ASN Bank - Voor de wereld van morgen

ASN Duurzaam Mixfonds

ASN Duurzaam Mixfonds

Beleggen in toekomstgerichte bedrijven en duurzame overheden

  • Gespreid beleggen in aandelen en obligaties
  • Wereldwijd in bedrijven die vooruitkijken
  • In euro-overheden die zorgen voor mens en natuurBeleggen in een leefbare wereld

Sommige landen werken aan een goede leefomgeving, zorgen goed voor hun natuur en stimuleren de overgang naar duurzame energie. In zulke landen belegt het ASN Duurzaam Mixfonds. En in ondernemingen die – net als wij – vooruit kijken. Vanuit een goed doordachte strategie nemen ze verantwoordelijkheid voor hun activiteiten en zorgen ze goed voor werknemers en klanten, de natuur en het klimaat.

Rendement

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: vwd group

Rendement na aftrek van de fondskosten t/m 28 februari 2017

1 mnd. 3 mnd. 1 jaar 3 jaar* 5 jaar*
Fonds 2,94% 3,32% 4,91% 7,54% 9,13%
Benchmark** 2,26% 3,43% 7,72% 7,41% 8,36%

* Gemiddeld per jaar
**Benchmark: 55% iBoxx € Sovereign; 29,25% MSCI Europe, 11,25% MSCI US en 4,5% MSCI Japan

Risico’s

De koers van het ASN Duurzaam Mixfonds is afhankelijk van beursontwikkelingen. Daardoor kan je belegging meer waard worden. Maar zij kan ook minder waard worden of haar waarde geheel verliezen. Een beschrijving van de risico’s kun je nalezen in de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).

Maatschappelijk verantwoorde ondernemingen

De grote ondernemingen waarin het ASN Duurzaam Mixfonds belegt, nemen hun verantwoordelijkheid voor werknemers en klanten, de natuur en het klimaat. Ze innoveren en verminderen de schadelijke effecten van hun productie. Volgens ons hebben ze daardoor een grotere kans om te overleven, en een betere financiële gezondheid. Want hun duurzame strategie vermindert het risico dat ze mens, dier en milieu schade toebrengen. En dat draagt positief bij aan hun – en dus ook jouw – financiële resultaten.

Landen die duurzame keuzes maken

Voor het ASN Duurzaam Mixfonds selecteren we landen die voldoen aan minimumeisen voor mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Zo moeten ze de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens respecteren. En bepaalde verdragen hebben ondertekend, zoals het verdrag tegen het gebruik van clustermunitie. Landen die aan deze basiscriteria voldoen, toetsen wij jaarlijks op hun duurzame prestaties, zoals natuurbescherming, CO2-uitstoot per bewoner en inkomensgelijkheid.

Financiële selectie

De ondernemingen die voldoen aan onze duurzaamheidscriteria, komen in het ASN Beleggingsuniversum. Daaruit selecteert de fondsbeheerder die ondernemingen die naar zijn verwachting de beste financiële vooruitzichten hebben. Van de landen die voldoen aan onze criteria, analyseren we de financiële gezondheid. Hoe beter een land scoort op de combinatie van duurzame prestaties en gezonde financiën, des te meer mag het ASN Duurzaam Mixfonds in het land beleggen.

Fondskosten

Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer en onderhoud van het beleggingsfonds. De fondskosten worden in de koers van het fonds verrekend. Je betaalt deze kosten dus niet apart. De fondskosten voor dit fonds over 2016 zijn 0,71%.

Servicekosten

Jaarlijks betaal je kosten aan ASN Bank voor je beleggingsrekening. Deze servicekosten zijn 0,3% per jaar over het belegde vermogen, met een maximum van € 300 per jaar.

Bekijk de actuele koers. Hieronder lees je de actuele ontwikkelingen van dit fonds.


Februari 2017 – Het ASN Duurzaam Mixfonds won in februari 2,94% aan beurswaarde; de benchmark kwam uit op 2,26%. Beide beleggingscategorieën, aandelen en obligaties, behaalden positieve rendementen en deden het ook nog eens beter dan de benchmark. Bij aandelen werd dat veroorzaakt door het relatief grote belang in farmaciebedrijven, het beperkte belang in aan grondstoffen gerelateerde bedrijven en de afwezigheid van de bankensector. Voor de obligatieportefeuille leverde de positie in Portugese staatsobligaties extra rendement op, evenals het feit dat het belang in Italiaanse en Spaanse staatsobligaties onderwogen was ten opzichte van de benchmark.

Om optimaal te kunnen profiteren van de economische voorspoed kochten we meer cyclische aandelen, zoals het Zuid-Koreaanse LG Electronics. Het bedrijf heeft zijn nieuwe smartphone gelanceerd, de G6 en het aandeel is gunstig gewaardeerd. Het gewicht van de verschillende landen in de obligatieportefeuille wordt bepaald door hun duurzaamheidsscore en terugbetaalcapaciteit. Op basis hiervan verdeelden we de instroom van nieuwe beleggingsgelden en de ontvangen rente over staatsobligaties van de diverse landen.

Fondsmanagement

Het ASN Duurzaam Mixfonds is een fonds van ASN Beleggingsfondsen N.V. ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. is de statutaire directie van de ASN Beleggingsfondsen N.V. De AIF-beheerder van ASN Beleggingsfondsen N.V. is ACTIAM N.V. ACTIAM is als beheerder geregistreerd bij de AFM. Lees hier meer over het fondsmanagement.© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap