ASN Bank - Voor de wereld van morgen

Hoe snel gaat een overboeking?


Als je een bedrag overboekt, wanneer komt het dan aan op de rekening van de ontvanger? En hoe lang duurt het voordat een overgeboekt bedrag op de rekening bij ASN Bank staat? Op deze pagina leggen wij uit hoe lang overboekingen, van en naar rekeningen in Nederland, Europa (SEPA-gebied) en de rest van de wereld, duren.


Overboeken vanaf een ASN-rekening

Overboeken naar Tijdstip opdracht Bijgeschreven*
Een rekening bij ASN Bank Ieder moment (ook in het weekend) Direct
Een rekening bij SNS, RegioBank en BLG Dagelijks (ook weekend) tussen 7.45 en 21.30 uur Binnen één uur
Dagelijks (ook weekend) na 21.30 uur Volgende dag na 9.00 uur
Een rekening bij een andere bank in Nederland Werkdagen voor 15.30 uur Dezelfde werkdag
Werkdagen na 15.30 uur Volgende werkdag
In het weekend of op een feestdag Eerste werkdag na het weekend of de feestdag

*We kunnen de tijden in deze tabel niet garanderen. Het tijdstip van ontvangst is afhankelijk van de snelheid waarmee de andere bank de overboeking verwerkt. Meestal is dat de genoemde dag. Wij hebben daar geen invloed op. In het weekend worden er geen betalingen verwerkt tussen verschillende banken in Nederland.

Schriftelijke overboekingen

Spoedoverboeking

Periodieke overboeking


Geld ontvangen op een ASN-rekening

Geld ontvangen op een ASN-rekening
Vanaf een rekening Tijdstip opdracht Bijgeschreven
Bij ASN Bank Ieder moment (ook in het weekend) Direct
Bij SNS, RegioBank en BLG Dagelijks (ook in het weekend) tussen 7.45 en 21.30 uur Binnen één uur
Dagelijks na 21.30 uur De volgende dag na 9.00 uur
Bij een andere bank in Nederland Op werkdagen, als het bedrag voor 18.00 uur bij ASN Bank is Dezelfde werkdag
Op werkdagen, als het bedrag na 18.00 uur bij ASN Bank is De volgende werkdag
In het weekend of op een feestdag De eerste werkdag na het weekend of de feestdag


Werk- en feestdagen

Werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag, tenzij de dag op een feestdag valt. Voor overboekingen naar en van andere banken (behalve SNS, RegioBank en BLG) maken wij gebruik van equensWorldline, net als alle andere Nederlandse banken. EquensWorldline hanteert soms andere feestdagen dan ASN Bank. In de onderstaande tabel is zichtbaar op welke feestdagen er wel of geen betalingsverkeer is.

Feestdag Betalingsverkeer Feestdag Betalingsverkeer
Nieuwjaarsdag Bevrijdingsdag*
Goede vrijdag Hemelvaartsdag
Tweede Paasdag Tweede Pinksterdag
Koningsdag* Eerste Kerstdag
Dag van de arbeid Tweede Kerstdag

*Tenzij deze feestdag in het weekend valt.


Overboeken in euro's vanaf een ASN-rekening naar een rekening in Europa (SEPA)


Overboeken in euro's vanaf een ASN-rekening naar een rekening in Europa (SEPA)
Tijdstip opdracht Afgeschreven Bijgeschreven op de rekening*
Op werkdagen voor 15.30 uur Direct De volgende werkdag
Op werkdagen na 15.30 uur Direct Twee werkdagen later
In het weekend of op een feestdag Direct De tweede werkdag na het weekend of de feestdag

*We kunnen de tijden in deze tabel niet garanderen. Het moment waarop het bedrag wordt bijgeschreven op de rekening van de ontvanger, hangt af van de snelheid waarmee de buitenlandse bank de overboeking verwerkt. Wij hebben daar geen invloed op.

Bedragen overboeken in een andere muntsoort

De tabel geldt voor overboekingen in euro’s. Als een bedrag in euro’s overgemaakt wordt naar een rekening in een andere valuta (bijvoorbeeld Britse ponden of Zwitserse franken), dan is een valutawissel nodig. Daardoor kan het twee werkdagen extra duren voordat het bedrag op de rekening van de ontvanger staat.

Geld ontvangen

Als wij het geld op een werkdag voor 18.00 uur ontvangen, staat het dezelfde werkdag op de ASN-rekening. Wij hebben echter geen invloed op de exacte snelheid waarmee het geld van de opdrachtgever op de ASN-rekening staat. Dat is afhankelijk van de snelheid waarmee de bank van de opdrachtgever de overboeking (richting ons) verwerkt.

Wat is SEPA-gebied?

SEPA omvat alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (die wel lid zijn van de Europese Economische Ruimte) en Zwitserland en Monaco. In totaal gaat het om de volgende 34 SEPA-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Azoren en Madeira), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland), Zweden en Zwitserland.


Overboeken vanaf een ASN-rekening naar een rekening in de rest van de wereld


Overboeken vanaf een ASN-rekening naar een rekening in de rest van de wereld
Tijdstip opdracht Afgeschreven Bijgeschreven op rekening van de bank van de ontvanger*
Op werkdagen voor 15.30 uur Direct Drie tot tien werkdagen later
Op werkdagen na 15.30 uur De volgende werkdag Drie tot tien werkdagen later
In het weekend of op een feestdag De volgende werkdag Drie tot tien werkdagen later

*We kunnen de tijden in deze tabel niet garanderen. Hoe lang het duurt voordat het geld op de rekening van de bank van de ontvanger staat, hangt af van de muntsoort en het land waar de bank van de ontvanger gevestigd is. Hoe lang het dan nog duurt voordat het geld op de rekening van de ontvanger staat, hangt af van de snelheid waarmee de buitenlandse bank de overboeking verwerkt. Wij hebben daar geen invloed op.

Geld ontvangen

Doet een rekeninghouder uit een land buiten het SEPA-gebied een overboeking naar de ASN-rekening? Of een rekeninghouder uit een SEPA-land met een andere muntsoort dan de euro? Dan boeken we het bedrag meteen bij op de ASN-rekening als we daarover bericht krijgen van de buitenlandse bank waarmee we samenwerken. De dag waarop dat gebeurt is de boekdatum.

Wij moeten het geld dan nog ontvangen. Meestal moeten we het ook omwisselen in euro’s, wat twee werkdagen kost. De rente wordt uitgekeerd vanaf de datum dat wij het geld hebben ontvangen – de valutadatum. De boekdatum ligt dus voor de valutadatum.

Rente bij valutair roodstaan

Neem je het bedrag direct op als het op de ASN-rekening staat? Dan bestaat het risico dat je valutair rood staat. Daarvoor moet debetrente worden betaalt. Wij hebben het geld namelijk nog niet ontvangen en – bij een niet-euro betaling – nog niet kunnen omwisselen in euro’s.

Wil je voorkomen dat je valutair rood komt te staan? Neem het geld dan pas op na de valutadatum. De valutadatum is zichtbaar binnen ASN Online Bankieren, bij de details van de bijschrijving.


© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap