Belastingvrije schenking voor eigen huis

Wil je een huis kopen of verbouwen? Je mag een belastingvrije schenking voor de koop of verbouwing van je eigen huis krijgen. Of voor het aflossen van je hypotheek. In 2023 is dit eenmalig maximaal € 28.947. Hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. In 2024 wordt deze belastingvrije schenking afgeschaft.

Schenkbelasting

De schenkbelasting is een belasting over de waarde van alles wat je van iemand geschonken krijgt die op dat moment in Nederland woont. De hoogte van de schenkbelasting varieert van 10% tot 40%. Dit is afhankelijk van hoeveel je krijgt en van wie je het krijgt.

Je betaalt schenkbelasting als de schenking boven de jaarlijkse grens van € 2.418 (2023) uitkomt. Krijg je de schenking van (een van) je ouders? Dan is de vrijstelling € 6.035 per jaar (2023). Eén keer in je leven mag je onder voorwaarden een hogere schenking van € 28.947 belastingvrij ontvangen van je ouders. Je moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Lees meer over schenken en schenkbelasting op de website van de Belastingdienst.

Belastingvrije schenking voor eigen huis

Gebruik je het geld voor de koop of verbouw van je huis of om je hypotheek af te lossen? Dan krijg je in 2023 een hogere vrijstelling van € 28.947. Je kunt maar één keer een verhoogde vrijstelling krijgen.

Stel dat je ouders je in 2012 € 12.000 hebben gegeven om een auto te kopen. Voor die schenking heb je je verhoogde vrijstelling gebruikt. Je kunt dan de verhoogde vrijstelling van € 28.947 niet meer gebruiken als je een huis koopt.

In 2024 wordt deze belastingvrije schenking afgeschaft.

Bekijk de uitzonderingen op deze regel op de website van de Belastingdienst.

Eisen verhoogde vrijstelling

Je moet wel aan deze eisen voldoen:

  • Je krijgt het geld van je ouders of van iemand anders. Dat mag in één keer of verdeeld over 3 aansluitende kalenderjaren.
  • Je bent tussen de 18 en de 40 jaar of je hebt een partner in die leeftijd.

Je gebruikt het geld:

  • Om een huis te kopen waarin je zelf gaat wonen.
  • Voor onderhoud of verbouwing van je huis.
  • Voor het afkopen van de erfpachtcanon.
  • Voor het aflossen van een restschuld die je hebt van de verkoop van je huis.
  • Voor het aflossen van de hypotheek op het huis waar je in woont. Let wel op de regels voor extra aflossen bij je bank.

Vraag advies over schenkbelasting

Krijg je een schenking? De regels voor een belastingvrije schenking zijn ingewikkeld en veranderen vaak. Zorg dat je de schenking goed regelt zodat je geen belastingvoordeel misloopt. En vergeet geen aangifte schenkbelasting te doen. Een financieel specialist kan je hierover het beste adviseren.

Meer lezen over hypotheken

Er komt een hoop op je af als je een huis gaat kopen. We helpen je graag op weg met de belangrijkste informatie. We leggen je graag meer uit over:

Maandlasten berekenen
Je hypotheek en de belasting
ASN Hypotheek

,
waarmee kunnen we je helpen?