Bouwdepot

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening. In het depot staat het geld dat je leent om je woning te verduurzamen of te (ver)bouwen. In je bouwdepot declareer je de rekeningen van de energiebesparende maatregelen of de kosten van de bouw of verbouwing die je financiert met ASN Duurzaam Wonen of met je ASN Hypotheek.

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening bij je hypotheek met het geld dat je leent voor de (ver)bouw of verduurzaming van je woning. Hieruit betaal of declareer je de kosten. Naarmate de (ver)bouw of verduurzaming vordert, blijft er steeds minder geld in het bouwdepot over. Aan het einde is het depot leeg. Dan is de verduurzaming, verbouwing of bouw van je huis betaald.

Je mag het geld in het bouwdepot:

 • Rechtstreeks laten uitbetalen aan bijvoorbeeld de projectontwikkelaar of de aannemer.
 • Aan jezelf laten uitbetalen als je de rekening hebt voorgeschoten. Bijvoorbeeld rekeningen van aannemers, loodgieters of bouwmaterialen

Rente bouwdepot

Over het bedrag in je bouwdepot dat je nog niet hebt uitgegeven, ontvang je (depot)rente. Deze rente verrekenen we met de rente die je betaalt over de hypotheekschuld. Geef je geld uit het bouwdepot uit? Dan daalt het rentebedrag dat je vergoed krijgt. Het depotrente percentage is gelijk aan het hypotheekrente percentage.

Wat mag je declareren uit je bouwdepot?

Uit je bouwdepot mag je alleen arbeidsuren en materialen laten betalen die zijn besteed aan de bouw, verbouw of verduurzaming van je huis. De materialen moeten vastzitten aan je huis en mogen niet verhuisbaar zijn. Bijvoorbeeld:

 • Badkamer: tegels, kranen, douchecabine- en stang, bad, wastafel en toilet
 • Keuken: tegels, inbouwapparatuur en vaste keukenkasten
 • Tuin: bestrating, beplanting, schutting en vijver
 • Verbouwing: riolering, leidingwerk, uitbreiding meterkast, uitbouw, dakkapel, cv-installatie en schildermateriaal
 • Een vaste vloer van hout zoals parket, een grind- of gietvloer


Naast materialen kun je ook deze kosten declareren:

 • Installatiekosten
 • Afvoerkosten van puin
 • Huur van speciaal gereedschap, containers en steigers
 • Inhuur van vakmensen zoals schilders, stukadoors, timmermannen, loodgieters en elektriciens

Materialen zoals zwevend laminaat, gordijnen, decoratie of tuinverlichting kun je niet uit je bouwdepot betalen. Twijfel je? Vraag het gerust aan je adviseur.

Energiebesparende maatregelen declareren

Voor ASN Duurzaam Wonen tellen de energiebesparende maatregelen die vallen onder de wet Tijdelijke regeling hypothecair krediet (TRHK) van de overheid. Zij kan deze lijst van voorzieningen aanpassen. Deze energiebesparende maatregelen mag je bijvoorbeeld declareren:

 • Isolatie voor de gevel, vloer, leidingen of je dak
 • Hoog rendement glas (HR++)
 • Zonnepanelen

Lees meer over de Tijdelijke regeling hypothecair krediet (TRHK).

Einde van het bouwdepot

We beëindigen het bouwdepot als:

 • Het bouwdepot leeg is.
 • Er na 2 jaar nog geld in zit. Dit lossen we af op de hypotheek: eerst op ASN Duurzaam Wonen en als er dan nog geld in zit op de ASN Hypotheek.

Je kunt je bouwdepot als dat nodig is onder voorwaarden verlengen. Dit heeft wel fiscale gevolgen. Je kunt het bouwdepot ook zelf eerder sluiten. Dat regel je zelf via ASN Mobiel Bankieren of via ASN Online Bankieren.

Behoud van rentekorting bij ASN Duurzaam Wonen

Heb je ASN Duurzaam Wonen en sluit het bouwdepot? Dan checken wij aan de hand van de facturen of je voor minstens € 2.500 aan energiebesparende voorzieningen hebt laten uitvoeren. Zo ja, dan behoud je de rentekorting op je ASN Hypotheek. Zo nee, dan vervalt de rentekorting.

Lees de voorwaarden van ASN Duurzaam Wonen.

Geld dat nog in je depot staat

Staat er na 2 jaar of bij eerdere beëindiging van het bouwdepot nog geld in je bouwdepot dat bestemd was voor verduurzaming? We lossen dat bedrag af op het leningdeel ASN Duurzaam Wonen. Heb je daarna nog geld in je bouwdepot? Dan lossen we hiermee af op je ASN Hypotheek. Je betaalt geen vergoeding voor deze extra aflossing.

Zo dien je declaraties in

Je voert de declaraties op via ASN Mobiel Bankieren of ASN Online Bankieren, voegt de facturen toe en stuurt alles met een druk op de knop naar ons op.
Declareren bouwdepot

Heb je je inloggegevens voor ASN Online Bankieren nog niet ontvangen en wil je alvast declareren? Dan kan je je factuur ook declareren via onderstaand formulier.

Voorwaarden declaraties bouwdepot

Betaal je er energiebesparende voorzieningen van? Zorg ervoor dat dit duidelijk op de rekeningen staat vermeld. We beoordelen of de rekeningen die je indient aan de regels voldoen. We bellen als er iets niet duidelijk is of als je iets declareert wat niet mag.

Lees meer over de spelregels voor het bouwdepot

Je nieuwe adres doorgeven

Als je een nieuwbouwwoning betrekt, is het adres niet altijd meteen bekend. Je kunt het nieuwe adres via ASN Mobiel Bankieren of ASN Online Bankieren doorgeven.

Je bouwdepot en de Belastingdienst

Je bouwdepot valt in principe onder je vermogen in box 3. Je mag een bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen. Dit kan bij zowel (ver)bouw als een verduurzaming tot 2 jaar na het openen van het bouwdepot.

Bij een verbouwing en verduurzaming mag je de eerste 6 maanden de betaalde rente en kosten aftrekken in box 1 zonder deze te verrekenen met de rente die je hebt gekregen. Na een half jaar trek je in box 1 de ontvangen rente af van de betaalde rente. Bij nieuwbouw mag je alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1.

Sinds 1 januari 2013 heb je alleen recht op renteaftrek als je bouwdepot aan een lineaire of annuïteitenhypotheek is gekoppeld die je in 30 jaar volledig aflost. Je begint meteen met aflossen. Ook als je nog geen geld hebt opgenomen om de aannemer te betalen. Dit kan anders zijn als je vóór 2013 al een koopwoning had en je een hypotheek hebt welke onder het overgangsrecht valt. Je bouwdepot hoeft dan niet altijd gekoppeld te worden aan een lineaire of annuïteitenhypotheek. Je adviseur kan je verder helpen om te bepalen of je direct begint met aflossen op je bouwdepot.

Houd rekening met de eisen voor belastingaftrek

We checken niet of je declaratie voor je bouwdepot voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor renteaftrek. Dat moet je zelf doen als je aangifte doet. Zoek van tevoren goed uit wat die eisen zijn. Want de Belastingdienst vindt niet iedere verbouwing een verbetering voor je huis.

Op de website van de Belastingdienst lees je meer over:

Advies over jouw situatie

Bespreek je wensen met een adviseur. Hij geeft je een deskundig advies dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Maak een afspraak

Meer lezen over hypotheken

Bij het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. Lees je daarom goed in. Zo hebben we artikelen over:

De ASN Hypotheek
Financieren van energiebesparende maatregelen
Actuele hypotheekrente

, waarmee kunnen we je helpen?