Veelgestelde vragen over beleggen en spaarbuffer

Heb je het webinar bekeken en wil je meer weten over beleggen en je spaarbuffer? De veelgestelde vragen, met het antwoord, vind je op deze pagina.

De belangrijkste vragen

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Hoe bepaal ik hoeveel ik maximaal spaar en welk deel ik ga beleggen?

De vraag wat verstandig is als maximaal spaarsaldo is net zo persoonlijk als de vraag hoeveel je minimaal moet sparen. Dat is afhankelijk van jouw situatie en van het risico dat je wil en kan lopen met je geld.

Een handig startpunt om dat te bepalen is de bufferberekenaar van het Nibud. Op basis van de antwoorden die jij geeft over jouw situatie komt daar een bedrag uit. Op basis van dat bedrag kan je eventueel verder schaven aan de verschillende categorieën zodat het nog meer maatwerk wordt. Een voorbeeld is het bedrag dat in de berekening staat voor de auto. Je kan je afvragen of je dat hele bedrag nu al nodig hebt. Of misschien wil je straks wel helemaal geen auto meer en ga je gebruik maken van deelauto’s. Zo kan je alle categorieën langslopen en tot het helemaal aansluit op jouw situatie.

Heb je meer spaargeld dan de buffer die je minimaal nodig hebt? Dan is fondsbeleggen misschien een optie voor jou. Of fondsbeleggen geschikt voor jou is, is ook een vraag die alleen jijzelf kan beantwoorden. Heb je dat geld bijvoorbeeld over een jaar nodig, dan is fondsbeleggen geen goed idee. Beleggen is iets waar je voor kiest als je het geld langer kan missen. En kan je het geld wel langer missen, maar krijg je slapeloze nachten als de koersen dalen en je geld minder waard wordt? Dan wil je dat jezelf misschien liever niet aandoen en kan je beter een andere keuze maken voor je geld. Kan je het geld missen, en begrijp je dat koersen kunnen dalen en stijgen en blijf je daar rustig onder? Kijk dan ook even bij de veel gestelde vragen over starten met beleggen.

Als ik het geld later nodig heb voor een huis of pensioen, kan ik dan beter sparen of beleggen?

Het antwoord hierop is niet voor iedereen gelijk. En we mogen je daar ook niet in adviseren. Of je wel of niet gaat beleggen is een keuze die je zelf maakt. We kunnen je wel vertellen waar je op kunt letten.

Een belangrijk punt om naar te kijken is de tijd die je geld heeft om te groeien. Als je je geld voor langere tijd kan missen, dan kan beleggen een optie zijn. Dus ben je nu in de 20, dan heb je nog wel even tot je pensioen. Maar ga je binnenkort met pensioen? Dan is het verstandig om jezelf goed af te vragen of beleggen wel geschikt voor jou is. Of hoeveel risico je dan met je beleggingen kan en wil lopen. Dezelfde vragen kan je je ook stellen als je bijvoorbeeld binnen 5 jaar een huis wilt kopen.

Waar je ook op kunt letten is of je het geld op een vast moment nodig hebt. Ook al is dat pas over een hele tijd. Als je de ruimte hebt om bij een koersdaling je plannen nog wat uit te stellen tot je geld weer meer waard is, dan kan je je meestal wat meer risico veroorloven.

Moet ik in deze onzekere tijden meer sparen?

Als het consumentenvertrouwen in de economie laag is en we niets meer uitgeven in tijden dat het economisch slecht gaat, dan houdt een economisch slechte periode langer aan. Dat is de theorie.

Maar wij kunnen niet in jouw portemonnee kijken. Het is verstandig om altijd een buffer te hebben voor een periode waarin het tegenzit. Dat is niet anders in een economisch goede tijd dan in een economisch slechte tijd. Had je al voldoende buffer, dan is het niet per definitie nodig om nog meer spaargeld op je rekening te zetten. Had je dat niet, dan kan het wel verstandig zijn om dit aan te vullen. Het is goed om de zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. En te kijken waar jij je goed bij voelt. Wij kunnen en mogen je daar niet in adviseren.

Hoe voorkom ik dat mijn geld minder waard wordt?

Door inflatie en de lage rente wordt het geld op een spaarrekening op dit moment minder waard. Wij kunnen niet in de toekomst kijken, en kunnen dus niet voorspellen of uw geld op enig moment weer gaat groeien.

Wilt u voorkomen dat uw geld minder waard wordt? Dan kunt u kijken of er andere mogelijkheden voor u geschikt zijn om uw geld te laten groeien.

Meer lezen over beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over hoe je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Webinar: Meer doen met je spaargeld?
Starten met beleggen
Duurzaam beleggen
Sparen