Wat kan ik zelf doen?

Met de onderstaande vijf veiligheidsregels voor elektronisch bankieren en betalen verminder je de kans om slachtoffer te worden van internetcriminaliteit.

De vijf veiligheidsregels

1. Houd inloggegevens en pincodes geheim

Open
Omdat de Toegangsnaam en Wachtwoord strikt persoonlijk zijn, mag je ze nooit aan iemand anders geven. Dit geldt ook voor de pincode van de ASN Digipas. Als een mederekeninghouder of gemachtigde toegang wil tot ASN Online Bankieren, kan hij of zij zich via onze website daarvoor aanmelden. Met een Toegangsnaam en Wachtwoord kun je alle rekeningen zien waar je toegang toe hebt, of je nu rekeninghouder, mederekeninghouder, gemachtigde of wettelijk vertegenwoordiger bent.

2. Leen een pinpas en digipas nooit uit

Open
Zorg ervoor dat je passen nooit door iemand anders gebruikt worden: leen een ASN Wereldpas en/of ASN Digipas nooit aan iemand uit. De ASN Wereldpas en ASN Digipas zijn strikt persoonlijk. Je mag ze nooit aan iemand anders geven. Voor een en/of rekening hebben beide rekeninghouders eigen passen nodig.

3. Zorg voor een goede beveiliging van apparatuur

Open

Beveilig het draadloze netwerk
Als je thuis een draadloos netwerk gebruikt, zorg dat deze is beschermd met een wachtwoord. Als je verbinding maakt met een onbeveiligd netwerk in Internetcafé of vliegveld, moet je ervan bewust zijn dat internetcriminelen kunnen volgen wat je doet. Dus ook de websites die je bezoekt, de documenten waarmee je werkt en de opgegeven toegangsnamen en wachtwoorden kunnen bekijken.

Controleer adresregel, slotje en beveiligingscertificaat
Wanneer de internetbrowser meerdere tabbladen ondersteunt zorg er dan voor dat alle geopende tabbladen gesloten zijn als je online bankieren opent. Typ altijd zelf het adres www.asnbank.nl in, in de internetbrowser.


De verbinding met ASN Online Bankieren, digitaal incassomachtigen (E-mandates) of iDEAL is beveiligd als de adresregel van de internetbrowser begint met HTTPS. Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld. De S staat voor ‘secure’, dit betekent ‘beveiligd’. Daardoor is het voor een buitenstaander onmogelijk om te weten welke gegevens verstuurd worden tussen de computer en ASN Bank.

De beveiligde omgeving begint met "https://www.asnbank.nl/onlinebankieren/". De omgeving digitaal incassomachtigen (E-mandates) is beveiligd wanneer de adresregel begint met “https://diensten.asnbank.nl/” en in het geval van iDEAL betalingen met “https://diensten.asnbank.nl”.

De beveiligde omgeving is ook te herkennen aan de aanwezigheid van een het hangslotje in combinatie met een beveiligingscertificaat. Als je veilig online bankiert, kleurt (een deel van) de adresbalk waarin het internetadres staat, groen. Dit werkt echter alleen als je computer is voorzien van een actuele internetbrowser. Verouderde versies van internetbrowsers kunnen fouten bevatten. Daardoor is de veiligheid waarschijnlijk niet optimaal. Alternatieve internetbrowsers kunnen pagina's minder goed weergeven en kunnen minder veilig zijn. Zie hieronder voor een weergave van adresregel, slotje en beveiligingscertificaat per internetbrowser die door ASN Bank worden ondersteund.

Log altijd uit
Zorg ervoor dat je altijd via het “Uitloggen” menu uit ASN Online Bankieren verlaat. Als je uitlogt verbreek je de verbinding met ASN Bank en stopt de bankieren sessie. Bij het sluiten van de internetbrowser of navigeren naar andere website gebeurt dit niet automatisch. ASN Bank verbreekt automatisch de verbinding als er 10 minuten geen activiteit heeft plaatsgevonden.

4. Controleer je ASN-rekening(en)

Open

Controleer je saldo en transactieoverzicht
Controleer minstens één keer per week het saldo en mutaties op de rekening(en) in het transactieoverzicht.

Controleer overboeking en verzendlijst
Controleer altijd de overboeking voordat je deze ondertekent: Klopt het ingevulde rekeningnummer van de begunstigde? Klopt het overgeboekte bedrag? Klopt de datum waarop je de overboeking wilt uitvoeren? Controleer voordat je uitlogt altijd de verzendlijst en eventueel geagendeerde opdrachten in het overzicht opdrachten. Controleer dat hier alleen overboekingen staan die jij hebt ingevoerd.

5. Meld incidenten direct en volg onze wijzigingen op

Open
Denkt je internetcriminaliteit te herkennen meldt dit dan direct aan ons, zodat we samen naar een oplossing kunnen kijken.

Bij vragen of twijfel

Neem contact op met de ASN Klantenservice via telefoonnummer 070 - 35 69 335. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur.

, waarmee kunnen we je helpen?