ASN-fondsen beter resultaat dan niet-duurzame fondsen  

Er zijn nog steeds beleggers die denken dat duurzaam beleggen ten koste gaat van het rendement. De resultaten van de duurzame ASN-aandelenfondsen over 2017 bewijzen het tegendeel. De selectie van bedrijven met een goed doordachte strategie voor de toekomst – bedrijven die zich inzetten voor eerlijkere lonen, het welzijn van mensen, slimmer (her)gebruik van grondstoffen en energie-efficiëntie – pakte in 2017 financieel goed uit. Alle aandelenfondsen presteerden zelfs beter dan de niet-duurzame benchmark.

Best renderende Nederlandse duurzame fonds

Het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds was in 2017 het best renderende Nederlandse duurzame aandelenfonds. Dat maakte het portaal financieel duurzaam begin januari bekend. Het gebruikte hiervoor data van onafhankelijk onderzoeksbureau Morningstar. Het fonds krijgt van Morningstar bovendien de hoogste duurzame rating.

Wat leverde dit in 2017 financieel op?

Hierna zie je het gemiddelde jaarlijkse rendement van de ASN-aandelenfondsen, berekend over één, drie en vijf jaar (per 31 december 2017). Deze rendementen zijn inclusief herbelegd dividend en na aftrek van de kosten van de beheerder.

Fonds Rendement 2017 3-jaarsrendement gemiddeld per jaar 5-jaarsrendement gemiddeld per jaar
ASN Duurzaam Aandelenfonds* 11,81%
(Benchmark: 9,22%)
9,52%
(Benchmark: 8,44%)
15,06%
(Benchmark: 11,79%)
ASN Milieu & Waterfonds** 10,01%
(Benchmark: 8,06%)
12,53%
(Benchmark: 10,72%)
14,71%
(Benchmark: 14,78%)
ASN Duurzaam Small & Midcapfonds*** 22,89%
(Benchmark: 19,61%)
11,58%
(Benchmark: 15,31%)
14,69%
(Benchmark: 16,81%)

Bron: ASN Beleggingsfondsen

* Benchmark: 65% MSCI Europe, 25% MSCI US en 10% MSCI Japan

** Benchmark: MSCI World SmallMid Cap (EUR)

*** Benchmark: MSCI Europe Small Cap Total Return Index (VK component gehalveerd)

Risico's van beleggen

Waardoor waren de resultaten goed?

  • ASN Aandelenfonds: de selectie van bedrijven op grond van duurzaamheid droeg positief bij. Een aantal niet-duurzame sectoren, zoals fossiele brandstoffen en financiële dienstverleners, waarin het fonds niet belegt, presteerde in 2017 minder dan duurzame sectoren. Met name het grote belang in de technologie sector zorgde voor de goede prestatie. Daarnaast zorgde de financiële selectie door de portefeuillemanager voor extra rendement.
  • ASN Milieu & Waterfonds: met name bedrijven die actief zijn in de energie-efficiency presteerden goed.
  • ASN Duurzaam Small & Midcapfonds: Industrials en IT-bedrijven waren de best presterende sectoren. Zowel de duurzame selectie als de financiële selectie droegen in 2017 bij aan de verslaan van de niet duurzame benchmark.

Winnende strategie

Onze visie op duurzaam beleggen staat stevig overeind. Het welzijn van werknemers heeft aandacht en zorg nodig. Grondstoffen worden wereldwijd schaarser en vervuiling neemt toe. Dat alles maakt het noodzakelijk op een andere manier om te gaan met onze menselijke en natuurlijke (hulp)bronnen.

De ASN-aandelenfondsen beleggen in bedrijven die hierop inspelen. We zien dat duurzaamheid op de langere termijn een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten. Een duurzame bedrijfsvoering betaalt zich uit: financieel en voor een betere wereld. We hebben de overtuiging dat de ASN-aandelenfondsen goed voorgesorteerd zijn op de toekomst.

Meer over beleggen in ASN fondsen

Langere termijn

Duurzaam beleggen is een keuze voor de langere termijn. Let op! De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voor ieder ASN Beleggingsfonds is een prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) beschikbaar via www.asnbank.nl. Lees de EBi voordat u besluit een beleggingsfonds te kopen. Deze uiting mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Delen op: