ASN Bank - Voor de wereld van morgen

ASN Duurzaam Mixfonds

ASN Duurzaam Mixfonds

Beleggen in toekomstgerichte bedrijven en duurzame overheden

  • Gespreid beleggen in aandelen en obligaties
  • Wereldwijd in bedrijven die vooruitkijken
  • In euro-overheden die zorgen voor mens en natuurBeleggen in een leefbare wereld

Sommige landen werken aan een goede leefomgeving, zorgen goed voor hun natuur en stimuleren de overgang naar duurzame energie. In zulke landen belegt het ASN Duurzaam Mixfonds. En in ondernemingen die – net als wij – vooruit kijken. Vanuit een goed doordachte strategie nemen ze verantwoordelijkheid voor hun activiteiten en zorgen ze goed voor werknemers en klanten, de natuur en het klimaat.

Rendement

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: vwd group

Rendement na aftrek van de fondskosten t/m 31 december 2016

1 mnd. 3 mnd. 1 jaar 3 jaar* 5 jaar*
Fonds 1,81% -0,54% 0,95% 8,37% 9,81%
Benchmark 2,45% 1,55% 4,59% 7,83% 9,30%

* Gemiddeld per jaar

Risico’s

De koers van het ASN Duurzaam Mixfonds is afhankelijk van beursontwikkelingen. Daardoor kan je belegging meer waard worden. Maar zij kan ook minder waard worden of haar waarde geheel verliezen. Een beschrijving van de risico’s kun je nalezen in de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).

Maatschappelijk verantwoorde ondernemingen

De grote ondernemingen waarin het ASN Duurzaam Mixfonds belegt, nemen hun verantwoordelijkheid voor werknemers en klanten, de natuur en het klimaat. Ze innoveren en verminderen de schadelijke effecten van hun productie. Volgens ons hebben ze daardoor een grotere kans om te overleven, en een betere financiële gezondheid. Want hun duurzame strategie vermindert het risico dat ze mens, dier en milieu schade toebrengen. En dat draagt positief bij aan hun – en dus ook jouw – financiële resultaten.

Landen die duurzame keuzes maken

Voor het ASN Duurzaam Mixfonds selecteren we landen die voldoen aan minimumeisen voor mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Zo moeten ze de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens respecteren. En bepaalde verdragen hebben ondertekend, zoals het verdrag tegen het gebruik van clustermunitie. Landen die aan deze basiscriteria voldoen, toetsen wij jaarlijks op hun duurzame prestaties, zoals natuurbescherming, CO2-uitstoot per bewoner en inkomensgelijkheid.

Financiële selectie

De ondernemingen die voldoen aan onze duurzaamheidscriteria, komen in het ASN Beleggingsuniversum. Daaruit selecteert de fondsbeheerder die ondernemingen die naar zijn verwachting de beste financiële vooruitzichten hebben. Van de landen die voldoen aan onze criteria, analyseren we de financiële gezondheid. Hoe beter een land scoort op de combinatie van duurzame prestaties en gezonde financiën, des te meer mag het ASN Duurzaam Mixfonds in het land beleggen.

Fondskosten

Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer en onderhoud van het beleggingsfonds. De fondskosten worden in de koers van het fonds verrekend. Je betaalt deze kosten dus niet apart. De fondskosten voor dit fonds over 2016 zijn 0,71%.

Servicekosten

Jaarlijks betaal je kosten aan ASN Bank voor je beleggingsrekening. Deze servicekosten zijn 0,3% per jaar over het belegde vermogen, met een maximum van € 300 per jaar.

Bekijk de actuele koers. Hieronder lees je de actuele ontwikkelingen van dit fonds.


December 2016 – Het ASN Duurzaam Mixfonds behaalde in december een rendement van 1,81%. In vergelijking met de benchmark (2,45%) bleef het fondsrendement achter. Vooral de aandelenportefeuille was hiervoor verantwoordelijk. Evenals vorige maand presteerden traditionele-energiebedrijven en financiële instellingen aanmerkelijk beter dan het marktgemiddelde. Deze bedrijven voldoen niet aan de duurzaamheidscriteria van het fonds en maken daarom geen deel uit van de portefeuille.

In december kochten we vooral aandelen met een gunstige waardering in Japanse bedrijven als Benesse, Omron en NTT Docomo. We verminderden de belangen in Heineken, Reckitt Benckiser en Unilever af. Het gewicht van de verschillende landen in de obligatieportefeuille wordt bepaald door hun duurzaamheidsscore en terugbetaalcapaciteit. Op basis hiervan verdeelde het fonds de instroom van nieuwe beleggingsgelden en de ontvangen rente over staatsobligaties van de diverse landen.

Kerngegevens

Kerngegevens
Oprichtingsdatum 12-10-1990
Fondsvermogen per 31-12-2015 € 249 miljoen
Aantal uitstaande aandelen per 31-12-2015 2.817.932
Dividend 2015 € 1,30
Benchmark 55% iBoxx € Sovereign,
29,25% MSCI Europe, 11,25% MSCI US,
4,5% MSCI Japan
ISIN-code NL0000280089
Verhandelbaarheid Dagelijks
Beursgenoteerd Ja

Fondsmanagement

Het ASN Duurzaam Mixfonds is een fonds van ASN Beleggingsfondsen N.V. ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. is de statutaire directie van de ASN Beleggingsfondsen N.V. De AIF-beheerder van ASN Beleggingsfondsen N.V. is ACTIAM N.V. ACTIAM is als beheerder geregistreerd bij de AFM. Lees hier meer over het fondsmanagement.

Voor alle ASN Beleggingsfondsen is een document Essentiële Beleggersinformatie opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico's. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap