ook aandacht voor werknemersrechten, loon, gezondheid en veiligheid, educatie en opleiding van werknemers.
    • Milieu
     Omron heeft een goed milieubeleid. Het heeft een actieplan voor 2020 en publiceert doelen voor zijn CO2-uitstoot en ‘milieubijdrage’: de hoeveelheid CO2-uitstoot die Omron kan verminderen door te besparen op energiegebruik of opgewekte energie. Omron publiceert ook cijfers over onder andere watergebruik, vervuiling (lucht en water), gebruik van chemicaliën en afval. Daarnaast heeft Omron zich diverse doelen gesteld om onder meer het gebruik van energie en grondstoffen terug te dringen en ‘eco-vriendelijke’ producten op de markt te brengen.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Omron heeft een ketenbeleid en een duurzaam inkoopbeleid. Daarin is aandacht voor milieu, respect voor mensenrechten en voor arbeidsstandaarden, waaronder non-discriminatie, kinderarbeid en dwangarbeid.
    • Engagement
     Hoewel Omron over het geheel bezien een vrij goed beleid heeft, schiet dit op enkele punten tekort. Zo benoemt het niet expliciet vakbondsvrijheid in het ketenbeleid. Ook is het beleid voor conflictgrondstoffen mager. Daarom gaan we dialoog voeren met Omron.

    Terug naar boven

    Orange (september 2016)
    • Activiteiten
     Orange S.A. (voorheen France Telecom) is een van de grootste telecommunicatiebedrijven van Europa. Het bedrijf levert telefoon- en internetdiensten. Het heeft ongeveer 169.000 werknemers en 221 miljoen klanten wereldwijd. Zo’n 162 miljoen klanten maken gebruik van de mobieletelefoniediensten en zo’n 14,2 miljoen van het aanbod aan breedbandinternet (ADSL). Orange S.A. treedt naar buiten onder zijn voornaamste merknaam: Orange.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Orange SA heeft beleid over ethisch handelen, mensenrechten, milieu en leveranciers. Het publiceert jaarlijks een uitgebreid maatschappelijk jaarverslag en onderschrijf het Global Compact van de VN en het ETNO Environmental Charter (ETNO staat voor European Telecommunications Network Operators).
    • Mensenrechten
     Orange heeft zijn werknemersbeleid van toepassing verklaard op werknemers wereldwijd. Het bedrijf geeft bij navraag aan dat respect voor mensenrechten hiervan “vanzelfsprekend” een onderdeel is en dat daaronder vallen: geen kinderarbeid, geen dwangarbeid, gezondheid en veiligheid. De mogelijke invloed van de straling van zendmasten en mobiele apparatuur op de gezondheid heeft de aandacht van Orange. Op de website is hier een aparte pagina aan gewijd. Orange geeft aan regelgeving op dit vlak te volgen.
    • Milieu
     Orange heeft een sterk milieubeleid. Het milieubeheersysteem is zoveel mogelijk in overeenstemming met de ISO 14001-normen. Orange wil de uitstoot van broeikasgassen verminderen, en streeft naar efficiënt afvalmanagement, en milieuprestaties van producten en diensten. Het werkt samen met internationale initiatieven, zoals het Global Compact Caring for Climate en de sectorinitiatieven GeSI (Global e-Sustainability Initiative) en ETNO. Daarnaast voert het bedrijf twee richtlijnen in: REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals) en RoHS (Restriction of Hazardous Substances). Alle producten die het op de Europese markt brengt, moeten hieraan voldoen.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Orange heeft een sterk ketenbeleid, dat aandacht besteedt aan veel thema’s, waaronder kinder- en dwangarbeid. Ook toetst het leveranciers op het gebruik van conflictgrondstoffen.

    Terug naar boven

    OSRAM Light AG (september 2016)
    • Activiteiten
     Het Duitse OSRAM Licht AG (OSRAM) produceert lampen en verkoopt die wereldwijd. Naast traditionele producten, zoals gloeilampen, maakt OSRAM energie-efficiënte producten, zoals spaarlampen en op led gebaseerde producten. Ledlampen zijn veel energiezuiniger dan gloeilampen.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
     OSRAM is in 2012 toegetreden tot het duurzaamheidsinitiatief Global Off-Grid Lighting Association. Deze richt zich op de toegang tot duurzame energie en efficiënte lichtoplossingen wereldwijd, voornamelijk in off-gridlocaties. Dit zijn locaties die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Daardoor zijn ze afhankelijk van lichtbronnen op basis van fossiele brandstoffen en op kaarsen.
    • Bestuur en ketenverantwoordelijkheid
     OSRAM heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Daarin staat dat zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving en internationale conventies over arbeidsrechten; verder behandelen de gedragsregels onder andere corruptie en omkoping, witwassen, belangenverstrengeling en politieke bijdragen. OSRAM neemt disciplinaire maatregelen bij schending van de gedragsregels. Er is een klokkenluidersregeling die zowel door werknemers als door derden gebruikt kan worden.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     OSRAM is aangesloten bij het VN Global Compact. In de gedragscode staat dat de werknemers, leveranciers en zakelijke partners van OSRAM de richtlijnen van de volgende internationale standaarden moeten volgen: Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het Europees Verdrag voor de Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden, de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen, de Agenda 21 over duurzame ontwikkeling (slotdocument van de VN-conferentie over milieu en ontwikkeling in Rio de Janeiro) en het VN-Verdrag tegen corruptie.
    • Milieu
     OSRAM vermindert voortdurend zijn energieverbruik en productieafval. Ook gebruikt het efficiënte vormen van verpakkingen en vermindert de CO2-uitstoot. Daarnaast heeft OSRAM een wereldwijd, geïntegreerd en centraal geregeld milieubeschermingssysteem dat overeenkomt met de ISO 14001-eisen. Alle productiefaciliteiten zijn ISO 14001-gecertificeerd.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     In de gedragsregels zijn de eisen aan leveranciers opgenomen. Zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving. De regels bevatten een verbod op corruptie. De leveranciers moeten de mensenrechten van werknemers respecteren, waarbij verwezen wordt naar internationale conventies. Ten slotte moeten de leveranciers voldoen aan internationale standaarden over milieu. Daarnaast heeft OSRAM beleid tegen het gebruik van conflictmineralen. Leveranciers moeten jaarlijks schriftelijk bewijs leveren dat zij voldoen aan het ketenbeleid. Een externe partij voert audits uit.

    Terug naar boven

    Pattern Energy Group (juni 2016)
    • Activiteiten
     Pattern Energy Group is een duurzaam energiebedrijf. Het bedrijf heeft zestien windparken in de VS, Canada en Chili. De activiteiten van Pattern Energy Group voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige geen misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

    Terug naar boven

    Pearson (oktober 2016)
    • Activiteiten
     Pearson is wereldwijd marktleider in onderwijs en media. Het geeft verschillende tijdschriften uit. Een belangrijk doel van Pearson is kennis bij jongeren en volwassenen te vergroten, niet alleen in rijke landen, maar ook in landen waar onderwijs niet vanzelfsprekend is. Een ander doel is bevordering van digitaal onderwijs.
    • Mensenrechten
     Pearson heeft het Global Compact van de Verenigde Naties ondertekend en rapporteert jaarlijks over het invoeren van de tien uitgangspunten hiervan. Omdat het voor Pearson belangrijk is ongelukken in de kantoren te voorkomen, besteedt het beleid daar veel aandacht aan. Hetzelfde geldt voor discriminatie; er is sterk beleid om discriminatie te voorkomen. Pearson werkt samen met andere organisaties om diversiteit te bevorderen.
    • Ketenbeleid
     Pearson belast de duurzaamheid van de keten. Dit komt voornamelijk doordat het veel papier gebruikt voor de gedrukte media. Pearson geeft informatie over de herkomst van het hout voor het papier; 64% daarvan heeft een certificatie van FSC en/of PEFC. Leveranciers moeten zich ook houden aan klimaateisen. Daarnaast verwacht Pearson dat leveranciers de mensenrechten van hun werknemers garanderen via hetzelfde beleid als Pearson zelf hanteert.
    • Klimaat
     Pearson heeft maatregelen genomen om zijn invloed op het klimaat te verminderen. Het heeft inzichtelijk gemaakt hoeveel CO2 het uitstootte en maatregelen genomen om deze uitstoot te verminderen. Daarnaast stelt het bedrijf doelen om minder papier te gebruiken, meer te recyclen en de hoeveelheid plastic te minimaliseren.

    Terug naar boven

    Pernod Ricard (augustus 2015)
    • Activiteiten
     Pernod Ricard S.A. produceert en verkoopt wereldwijd wijn en sterke drank, waaronder whisky, (anijs)likeuren, cognac, brandy, rum, wodka en gin. Merknamen van Pernod zijn onder meer: Ricard (pastis), Ballantine’s, Chivas Regal en Glenlivet (Schotse whisky’s), Jameson (Ierse whiskey), Martell (cognac), Havana Club (rum), Kahlúa, Malibu, Perrier-Jouët (champagne), Jacob’s Creek (wijn) en diverse lokale merken. Pernod Ricard is actief in 75 landen. Het werd opgericht in 1975 en het hoofdkantoor is in Parijs.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Pernod Ricard heeft een goed duurzaamheidsbeleid. Het bedrijf onderschrijft het Global Compact van de VN en rapporteert uitgebreid over de implementatie hiervan. Het publiceert deze rapportage op de website. Ook rapporteert Pernod Ricard uitgebreid over sociale en milieuprestaties in zijn jaarverslag.
    • Mensenrechten
     Behalve het Global Compact van de VN onderschrijft Pernod Ricard ook de kernverdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
    • Milieu
     Pernod Ricard heeft zeer uitgebreid milieubeleid en milieubeheersysteem. Het bedrijf rapporteert over de resultaten hiervan op zijn website, in het jaarverslag en in het jaarlijkse verslag aan het Global Compact. Pernod Ricard heeft voor de gehele keten in kaart gebracht waar het voornamelijk het milieu belast. Op basis daarvan heeft het prioriteiten bepaald: milieubeheer, landbouw en biodiversiteit, water, energie en klimaat, afval en ecodesign. Per prioriteit heeft het bedrijf doelstellingen geformuleerd. Het rapporteert jaarlijks over de vooruitgang die het heeft geboekt. Pernod Ricard heeft 6.500 hectare wijngaarden in bezit en koopt zo’n 2,8 ton ruwe landbouwgrondstoffen in. De wijngaarden moeten voldoen aan duurzame standaarden.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Het leveranciersbeleid gaat over ethisch handelen en selectie van leveranciers op basis van ethische en duurzame criteria. Het beleid verwijst naar de vier kernverdragen van de ILO, milieu en ethisch handelen.

    Terug naar boven

    Persimmon (december 2015)
    • Activiteiten
     Persimmon bouwt in het Verenigd Koninkrijk diverse typen huizen en woningen: vrijstaande woningen, bungalows, eengezinswoningen, appartementen en sociale woningen voor investeerders, gezinnen, starters en sociale huurders. Tevens beschikt Persimmon over een eigen fabriek, Space4, die prefab geïsoleerde houten frames voor woningbouw maakt.
    • Bestuur
     Persimmon heeft gedragsregels en beleid tegen corruptie. De beheersystemen op het gebied van milieu en van gezondheid en veiligheid zijn geïntegreerd. De resultaten worden op gecoördineerde wijze gecheckt en geëvalueerd. Op basis hiervan bepaalt Persimmon doelstellingen en acties. Het bedrijf rapporteert over zijn prestaties. Persimmon heeft sociale en milieuclausules opgenomen in contracten met leveranciers. Deze gaan over certificering van ingekochte producten, afvalreductie, non-discriminatie, gezondheid & veiligheid, redelijk loon en redelijke arbeidsuren.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Het bedrijf heeft beleid op het gebied van gelijke behandeling, diversiteit en intimidatie. Ook heeft het een uitgebreid gezondheids- en veiligheidsbeleid. Een speciaal gezondheids- en veiligheidsteam ondersteunt de divisies daarbij.
    • Milieu
     Persimmons’ milieubeleid bevat richtlijnen en procedures om de impact op het milieu van de planning, het ontwerp en de bouw van projecten te minimaliseren. Space4, dat houtpanelen produceert, is ISO 14001-gecertificeerd. Persimmon heeft indicatoren om CO2-uitstoot en afvalbeheer te meten. Ook heeft het strategieën voor klimaatverandering, energie-efficiëntie, landgebruik en bouwactiviteiten op stukken grond die al eerder bebouwd zijn geweest.

    Terug naar boven

    Philips (augustus 2015)
    • Activiteiten
     Koninklijke Philips Electronics N.V. is actief op de markten voor gezondheidszorg, consumentenproducten en verlichting.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
     Philips heeft een goed, zeer uitgebreid beleid voor verantwoord bestuur, mensenrechten, ketenverantwoordelijkheid en milieu. Op verschillende terreinen is het echt een duurzame koploper, zoals op het vlak van ketenbeheer en klimaat. Het belang van Philips in Dutch Aero stond jarenlang echter de toelating tot het ASN Beleggingsuniversum in de weg. Dutch Aero was betrokken bij de JSF, terwijl ASN Bank wapens afkeurt. Op aandringen van ASN Bank stapte Philips begin 2012 uit Dutch Aero. Daarmee verviel de belemmering om Philips voor het ASN Beleggingsuniversum goed te keuren.
    • Mensenrechten
     Philips heeft uitgebreid beleid voor zijn werknemers en leveranciers. Het onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de fundamentele verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) over onder meer kinderarbeid, dwangarbeid, het recht op vereniging en collectieve onderhandelingen en non-discriminatie. Nieuwe bedrijfsonderdelen moeten zo snel mogelijk voldoen aan de Philips-standaarden.
    • Milieu
     Philips heeft een goed milieubeleid, dat neergelegd is in het actieprogramma EcoVision5. Hierin staan de overkoepelende doelstellingen en visie op het vlak van milieu. Philips werkt aan reductie in 2015 van zijn energiegebruik, uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, watergebruik, afval, gevaarlijke stoffen en stoffen die alleen onder voorwaarde gebruikt mogen worden (zoals lood en kwik). In het hele concern, dus niet alleen in de productieactiviteiten, is extra aandacht om het verbruik van energie te verminderen en efficiënter te maken, het gebruik van chemische stoffen te verminderen en hergebruik te bevorderen.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Philips heeft een uitgebreid ketenbeleid. Dat is nodig omdat Philips meer dan 10.000 eerstelijnsleveranciers van producten heeft, en 30.000 eerstelijnsleveranciers van diensten. Philips heeft speciale richtlijnen voor leveranciers. Hieraan moeten alle leveranciers voldoen waarvan Philips producten afneemt van meer dan 1.000 euro. De richtlijnen behandelen onder meer kinderarbeid, gedwongen arbeid, vakbondsvrijheid, non-discriminatie, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, en milieu. Philips controleert de naleving van de richtlijnen geregeld via een uitgebreid auditprogramma. Het heeft een vooruitstrevend programma voor conflictgrondstoffen in de keten.

    Terug naar boven

    Philips Lighting (september 2016)
    • Activiteiten
     Het Nederlandse Philips Lighting is een lichtproductiebedrijf dat begin 2016 is afgesplitst van Koninklijke Philips. Philips Lighting ontwikkelt en produceert verlichtingsproducten en -systemen en levert hieraan gerelateerde diensten. Philips Lighting bedient klanten wereldwijd. Op led gebaseerde producten genereren een groot deel van de omzet.
    • Bestuur
     Philips Lighting heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Deze behandelen onder andere: omkoping en corruptie, witwassen, politieke bijdragen, belangenverstrengeling en mensenrechten. Er is een klokkenluidersregeling.
    • Mensenrechten
     De gedragsregels van Philips Lighting behandelen onder andere de vier fundamentele arbeidsrechten: tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid. Philips Lighting heeft daarnaast beleid voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en is gecertificeerd volgens OHSAS 18001.
    • Milieu
     Philips Lighting is gecertificeerd volgens het milieubeheerssysteem ISO 14001. Het voert voor zijn producten een analyse van de levenscyclus uit. Daarnaast voldoet Philips Lighting aan REACH (een systeem van de Europese Unie voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen) en RoHS (Europese richtlijn over de beperking van gevaarlijke stoffen).
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Philips Lighting heeft de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) onderschreven. Hierop is het ketenbeleid gebaseerd waaraan alle leveranciers moeten voldoen. Dit beleid behandelt bestuur (onder meer corruptie), mensenrechten (waaronder de vier fundamentele arbeidsrechten en conflictmineralen) en milieu.

    Terug naar boven

    Phoenix Solar (januari 2014)
    • Activiteiten
     De Duitse onderneming Phoenix Solar AG ontwikkelt, ontwerpt, bouwt en exploiteert grootschalige fotovoltaïsche energiecentrales. Tevens is Phoenix een gespecialiseerde groothandel voor complete zonne-energiesystemen, zonnemodules en toebehoren. De groep is actief in de twee bedrijfssegmenten die elkaar aanvullen: onderdelen en systemen, en energiecentrales. In 2010 werkten bij Phoenix ruim driehonderd mensen in dertien landen wereldwijd.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
     Mvo-kwesties in deze sector zijn mensen- en arbeidsrechten, verantwoord beheer van de distributieketen, en milieubeheersystemen, waaronder het omgaan met afval en grondstoffen. Phoenix heeft een interne gedragscode met verantwoordelijkheden en sancties bij niet-naleving. Voor internationale projecten is er een gezondheids-, veiligheids- en milieuprocedure ingevoerd.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Phoenix heeft een intern personeelsbeleid. Het stelt zijn werknemers in de gelegenheid opleidingen te volgen. Phoenix bevordert de gezondheid van werknemers op zijn hoofdkantoor in Sulzemoos, nabij München, door gezonde voeding en een fitnessruimte te bieden. Het bedrijf respecteert internationale mensenrechten als onderneming en werkgever. Het heeft zich ten doel gesteld in 2011 OHSAS 18001 in te voeren. Ook wil het leveranciers nog meer screenen op het gebied van gezondheid en veiligheid.
    • Maatschappelijke betrokkenheid
     In de omgeving van het hoofdkantoor levert Phoenix financiële bijdragen aan scholen en sportverenigingen. Voor een school in Kenia heeft het een zonnecentrale gebouwd.
    • Milieu
     Energiebesparing en duurzaam omgaan met grondstoffen staan voor Phoenix bovenaan de lijst met prioriteiten. Afvalverwerking is ook van belang. Het bedrijf probeert waar mogelijk te recyclen en afval te voorkomen. Sinds 2007 wordt het hoofdkantoor verwarmd door een thermische centrale die op houtsnippers draait. In 2009 werd Phoenix ISO 14001-gecertificeerd. Het betrekt elektriciteit van een ‘groene leverancier’. Nagenoeg alle fabrikanten van modules waarmee Phoenix samenwerkt, nemen deel aan regelingen om fotovoltaïsche modules terug te nemen of hebben dit zelf geregeld. Dit garandeert het terugnemen van gebruikte producten, zelfs als de producent niet meer bestaat.

    Terug naar boven

    Plastic Omnium (september 2016)
    • Activiteiten
     Plastic Omnium is opgericht om plastic onderdelen voor de auto’s van Renault te maken. Tegenwoordig maakt Omnium plastic onderdelen voor allerlei klanten. Het bedrijf heeft twee afdelingen: de ene maakt onderdelen voor auto’s, de andere rol- en afvalcontainers. De activiteiten van Plastic Omnium voldoen aan de duurzaamheidscriteria van de ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering of de toeleveranciers. Plastic Omnium zet zich in voor een samenleving zonder fossiele brandstoffen door containers te maken volgens een ecologisch design en van volledig gerecycled materiaal. Bovendien zamelt het de containers aan het einde van hun leven in en reinigt ze met ecologische wasmiddelen.

    Terug naar boven

    Portugal Telecom (februari 2015)
    • Activiteiten
     Portugal Telecom SGPS SA levert onder andere vaste telefonie, internettelevisie, satelliet-tv en mobiele telefonie. Het bedrijf werd opgericht in 1994 en heeft zijn hoofdkantoor in Lissabon, Portugal.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Portugal Telecom heeft een goed privacybeleid. Het houdt zich aan de Portugese wet over bescherming van privégegevens. Het beleid is van toepassing op de hele groep. Portugal Telecom geeft informatie van klanten alleen vrij als daar een wettelijke verplichting toe is. Dan nog maakt het daarin een zorgvuldige afweging.
    • Mensenrechten
     Het bedrijf onderschrijft het Global Compact van de VN en rapporteert volgens dit initiatief. Daarbij behandelt het onderwerpen als internationale mensenrechten en arbeidsrechten. De werknemers van Portugal Telecom krijgen opleidingen hierover. Portugal Telecom onderschrijft zonder beperkingen de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
    • Milieu
     Portugal Telecom en al zijn dochterondernemingen zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf rapporteert over zijn verbruik van energie, materiaal en water, en over zijn CO2-uitstoot. Daarbij publiceert het kwantitatieve gegevens. Daarnaast heeft het beleid voor recycling.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Het ketenbeleid van Portugal Telecom is goed en uitgebreid. Het bedrijf besteedt aandacht aan kinderarbeid, dwangarbeid en vakbondsvrijheid. Het volgt de SA 8000-standaarden voor arbeidsrechten en werkomstandigheden. Portugal Telecom heeft eveneens beleid om het gebruik van conflictgrondstoffen in de keten tegen te gaan.

    Terug naar boven

    Puma (december 2016)
    • Activiteiten
     Het Duitse Puma is een wereldleider in de verkoop van sportartikelen en -accessoires. Het besteedt zijn productie volledig uit aan toeleveranciers in meer dan veertig landen wereldwijd. Puma heeft ongeveer 10.000 werknemers. Het bedrijf wordt beschouwd als koploper in maatschappelijk verantwoord ondernemen, voornamelijk op sociaal vlak.
    • Milieu
     Het milieubeleid van Puma richt zich op verwijdering van schadelijke chemicaliën uit zijn productlijn. Het rapporteert over energieverbruik, afval- en afvalwatermanagement en het gebruik van VOC’s (volatile organic compounds ofwel vluchtige organische stoffen) en andere schadelijke chemicaliën door leveranciers. Sinds 2003 gebruikt Puma geen polyvinylchloride meer in zijn schoenproductie en is het gebruik van VOC’s met een derde gereduceerd. Puma heeft als een van de eerste bedrijven in 2011 een milieuverlies- en winstrekening gepubliceerd. Puma heeft hiertoe voor alle eigen activiteiten en alle activiteiten in de leverantieketen het waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in kaart gebracht en hieraan een geldwaarde gekoppeld.
    • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
     Puma is lid van het Global Compact van de VN en de Fair Labour Association. Het systeem van onderaanneming in risicolanden is complex. Er zijn dan ook verschillende beschuldigingen van slechte arbeidsomstandigheden bij onderaannemers van Puma. Puma onderscheidt zich doordat het deze arbeidsomstandigheden wil verbeteren met een robuust systeem om leveranciers te managen en monitoren. De SAFE Handbooks for Social and Environmental Standards, opgesteld door Puma’s SAFE-team, bevatten de sociale en milieuvoorwaarden die het bedrijf aan toeleveranciers stelt. Toeleveranciers zijn contractueel verplicht deze na te leven en hun eigen leveranciers dezelfde standaarden op te leggen. Ter controle voert het SAFE-team enkele honderden controles per jaar uit.

    Terug naar boven

    Randstad (februari 2017)
    • Activiteiten
     Randstad is de op een na grootste dienstverlener op het gebied van personeel (human resources) ter wereld: het heeft ruim 28.000 vaste werknemers en ruim 500.000 uitzendkrachten in 40 landen. Met diensten als werving en selectie, diensten bij bedrijven en personeelsoplossingen bedient Randstad veel verschillende klanten.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Randstad heeft een erg sterk beleid om bestuurlijke risico’s te beperken. Ook heeft het beleid om goed gedrag tegenover interne en externe werknemers te bevorderen. Randstad heeft ook beleid voor eerlijke competitie en een procedure om misstanden te melden.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     In Nederland staat Randstad al meerdere jaren op de lijst van beste werkgevers van Great Place to Work. Ook in andere landen scoort het bedrijf goed. Randstad heeft de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) ondertekend, evenals het Global Compact van de VN. Het vertaalt dit in beleid voor onder andere vakbondsvrijheid, voorkomen van dwang- en kinderarbeid, discriminatie en gezonde en veilige arbeidsomstandigheden.
    • Milieu
     De milieurisico’s voor bedrijven in de sector dienstverlening zijn gering en niet complex. Randstad behaalt goede resultaten, hoewel het middelmatig beleid heeft.

    Terug naar boven

    REC Silicon ASA (april 2015)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Reckitt Benckiser (juni 2016)
    • Activiteiten
     De Britse Reckitt Benckiser Group (RB) produceert wereldwijd huishoudelijke producten en producten voor de gezondheid en persoonlijke hygiëne. Zo maakt het bedrijf onder andere desinfecterende middelen, condooms en zelfhulpmedicijnen. Bekende merken van het bedrijf zijn Dettol, Durex, Nurofen, Gaviscon, Vanish en Air Wick.
    • Bestuur
     RB heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers en aannemers. Deze behandelen onder andere belangenverstrengeling, fraude, corruptie, omkoping en arbeidsrechten. RB heeft een klokkenluidersregeling en beleid tegen vergelding. RB heeft goed ketenbeleid. Het sluit met alle leveranciers contracten af waarin de duurzaamheidseisen staan. Zo verwacht RB van leveranciers dat zij niet betrokken zijn bij corruptie en mensenrechten respecteren. Ook moeten ruwe grondstoffen, zoals hout en palmolie, duurzaam geproduceerd zijn.
    • Mensenrechten
     RB heeft een zeer uitgebreid beleid voor mensenrechten, dat ook geldt voor leveranciers. Het beleid verwijst naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de OESO-richtlijnen. Het noemt onder andere de vier kernverdragen van de ILO: tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid.
    • Milieu
     RB heeft milieubeleid en rapporteert over alle relevante onderdelen: energie, CO2-uitstoot, water en afval. Het heeft milieudoelen en rapporteert over zijn voortgang. De meeste fabrieken (96%) zijn gecertificeerd volgens het milieubeheersysteem ISO 14001.

    Terug naar boven

    Red Eléctrica de España (december 2015)
    • Activiteiten
     Red Eléctrica de España, ook wel Red Electrica Corporacion SA genoemd, is een Spaans bedrijf, opgericht in 1985. Red Eléctrica en zijn dochterondernemingen beheren de elektriciteitsnetwerken van Spanje: zij zorgen voor transport van elektriciteit en coördineren elektriciteit op het elektriciteitsnet. Het bedrijf bezit elektriciteitsnetten en levert hieraan gerelateerde diensten zoals ondersteuning, ingenieurswerk, onderhoud en bouw van de netten. Red Eléctrica de España is voor namelijk actief in Spanje, maar ook in Bolivia en Peru.
    • Bestuur
     Red Eléctrica heeft mensenrechten- en milieubeleid en beleid op het gebied van ethisch handelen in zijn keten. Dit beleid staat in de gedragscode. Het bedrijf heeft procedures om dit beleid te implementeren. Red Eléctrica verwijst in zijn ketenbeleid naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
    • Mensenrechten
     Red Eléctrica heeft mensenrechtenbeleid en is sinds juni 2002 aangesloten bij het VN Global Compact. Het heeft uitgebreid beleid voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Het bedrijf heeft een klachtenprocedure en houdt het aantal ongevallen bij, evenals de maatregelen die zijn getroffen om herhaling te voorkomen. Het bedrijf is grotendeels gecertificeerd volgens de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001 en rapporteert volgens deze standaard.
    • Milieu
     Red Eléctrica heeft een milieubeheersysteem en uitgebreid milieubeleid. Alle belangrijke onderdelen − CO2-uitstoot, energie, water, afval en recycling − zijn hierin beschreven. Het systeem is extern geverifieerd (ISO 14001). Voor een aantal onderwerpen, zoals broeikasgassen, heeft het bedrijf doelstellingen en deadlines gesteld. Het bedrijf rapporteert aan het Carbon Disclosure Project (CDP) over zijn scope 1- en scope 2-emissies.

    Terug naar boven

    Refresco Gerber (juni 2016)
    • Activiteiten
     Het Nederlandse Refresco Gerber bottelt frisdranken en vruchtensappen voor retailers en merkproductenklanten in Europa. Het bedrijf produceert dranken, waaronder vruchten- en groentesappen, koolzuurhoudende frisdranken, limonades, mineraalwater, icetea, energie- en sportdranken. Daarnaast biedt het klanten end-to-end-diensten: van idee tot en met de planning, inkoop en productontwikkeling, productie, opslag en transport. Refresco biedt zijn producten in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Finland en Polen. In deze landen heeft het ook fabrieken.
    • Bestuur en mensenrechten
     Refresco heeft gedragsregels. Deze behandelen onder andere respect voor de lokale rechtsorde, steekpenningen en cadeaus (omkoping), belangenverstrengeling, non-discriminatie en veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Werknemers moeten jaarlijks verklaren dat zij voldoen aan de gedragsregels. Refresco heeft een klokkenluidersregeling en beleid tegen vergelding. Het neemt maatregelen bij misstanden. Leveranciers van grondstoffen voor de productie van sap moeten gecertificeerd zijn volgens Sure Global Fair (SFG). SGF is een non-profitorganisatie die audits doet bij leveranciers van de meeste grondstoffen die worden gebruikt in de Europese vruchtensapindustrie. SFG geeft hiervoor certificeringen af.
    • Milieu
     Refresco Gerber heeft duurzaamheidsinitiatieven om zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het rapporteert over de hoeveelheid energie en water het gebruikt bij de productie van sappen. Refresco wil de komende jaren de verhouding tussen een liter geproduceerd sap en de hoeveelheid gebruikt water en energie verder laten afnemen. De meeste fabrieken zijn gecertificeerd volgens het milieubeheersysteem ISO 14001.

    Terug naar boven

    RELX (voorheen Reed Elsevier) (oktober 2016)
    • Activiteiten
     Reed Elsevier is een Brits-Nederlandse uitgever, die vele soorten informatie toegankelijk maakt. Reed Elsevier geeft onder andere wetenschappelijke, technische, medische en juridische tijdschriften uit.
    • Mensenrechten
     Reed Elsevier heeft het Global Compact van de Verenigde Naties ondertekend en rapporteert jaarlijks over het invoeren van de tien regels van dit verdrag. Het verwacht dat leveranciers hetzelfde beleid aanhouden om de mensenrechten van hun werknemers te waarborgen.
    • Ketenbeleid
     Reed Elsevier belast de duurzaamheid van de keten. Dit komt voornamelijk doordat het veel papier gebruikt voor de gedrukte media. Reed Elsevier verwacht van zijn leveranciers dat zij hout aanleveren dat is onderzocht door het sectorinitiatief Publishers Database for Responsible Environmental Paper Sourcing (PREPS). Dit initiatief analyseert alle mogelijke plekken waar hout vandaan komt, en geeft het een duurzaamheidscijfer tussen de 1 en 5 (waarbij 5 het hoogste is). Het hout van Reed Elsevier moet minimaal een cijfer van 3 tot 5 hebben, en mag niet illegaal gekapt zijn.
    • Klimaat
     Reed Elsevier stelt doelen om zijn invloed op het klimaat te verminderen op gebieden als energiegebruik, afval, papier en watergebruik. Ook wil Reed Elsevier dat in 2020 alle kantoren gebruikmaken van hernieuwbare energie. Dit beleid is extern geverifieerd door Ernst & Young. Daarnaast heeft 54% van de leveranciers een milieubeheersysteem.

    Terug naar boven

    Rightmove (oktober 2015)
    • Meer informatie volgt.

    Terug naar boven

    Sage Group (april 2016)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Salesforce (april 2016)
    • Activiteiten
     Salesforce.com ontwikkelt en levert bedrijfssoftware voor relatiebeheer (customer relationship management ofwel CRM). Salesforce biedt al zijn producten en diensten online aan via cloud computing, volgens het Software-as-a-Service-principe. Met andere woorden: het stelt hardware, software en gegevens via het internet op aanvraag (abonnement) ter beschikking.
    • Bestuur en ketenverantwoordelijkheid
     Salesforce heeft een gedragscode voor alle werknemers wereldwijd. Een complianceofficer is verantwoordelijk voor communicatie, opleiding, toezicht en de algehele naleving van de code. Het ketenbeleid van Salesforce behandelt gedragsregels (omkoping en corruptie), privacy, non-discriminatie en het milieu.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Salesforce heeft op de meeste punten voldoende beleid voor arbeids- en mensenrechten, bijvoorbeeld voor gelijke behandeling en non-discriminatie, gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en privacy.
    • Milieu
     In zijn milieubeleid stelt Salesforce onder meer dat het zo efficiënt mogelijk wil omgaan met energie. Salesforce heeft als doel voor alle nieuwe kantoren, uitbreidingen en renovaties de beoordeling Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Volume Gold of hoger te bereiken.

    Terug naar boven

    SEB (februari 2015)
    • Activiteiten
     SEB S.A. uit Frankrijk ontwerpt, produceert en verkoopt keukengerei en kleine huishoudelijke apparatuur. Het bedrijf werd in 1857 opgericht en heeft zijn hoofdkantoor in Ecully in Frankrijk. SEB is wereldwijd actief. Bekende merken zijn Tefal, Moulinex, Krups, Rowenta en Lagostina. De helft van de productie vindt plaats in Europa, de andere helft daarbuiten, onder meer in goedkope-productielanden als China. In 2007 verkreeg SEB een meerderheidsbelang in het Chinese Supor, marktleider in China op het gebied van kookapparatuur.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     SEB heeft de sociale en milieustandaarden van het Global Compact van de VN ondertekend. Het zet een auditsysteem op om de naleving daarvan te controleren. Om de risico’s op overtreding van sociale en milieueisen goed in te schatten, heeft SEB eerder vragenlijsten uitgezet in de productie- en toeleveringsketen. De uitkomsten van deze enquête gebruikt het om prioriteiten te stellen bij de uitvoering van de audits.
    • Milieu
     SEB heeft een goed milieubeleid. Het bedrijf is voor 78% van zijn activiteiten ISO 14001-gecertificeerd. Dat houdt ook in dat er een milieubeheersysteem is om invoering te waarborgen en risico’s te managen. Het bedrijf rapporteert over zijn prestaties op het gebied van energie- en waterverbruik, de uitstoot van CO2 en stikstofoxiden, afval en recycling.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Het bedrijf hanteert een arbeidsrechtenverklaring voor leveranciers die is gebaseerd op de SA 8000-standaard voor eerlijke, fatsoenlijke werkomstandigheden in de productieketen. Ook heeft SEB in zijn keten een middel voor zelfregulering ingevoerd: de Human Rights Compliance Assessment Quick Check (HRCA tool) van het Danish Institute for Human Rights.

    Terug naar boven

    Severn Trent (april 2013)
    • Activiteiten
     Het Britse Severn Trent is vooral actief in Engeland en Wales. Het verzorgt daar de drinkwatervoorziening en beheert het rioolstelsel. Dagelijks levert het bedrijf bijna twee miljard liter water aan particulieren en ondernemingen. Het onderdeel Water Technologies biedt vergelijkbare diensten buiten de landsgrenzen, vooral in de Verenigde Staten.
    • Mensenrechten
     Het bedrijf heeft een goed mensenrechtenbeleid. Het besteedt aandacht aan de persoonlijke veiligheid van de mensen. Ook is Severn Trent heel actief in de samenleving. Het was onder meer medeoprichter van Water Aid, een niet-gouvernementele instelling die zich bezighoudt met schoon drinkwater en sanitatievraagstukken over de hele wereld. Tenslotte zet Severn Trent zich in voor specifieke groepen kwetsbare klanten. Het streeft ernaar ook voor de minstbedeelden een hoogwaardige, betaalbare watervoorziening te verzorgen.
    • Milieu
     Severn Trent heeft een goed, uitgebreid milieubeleid. Het rapporteert over zijn afval, de uitstoot van broeikasgassen en water. Door kwantitatieve gegevens te publiceren laat Severn Trent zien of het vooruitgang geboekt heeft.

    Terug naar boven

    Shanks Group (oktober 2015)
    • Activiteiten
     De Britse Shanks Group is de grootste afvalinzamelaar en -verwerker van Europa.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Shanks verwerkt afval en heeft zich daarbij als doel gestelt om zo veel mogelijk te recyclen. Daardoor is het bedrijf intrinsiek duurzaam.
    • Mensenrechten
     Shanks is alleen in Europa actief. Daar zijn voldoende wetten die mensenrechten waarborgen. De toeleveranciers van Shanks komen alleen uit OECD-landen. Daarom heeft het bedrijf geen extra beleid nodig om de risico’s op dit vlak te dekken.
    • Milieu
     Shanks heeft goed milieubeleid. Het rapporteert over alle relevante onderdelen: recycling, CO2-uitstoot, water- en energieverbruik en afval. Het publiceert hierover kwantitatieve gegevens. Van de 103 productiefaciliteiten zijn 79 ISO 14001-gecertificeerd.

    Terug naar boven

    SMA Solar Technology (april 2015)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Smith & Nephew (april 2013)
    • Activiteiten
     Het Britse Smith & Nephew ontwikkelt, produceert en verkoopt medische apparaten wereldwijd voor drie segmenten: orthopedie, endoscopie en geavanceerde middelen om wonden te behandelen. Het bedrijf produceert bijvoorbeeld heup-, knie- en schouderimplantaten. Het hoofdkantoor van Smith & Nephew bevindt zich in Londen, terwijl er fabrieken zijn in onder andere de Verenigde Staten en China.
    • Mensenrechten
     Smith & Nephew heeft zich gecommitteerd aan de beginselen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het heeft een uitgebreide ethische gedragscode. Smith & Nephew heeft zich verplicht gesteld een gezonde, veilige werkomgeving te garanderen, het principe van non-discriminatie toe te passen en leveranciers te screenen. Daarnaast heeft het bedrijf een beleid voor dierproeven; het spreekt zich uit voor de beginselen van ‘vervangen, verfijnen en reduceren’. Smith & Nephew steunt initiatieven om testmethodes zonder dierproeven te ontwikkelen.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     De gedragsregels en andere relevante documenten die voor werknemers van Smith & Nephew gelden, zijn ook van toepassing op de werknemers van toeleveranciers. Smith & Nephew controleert of zijn leveranciers hun milieu- en sociaal beleid uitvoeren.
    • Milieu
     Van de vestigingen is 45 procent ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf heeft duidelijke doelen en termijnen gesteld om het energieverbruik te reduceren en om materialen te recyclen. Het bedrijf heeft in 2011 positieve resultaten op milieugebied behaald: het energieverbruik daalde met 3% en gevaarlijk afval met 25%. De afvalrecycling nam met 6% toe.
    • Engagement
     Wij voeren engagement met Smith & Nephew over het recht op vakbondsvrijheid en het recht van werknemers om zich verenigen. Smith & Nephew zegt zoveel mogelijk in overeenstemming met nationale wetten te willen handelen, maar in China en in de VS worden deze rechten niet altijd gerespecteerd. Daarom willen we graag weten wat Smith & Nephew eraan doet om deze rechten toch te respecteren.

    Terug naar boven

    Smurfit Kappa (juni 2015)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Soitec (april 2015)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    SolarWorld (december 2015)
    • Activiteiten
     SolarWorld AG produceert zonne-energietechnologie. Het bedrijf heeft fabrieken in thuisland Duitsland en in de Verenigde Staten, en verkoopkantoren in Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Singapore.
    • Bestuur
     Sinds het bedrijf werd toegelaten tot het ASN Beleggingsuniversum heeft het zijn beleid voor ketenverantwoordelijkheid en kinderarbeid uitgebreid. SolarWorld volgt verschillende conventies, waaronder het anti-corruptieverdrag van de OESO.
    • Mensenrechten
     SolarWorld heeft als een van de weinige bedrijven in deze sector robuust beleid voor gelijke behandeling, mensen- en arbeidsrechten.
    • Milieu
     Ook het milieubeleid is erg uitgebreid. De productielocaties zijn gecertificeerd volgens het milieuzorgsysteem ISO 14001. Er worden externe audits uitgevoerd. Het bedrijf publiceert doelen en termijnen op milieugebied. De doelen die ruim op tijd behaald werden, heeft Solar World tussentijds bijgesteld.

    Terug naar boven

    Sonova (juni 2013)
    • Activiteiten
     Sonova Holding, het oude Phonak, produceert gehoortoestellen die het wereldwijd verkoopt. De productiefabrieken zijn voornamelijk in Zwitserland gevestigd, maar Sonova heeft ook vestigingen in China en Vietnam.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Dit is onze grootste zorg over het bedrijf, want Sonova heeft (nog) geen mensenrechtenbeleid geformuleerd. Het heeft aangegeven dat het een sociale verantwoordelijkheid heeft tegenover alle medewerkers in alle landen. Verder heeft Sonova in het ethische beleid opgenomen dat ethische principes gelden in alle handelingen met klanten, leveranciers, zakenpartners en aandeelhouders. Het sociale beleid in Zwitserland is degelijk, conform de lokale wet. Het grootste pluspunt van Sonova is het sociale karakter van de producten die het maakt; de kwaliteit van het leven van vele slechthorenden verbetert dankzij de hoortoestellen van Sonova.
    • Milieu
     Sonova heeft geen formeel milieubeleid openbaar gemaakt. Wel werkt het er hard aan zijn impact op het milieu te reduceren. Het heeft aandacht voor efficiënt gebruik van energie en materialen, recycling en het verantwoord deponeren van afval.

    Terug naar boven

    Sophos Group (december 2015)
    • Activiteiten
     Sophos Group ontwikkelt beveiligingssoftware en software ter bescherming tegen dataverlies. Het bedrijf probeert zich te onderscheiden door simpele oplossingen te bieden.
    • Bestuur
     Sophos heeft uitgebreid beleid om corruptie te voorkomen, evenals gedragsregels. Het privacybeleid is goed; het schrijft voor hoe de medewerkers voorzichtig met klantgegevens moeten omgaan. Daarnaast reageert het bedrijf transparant op onze vragen over hun gedragsregels en milieubeleid.
    • Milieu
     Het bedrijf stelt zich ten doel afval te verminderen door de meest efficiënte oplossingen te kiezen. Ook wil het alle milieuwetgeving die op zijn activiteiten betrekking heeft, volgen of overtreffen. Sophos’ activiteiten voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bij de bedrijfsvoering of bij de toeleveranciers bekend.

    Terug naar boven

    Stagecoach Group (augustus 2015)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Staples (september 2014)
    • Activiteiten
     Staples is een internationale winkelketen die is gespecialiseerd in kantoorartikelen en kantoorinrichting. Het is actief in zijn thuisland, de Verenigde Staten, en in Canada, Australië, Argentinië, Brazilië, China en verschillende landen in Europa.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) en ketenverantwoordelijkheid
     Staples presteert goed op mvo-gebied. Het heeft veel toeleveranciers in Azië. Het neemt zijn ketenverantwoordelijkheid door aan toeleveranciers strikte eisen te stellen op het gebied van mensenrechten en milieu. Tevens oefent het bedrijf hierop een strenge controle uit.
    • Mensenrechten
     Staples heeft een uitgebreid ketenbeleid voor arbeids- en mensenrechten. Het sluit leveranciers uit vanwege onder andere gedwongen arbeid, kinderarbeid, intimidatie, misbruik en discriminatie. Staples laat een derde partij het ketenbeleid monitoren. Voor zijn eigen bedrijven heeft Staples beleid opgesteld voor eerlijke behandeling, vakbondsvrijheid, salaris en werktijden.
    • Milieu
     Met zijn milieubeleid is Staples koploper in de sector. Het zet zich in om zijn milieubelasting te reduceren en rapporteert uitgebreid over beleid en initiatieven op het gebied van recycling, papiergebruik en afval. Het bedrijf heeft doelen gesteld om de CO2-uitstoot en het elektriciteitsgebruik te verminderen. Staples verkoopt bovendien geen papier waarvan de grondstof van bedreigde bossen komt. Met EcoEasy biedt Staples een lijn duurzame kantoorartikelen en -diensten. Verschillende Staples-vestigingen in Europa hebben de ISO 14001-richtlijnen ingevoerd.

    Terug naar boven

    Starbucks (april 2014)
    • Activiteiten
     De Amerikaanse keten Starbucks koopt, verwerkt en verkoopt koffie en thee. De verkoop vindt plaats in meer dan 19.000 eigen koffiewinkels in ruim vijftig landen.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Starbucks heeft een uitgebreide gedragscode en publiceert jaarlijks een duurzaamheidsrapport. Het interne sociale beleid voldoet aan onze duurzaamheidscriteria. Opvallend is het programma voor de balans tussen privé en werk, dat genereus is voor een Amerikaanse retailer. Starbucks heeft een programma om diversiteit in het bedrijf te vergroten.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Starbucks neemt zijn ketenverantwoordelijkheid serieus. Het heeft richtlijnen voor de herkomst van koffie (Coffee Sourcing Guidelines) en een gedragscode voor leveranciers, waarin extra aandacht wordt besteed aan wantoestanden in de cacao-industrie. De meeste Starbucks-koffie wordt verkregen via eerlijke handel (fair trade). De koffie-inkoopprijs die Starbucks de afgelopen jaren hanteerde, lag beduidend boven het gemiddelde in de bedrijfstak.
    • Milieu
     Verantwoordelijkheid voor het milieu is een kernwaarde van het bedrijf. Dit is terug te zien in het uitgebreide milieubeleid en milieuzorgsysteem, waarin alle facetten van de bedrijfsvoering aan bod komen. Al sinds 1992 koopt en gebruikt Starbucks uitsluitend milieuvriendelijke producten.

    Terug naar boven

    Starhub (april 2015)
    • Activiteiten
     StarHub levert communicatiediensten aan de private en zakelijke markt in Singapore, waaronder televisie, mobiele telefonie en internetdiensten. Ook verkoopt het bedrijf de elektronische producten die daarbij horen. StarHub bestaat uit vier onderdelen: StarHub Mobile, StarHub Cable Vision, StarHub Internet en StarHub Online.
    • Mensenrechten
     StarHub respecteert de internationale mensenrechten. Het spreekt zich uit tegen onder meer kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid. Het bedrijf is bezig zijn mensenrechtenbeleid in te voeren. Ook werkt het samen met mensenrechtenorganisaties.
    • Milieu
     StarHub heeft een goed milieubeleid. Het rapporteert over het verbruik van water en energie, CO2-uitstoot en afval. Daarnaast moedigt StarHub recycling aan. Het heeft een beheersysteem op milieugebied en publiceert kwantitatieve gegevens over de resultaten. StarHub leidt zijn werknemers op om zich bewust te worden van milieuvriendelijke praktijken.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     StarHub rapporteert volgens de GRI-normen. Dat houdt ook in dat het zijn mensenrechtenbeleid toepast op zijn toeleveranciers. In dat ketenbeleid komen kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie en vakbondsvrijheid terug.

    Terug naar boven

    STMicroelectronics (februari 2015)
    • Activiteiten
     Het Zwitserse ST Microelectronics ontwikkelt en produceert halfgeleiders (elektrische schakelingen) voor onder andere microprocessors (chips), en batterijen voor verschillende apparaten en sectoren, zoals computers, auto’s en de telecommunicatiesector.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     ST Microelectronics is aangesloten bij het sectorinitiatief Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC). Hierdoor heeft het bedrijf een vooruitstrevend beleid om het gebruik van conflictgrondstoffen tegen te gaan. Het beleid omvat de tracering en monitoring van conflictgrondstoffen in de keten.
    • Mensenrechten
     ST Microelectronics heeft een goed mensenrechtenbeleid. Het onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Ook heeft STMicroelectronics het Global Compact van de VN ondertekend; zijn rapportage daarover wordt gecontroleerd door een externe partij.
    • Milieu
     ST Microelectronics heeft een goed milieubeleid. Het bedrijf rapporteert over zijn prestaties op het gebied van water, energie, CO2, en afval, en publiceert kwantitatieve cijfers hierover. Het stelt doelstellingen en heeft een managementsysteem om risico’s te beheersen en uitvoering van het beleid te waarborgen.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     ST Microelectronics past de gedragsregels van de EICC toe in zijn keten. In dit beleid wordt onder meer aandacht besteed aan kinderarbeid, dwangarbeid, werkuren, vakbondsvrijheid en non-discriminatie. Tevens is er een managementsysteem om de keten te controleren.

    Terug naar boven

    Svenska Cellulosa AB (juni 2016)
    • Activiteiten
     Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA) ontwikkelt en produceert consumentenproducten zoals maandverband, luiers, toiletpapier en tissues. Daarnaast produceert het houtproducten, verpakkingsmateriaal en papier. SCA bezit ongeveer 2,6 miljoen hectare bos. Daarmee is het de grootste private boseigenaar in Europa. Bekende merken van SCA zijn TENA, Tork, Tempo, Edet, Zewa, Libero en Libresse.
    • Bestuur
     SCA heeft uitgebreide gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Deze behandelen onder andere belangenverstrengeling, corruptie, omkoping, witwassen, gezonde en veilige arbeidsomstandigheden, arbeidsrechten en milieu. SCA heeft een klokkenluidersregeling en beleid tegen vergelding. In 2013 zijn de gedragsregels geactualiseerd. Hiervoor heeft SCA belanghebbenden geraadpleegd, zoals investeerders, NGO's en vakbondsvertegenwoordigers. In 2015 heeft 91% van de werknemers een training over de gedragsregels gehad.
    • Mensenrechten
     SCA heeft een goed mensenrechtenbeleid. De gedragsregels zijn gebaseerd op internationale normen, waaronder de VN-verklaring van Rechten van de Mens, de kernverdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de VN Global Compact Principles. Ook voert SCA een risicoanalyse uit op het gebied van mensenrechten. SCA heeft beleid tegen discriminatie, kinderarbeid, dwangarbeid en voor een gezonde en veilige werkomgeving, vakbondsvrijheid, leefbaar loon en privacy van de werknemers.
    • Milieu
     SCA heeft beleid voor en rapporteert over alle relevante onderwerpen: afval, watergebruik, energie en uitstoot van broeikasgassen. Het heeft duidelijke doelen en deadlines gesteld. Bij de productie maakt SCA voor een kwart gebruik van gerecyclede houtvezels. Ongeveer de helft van de nieuwe vezels komt uit het eigen bos van SCA. SCA bezit 2,6 miljoen hectare bos en dit is gecertificeerd volgens de normen van het Forest Stewardship Council (FSC). De rest van het gebruikte hout komt van leveranciers uit Europa. SCA maakt alleen gebruik van hout dat afkomstig is van gecontroleerde bronnen die aan de FSC-standaarden voldoen. Dit is gecontroleerd door onafhankelijke auditors. SCA heeft tevens een biodiversiteitsprogramma.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     SCA heeft uitgebreid ketenbeleid waarin staat wat het bedrijf verwacht van leveranciers op het gebied van anti-corruptie, mensen- en arbeidsrechten en milieu. SCA voert regelmatig evaluaties uit bij leveranciers om te zien of zij voldoen aan het ketenbeleid, onder meer met behulpvan vragenlijsten en audits. Als blijkt dat een leverancier niet voldoet aan de eisen, dan stellen de leverancier en SCA samen een actieplan op om dit aan te pakken.

    Terug naar boven

    Swisscom (februari 2015)
    • Activiteiten
     Swisscom levert diverse telecommunicatiediensten, zoals breedband, mobiele telefonie, digitale televisie en it-diensten. Het verkoopt ook alle soorten elektronische producten die bij deze diensten horen, zoals mobiele telefoons. Swisscom is voornamelijk actief in het thuisland Zwitserland.
    • Mensenrechten
     Het bedrijf heeft een goed mensenrechtenbeleid, Het rapporteert volgens de uitgangspunten van het Global Reporting Initiative (GRI). Daarbij besteedt het aandacht aan mensenrechten, arbeidsrechten en milieu. Een externe partij controleert het rapport.
    • Milieu
     Swisscom heeft een goed milieubeleid. Het bedrijf is ISO 14001-gecertificeerd. Het rapporteert over zijn prestaties op het gebeid van energieverbruik, waterverbruik, CO2-uitstoot en recycling. De kwantitatieve gegevens die het publiceert laten zien of Swisscom vooruitgang heeft geboekt. Het bedrijf kan het nog beter doen door concrete doelen te stellen. Swisscom doet veel aan recycling. Het bedrijf geeft een garantie van twee jaar op al zijn producten. Klanten kunnen alle elektronische apparaten weer inleveren bij Swisscom voor recycling.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Swisscom heeft een goed ketenbeleid. Dit is opgesteld volgens de richtlijnen van het GRI en extern geverifieerd. Het beleid verwijst naar de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Via een monitoringssysteem houdt Swisscom toezicht op de keten. Het evalueert de grootste toeleveranciers twee keer per jaar en stelt dan knelpunten en ontwikkelingsmogelijkheden vast.

    Terug naar boven

    Tableau Software (april 2016)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Taylor Wimpey (december 2015)
    • Activiteiten
     Taylor Wimpey is een van de grootste huizenbouwers in het Verenigd Koninkrijk. Het heef 24 regionale kantoren en drie in Spanje. In Engeland bouwt het bedrijf meer dan tienduizend huizen per jaar.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Taylor Wimpey is alleen actief in laagrisicolanden, waar mensenrechten door wet- en regelgeving gewaarborgd worden. Daarnaast heeft het beleid tegen discriminatie en programma’s om gelijke behandeling te bevorderen. Het bedrijf zet zich in voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en heeft een beheersysteem om dit te garanderen. Het heeft een certificatie van de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Taylor Wimpey beoordeelt zijn leveranciers op sociale en milieucriteria en stimuleert hen hun beleid te verbeteren. Hierbij gaat het bedrijf uit van de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Taylor Wimpey koopt enkel hout met het keurmerk van het Forest Stewardship Council (FSC) of het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC).
    • Milieu
     Taylor Wimpey heeft een zeer uitgebreid milieubeleid en rapporteert hier ook over. Het beleid behandelt alle relevante onderwerpen, zoals afval, water, energie en klimaat. Het bedrijf heeft verder aandacht voor duurzame woningen en energie-efficiënt bouwen. Taylor Wimpey heeft een milieubeheersysteem en neemt deel aan het Carbon Reduction Committment Energy Effciency Scheme in het VK. Taylor Wimpey rapporteert zijn CO2-voetafdruk aan het Carbon Disclosure Project (CDP) voor uitstoot in scope 1, 2 en 3. De CO2-uitstoot van het bedrijf zit ruim onder het sectorgemiddelde. Het bedrijf levert en plaats steeds vaker installaties voor duurzame energie, zoals zonneboilers, op zijn woningen. Ten slotte heeft Taylor Wimpey beleid om biodiversiteit te beschermen of te verbeteren. Het bedrijf werkt met een Biodiversity Action Plan (BAP) om de waarde van een terrein voor de biodiversiteit te bepalen voor er gebouwd wordt.

    Terug naar boven

    Tarkett (februari 2017)
    • Meer informatie volgt


    TDC (juni 2015)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Tech Data Corporation (september 2016)
    • Activiteiten
     Tech Data Corporation verkoopt producten op het gebied van informatietechnologie (IT) en logistiek management, zoals notebooks, printers, tv’s en telefoons, evenals softwareproducten voor opslag en beveiliging, zoals het opslaan van data in de cloud. Het bedrijf levert ook technische ondersteuning en opleidingen. Tech Data Corporation verkoopt zijn producten aan klanten in ongeveer honderd landen wereldwijd.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Tech Data Corporation leeft de arbeidswetten na in de landen waar het actief is. Het respecteert de rechten van zijn werknemers en draagt zorg voor goede arbeidsomstandigheden. Het bedrijf leeft alle wetten over lonen en werktijden na, waaronder bepalingen over minimumloon, overuren en maximum aantal uren. Het bedrijf staat geen kinderarbeid toe. Verder verbiedt Tech Data Corporation de inzet van onvrijwillige arbeid en dwangarbeid in zijn vestigingen. Het bedrijf probeert een werkomgeving te creëren die de rechten van de werknemers respecteert, inclusief het recht op vrijheid van vereniging.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     De activiteiten van Tech Data Corporation voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf is voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

    Terug naar boven

    Technicolor (februari 2015)
    • Activiteiten
     Het Amerikaanse Technicolor verkoopt verschillende producten en diensten in de media- en vermaaksindustrie. Het bedrijf is actief in drie segmenten: technologie, entertainmentdiensten en ‘digital delivery’. Concreet betekent dit dat het bedrijf software en hardware produceert voor de vermaaksindustrie, aan video gerelateerde technologieën ontwikkelt, en technologieën en diensten ontwikkelt voor het aanbieden van digitale content. Technicolor heeft vestigingen in onder andere India, Thailand en China.
    • Mensenrechten
     Het mensenrechtenbeleid van Technicolor is voldoende en is er een goed anti-corruptiebeleid. Het bedrijf heeft het Global Compact van de VN ondertekend. Het rapporteert jaarlijks over de voortgang.
    • Milieu
     Het bedrijf heeft een prima milieubeleid. Het monitort het afval, de enerige, het waterverbruik, de CO2-uitsoot, materiaalverbruik en het afvalwater. Technicolor publiceert deze gegevens per onderwerp en koppelt er doelen aan. De fabrieken zijn ISO 14001-gecertificeerd.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Technicolor heeft een goed ketenbeleid, dat criteria bevat voor mensenrechten en milieu. Een eigen bedrijfsonderdeel checkt of de leveranciers het beleid uitvoeren. Ook worden leveranciers gecontroleerd op basis van de SA 8000-standaard voor eerlijke, fatsoenlijke werkomstandigheden in de productieketen.

    Terug naar boven

    Telefónica (februari 2015)
    • Activiteiten
     Telefónica S.A. werd opgericht in 1924 en heeft zijn hoofdkantoor in Madrid, Spanje. Het bedrijf voorziet zijn klanten van verschillende diensten en producten, zoals vaste telefonie, mobiele telefonie, internetdiensten en alle producten die daarbij horen. De voornaamste merken zijn Movistar, O2, Vivo en Terra.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Telefónica heeft een goed privacybeleid. Het houdt zich aan de Spaanse wetgeving. De werknemers en toeleveranciers ontvangen een opleiding om hen bekend te maken met de inhoud van het privacybeleid.
    • Mensenrechten
     Telefónica vindt mensenrechten in zijn bedrijfsvoering belangrijk. Het verwijst daarbij naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Telefónica onderschrijft het Global Compact van de VN. Zowel de groep als verschillende bedrijfsonderdelen (landen) rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Het bedrijf besteedt onder andere aandacht aan vakbondsvrijheid, kinderarbeid, dwangarbeid, gezonde en veilige arbeidsomstandigheden en het recht op privacy.
    • Milieu
     Het bedrijf heeft een goed milieubeleid. Het rapporteert over alle relevant onderdelen: energie- en waterverbruik, CO2-uitstoot, recycling en materiaalgebruik. In 2012 adopteerde Telefónica een milieubeheersysteem. Het verwacht eind 2012 ISO 14001-gecertificeerd te zijn.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Ook in zijn ketenbeleid onderschrijft Telefónica de de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het beleid is tevens gebaseerd op de ISO-standaarden. Het ketenbeleid geldt voor alle toeleveranciers van alle diensten en producten wereldwijd. Telefónica leidt zijn toeleveranciers op, zodat zij bekend zijn met de inhoud van het beleid. Het houdt toezicht op de keten. Ook heeft Telefónica beleid voor het omgaan met conflictgrondstoffen. Het ondersteunt een initiatief om verantwoord om te gaan met de delving van mineralen in conflictgebieden en gebieden waar veel mensenrechtenschendingen voorkomen. Het initiatief wordt ondersteund door de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) and het Global e-Sustainability Initiative (GeSI).

    Terug naar boven

    Telefonica Deutschland (februari 2015)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Telenet Group (januari 2014)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Terna (december 2015)
    • Activiteiten
     Terna (Trasmissione Elettricità Rete Nazionale S.p.A) transporteert en levert elektriciteit in Italië. Daaronder vallen ook activiteiten als de ontwikkeling, planning, bouw en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Sinds december 2015 is Terna eigenaar van het Italiaanse elektriciteitsnet, dat bestaat uit 63.900 kilometer elektriciteitskabels, 491 transformators en 21 verbindingskabels tussen Italië en het buitenland.
    • Bestuur
     Terna heeft gedragsregels waarin het ethische handelen van zijn werknemers is vastgelegd. De gedragsregels behandelen onder andere belangenverstrengeling, corruptie en omkoping. Er is een klokkenluiderregeling, non-vergeldingsbeleid en een ethisch comité dat de invoering en naleving van het beleid overziet.
    • Mensenrechten
     Terna heeft sinds 2009 het VN Global Compact ondertekend. De uitgangspunten daarvan heeft het opgenomen in zijn gedragsregels. Ook leveranciers moeten hieraan voldoen. Terna heeft beleid voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en heeft een certificatie van de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001.
    • Milieu
     Terna heeft milieubeleid en is gecertificeerd volgens het energiebeheersysteem ISO 14001. Daarnaast heeft het als doel om de ISO 50001-certificatie te behalen voor zijn energiebeheersysteem. Ook rapporteert Terna over zijn prestaties op het gebied van milieu, waaronder energiebesparing, uitstoot van broeikasgassen, afvalproductie, watergebruik en milieucompensatie.

    Terug naar boven

    TKH Group (december 2015)
    • Activiteiten
     TKH Group NV (TKH) is een Nederlands, internationaal opererend technologiebedrijf. Het levert verschillende soorten systemen, zoals glasvezelnetwerksystemen, indoortelecomsystemen, video- en toegangscontrolesystemen en systemen voor efficiëntie en automatisering.
    • Bestuur
     TKH heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. De gedragsregels behandelen onder andere belangenverstrengeling, corruptie en omkoping. Er is een klokkenluiderregeling en TKH neemt maatregelen als de gedragsregels overtreden worden.
    • Mensenrechten
     TKH erkent de relevante normen en grondbeginselen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het bedrijf stelt dat het er alles aan doet om de internationaal erkende mensenrechten te ondersteunen en te respecteren.
    • Milieu
     TKH wil zijn milieu-impact continu verkleinen door zijn energieverbruik, grondstoffenverbruik en afvalproductie te verminderen. Alle productiefaciliteiten zijn gecertificeerd volgens het milieuzorgsysteem ISO 14001.

    Terug naar boven

    Toppan Printing (oktober 2015)
    • Activiteiten
     Het Japanse Toppan Printing is een drukkerij. Het biedt tevens daaraan gerelateerde producten en diensten, zoals inkt en publicatie van boeken. Behalve in zijn thuisland is Toppan actief in diverse Aziatische landen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
    • Mensenrechten
     In zijn sector is Toppan echt een voorloper op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het presteert uitstekend op het gebied van vakbondsvrijheid vanwege zijn ‘vakbondswinkelsysteem’, dat uniek is in Japan. Behalve het management mogen alle personeelsleden in principe lid zijn van een vakbond naar keuze. Samen met vakbonden organiseert Toppan bijeenkomsten over onderwerpen als arbeidsomstandigheden en gezondheid.
    • Milieu
     Ook op milieugebied presteert Toppan uitstekend. Het bedrijf is goed op weg om zijn doelstelling om in 2012 volledig ISO 14001-gecertificeerd te zijn, te halen.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Toppan heeft heeft een indrukwekkend leveranciersbeleid en een systeem om de naleving daarvan te volgen. Daarbij controleert Toppan niet alleen zijn leveranciers, maar verplicht hen op hun beurt om hun leveranciers te volgen.

    Terug naar boven

    Trina Solar Limited (april 2015)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Unilever (juni 2016)
    • Activiteiten
     Unilever maakt een breed scala aan producten, van voedingsmiddelen tot producten voor de dagelijkse en huishoudelijke verzorging. Het voert meer dan 400 merken, waaronder Lipton, Knorr, Unox, Dove, Axe, OMO, Andrélon, Blue Band, Ben & Jerry’s en Conimex. Het bedrijf brengt zijn producten op de markt in meer dan 190 landen.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
     Unilever wordt terecht aangemerkt als koploper in zijn sector. Het bedrijf heeft uitdagende doelen gesteld waarmee het de markt in beweging zet. De doelen zijn om 1) meer dan een miljard mensen te helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren, 2) de milieubelasting van de producten te halveren en 3) alle landbouwgrondstoffen te betrekken uit duurzame landbouw en de levensstandaard van mensen in de gehele waardeketen te verhogen.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Unilever is sinds 2000 aangesloten bij het Global Compact van de VN. Het bedrijf commiteert zich aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Ook leveranciers moeten zich aan deze fundamentele mensenrechten houden.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Unilever heeft uitgebreid ketenbeleid. Leveranciers moeten zich houden aan internationale mensenrechtenstandaarden. Onderwerpen die Unilever behandelt, zijn onder andere kinderarbeid, gedwongen arbeid, vakbondsvrijheid, anti-discriminatie en landrechten, evenals bestuur en milieu. Daarnaast heeft Unilever extra standaarden voor leveranciers om zich verder te verbeteren. Het monitort leveranciers om te zien of ze zich aan het beleid houden. Unilever rapporteert over de voortgang.
    • Milieu
     Een van de drie belangrijke doelen van Unilever is dat het zijn milieubelasting in 2020 wil hebben gehalveerd, terwijl het wel blijft groeien. Het bedrijf heeft dit praktisch uitgewerkt. Zo is 60% van het productievolume van Unilever ISO 14001-gecertificeerd. De overige locaties voldoen aan de Environmental Care Framework Standard (gebaseerd op ISO 14001) van Unilever. Het bedrijf heeft duidelijke, ambitieuze doelen om zijn milieubelasting te verminderen, onder andere op het gebied van CO2-uitstoot en watergebruik. Unilever rapporteert over de voortgang.

    Terug naar boven

    Uponor (oktober 2015)
    • Activiteiten
     Uponor Oyj is een Fins bedrijf met ruim 3.800 werknemers, dat systemen levert voor huizen, infrastructuur en milieutechnologie. Het is actief in Europa en Noord-Amerika.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Het bedrijf ondersteunt gelijke behandeling van zijn werknemers. Uponor streeft ernaar zijn werknemers eerlijk te belonen en een veilige, gezonde arbeidsplek te verschaffen. Iedere fabriek heeft eigen veiligheidsinstructies en ongelukken worden lokaal gerapporteerd. Alle productiefaciliteiten zijn opgenomen in de rapportageprocedure op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
    • Milieu
     Meer dan 80 procent van de productiefaciliteiten zijn ISO 14001-gecertificeerd. Uponor heeft een milieuprogramma met verschillende doelstellingen: het verbruik van natuurlijke grondstoffen in productieprocessen minimaliseren door de toepassing van herbruikbare materialen, milieuvervuiling verminderen, milieudoelstellingen formuleren en de voortgang hiervan regelmatig monitoren, voldoen aan milieuwetgeving en een systeem opstellen dat voldoet aan de voorwaarden van ISO 14001. Het bedrijf geeft milieuopleidingen. Uponor produceert duurzame producten van herbruikbare grondstoffen, die energie en water besparen. Het is lid van de Stockholm Water Prize.

    Terug naar boven

    Vestas Wind Systems (juni 2015)
    • Activiteiten
     Vestas Wind Systems is een Deens bedrijf dat windenergiesystemen ontwikkelt, produceert, verkoopt en onderhoudt. Deze systemen gebruiken windenergie om elektriciteit te genereren. Vestas heeft productiefaciliteiten in risicolanden als China en India.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Vestas heeft een nieuwe gedragscode ingevoerd, inclusief opleidingen en een vertrouwenslijn. De code behandelt alle fundamentele mensen- en arbeidsrechten zoals geformuleerd door de Verenigde Naties (VN), de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het bedrijf heeft een OHSAS 18001-gecertificeerd gezondheids- en veiligheidssysteem. Het heeft beleid tegen discriminatie uitgebreid omschreven. Vestas accepteert geen kinderarbeid en gedwongen arbeid. Het zet zich in voor eerlijke werktijden, een eerlijk loon en privacy van de werknemers.
    • Milieu
     Vestas’ milieustrategie wordt ondersteund door een ISO 14001-gecertificeerd milieubeheersysteem. Voor het eco-ontwerp analyseert het de levenscyclus van zijn producten. Via een online rapportagesysteem monitort het dat het vervuiling voorkomt en controleert dit. Vestas gebruikt alternatieve energiebronnen en stelt hiervoor kwantitatieve doelen. Een significant deel van het afval wordt hergebruikt. Vestas gebruikt veel herbruikbare materialen voor de productie van winturbines.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Vestas eist dat leveranciers dezelfde regels volgen als in zijn eigen gedragscode staan. Het verwacht van leveranciers dat zij hun gezondheids- en veiligheidssystemen certificeren volgens erkende standaarden. Zij moeten een zwarte lijst van materialen hanteren, zodat Vestas ervan verzekerd is dat het geen illegale grondstoffen of chemicaliën gebruikt. Waar nodig helpt Vestas zijn leveranciers om hiervoor richtlijnen en beleid te formuleren. Vestas hanteert standaardcontracten en eist dat leveranciers zich houden aan minimumstandaarden. Het checkt leveranciers, zodat het hen kan aanspreken op sociale en milieukwesties.

