Reactie ASN Bank op het Klimaatakkoord

22 december 2018

Vrijdag 21 december is het ontwerp Klimaatakkoord gepresenteerd. Hierin staan plannen die in 2030 moeten leiden tot de helft minder CO2-uistoot ten opzichte van het jaar 1990. De maatregelen komen voort uit de klimaattafels, verdeeld over de sectoren; gebouwde omgeving, mobiliteit, elektriciteit, industrie en landbouw. De planbureaus gaan dit ontwerp Klimaatakkoord nu doorrekenen.

Directeur Arie Koornneef geeft in de video hieronder graag een reactie, namens ASN Bank.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Of lees de reactie van Arie Koornneef hier:

‘Het ontwerp Klimaatakkoord ligt er en als we daar als ASN Bank naar kijken dan zien we een aantal positieve onderwerpen, maar we zien ook nog een aantal dingen die kunnen worden verbeterd. Zo zien we bijvoorbeeld dat de bijdrage van de industrie echt nog wel anders kan. We hebben ambitieuze doelen met elkaar te realiseren en we vragen van iedere partij aan tafel een bijdrage en dan zien we toch dat de industrie wat dat betreft een bijdrage, in relatie tot de reductie van die CO2-uitstoot, onvoldoende levert. Dat kan echt anders en dat kan beter. Het is belangrijk om ook CO2-uitstoot, in het kader van de vervuiler betaald, te gaan beprijzen.

Aan de andere kant zien we ook hele mooie onderwerpen in het ontwerp Klimaatakkoord terugkomen, zoals gebouwgebondenfinanciering. Daar hebben we ons als ASN bank, samen met andere financiële instellingen, hard voor gemaakt. Eerder dit jaar was het ook een belangrijk onderwerp in onze Spitsbergen Ambitie, die we samen met die andere financiële instellingen hebben gepresenteerd.

Daar zijn we bijzonder blij mee, omdat het consumenten in Nederland in staat stelt om op een goede manier maatregelen te treffen voor verduurzaming van hun woning. Om iets te doen aan de isolatie van hun woning, om zonnepanelen te kunnen aanschaffen en daarmee dit ook mogelijk te maken voor ook mensen met een wat smallere beurs. Door de kosten wat te kunnen uitsmeren over een wat langere periode. Dat vinden we als ASN Bank, als onderdeel van de Volksbank, heel erg belangrijk. Wij proberen er elke dag voor te zorgen dat we er zijn voor onze klanten als het gaat om het verbeteren van het klimaat, ook in relatie tot hun woning. Dat zij maatregelen kunnen treffen om hun woning duurzamer te maken.

En alleen dan, als we er met elkaar in slagen en alle partijen aan die klimaattafel erin slagen om met elkaar een ambitie te stellen, maar met elkaar ook allemaal een gelijke bijdrage te leveren. Dan ben ik ervan overtuigd dat we ook over een aantal jaar kunnen stellen dat we goed op weg zijn om de doelen van Parijs, die we drie jaar eerder met elkaar hebben afgesproken, ook daadwerkelijk te gaan halen.’

Delen op: