Veelgestelde vragen over timen van de markt

Heb je het webinar bekeken en wil je weten wanneer het goede moment is om als nieuwe belegger in te stappen? De veelgestelde vragen, met het antwoord, vind je op deze pagina.

De belangrijkste vragen

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Is het wel slim om nu met beleggen te starten? Waarom niet even wachten tot de coronacrisis voorbij is?

De koersen van aandelen op de beurzen zijn de laatste periode wereldwijd fors gedaald. De voornaamste oorzaak is de recente uitbraak van het coronavirus en de daarop volgende oliecrisis. Hoe lang en hoe diep de recessie zal zijn is nu nauwelijks te voorspellen. Wat we weten is dat de beurzen momenteel hard worden geraakt en de aandelenkoersen een grote beweeglijkheid laten zien.

Wat is een goed moment om als nieuwe belegger in te stappen?

Dat is moeilijk te zeggen. Meer in z’n algemeenheid, geloven we bij ASN Bank dat beleggen voor de lange termijn de beste kansen biedt op goed rendement. Op korte termijn de koersrichting van de beurs voorspellen kan bijna niemand. Dus zijn ook de hoogte- en dieptepunten nauwelijks te voorspellen. Een beurscrisis hoort bij de financiële markten. Er zijn er meerdere geweest en er zullen er meer volgen. Uit beursanalyses over de afgelopen 100 jaar blijkt dat beurzen weer herstellen, ook in geval van enorme crisissen. Wanneer het dieptepunt was weet je alleen achteraf. Als je belegt voor de lange termijn dan kun je elk moment starten met beleggen. Wil je voorkomen dat je vlak voor een koersdaling veel aankoopt? Overweeg dan periodiek beleggen.

Hoe langer je belegt, des te groter wordt de kans dat je het verwachte rendement kunt halen. In het webinar wordt ook een zeer ongunstig moment behandeld uit 2001. In dit voorbeeld blijkt dat het wel 13 jaar duurde voordat je weer op het oude niveau terug zou zijn geweest. Zoals in het webinar gemeld door Rentsje de Gruyter (onafhankelijk journalist) kan het tussen 4 en 13 jaar duren bij een crisis om weer terug te komen op het oude niveau. Het is verstandig hier rekening mee te houden.

Uw beleggingen en de Corona crisis

Moet je in een crisisperiode juist kopen of verkopen?

Stevige koersbewegingen op de korte termijn komen regelmatig voor bij aandelen. Ze horen bij beleggen. De beurzen verwerken nieuwe informatie razendsnel. Als belegger kun je nauwelijks anticiperen op de ontwikkelingen. Vasthouden aan je beleggingsstrategie is een manier om grip te houden op de risico’s van beleggen. De enige verwachtingen die we hebben is dat beleggingen op lange termijn goed presteren. Op de korte termijn is niet goed te voorspellen waar de beurs naar toe gaat. Daarom zijn wij van mening dat beleggers een betere kans hebben op een goed rendement als zij kiezen voor een lange termijn strategie.

Is het vanwege de huidige crisis goedkoper om te beleggen in een fonds?

(Vergeleken met de situatie voordat de crisis begon) Het klopt dat de prijzen van aandelen nu een stuk lager zijn dan vlak voor de crisis begon. Maar de vooruitzichten van bedrijven zijn ook drastisch veranderd. Dus het is niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld bij de uitverkoop in een winkel. En het is niet aan te geven of de beurzen niet nog verder zullen zakken. Beleggen is voor de lange termijn en hierbij kan periodiek aan- en verkopen een interessante optie zijn.

Meer lezen over beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over hoe je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Webinar: Meer doen met je spaargeld?
Starten met beleggen
Lange termijn beleggen
Duurzaam beleggen