    Terug naar boven

    Vodafone (september 2016)
    • Activiteiten
     Vodafone werd opgericht in 1984. Het hoofdkantoor is gevestigd in Newbury in het Verenigd Koninkrijk. Vodafone levert wereldwijd voorzieningen voor mobiele telecommunicatie en internet. Het heeft ongeveer 370 miljoen klanten. Vodafone verkoopt ook alle elektronicaproducten die daarbij horen, zoals tablets, laptops en mobiele telefoons.
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
     Het bedrijf heeft een goed privacybeleid. In 2011 heeft Vodafone dit beleid geactualiseerd nadat het in opspraak was geraakt door het versturen van sms’jes naar klanten in Egypte. Volgens Vodafone moet de verplichting om mee te werken met overheden in het belang van de nationale veiligheid, zorgvuldig worden afgewogen tegen de verplichting van telecombedrijven om de privacy en mensenrechten van hun klanten te waarborgen en te beschermen.
    • Mensenrechten
     Het bedrijf heeft een goed mensenrechtenbeleid. Het onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) voor het gehele bedrijf.
    • Milieu
     Vodafone heeft een goed milieubeleid. Het stelt duidelijke doelstellingen. Ook rapporteert het over zijn CO2-uitstoot, elektronisch afval, en energie- en waterverbruik. Alleen over de CO2-uitstoot en het elektronische afval publiceert Vodafone kwantitatieve cijfers. Het gehele bedrijf heeft een milieumanagementsysteem. Verscheidene bedrijfsonderdelen zijn ook ISO 14001-gecertificeerd.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Vodafone heeft een goed en uitgebreid ketenbeleid. Het besteedt aandacht aan vakbondsvrijheid, kinderarbeid, dwangarbeid, gezondheid van werknemers en milieu. Daarbij heeft Vodafone een managementsysteem voor zijn leveranciers ontwikkeld. Vodafone heeft indirect beleid over het gebruik van conflictgrondstoffen nu het is aangesloten bij de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) and het Global e-Sustainability Initiative (GeSI).

    Terug naar boven

    WH Smiths (april 2015)
    • Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    William Demant Holding (april 2013)
    • Activiteiten
     William Demant Holding is een Deens bedrijf, dat tot 1997 bekend stond als Oticon Holding. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt producten ter ondersteuning van het gehoor. Het bedrijf is actief in drie segmenten: gehoorapparaten, diagnostische instrumenten en persoonlijke communicatie. Wereldwijd werken er 8000 mensen bij William Demant Holding.
    • Mensenrechten
     William Demant Holding onderschrijft de beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties en rapporteert hier ook jaarlijks aan. Daarnaast verwijst het naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). William Demant heeft zich daarnaast verplicht een gezonde, veilige werkomgeving te garanderen voor zijn werknemers.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Om betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen te voorkomen heeft het bedrijf beleid geformuleerd voor zijn leveranciers. Daarin beschrijft het duidelijk wat het van leveranciers verwacht. William Demant Holding controleert de uitvoering van het beleid van de leveranciers.
    • Milieu
     William Demant Holding wil bewuster met het milieu omgaan. Het heeft de afgelopen jaren zijn energieverbruik en de hoeveelheid chemisch afval verminderd. Het bedrijf is sinds 2008 aangesloten bij het Carbon Disclosure Project.

    Terug naar boven

    Wolters Kluwer (oktober 2016)
    • Activiteiten
     Wolters Kluwer is een Nederlandse online uitgeverij, die ook professionals op verschillende gebieden voorziet van informatie, zoals recht, financiën en accountancy. Wolters Kluwer geeft bijvoorbeeld de Nederlandse wettenbundels uit.
    • Mensenrechten
     Het mensenrechtenbeleid is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarnaast heeft Wolters Kluwer beleid voor gebieden waarop het als uitgever risico loopt, zoals journalistieke vrijheid, databescherming en de toegang tot informatie.
    • Ketenbeleid
     Wolters Kluwer loopt minder risico in de keten, want doordat het steeds meer online publiceert, gebruikt het minder hout voor papierproductie. Het bedrijf gebruikt alleen papier van hout met een certificatie van FSC en/of PEFC. Daarnaast verwacht Wolters Kluwer dat zijn leveranciers de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie onderschrijven.
    • Klimaat
     Wolters Kluwer rapporteert volgens de GRI-richtlijnen op het gebied van klimaat. Daarnaast neemt het maatregelen om zijn invloed op het klimaat te minimaliseren. Zo digitaliseert het de informatie, zodat papierproductie onnodig wordt. Het bedrijf heeft beleid over water- en energiegebruik en afval. De energie voor de kantoren komt zoveel mogelijk van duurzame energiebronnen. Ook vermindert Wolters Kluwer voortdurend zijn watergebruik.

    Terug naar boven

    WPP (oktober 2016)
    • Activiteiten
     Het Britse WPP is wereldwijd een toonaangevend mediabedrijf en een van de best presterende adviesbureaus voor marketing en communicatie. De grootste, bekendste reclamebureaus behoren tot de groep. WPP is actief via 2400 kantoren, verspreid over meer dan honderd landen.
    • Mensenrechten
     WPP heeft zich formeel verplicht de fundamentele arbeidsrechten van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) te respecteren. Het bedrijf erkent deze rechten voor al zijn werknemers, hun familieleden en de werknemers in de hele keten. WPP besteedt extra aandacht aan privacykwesties en werkt samen met andere mediabedrijven om de privacy te verbeteren.
    • Milieu
     WPP heeft een goed, duidelijk meetbaar milieubeleid. Het streeft naar zo efficiënt mogelijk gebruik van alle middelen. WPP heeft een speciaal programma voor recycling, waarmee het in zijn eigen bedrijfsvoering ook rekening houdt. WPP moedigt zijn werknemers aan om via video te vergaderen om het aantal vliegreizen, en daarmee de milieubelasting, te verminderen.

    Terug naar boven


    Zumtobel (september 2016)
    • Activiteiten
     Zumtobel is een Oostenrijks bedrijf dat wereldwijd actief is in de verlichtingsbranche. Het biedt een volledig scala aan integrale oplossingen voor professionele verlichting, armaturen, lichtbeheersingssystemen en lichtcomponenten voor binnen en buiten. Door ledverlichting te ontwikkelen helpt Zumtobel de CO2-uitstoot van verlichting terug te dringen. De ledproducten leveren meer dan 65% van de winst op. Zumtobel is in vele landen actief: het geeft productiefaciliteiten op vier continenten en verkoopkantoren in honderd landen.
    • Ketenverantwoordelijkheid
     Zumtobel heeft sterk duurzaamheids- en ketenbeleid. In een gedragscode zijn alle relevante standaarden vastgelegd waaraan werknemers en leveranciers zich moeten houden als het gaat om mensenrechten en klimaat. Het bedrijf refereert aan alle relevante verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Zumtobel heeft een systeem om te waarborgen dat leveranciers zich houden aan de standaarden.
    • Mensen- en arbeidsrechten
     Zumtobel respecteert mensenrechten zoals beschreven door de ILO. Dit stelt het bedrijf expliciet in zijn gedragsregels. Het noemt gelijke behandeling en gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en heeft beleid tegen kinderarbeid en gedwongen arbeid. Het heeft ook programma’s om discriminatie tegen te gaan.
    • Milieu
     Zumtobel heeft een sterk milieubeleid. Bijna alle fabrieken zijn ISO 14001-gecertificeerd. Voor de resterende locaties zijn voorbereidingen getroffen voor de certificering. Voorts heeft Zumtobel maatregelen genomen die hebben geleid tot wezenlijke besparingen, effectief materiaal- en energiegebruik en effectief gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en optimalisering van milieutechnologie. Het onderzoek en de ontwikkeling richten zich volledig op energiebesparing. Daarnaast zet het bedrijf zich in om duurzame materialen te gebruiken op een zo efficiënt mogelijke manier.

    Terug naar boven


    Afgekeurd sinds 1 januari 2014

    Asahi Holdings (mei 2014)
    • Activiteiten
     Het Japanse bedrijf Asahi Holding is actief in het recyclen, verbeteren en herwinnen van kostbare metalen voor de elektronica-industrie, tandartspraktijken en het maken van juwelen. Het bedrijf is recyclet ook afval uit it-apparatuur, voedsel en plastic en uit de industrie.
    • Reden van afkeuring
     Het ontbreekt Asahi Holding aan essentieel beleid: er is geen ketenbeleid en geen beleid voor vakbondsvrijheid, kinderarbeid en gedwongen arbeid. Wij zijn hierover in gesprek gegaan met het bedrijf. Asahi Holding heeft het EICC Conflict-free metal-certificaat, maar geen verder mensenrechtenbeleid voor de keten. Het bedrijf overweegt het VN Global Compact te ondertekenen, maar heeft geen beleid om de mensenrechten van zijn eigen werknemers te beschermen. Daarom verwijderen wij Asahi Holding uit het Beleggingsuniversum van het ASN Duurzaam Aandelenfonds.

    Terug naar boven

    Ballard (augustus 2015)
    • Activiteiten
     Het Canadese Ballard Power Systems Inc. is actief in Canada, de VS, Duitsland en Japan. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt voornamelijk onderdelen voor het opwekken van energie. Zo maakt het brandstofcellen en elektroden voor de auto-industrie en energiebedrijven. Ballard heeft ongeveer 440 werknemers.
    • Reden van afkeuring
     Meer informatie volgt.

    Terug naar boven

    BT Group (april 2015)
    • Meer informatie volgt.

    Terug naar boven

    CA Technologies (mei 2014)
    • Activiteiten
     CA Technologies Inc ontwerpt, ontwikkelt en levert software aan de it-sector. Het geeft ook licenties af en ondersteunt bedrijven bij het gebruik van zijn softwareproducten.
    • Reden van afkeuren
     CA Technologies heeft een contract afgesloten met een van de grootste bookmakers van Engeland. Het ontwikkelt software voor de gokspelen waarmee dit bedrijf zijn klanten online een ongeëvenaarde gokervaring wil bezorgen. Omdat wij niet beleggen in short odds-kansspelen, hebben we CA Technologies afgekeurd.

    Terug naar boven

    Carrefour (november 2014)
    • Activiteiten
     Het Franse Carrefour is met bijna 50.000 werknemers de grootste supermarktketen van Europa en de op een na grootste ter wereld. Het bedrijf is met hypermarkten, supermarkten, discountsupermarkten en gemakswinkels actief in 35 landen in Europa, Latijns-Amerika en Azië. Carrefour is een koploper in maatschappelijk verantwoord ondernemen.
    • Reden van afkeuring
     Meer informatie volgt.

    Terug naar boven

    Casino Guichard-Perrachon SA (november 2014)
    • Activiteiten
     Casino Guichard-Perrachon SA is een Franse supermarktketen met meer dan 10.000 vestigingen in Europa, Zuid-Amerika en in Azië. Het bedrijf heeft ruim 329.000 werknemers in dienst. Casino verkoopt voedselproducten, maar ook kleding, meubels, elektronica, schoonmaakspullen en kantoorspullen. Hiernaast levert het bedrijf diensten, waaronder reizen, benzinestations, verzekeringen, herverzekeringen, consumer finance, projectontwikkeling, it-management, en diensten met betrekking tot het produceren van zonne-energie.
    • Reden van afkeuring
     Een dochteronderneming van Casino biedt financiële diensten aan zoals levensverzekeringen en schadeverzekeringen. Casino is niet transparant over wat het doet met de premies die het voor deze diensten ontvangt, vaak worden de premies belegt. Wij mijden ondernemingen die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening, als we niet kunnen achterhalen of de ondernemingen investeren in activiteiten die wij afkeuren. Daarom is Casino verwijderd uit het belegginsuniversum van het Duurzaam Aandelenfonds.

    Terug naar boven

    Deutsche Telekom (februari 2015)
    • Activiteiten
     Deutsche Telekom is een van de grootste telecombedrijven van Europa. Het biedt vaste netwerken, breedbandtechnologie en mobiele communicatie via T-Mobile; internet, IPTV (internet protocol television ofwel televisie via het internet), producten en diensten via Telekom TV; en ict-oplossingen voor bedrijven en zakelijke klanten via T-systems. Het bedrijf is aanwezig in 50 landen wereldwijd en heeft circa 247.000 medewerkers.
    • Redenen van afkeuring
     Bij heronderzoek bleek dat Deutsche Telekom, via dochteronderneming T-Systems, informatie- en technologiesystemen ontwikkelt om wapens in te zetten en te besturen. Dit is in strijd met ons beleid over wapens.

