Veelgestelde vragen over lange termijn beleggen

Heb je het webinar bekeken en wil je meer weten over lange termijn beleggen? De veelgestelde vragen, met het antwoord, vind je op deze pagina.

De belangrijkste vragen

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Wat is lange termijn bij beleggen?

Heeft starten met beleggen zin als je 50, 60 of 70 jaar bent?

Beleggen in de ASN Beleggingsfondsen kun je bij voorkeur doen als je het geld niet binnen 5 jaar nodig hebt vanwege de risico’s verbonden aan beleggen. Het gaat daarbij om je persoonlijke beleggingshorizon. Je eigen leeftijd speelt daarbij wel een rol, maar is niet doorslaggevend.

Bijvoorbeeld als je over 5 of 10 jaar je vermogen wilt gebruiken voor je pensioen, hoef je waarschijnlijk dit bedrag niet in een keer op te nemen, maar steeds in kleine delen. De rest van het vermogen blijft dus belegd en daarmee is voor dat deel van het vermogen de beleggingshorizon langer. Of als je 60 bent en je hebt het geld niet direct nodig dan kun je prima nog beginnen met beleggen. Bijvoorbeeld als je kleinkinderen over 10 jaar gaan studeren en je wilt ze wat meegegeven bij hun studie dan kun je in de tussenliggende periode beleggen. Als je dan gespreid aankoopt en gespreid verkoopt verklein je ook de kans dat je op een slecht moment in- of uitstapt.

Als je kijkt naar koersen over een korte periode dan gaan koersen omhoog en omlaag. Maar hoe langer je belegt, hoe groter de kans wordt dat de actuele koers hoger is dan je aankoopkoers. Het risico dat je een deel van je inleg kwijtraakt, wordt dan dus steeds kleiner.

Wees daarom geduldig. Beleg alleen met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Zo voorkom je dat je beleggingen moet verkopen op een moment dat ze minder waard zijn dan wat je ervoor hebt betaald. Zorg ervoor dat je voor (on)voorziene uitgaven spaargeld achter de hand hebt.

Gebruik de ASN doelplanner en bereken de mogelijke rendementen van beleggen voor verschillende scenario’s. Bereken de mogelijke rendementen met verschillende mixfondsen (verschillende risico’s) en verschillende beleggingstermijnen. Kijk hierbij ook goed naar het slechte scenario om de risico’s te kunnen inschatten*.
*In geval van het slechte scenario is er nog 10% kans dat het slechter uitpakt.

Ik beleg voor de lange termijn maar kan ik bij calamiteiten toch bij mijn geld?

Beleggen doe je voor de lange termijn, maar je kunt doorgaans altijd op korte termijn je fonds verkopen. Hierbij kan de waarde van je beleggingen hoger, maar ook lager zijn dan de oorspronkelijke inleg. Je kunt iedere dag een verkooporder opgeven via de handige app of ASN Online bankieren. Geef je een order voor 15:00 uur op een beursdag door? Dan voeren we het de eerstvolgende beursdag uit en staat het geld dezelfde dag op je rekening.

Is het echt zo dat op lange termijn de beurs altijd stijgt? En hebben we het dan ook over duurzame groei?

Beurzen laten, over langere periodes gemeten, altijd een stijgende trend zien. Beurzen hebben een relatie tot de economie. Beurzen werken als een barometer en lopen vaak vooruit op de verwachte economische groei. Economische groei is een optelsom van de groei van de bevolking en productiviteitsgroei. En deze zijn de afgelopen tijden alleen maar gestegen. De toekomst is natuurlijk nooit met zekerheid te voorspellen.

Het kenmerk van bedrijven, of ze nu groot of klein zijn, is dat ze ondernemen. En voor het risico van ondernemen ontvangen zij, als ze het goed doen, winst. Dat is de beloning voor het ondernemen. Dat geldt voor het restaurant om de hoek maar ook voor een groot bedrijf. Ook in een volledig duurzame economie en samenleving zijn wij van mening dat er ruimte moet zijn voor mensen en bedrijven om te ondernemen. En ook om winst te maken. En bij beursgenoteerde bedrijven de mogelijkheid om als particulier hieraan deel te nemen door aandeelhouder te worden van zo’n onderneming. Indirect kan dat door te investeren in een duurzaam ASN beleggingsfonds.

Wij investeren alleen in bedrijven die duurzaam zijn en geen schade toebrengen aan mens, dier en milieu. Er zijn in de wereld nog veel bedrijven en sectoren die niet duurzaam opereren. Wij hebben de overtuiging dat op den duur alleen de duurzame bedrijven overblijven, want schade toebrengen heeft een prijs en uiteindelijk gaan we toe naar een samenleving en economie waarbij alle kosten worden meegenomen. Ook in een economie met duurzame groei heb je ruimte voor nieuwe initiatieven en bedrijfsmodellen. Daarom hebben wij op de lange termijn positieve toekomst verwachtingen voor duurzaam beleggen en onze duurzame ASN beleggingsfondsen.

Meer lezen over beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over hoe je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Webinar: Meer doen met je spaargeld?
Starten met beleggen
Duurzaam beleggen
Timen van de markt