Partners in duurzaamheid

‘Duurzaamheid’ is een breed begrip. We vinden dat we onze missie – bijdragen aan een duurzame samenleving – concreet moeten kunnen maken. Daarom werken we samen met maatschappelijke organisaties, onze themapartners, aan de vijf duurzaamheidsthema’s die aansluiten bij onze missie.

De vijf duurzaamheidsthema's zijn:

  1. Eerlijke handel
  2. Tegen kinderarbeid
  3. Duurzame energie
  4. Tegen wapenindustrie
  5. Zorg & welzijn

Elk duurzaamheidsthema vullen we in met projecten van twee themapartners. De projecten en de themapartners zie je onderaan deze pagina.

Bekijk deze video om een indruk te krijgen van wat onze partners doen.

Zo draag je zelf bij

De thema’s zijn gekoppeld aan twee van onze producten: ASN Ideaalsparen en de ASN Creditcard. Heb je (een van) deze producten? Dan steun je onze projecten, zonder dat het je iets extra’s kost. Lees hier hoe we dat doen:

Automatisch bijdragen met je spaarrekening ASN Ideaalsparen

Open

Jaarlijks doneert ASN Bank 0,02% van het gemiddelde spaarsaldo op alle rekeningen ASN Ideaalsparen aan de partners. Het minimumbedrag is € 1 miljoen per jaar, het maximum is € 1,5 miljoen. De directie van ASN Bank stelt deze bedragen elk jaar opnieuw vast. Elke themapartner ontvangt van dit bedrag ten minste € 100.000. De ASN Ideaalspaarders bepalen de verdeling van het resterende bedrag. In 2016 keerden we het maximumbedrag van € 1,5 miljoen uit. Het mooie is dat het jou als klant niet extra’s kost.

Kies het thema dat jij belangrijk vindt

Als ASN Ideaalspaarder kun je zelf bepalen hoe het bedrag boven € 1 miljoen wordt verdeeld over de thema’s. Dat doe je door je voorkeur voor duurzame thema’s aan te geven. Hoe meer saldo je op je rekening ASN Ideaalsparen hebt staan, hoe meer wij doneren aan de thema’s van jouw keuze. Als je geen keuze maakt, steun je alle thema’s evenveel.

Via online bankieren kun je eenvoudig een of meer thema’s van je voorkeur kiezen. In het Overzicht rekeningen klik je op het pijltje rechts van je rekening ASN Ideaalsparen, en dan op Details. Vink een of meer thema’s aan.

Automatisch bijdragen met je ASN Creditcard

Open

Samen met onze maatschappelijke partners vullen wij elk thema in met projecten. Van elke uitgave die je met je ASN Creditcard doet, gaat ongeveer 0,25% uit de inkomsten van ASN Bank rechtstreeks naar de projecten die horen bij de thema's. Het kost je dus niets extra.

Als je bijvoorbeeld voor € 2.000 een vakantie boekt, gaat er ongeveer € 5 naar de vijf thema's samen. Dat lijkt misschien weinig. Maar alle creditcardklanten samen hebben zo in 2016 maar liefst € 168.930 bijgedragen aan de projecten. Alle beetjes helpen dus zeker!

Je betaalt niets - en toch draag je bij

Via ASN Ideaalsparen en de ASN Creditcard doneert ASN Bank uit eigen middelen een bedrag aan duurzame projecten van onze partners. Je betaalt zelf dus niets! Maar: hoe hoger je saldo op je rekening ASN Ideaalsparen of hoe meer je met je ASN Creditcard betaalt, hoe hoger de financiële bijdrage voor de projecten van de partners. In 2016 is op deze wijze ruim 1,6 miljoen aan de duurzame projecten gedoneerd.

De thema’s, partners en projecten op een rij

Duurzame thema's Themapartners Projecten
Eerlijke handel Solidaridad Textielindustrie in Azië
Oxfam Novib Eerlijke handel in Mozambique
Tegen kinderarbeid Cordaid Onderwijs voor kinderen in Congo
Plan Nederland Hulp aan kinderen in Nepal
Duurzame energie Natuur & Milieu Slimwoner.nl: een website met tips over isoleren, subsidies en een woningtest
Urgenda De Waddeneilanden in 2020 energieneutraal
Tegen wapenindustrie War Child Hulp aan oorlogskinderen in Congo
Amnesty Human Rights Capacity Building Programme en Center of International Justice
Zorg & welzijn Nationaal Ouderenfonds OuderenOmbudsman en Suppletiefonds
KNFG Geleidehonden KNGF Campus: onderzoek en innovatie

Onze ambities

Klimaatneutraal en geen verlies van biodiversiteit in 2030.

Lees meer

Organisatie

Onze missie en onze visie. Waarom doen we wat we doen?

Lees verder

Duurzaam ondernemen

Interesse in duurzaam ondernemen? Ga naar Voor de Wereld van Morgen.

Lees meer