    Terug naar boven

    DSM (oktober 2016)
    • Activiteiten
     De Nederlandse onderneming Koninklijke DSM N.V. is gespecialiseerd in biowetenschappen en materiaalkunde. DSM maakt producten met toepassingen in onder meer de voedingsmiddelenindustrie, de gezondheidssector, de automobielindustrie, verf en bouw. Ook is DSM actief op het gebied van energie en biomaterialen. Het onderscheidt zich met duurzame innovatie; zo maakt het producten voor zonnecellen en bioproducten.
    • Redenen van afkeuring
     Meer info volgt.

    Terug naar boven

    Edwards Lifesciences (juni 2015)
    • Activiteiten
     Het Amerikaanse Edwards Lifesciences ontwikkelt technologieën die helpen bij hartaandoeningen. Ook levert het hartkleppen en producten voor hartvaten.
    • Reden van afkeuring
     Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Gap (december 2016)
    • Activiteiten
     Gap Inc. is een internationaal opererende winkelketen, die kleding verkoopt voor mannen, vrouwen en kinderen onder de eigen labels Gap, Banana Republic, Old Navy en Piperlime. Het bedrijf heeft ruim drieduizend winkels in het thuis land, de Verenigde Staten, en in Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Japan.
    • Reden van afkeuring
     Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Office Depot (augustus 2015)
    • Activiteiten
     Office Depot is een internationale winkelketen die is gespecialiseerd in de verkoop van kantoorartikelen en it-producten. Het is met bijna 1.400 winkels actief in 55 landen in Noord-Amerika, Europa, Azië en Latijns-Amerika.
    • Reden van afkeuring
     Meer informatie volgt.

    Terug naar boven

    Panasonic (december 2015)
    • Activiteiten
     Panasonic Corporation is een Japans bedrijf dat elektronische producten maakt, zoals huishoudelijke apparaten, producten voor telecommunicatie, audio en video, computerrandapparatuur, industriële apparatuur en elektronische onderdelen.
    • Reden van afkeuren
     Panasonic maakt draagbare computers voor in het veld: “toughbooks”. Deze worden gebruikt door het leger. Met de toughbooks kan een leger bijvoorbeeld ter plaatse missies en bombardementen plannen. Omdat de toughbooks dus gekwalificeerd kunnen worden als wapens, hebben wij Panasonic afgekeurd en verwijderd uit het universum.

    Terug naar boven

    Stora Enso (december 2015)
    • Activiteiten
     Stora Enso Oyj produceert papier, verpakkingen en andere producten van hout en pulp, zoals fijnpapier, verpakkingskarton. Stora Enso is actief in meer dan 40 landen over de hele wereld. Het is eigenaar en beheerder van plantages in onder andere China, Rusland, Brazilië, Uruguay, Laos, Litouwen en Estland.
    • Reden van afkeuren
     Na heronderzoek is gebleken dat Stora Enso niet meer voldoet aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Stora Enso doet onderzoek naar verschillende methodes om de productie van plantages te verhogen. Een daarvan is het toepassen van genetische modificatie (GMO) op eucalyptusbomen. ASN Bank belegt niet in bedrijven die genetische modificatie toepassen; we kunnen alleen een uitzondering maken voor GMO voor medisch-farmaceutische doeleinden, en dan alleen onder strikte voorwaarden. Omdat het toepassen van GMO op de eucalyptusbomen door Stora Enso nog in de testfase is, zijn we met het bedrijf hierover in gesprek gegaan. Stora Enso is echter niet bereid om de GMO stop te zetten. Daarom hebben wij Stora Enso afgekeurd en verwijderd uit het beleggingsuniversum.

    Terug naar boven

    Symantec (april 2016)
    • Activiteiten
     Symantec Corporation is een van de grootste softwarebedrijven ter wereld met meer dan 21.500 werknemers in ruim 50 landen. Symantec biedt beveiliging, opslag en systeembeheer aan om zijn klanten – van consumenten en kleine bedrijven tot de grootste wereldwijde organisaties – te helpen met het beveiligen en beheren van hun informatie.
    • Reden van afkeuren
     Meer informatie volgt.

    Terug naar boven

    Tata Consultancy Services (mei 2014)
    • Activiteiten
     Tata Consultancy Services Ltd (TCS) is een Indiaas it-bedrijf dat actief is in informatievoorziening. Het bedrijf biedt zakelijke dienstverlening, systeemintegratie en uitbesteding aan klanten in de hele wereld.
    • Reden van afkeuring
     TCS levert strategische systemen voor het leger in India. Zo ontwerpt het bedrijf communicatiesystemen voor wapens en simulatieprogramma's voor onder andere gevechtssituaties. TCS wil deze diensten uitbreiden door mee te doen aan de tenderprocedure voor twee grote militaire contracten om onder andere strategische communicatiesystemen te ontwikkelen. Wij beleggen niet in wapenproductie en hebben daarom TCS afgekeurd.

    Terug naar boven

    TDK CORP (september 2014)
    • Activiteiten
     TDK maakt onder meer audio- en videocassettes, dvd’s, transformatoren en onderdelen van communicatienetwerken. Het Japanse bedrijf is met meer dan 85.000 werknemers wereldwijd actief, onder meer in de risicolanden China, Maleisië, Taiwan en Thailand.
    • Reden van afkeuring
     TDK mist specifiek beleid voor de vier staandaarden van de International Labour Organisation (ILO) in de keten, evenals beleid tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid en vakbondsvrijheid voor de eigen medewerkers. TDK is aanwezig in de risicolanden China, Maleisië, Filippijnen, Korea, Taiwan en Thailand. Daar is het schenden van deze mensenrechten een risico. We zijn hebben herhaaldelijk hierover contact gezocht met TDK, maar geen reactie ontvangen. Omdat de engagementtermijn van een jaar verstreken is, hebben we TDK afgekeurd.

    Terug naar boven

    Teliasonera (februari 2015)
    • Activiteiten
     TeliaSonera levert telecommunicatiediensten en netwerken voor vaste en mobiele telefonie in Scandinavië, de Baltische staten, de opkomende landen van Eurazië, inclusief Rusland en Turkije, en Spanje.
    • Reden van afkeuren
     Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Teradata (februari 2015)
    • Activiteiten
     Teradata Corporation is een Amerikaans bedrijf dat oplossingen biedt voor de opslag van ondernemingsdata (data warehousing). Hieronder vallen de software, hardware en bijbehorende consultancydiensten. Met behulp van data warehousing worden de gegevens van verschillende operationele systemen overgebracht naar een centrale dataopslag.
    • Reden van afkeuren
     Meer informatie volgt

    Terug naar boven

    Thomson Reuters (mei 2014)
    • Activiteiten
     Thomson Reuters is een Canadees-Amerikaanse multinational. Thomson Reuters is gespecialiseerd in informatiediensten en -producten (online databases), vooral in de financiële, juridische, fiscale, medische en wetenschappelijke sectoren.
    • Reden van afkeuren
     Thomson Reuters heeft helemaal geen beleid voor het respecteren van de vrijheid van vereniging voor de eigen werknemers. Dit is opvallend, omdat het bedrijf dit wel in zijn ketenbeleid heeft opgenomen. Uit ons engagementtraject bleek dat Thomson Reuters onvoldoende waarborgen biedt om dit recht te beschermen. Het bedrijf stelt alleen dat het een goede relatie met vakbonden wil onderhouden, maar weigert dit recht in een beleidsdocument vast te leggen. Daarom is Thomson Reuters afgekeurd.

    Terug naar boven

    United Natural Foods (november 2014)
    • Activiteiten
     United Natural Foods Inc (UNFI) is actief als distributeur van natuurlijke, biologische en speciale voeding en non-food producten (zoals verzorgingsproducten) in de Verenigde Staten en Canada. Het bedrijf heeft 32 distributiecentra, en het levert meer dan 80.000 producten. Het heeft verschillende dochterondernemingen die zich bezig houden met de distributie van natuurlijke producten. Zo distribueert UNFI Canada de producten in Canada, Alberts Organics is distributeur van biologisch geteelde producten en niet-bederfelijke goederen, Select Nutrition distribueert vitamines, mineralen en supplementen, en Tony’s is een distributeur van een breed scala aan proteïne, kaas, delicatessen en bakkersproducten. Daarnaast exploiteert dochteronderneming Earth Origins 12 natuurlijke productwinkels in de VS. Dochteronderneming Woodstock Farms Manufacturing houdt zich bezig met de import, roosteren, verpakken en distribueren van o.a. noten, gedroogde vruchten, zaden en muesli.
    • Reden van afkeuring
     United Natural Foods heeft geen ketenbeleid en beleid met betrekking tot vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling. Dit zijn beide zeer essentiële onderdelen omdat het bedrijf hier hoge risico's op loopt. Wij hebben al engagement gevoerd met het bedrijf op precies deze punten, United Natural Foods heeft dus geen enkele voortuitgang geboekt. Daarom is besloten om United Natural Foods te verwijderen uit het universum van het Duurzaam Aandelenfonds.

    Terug naar boven

    Verizon (februari 2016)
    • Activiteiten
     Het Amerikaanse Verizon Communications Inc. (Verizon) biedt wereldwijd communicatie-, informatie- en entertainment producten en -diensten aan consumenten, bedrijven en overheidsinstellingen. Het draadloze segment biedt bijvoorbeeld internet-, bericht- en videodiensten aan voor mobiele telefonie, tablets en laptops.
    • Reden van afkeuring
     Verizon Communications levert telecommunicatiediensten aan defensie. Deze zorgen voor contact met en informatievoorziening aan het front, en voor veilige, betrouwbare netwerken die van kritiek belang zijn voor militaire missies. Deze diensten kunnen aangemerkt worden als wapens. Daarom hebben wij Verizon afgekeurd.

    Terug naar boven

    VF Corporation (november 2014)
    • Activiteiten
     VF Corporation ontwerpt en maakt kleding, schoenen, outdoorproducten, schoenen in de skateboarding- en surfingtrend, rugzakken, handtassen en accessoires. Het voert onder meer de merken Vans, The North Face, JanSport, Reef, Wrangler en Lee. Het bedrijf heeft ongeveer 47.000 werknemers in dienst.
    • Reden van afkeuren
     Zowel voor de eigen bedrijfsvoering als voor de keten schiet het beleid van VF Corporation tekort voor vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen. Aangezien er juist op het gebied van arbeidsomstandigheden misstanden zijn, nota bene in Bangladesh ná de Rana Plaza ramp, is dit zeer zorgelijk. Omdat het bedrijf sinds 2011 ook niet meer heeft gerapporteerd over duurzaamheidsprestaties roept dit vragen op over de oprechtheid van VF Corporation als het op duurzaamheid aankomt. Om deze redenen is besloten om VF Corporation uit te sluiten van het beleggingsuniversum van het ASN Duurzaam Aandelenfonds.

    Terug naar boven

    Wipro (mei 2014)
    • Activiteiten
     Wipro Ltd is een wereldwijd opererend it- en ingenieursbedrijf, dat ook consultancydiensten aanbiedt. Wipro is actief in zestig landen en bedient meer dan 900 klanten in verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, farma, overheid en media.
    • Reden van afkeuren
     Wipro ontwerpt speciale hydraulische systemen voor wapens. Deze onderdelen vallen onder de wapenlijst van de Europese Unie. Daarom kan het produceren van deze onderdelen worden aangemerkt als het produceren van wapens. Dit is een activiteit waarin wij niet beleggen. Daarom is Wipro afgekeurd.

    Terug naar bovenFondsrendementen*

ASN Duurzaam Aandelenfonds 16,39%
ASN Duurzaam Obligatiefonds 5,03%
ASN Duurzaam Mixfonds 10,45%
ASN Milieu & Waterfonds 15,51%
ASN Duurzaam Small &
Midcapfonds
14,27%
ASN-Novib Microcredietfonds 3,64%
ASN Groenprojectenfonds 2,75%

*Gemiddeld nettorendement per jaar over de afgelopen vijf jaar per 30 september 2016.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Voor een overzicht van kosten en risico's klikt u op de fondsnaam.


© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap