De 3 meestgestelde vragen en antwoorden over de waarde van de natuur

Het webinar van 12 mei 2022 over de waarde van de natuur, leerde ons hoe we er nu voorstaan wat betreft de biodiversiteit en welke stappen we moeten nemen voor het te laat is. We hebben de meestgestelde vragen voor jullie op een rij gezet.
  1. Waar denkt ASN Bank aan als het gaat om de voedsel transitie om de biodiversiteit te herstellen?

  2. Hoe staat ASN Bank tegenover landbouw en welke rol speelt ASN Bank in de transitie van deze sector?

  3. Kijkt ASN Bank bij financieringen aan wind- en zonneparken ook naar biodiversiteit? Denk aan de vogels en het leven in zee?

Vraag 1: Waar denkt ASN Bank aan als het gaat om de voedsel transitie om de biodiversiteit te herstellen?

Van bedrijven die actief zijn in water intensieve industrieën , waaronder de voedingsindustrie, verwachten we maatregelen om het eigen gebruik van zoet water te beperken en dit water te hergebruiken. Momenteel is er sprake van overexploitatie waardoor de biodiversiteit onder druk staat. We verwachten dat de voedseltransitie een bijdrage kan leveren aan het tegengaan van overexploitatie, zoals excessief gebruik van water. Een ander voorbeeld is dat de voedseltransitie bij moet dragen aan het tegengaan van verandering van landgebruik waarbij biodiversiteit verloren gaat, zoals bij ontbossing het geval is, waarbij tropische bossen worden gekapt voor gebruik als landbouwgrond.

ASN bank heeft naast een beleid op Biodiversiteit ook beleid op waterschaarste.

Vraag 2: Hoe staat ASN Bank tegenover landbouw en welke rol speelt ASN Bank in de transitie van deze sector?

ASN Bank kijkt momenteel naar deze specifieke sector. Er wordt momenteel beleid geschreven wat een kader en richting gaat scheppen en zodra dit beschikbaar is komt dit op de website van ASN Bank te staan. In het biodiversiteitsbeleid worden 5 bedreigingen benoemd voor de biodiversiteit. De landbouw speelt bij een aantal hiervan een rol. De bedreigingen zijn: Verandering van landgebruik, klimaatverandering, introductie van invasieve uitheemse diersoorten, overexploitatie en vervuiling. Ons duurzaamheidsbeleid op het gebied van biodiversiteit is erop gericht te investeren in ondernemingen, instellingen en projecten die bijdragen aan bescherming of verbetering van de biodiversiteit. Of die effectieve maatregelen nemen om bedreigingen te voorkomen of te minimaliseren.

Vraag 3: Kijkt ASN Bank bij financieringen aan wind- en zonneparken ook naar biodiversiteit? Denk aan de vogels en het leven in zee?

Jazeker, ook biodiversiteitsaspecten worden meegenomen in de duurzaamheidstoets die altijd als eerste wordt gedaan als een project in beeld komt. Aan de do-no-harm kant, dus stel dat er vogeltrek is in een gebied waar een windmolen(park) gebouwd gaat worden, dan zullen de risico’s voldoende gemitigeerd moeten worden dat de vogels geen hinder ondervinden van de windturbines. Maar het fonds houdt ook actief rekening met behoud en stimulans van biodiversiteit. Zo zit er een financiering voor een zonnepark in portefeuille op een stuk pauzeland waar een nieuw watertje is aangelegd en allerlei natuurlijke flora en fauna zich heeft ontwikkeld en waar schapen grazen zodat er niet met een machine hoeft te worden gemaaid. Binnen het projectbudget wordt voor dit soort initiatieven financiële ruimte gereserveerd. Rond het zonnepark is een groen recreatiegebiedje ontstaan voor de omwonenden. En door de financiering van een drijvend zonnepark op een voormalige zandwinplaats is een impuls gegeven aan het onder- en bovenwaterleven in en rondom de zandwinplas. Het project is met aandacht voor ecologische aspecten ontwikkeld en de biodiversiteit wordt op verschillende manieren gestimuleerd. Zo worden er glas-glas panelen gebruikt en brede lichtstraten waardoor licht het water blijft raken. Doordat de panelen boven het water liggen, vindt er goede luchtcirculatie plaats. De omvormers en de transformatorhuizen drijven, dit zorgt ervoor dat er maar één kabel naar land gaat waardoor de impact van het zonnepark op de flora en fauna in de oevers minimaal is. In totaal is maar 30% van de oppervlakte van de plas voorzien van panelen. Recentelijk zijn biohutten geïnstalleerd. Dit zijn kooien die bestaan uit 3 compartimenten. In het middelste compartiment zit schelpmateriaal en aan beide kanten zitten “lege” manden. Het schelpmateriaal in deze middelste mand biedt een schuilplaats en voedsel voor kleine visjes en kleine gewervelde diertjes. De “lege” manden dienen als bescherming tegen te grote vissen zodat de kleine visjes veilig in en rondom het schelpmateriaal kunnen bewegen. De komst van de biohutten betekent een stimulans voor de vispopulatie en ecologie in het water. Ook doet een ecologisch bureau bij het zonnepark onderzoek naar hoe de ecologie rondom drijvende zonneparken verder gestimuleerd kan worden.